RQ:НАПРАВА на ЧИРУ(О)З

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

RQ:НАПРАВА на ЧИРУ(О)З

Мнение от sapuna »

Въпросът ми е: мога ли да си направя чиру(о)з-не знам кое е правилно- от речна риба-визирам по специално морунаж?И по точно-интересува ме самата процедура по приготвянето,осоляване,изкисване,съхранение и т.н.10Х
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
sashito
ще става разбирач
ще става разбирач

за чироза

Мнение от sashito »

колега намерих нещо
--------------------------------------------Накисваш изчистената риба да седи една нощ във вода, оцет /една чаена чаша на една кофа вода/ и сол. Солта дозираш на око, около две-три шепи на кофа. На другия ден взимаш едно въженце и започваш да връзваш рибетата за опашлетата, през 20 см -рибка. Това е при средно дребни рибки - например кефалчета, платички. Правиш въженцето с рибки и го завързваш на терасата. Не е зле тово да се увие в тензух срещу прах, мухи и гладни гарги. След около една-две седмици купуваш тарга бира
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Re: за чироза

Мнение от sampo »

sashito написа:Правиш въженцето с рибки и го завързваш на терасата.
Препоръчително е връзването на терасата да стане на здрачаване , когато осите и мухите вече спят , а на другата сутрин вече се е образувал солен филм върху рибките и вече не кацат по тях оси .. :!:
На платено не одим !
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Благодаря момчета,но някъде бях чел за накисване в оцет и сол и след това известно време в студена вода.Интересуваше ме дали въобще да кисна рибетата в киселина?
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
keymaker
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от keymaker »

колега аз го правя по следния начин : първо рибетата разбирасе после в подходящ по размер съд оцет,сол накисвам рибите и след 2 часа на канапа и сушене на сянка задължително. много готин става уклея щото е по мазен .След като се изсуши хубаво може и във фризера да го метнеш за зимъска да се сещаш за лятото и да си згрееш душицата
Колкото по-добър джип караш,
толкова повече трябва да ходиш ,за да повикаш човека с трактора.
https://www.facebook.com/466042410074126
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”