Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Как да си направя такъм ?
Модератор: sapuna
- Badboy
- новобранец
- Обратна връзка:
Как да си направя такъм ?
Здравейте колеги.
Дано не съм объркал мястото на темата, но съм нов
.
На скоро се запалих по риболова на Шаран сериозно. Под това имам предвид големи екземпляри над 1 кг. е до сега наи големия ми е бил 600гр. на плувка
. Искам да си направя хубав такъм за шаран, моля да ми кажете каква Пръчка(колко м и от какъв материал.), макара и тн. да си взема(имам предвид дънна не плувка), защото така да се каже не съм голям рибар и не разбирам много. Мисля да ловя на язовири.
Моля някой да каже всичко нужно за добър такъм за шарко.
Благодаря предварително
Дано не съм объркал мястото на темата, но съм нов

На скоро се запалих по риболова на Шаран сериозно. Под това имам предвид големи екземпляри над 1 кг. е до сега наи големия ми е бил 600гр. на плувка

Моля някой да каже всичко нужно за добър такъм за шарко.
Благодаря предварително

Здравей колега. Преди да се опитам да ти обясня накратко такъма за риболов на Шаран, трябва да ти кажа че качественото оборудване за такъв риболов може да ти излезе скъпичко. Става дума за риболов на дъно. Броя на пръчките избираш сам. Препоръчителната дължина е около 3.60м с акция 3 - 3.5 lb. Разбира се че реномираните марки са за предпочитане. Цената на ч качествена пръчка за шаранджийски риболов е около 120 лв. Макарата е желателно да е така нареченият "байтрънър". Като отидеш на пазар, попитаи магазинера за такава макара. Той ще знае какво да ти даде. Относно влакното има доста спорове. Аз съм фен на монофила. Само за пример ще отбележа че личния ми рекорд от 14.200 кг шарко от Ст. Кладенец е ваден с монофил 0.28 мм Sufix........ и много играчка с аванса. Самите монтажи пак са много видове. Тук ще намериш повече за тях http://www.carpbg.com/forum/viewtopic.php?t=664. Ако има нещо неясно питах. Успех!
- Badboy
- новобранец
- Обратна връзка:
Добре до тук разбрах, че Пръта трябва да е около или над 3метра, макарата тип Байтрънър, а влакното в какви градници трябва да е грубо казано
А относно монтажите, стръвтта и захранка не ми са много ясни
, но ще разгледам по внимателно постовете и ще питам
, като стигнем до тях. Забелязъл съм, че много хора ловят на така наречената Пружина какво ще кажете за нея ?

А относно монтажите, стръвтта и захранка не ми са много ясни

-
- разбира нещата
А ако искаш има и вариант с по малко пари да се сдобиеш със сносни такъми. Например три метров прът с възможно най мек връх, но за предпочитане да е плътен от две части и макара- "okuma" или "EU" с иглен лагер и двете марки имат перфектни аванси , а това е много важно, за големината е достатъчно да събират 100м корда 0.40.Аз за около 60лв се сдобих с такива и съм много доволен.
Много ги накъсвам... кордите!
- dedeff
- разбира нещата
Както каза колегата изборът на макара от марките Okuma-"Epix'i "Avenger"са отлични при риболов на шаран,относно за прът за препоръчване е от 3.30-3.60м.те са на по две или три секции.Щекспир-карп предлагат оллични такъми на достъпни цени.Ако те интересува нещо относно риболова на шаран просто питай.Желая ти успех в риболова на трофейни шарковци.
dedeff е прав като ти писа че Шекспир са класа в шаранджийския риболов, ама и те пари струват. Аз лично ползвам SERT. Макарите na Оkuma не са лоши и даже са за препоръчване за по-начинаещите без да се обиждаш разбира се
Според мен 0.40 е малко грубо изпълнение. 0.28 - 0.30 монофил е extra, но всеки си има предпочитания. Разгледай linka който ти пратих. В сайта има доста написано и е само за шаранджии. Има снимки на такъми и обяснения. Не съм фен на пружината. Ако нямаш начин да захранваш чрез лодка или т.нар. "ракета", и пружината е някакъв вариант, но за мен N1 си остава захранването на точно определено място и обикновена тежест с кука на повод, плъосната някъде в захраненото.

-
- разбира нещата
csraptor незнам ти ли не си разбрал или аз теб но все пак да се доуточня, значи аз имах предвид шпулата на макарата да събира 100м корда 0.40 все пак говорим за дънен риболов, а що се отнася до това каква корда да използва съм напълно съгласен с теб особено ако хвърля от брега, както аз правя. Последната макара с която се сдобих е "kormoran" с двоен аванс и е много подходяща, но за здравина все още не мога да коментирам, в интерес на истината ми се вижда малко нестабилна времето ще покаже. И да знаеш че 80% , ако не и повече от макарите и прътите са китайски, но това да не те притеснява и те понякога правят хубави неща.Така сега що се отнася до стръвта Badboy ще ти кажа, че всеки язовир дава на различна стръв, например на един ще върви на пружина на друг на кюспе на трети на рибка дори, но за мен най-добър е монтажа на косъм със стръв царевица- леко сварена.Ами това е наслука!
Много ги накъсвам... кордите!
- dedeff
- разбира нещата
Лично аз колеги съм на мнение,че универсалната захранка е царевицата.Ползвам само нея като захранвам на определено място с дълбочина не по голяма от 11м. и не по малка от 5м.Бележа с шамандура и храня предимно вечер преди мръкване.Искам да уточня само,че не се знае тази дълбочина на каква дистанция ще бъде от брега,така че е желателно на шпулата линията да не бъде по малка от 200 м.Ако има силен удар да има и поне 30-50м.аванс.Пък за куката според двното и обитателите.Ако има водорасли е желателно да се повдига монтажа с стиропорено топче.А за раците няма спасение,по често презареждане.
- Badboy
- новобранец
- Обратна връзка:
Пак аз :p
Здравейте отново колеги!
За сега се отлага закупуването на добър такъм
Подарихами стара пръчка 3метра изглежда доста здрава и мисля да я стегна те дни да я пробвам с една макара. Та помагаите с монтажа долу тук ми препоръчват един с 2 куки и олово наи долу, като куките са на около 2 педи
. Е помагаите, за монтажа кой е добър и съответно лесен за изпълнение. 
За сега се отлага закупуването на добър такъм

Подарихами стара пръчка 3метра изглежда доста здрава и мисля да я стегна те дни да я пробвам с една макара. Та помагаите с монтажа долу тук ми препоръчват един с 2 куки и олово наи долу, като куките са на около 2 педи

-
- научил се да хвърля
Монтажа с тежест и две куки е добър! Прожината не е за предпочитане защото ако ти скъса и шарко ще ходи с медал! За захранка вече ти казаха царевица! А за монтац ползвай на косъм с царевица или протеиново топче! За всичко това можеш да научиш наистина много в http://www.carpbg.com
Наслука!!!
- Carp Master
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Значи колега според мен за начало една пръчка от 3.30 метра за начало е много добре с макара средна шпула (която горе доло да сабира корда 0.35 около 250,300 метра).Кордата нека да е 0.35 за начало , а после като по-свикнеш можеш и да я смениш с 0.30.А за поводите ето един линк за повод,който лично на мен ми е хванал много трофейни шарковци
http://www.carpbg.com/(след това под списанието има "Техника и Тактика")и после малко по-надоло има монтаж на косъм.Лично аз използвам точно този монтаж на косъм! Аиде наслука и да направиш сефтето с 10 килограмов хубавец
[/b]