Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Качествени чепарета
Марлин,това го пазарих от магазин на Битоля 21 / Варна
утре ако даде време,ще работя с тези чепарета ( с малките куки от предните снимки и флоурокарбона )

Шлаухата е 0,7 мм
утре ако даде време,ще работя с тези чепарета ( с малките куки от предните снимки и флоурокарбона )

Шлаухата е 0,7 мм
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- 1000n
- разбира нещата
Да де, на теория ако основното(майката) е малко по-дебело от бидемите би трябвало да се късат само бидемите, когато чепарето се закачи за някой камък, но на практика това (да се скъса само бидем) рядко се случва. А по-често чепарето се къса през средата.MARLIN написа:Така е всичко може да се скъса и 0,50но за по правилно си мислия, че основното трябава да е малко по дебело от бидемите ако ще се къса може да се отърва без една кука а инъче 2 часа труд напразно пък и нямам мн. перушини вече.. А този Sunline ми изглжда хубав не съм го пробвал и не съм го виждал по магазините или е порачка от чужбина ако не е тайна... успех с него
предполагам че ще работи добре...

Аз ги мятям повече от брега чепаретата
понеже нямам моя лодка, но през средата отдавна не ми се е късало, а винаги от възела бидем - майка , което е по-добре,но това разбира се е относително .. сега понеже нямах ф.к. 0,18 за бидеми ги вързах с 0,20 но ще експириментирам с 2
едното ще бъде 23/20 а др. 20/20 макар че според мен няма да има голямо значение понеже бидемите са по важни от майката за количеството риба,но все пак всичко си има значение... Чепарето на Киро е само ламе до колкото се вижда и се надявам да работи добре понеже и аз си вързах,но не съм го пробвал при мен шлаухата е оранжева.. ще чакаме да се похвалиш 

- 1000n
- разбира нещата
И аз ги мятам чепаретата от брега и аз нямам лодка.MARLIN написа:Аз ги мятям повече от брега чепаретатапонеже нямам моя лодка, но през средата отдавна не ми се е късало, а винаги от възела бидем - майка , което е по-добре,но това разбира се е относително .. сега понеже нямах ф.к. 0,18 за бидеми ги вързах с 0,20 но ще експириментирам с 2
едното ще бъде 23/20 а др. 20/20 макар че според мен няма да има голямо значение понеже бидемите са по важни от майката за количеството риба,но все пак всичко си има значение... Чепарето на Киро е само ламе до колкото се вижда и се надявам да работи добре понеже и аз си вързах,но не съм го пробвал при мен шлаухата е оранжева.. ще чакаме да се похвалиш

- КИРО
- Обратна връзка:
Ама вий искате с едно чепаре да изкарате два сезона ли ?
Мен ако ме издържи 4-5 излета,съм направо щастлив.
Ами късам чепарета естественно.Показва сонара че няма камък на дъното,ама все се оказва там един
дето не го хваща кинескопа.Късам,зареждам следващото.
Поне 10 чепарета нося в морето / различни
Но от най-ползваните от мен,по 3 броя
Мен ако ме издържи 4-5 излета,съм направо щастлив.
Ами късам чепарета естественно.Показва сонара че няма камък на дъното,ама все се оказва там един
дето не го хваща кинескопа.Късам,зареждам следващото.
Поне 10 чепарета нося в морето / различни
Но от най-ползваните от мен,по 3 броя
колега 1000n много "ако" има в написаното от теб
то като са по малко от 3см. що ти е бидем
нека кажа нещо и аз като що годе разбиращ
колкото е по дълъг бидема е по добре но не е удобен,не напразно за лодка се правят с по дълъг бидем
едва ли някой ще го отрече това
по скоро има няколко неща който някой пропускат
1. правилния възел на майката за да качиш бидем
2.наплюнчвай винаги възела
3.пробвах майката на възел преди да си почнал да правиш каквото и да е с нея
4.не подценявайте флорокарбона имено той държи куката по далеч от майката защото е по твърд
мога да кажа още 3-4 неща НО ..........
колкото е по дълъг бидема е по добре но не е удобен,не напразно за лодка се правят с по дълъг бидем

4.не подценявайте флорокарбона имено той държи куката по далеч от майката защото е по твърд
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

- 1000n
- разбира нещата
Ами, колега dobria1, има много "ако" в написаното от мен, защото не съм правил експерименти на практика и затова засега само изказвам предположения.колега 1000n много "ако" има в написаното от теб
колкото е по дълъг бидема е по добре но не е удобен,не напразно за лодка се правят с по дълъг бидем едва ли някой ще го отрече това

А надявам се ще кажеш защо за лодка бидемите се правят по-дълги, защото аз не мога да намеря причина за това.

- milen kordov
- научил се да хвърля
Бреееей,че аз като ви гледам как запалено дискутирате...то това било цяла НАУКА бре...
Я стига и марш в морето...
- КИРО
- Обратна връзка:
milen kordov написа:Бреееей,че аз като ви гледам как запалено дискутирате...то това било цяла НАУКА бре...

Като не разбираш,що се обаждаш ?
За морето си прав,ама
- milen kordov
- научил се да хвърля
О,ооо...пардон.Пак не съм подготвен.
- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Възела се наплюнчва , защото при триенето влакното се 'стопява' от топлината.
ами колега 1000n аз правех експерименти месец и нещо май че и април дори но май няма смисъл да обяснявам каквото и да е,жалко е че няма сафрид за да видиш разлика,но и догодина ще се появи и тогава идваш на НОЙ и ще имаш всекидневно показно доста хора се убедиха в това преди някой друг месец.
а дългите бидеми се правят,защото от лодка се КЛАТИ а не се замята проста аритметика ако имаш растояние на майката 30см.от бидем до бидем на 12 куки какво става 3.60см. ами и с болонезе ще ти е зор да го метнеш това чепаре ,макар че 30см. са множко но някой търсят и такива
а дългите бидеми се правят,защото от лодка се КЛАТИ а не се замята проста аритметика ако имаш растояние на майката 30см.от бидем до бидем на 12 куки какво става 3.60см. ами и с болонезе ще ти е зор да го метнеш това чепаре ,макар че 30см. са множко но някой търсят и такива

- 1000n
- разбира нещата
Ама защо да няма смисъл да обясняваш каквото и да е!?dobria1 написа:ами колега 1000n аз правех експерименти месец и нещо май че и април дори но май няма смисъл да обяснявам каквото и да е,жалко е че няма сафрид за да видиш разлика,но и догодина ще се появи и тогава идваш на НОЙ и ще имаш всекидневно показно доста хора се убедиха в това преди някой друг месец.

Казваш, че "от лодка се КЛАТИ, а не се замята". А бе то, че от лодка се клати е ясно, но с това, че не се замята нещо май не мога да се съглася. Киро беше споменал, че като придърпва и обира има по-добри резултати от колкото ако само клати.

Да, чувал съм за идеята в лодка да се изпорзват по-дълги чепарета, за да можеш да търсиш рибата на различни дълбочини, но пък с големи чепарета се работи доста по-трудно и доста по-бавно, когато си в лодка.

Колега 1000 N моя първи опит с ф.к. го направих миналата година. Един приятел ми подари едно чепаре и ми каза да го ползвам само от лодка да не го скъсам...аз етествено не издържах и го замятах от брега
това беше на буната в Балчик.Около 15 рибаря хвърлят здраво и резултати почти никакви...но не и при мен
аз си вадех от 4-6 бр. почти на всяко хвърляне а те просто си гледаха и леко започнаха да хвърлят до мен върху мен докато не ме оплетоха
изнервих се но успях да си спася чепарето след 20-30 мин разплитане
но за да съм сигурен че ф.к. работи отстъпих мястото на един наглец който беше с хубаво чепаре тънко ,но едва ли беше ф.к
той така и риба не видях да извади макар че застана на моето место, а аз продължих да вадя докато не се заблях по едни девойки и не видях че върха ми се е оплел.. хвърлих и останах без него
другите бяха доволни естествено
закачих друго обкновенно , но с големи усилия вадих по 1 мах. след този експиримент какво да кажа.. ти редуваш монофил с ф.к. но ако допуснем че монофила проблясва а ф.к се вижда слабо не мислиш ли че рибата когато е капризна това може да я плаши 

колега 1000n ти си написал цял реферат,къде ти е лабораторията за експерименти да доида да видя
правя по няколко чипарета на ден и хората са доволни експериментите и откриваневто на топлата вода ги правех пролета когато имаше риба,правех 1-2 на ден и вечерта работех с тях ако работеха ок, ако не отпада нацяло защото имаше риба,на теория всеки знае,ПРАКТИКАТА МУ Е МАЙКАТА
що не покажеш някое еспериментално чепаре
може пък и нещо да науча знам ли
правя по няколко чипарета на ден и хората са доволни експериментите и откриваневто на топлата вода ги правех пролета когато имаше риба,правех 1-2 на ден и вечерта работех с тях ако работеха ок, ако не отпада нацяло защото имаше риба,на теория всеки знае,ПРАКТИКАТА МУ Е МАЙКАТА
що не покажеш някое еспериментално чепаре