Качествени чепарета

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Качествени чепарета

Мнение от КИРО »

Марлин,това го пазарих от магазин на Битоля 21 / Варна
утре ако даде време,ще работя с тези чепарета ( с малките куки от предните снимки и флоурокарбона )
Изображение

Шлаухата е 0,7 мм
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

MARLIN написа:Така е всичко може да се скъса и 0,50 :) но за по правилно си мислия, че основното трябава да е малко по дебело от бидемите ако ще се къса може да се отърва без една кука а инъче 2 часа труд напразно пък и нямам мн. перушини вече.. А този Sunline ми изглжда хубав не съм го пробвал и не съм го виждал по магазините или е порачка от чужбина ако не е тайна... успех с него :D предполагам че ще работи добре...
Да де, на теория ако основното(майката) е малко по-дебело от бидемите би трябвало да се късат само бидемите, когато чепарето се закачи за някой камък, но на практика това (да се скъса само бидем) рядко се случва. А по-често чепарето се къса през средата. :? Мисля, че това се дължи до някъде на факта, че малките парчета корда(каквито са бидемите) се разтягат по-малко от по-горемите парчета корда(каквото е майката). Ако разликата в дебелините на бидемите и майката е доста голяма вече сигурно ще се късат само бидемите, но не знам дали рибата няма да се плаши виждайки дебелото влакно и съответно дали няма да се хваща по-малко. Така и не ми остава време да пробвам до колко важна е дебелината на майката? :roll: Или пък са важни повече дебелините на бидемите? :roll: Или пък и на двете? :roll: Така, че засега процедирам по следния начин: понеже е логично колкото е по-тънко влакното толкова повече риба да се хваща, правя чепаретата с възможно най-тънкото влакно, което да издържа да не се скъса дори и да е пълно чепарето с риба. :D Конкретно чепаретата за сафрид(между 8 и 16 броя куки) ги правя с влакно, което да издържа повече от два килограма и половина, а такива са доста монофили дебели 0.14(при флуорокарбона - малко повече). Така, че моите чепарета са си обикновено целите 0.14! Разбира се, добре е бидемите да се правят от твърди влакна, за да не се набръчват, а да стоят прави. Наслука! :D
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Аз ги мятям повече от брега чепаретата :) понеже нямам моя лодка, но през средата отдавна не ми се е късало, а винаги от възела бидем - майка , което е по-добре,но това разбира се е относително .. сега понеже нямах ф.к. 0,18 за бидеми ги вързах с 0,20 но ще експириментирам с 2 :) едното ще бъде 23/20 а др. 20/20 макар че според мен няма да има голямо значение понеже бидемите са по важни от майката за количеството риба,но все пак всичко си има значение... Чепарето на Киро е само ламе до колкото се вижда и се надявам да работи добре понеже и аз си вързах,но не съм го пробвал при мен шлаухата е оранжева.. ще чакаме да се похвалиш :drinkers:
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

MARLIN написа:Аз ги мятям повече от брега чепаретата :) понеже нямам моя лодка, но през средата отдавна не ми се е късало, а винаги от възела бидем - майка , което е по-добре,но това разбира се е относително .. сега понеже нямах ф.к. 0,18 за бидеми ги вързах с 0,20 но ще експириментирам с 2 :) едното ще бъде 23/20 а др. 20/20 макар че според мен няма да има голямо значение понеже бидемите са по важни от майката за количеството риба,но все пак всичко си има значение... Чепарето на Киро е само ламе до колкото се вижда и се надявам да работи добре понеже и аз си вързах,но не съм го пробвал при мен шлаухата е оранжева.. ще чакаме да се похвалиш :drinkers:
И аз ги мятам чепаретата от брега и аз нямам лодка. :wink: Но си мисля, че чепаретата при тебе се късат на възела бидем - майка, защото използваш флуорокарбон за бидемите, а не толкова, защото влакното на бидема е по-тънко от това на майката. Скоро си правих чепаре с флуорокарбонови бидеми и единият бидем ми се скъса докато правих чепарето на самото възелче, което се прави на бидема, за да държи контра при връзването на бидема към майката. То не е тайна, че флуорокарбонът не държи на възел. Пишеш, че бидемите са по важни от майката за количеството риба, но ти правил ли си някакви експерименти или така предполагаш? Защото и аз мислех като тебе, но вече не съм съвсем сигурен дали е така. Вярно, че влакното на бидемите е по-близко до куката от влакното на майката и от тази гледна точка влакното на бидемите трябва да е по-важно от това на майката, но пък кордата на бидемите е дълга само 3 или 4см(а при мене и по-малко :wink: ), а е известно, че напълно невидимо влакно не съществува поне засега (официално), така, че е възможно влакното на бидемите да се възприема от рибата като продължение на примамката(куката), а кордата на майката да се възприема от рибата като един голям обект(който да плаши рибата) и съответно влакното на майката да се явява по-важно от това на бидемите. Така, че всичко според мене опира до експерименти, които да изяснят коя част от чепарето е по-важна за самата риба, а не ние риболовците да си правим някакви догадки, на които сляпо да вярваме. :wink: Много е интересен моментът със шлаухките, които гледам много колеги поставят в края на куките на чепаретата за чернокоп. Предполагам няма съмнение, че тези шлаухки се виждат от рибите, така че най-вероятно шлаухките се възприемат от рибите като продължение на примамката(куката). Да, всички се надяваме, че чернокопите ще захапват отново до края куката, но там вече има шлаух, ами ако рибите просто си хапят края на примамката и съответно започнат да хапят края шлауха? :roll: Ами ако шлаухът прави примамката по-голяма и съответно представлява за рибите еквивалент на по-голяма кука и дори да има по-малка вероятност да прегризат рибоците бидема, то да започнат да кълват по-малко, защото към дадения момент отиват повече на по-малка кука? :roll: Разбира се всичко това може лесно да се провери, като се направят чепарета с половината куки със шлаух и другата половина без шлаух и се види какъв е ефекта от шлауха за рибите. :D За мен засега това, което казва Киро като техника при улов на чернокоп ми се вижда най-ефективно, т.е. да се държи винаги линията опъната и да се върти по-бързо, за да нямат много шансове зъбатковците да прегрижат бидема. :wink: Наслука! :D
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ама вий искате с едно чепаре да изкарате два сезона ли ?
Мен ако ме издържи 4-5 излета,съм направо щастлив.
Ами късам чепарета естественно.Показва сонара че няма камък на дъното,ама все се оказва там един
дето не го хваща кинескопа.Късам,зареждам следващото.
Поне 10 чепарета нося в морето / различни
Но от най-ползваните от мен,по 3 броя
Изображение

Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

колега 1000n много "ако" има в написаното от теб
то като са по малко от 3см. що ти е бидем
нека кажа нещо и аз като що годе разбиращ
колкото е по дълъг бидема е по добре но не е удобен,не напразно за лодка се правят с по дълъг бидем :wink: едва ли някой ще го отрече това
по скоро има няколко неща който някой пропускат
1. правилния възел на майката за да качиш бидем
2.наплюнчвай винаги възела :wink:
3.пробвах майката на възел преди да си почнал да правиш каквото и да е с нея
4.не подценявайте флорокарбона имено той държи куката по далеч от майката защото е по твърд
мога да кажа още 3-4 неща НО ..........
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

колега 1000n много "ако" има в написаното от теб
то като са по малко от 3см. що ти е бидем
нека кажа нещо и аз като що годе разбиращ
колкото е по дълъг бидема е по добре но не е удобен,не напразно за лодка се правят с по дълъг бидем едва ли някой ще го отрече това
по скоро има няколко неща който някой пропускат
1. правилния възел на майката за да качиш бидем
2.наплюнчвай винаги възела
3.пробвах майката на възел преди да си почнал да правиш каквото и да е с нея
4.не подценявайте флорокарбона имено той държи куката по далеч от майката защото е по твърд
мога да кажа още 3-4 неща НО ..........
Ами, колега dobria1, има много "ако" в написаното от мен, защото не съм правил експерименти на практика и затова засега само изказвам предположения. :roll: Бидемите ги правя 26мм, именно, за да стоят прави, да не се навиват и съответно да стоят далеч от майката. :wink:
А надявам се ще кажеш защо за лодка бидемите се правят по-дълги, защото аз не мога да намеря причина за това. :roll: Също така какъв е този "правилен възел на майката, за да качиш бидем"? :roll: Защото аз доколкото разбирам флуорокарбоновите влакна просто не издържат на мястото на възела, тъй като буквално се чупят понеже са прекалено твърди. Казваш да се наплюнчва възела, но от това дали ще има смисъл, след като доколкото ми е известно флуорокарбоновите влакна не пропускат вода? :roll: Казваш да се пробва майката на възел преди да си започнал да правиш каквото и да е, но колегата MARLIN пише, че губи бидеми при закачане на камък и то на мястото, където е възела бидем-майка, но за да губи само бидеми това означава, че майката си остава здрава, така че за какво му е да пробва майката на възел? Явно майката държи на възел, но не и бидемите. Не подценявам флуорокарбона, но се старая да бъда реалист и докато не видя драстична разлика на флуорокарбона спрямо обикновения монофил, който използвам си оставам леко резервиран за необходимостта от инвестиции в скъпи влакна. :wink: Наслука! :D
Аватар
milen kordov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milen kordov »

Бреееей,че аз като ви гледам как запалено дискутирате...то това било цяла НАУКА бре...
Я стига и марш в морето...
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

milen kordov написа:Бреееей,че аз като ви гледам как запалено дискутирате...то това било цяла НАУКА бре...
Я стига и марш в морето...
Изображение
Като не разбираш,що се обаждаш ?
За морето си прав,ама
Изображение

Аватар
milen kordov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milen kordov »

О,ооо...пардон.Пак не съм подготвен.
Аватар
kopoy_92
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kopoy_92 »

Възела се наплюнчва , защото при триенето влакното се 'стопява' от топлината.
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

ами колега 1000n аз правех експерименти месец и нещо май че и април дори но май няма смисъл да обяснявам каквото и да е,жалко е че няма сафрид за да видиш разлика,но и догодина ще се появи и тогава идваш на НОЙ и ще имаш всекидневно показно доста хора се убедиха в това преди някой друг месец.

а дългите бидеми се правят,защото от лодка се КЛАТИ а не се замята проста аритметика ако имаш растояние на майката 30см.от бидем до бидем на 12 куки какво става 3.60см. ами и с болонезе ще ти е зор да го метнеш това чепаре ,макар че 30см. са множко но някой търсят и такива
Изображение
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

dobria1 написа:ами колега 1000n аз правех експерименти месец и нещо май че и април дори но май няма смисъл да обяснявам каквото и да е,жалко е че няма сафрид за да видиш разлика,но и догодина ще се появи и тогава идваш на НОЙ и ще имаш всекидневно показно доста хора се убедиха в това преди някой друг месец.

а дългите бидеми се правят,защото от лодка се КЛАТИ а не се замята проста аритметика ако имаш растояние на майката 30см.от бидем до бидем на 12 куки какво става 3.60см. ами и с болонезе ще ти е зор да го метнеш това чепаре ,макар че 30см. са множко но някой търсят и такива
Ама защо да няма смисъл да обясняваш каквото и да е!? :roll: Нали затова е форума - да споделяме информация! :wink: То е хубаво човек да черпи отнякъде инфо, ама ако никой не предоставя никакви данни, то няма да има и никакво инфо въобще(няма да има нищо за черпене :wink: ). Т.е. хубаво е човек да получава, но е редно и ако може и да дава. :D Ето аз например съм си направил експериментални чепарета, за да тествам влакната(тези чепарета обаче все още не съм тествал в реални условия и съответно не знам какви ще са резултатите от експеримента). Значи чепаретата са от два вида влакна - обикновен монофил и флуорокарбон, конкретно съм правил един бидем от обикновен монофил, един бидем флуорокарбон, като майката е монофил, след това отново един бидем монофил, един бидем флуорокарбон, а майката - флуорокарбон и т.н. Майката цялата става във възли съединяващи парчетата монофил и флуорокарбон, но пък при този тест не влияят фактори като място и време или пък стил на ловене. :wink: Аз очаквам при този експеримент да се хваща най-много риба на флуорокарбоновите бидеми и то там, където и майката е от флуорокарбон, но дали това ще е така и до каква степен ще има разлика в уловените риби засега - не знам. :roll: Също така експериментът ще покаже дали е по-важно влакното на майката или това на бидемите. :wink: Например ако се хваща риба предимно на флуорокарбоновите бидеми, без значение дали майката е монофил или флуорокарбон, това ще означава, че кордата на бидемите е по-важна от тази на майката. Ако обаче се хваща повече риба на местата, където майката е флуорокарбон, без значение дали бидемът е монофил или флуорокарбон, то това би означавало, че влакното на майката е по-важно от това на бидемите. Разбира се възможно е и да няма драстична разлика при уловените риби на отделните бидеми, това пък би означавало или че флуорокарбонът не е достатъчно добър или че монофилът е доста качествен. :idea: Смятам да направя аналогичен експеримент, но не с обикновен монофил и флуорокарбон, а с влакна от един и същи производител, една и съща марка, но с различна дебелина(например 0.14 и 0.20), тогава ще си проличи до колко е важна дебелината на влакната в чепарето. Разбира се отново очаквам най-добри резултати да има там, където са по-тънките бидеми и по-тънкото влакно на майката, но дали това ще е така и до каква степен ще покаже експеримента. :roll:
Казваш, че "от лодка се КЛАТИ, а не се замята". А бе то, че от лодка се клати е ясно, но с това, че не се замята нещо май не мога да се съглася. Киро беше споменал, че като придърпва и обира има по-добри резултати от колкото ако само клати. :roll: Почти същото беше споменал и друг колега във форума, той пък доколкото си спомням беше слагал пилкер накрая на чепарето и основната част от ударите, които имал на пилкера били не при вертикарно клатене, а при замятане и водене на пилкера. :wink:
Да, чувал съм за идеята в лодка да се изпорзват по-дълги чепарета, за да можеш да търсиш рибата на различни дълбочини, но пък с големи чепарета се работи доста по-трудно и доста по-бавно, когато си в лодка. :? Дотолкова, че като се хване, например, една риба на първите куки и една на последните, докато ги откачиш губиш време за поне още едно хвърляне и изваждане на риба. Затова аз навътре ловя с малки чепарета - 8-10 куки и то с малко разстояние между бидемите 11-12см. :idea: Така, че без особени усилия и акробатики да стигам, както първите така и последните куки на чепарето. Някои използват големи разстояния между бидемите и съответно дълги чепарета, когато ловят на ластик, но и там се работи по-трудно и бавно, когато чепарето е голямо, още повече, че на всичкото отгоре е и тъмно. :? Наслука! :D
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Колега 1000 N моя първи опит с ф.к. го направих миналата година. Един приятел ми подари едно чепаре и ми каза да го ползвам само от лодка да не го скъсам...аз етествено не издържах и го замятах от брега :) това беше на буната в Балчик.Около 15 рибаря хвърлят здраво и резултати почти никакви...но не и при мен :) аз си вадех от 4-6 бр. почти на всяко хвърляне а те просто си гледаха и леко започнаха да хвърлят до мен върху мен докато не ме оплетоха :rolleyes: изнервих се но успях да си спася чепарето след 20-30 мин разплитане :rolleyes: но за да съм сигурен че ф.к. работи отстъпих мястото на един наглец който беше с хубаво чепаре тънко ,но едва ли беше ф.к :wink: той така и риба не видях да извади макар че застана на моето место, а аз продължих да вадя докато не се заблях по едни девойки и не видях че върха ми се е оплел.. хвърлих и останах без него :) другите бяха доволни естествено :D закачих друго обкновенно , но с големи усилия вадих по 1 мах. след този експиримент какво да кажа.. ти редуваш монофил с ф.к. но ако допуснем че монофила проблясва а ф.к се вижда слабо не мислиш ли че рибата когато е капризна това може да я плаши :wink:
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

колега 1000n ти си написал цял реферат,къде ти е лабораторията за експерименти да доида да видя
правя по няколко чипарета на ден и хората са доволни експериментите и откриваневто на топлата вода ги правех пролета когато имаше риба,правех 1-2 на ден и вечерта работех с тях ако работеха ок, ако не отпада нацяло защото имаше риба,на теория всеки знае,ПРАКТИКАТА МУ Е МАЙКАТА
що не покажеш някое еспериментално чепаре :wink: може пък и нещо да науча знам ли
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”