Тайната на успеха - трофейни шарани, амури и шаранови риби

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
georgi_gopata

Re: Тайната на успеха - шарани, амури и шаранови риби

Мнение от georgi_gopata »

carpsliven2 написа:Като слагаш червей колега се оглеждай дали няма слънчаци наоколо. пък и распитай в някой магазин може да имат дип-кръв от черви :mrgreen: Пък може и да пуснеш някоя снимка да се уверим че, на червии кълвът трофейни шаранета. Виж за амури на червии няма да може да ни убедиш. Виж тва е на царевица: http://forums.nariba.com/viewtopic.php?f=7&t=21176
Ако покажеш нещо по-ефикастно .. сменям стръвта и почвам да лова само на черъвчета :mrgreen:
:roll: Няма какво да говорим по тази тема-ти много добре знаеш че всичко зависи от сезона, водоема и т.н.
Цървето :lol: са си много ефективна стръв както за шарани така и за амури.Случай от миналата година при мен:
На зарибен водоем със шаран и амур до 2кг, рибата не се храни, водоема е чист(няма друга ест.храна освен рибета) на царевица, топчета, кюспе и на много други видове стръв, хващахме риба, но малко.Веднъж случайно пробвах на рибе и червеи, а резултата-грандиозен! :lol: За 2-3 часа хванах над 30 бр шарани над 1кг до 2,5кг...
Така че...като няма кукуруза....и цървето са храна. :lol:
georg

Мнение от georg »

georgi_gopata написа:На зарибен водоем със шаран и амур до 2кг
Адаш,говорим за шарани и амури!
Вярно,има изключения,но несериозно е да се търсят трофеи,на кубинки и червеи!
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Васко,вчера бях на платено,за шаран на торен на плувка.Екземпляри до 5 кг.,но се знае за този водоем че предпочита торния,в редки случаи-царевица.
3 часа няма пипване,торния изваден от двора на колегата,с една дума-топъл,топъл.Не иска и не иска,колеги рибари,които дойдоха ни дадоха от техния,разлика като дабелина и големина никаква.Слагам от техния и няма и 2 минути и плувката потъна,след ново замятане с "новия" торен,отново плувката под водата.Колегите също започнаха да вадят.Ха,кажете ми от стръвта ли е,от момента ли е,от различната тор ли,така и не мога да разбера,като това не е първия ми подбен случай.
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Въпрос на вкус :mrgreen: Не всичко понякога е обяснимо .. затва трябва да си носиш над 20 миризми..
Неможе на всичко да откаже :lol:
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Прав си Васка,но по някога нямаш необходимото време за експерименти и действаш по усмотрение.
Съгласен съм,че трябва да се елиминират дребосъците с царевица,но много случаи има в практиката,когато на царевица,забодена на куката,се ловят каракуди по 400-500 гр.,не може да се предвиди какво ще клъвне на всяка една стръв.Но за мен царевичката си е най-добра за едри екземпляри.
Пробвал съм и на омесен хляб с миризма на чесън,но без резултат.Според водоема,не изключвам и малко рибе за шаран
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Ходил съм на няколко водоема,където шарана от кило нагоре,кълве само на жива рибка.На други където предпочита топчета и то строго определени размери и аромати.На Карнобат миналата година на червей кълвяха амурчетата и шараните а на царевица сомове,имаше и обратни случаи:lol: :lol: :lol: Царевицата е универсална за диви водоеми,но има и доста друга стръв която в даден момент може да е много по успешна.На времето ловихме изключително,на торен,кюспе,скакалец,попово прасе,топче умесен хляб.Експерименти е нужно на водоеми които не познаваме. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
Fat
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fat »

За мен тайната на това в заглавието е ...
да мислиш като ловиш риба и да съобразяваш възможностите си
с конкретните условия в които ловиш в момента.
Естествено, постоянно трябва да добиваш нови знания и да
не полягаш на никоя кълка, пък била тя и твоята такава! :lol:
Оглеждане и ослушване трябва.
А да питаш е нормално, както и да слушаш внимателно...
Аз например, отдавам голямо значение на последните 20-30 см от линията
и къде точно да ги пратя!!!
Другото от такъма е за удобство и сигурност и ... самочуствие.
Успех с расъжденията.
"Щастие за всички, щастие даром!"
niki_kolev
новобранец
новобранец

Мнение от niki_kolev »

valmet написа:но много случаи има в практиката,когато на царевица,забодена на куката,се ловят каракуди по 400-500 гр.,не може да се предвиди какво ще клъвне на всяка една стръв.
Колега много си прав,аз също търся Шаро на царевица с надеждата да прогоня дребосъците (като каракудите например),но понякога забележи какви екземпляри се ловят на куката :wink:

това е една доста хубава каракуда на царевица
Изображение

а това е един доста по хубав шаро
Снимки на риби само на водоема,тези в дворове и бани не са желателни. :!:
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

niki_kolev написа:Колега много си прав,аз също търся Шаро на царевица с надеждата да прогоня дребосъците (като каракудите например),но понякога забележи какви екземпляри се ловят на куката :wink:
Да,когато в даден водоем няма шаран а само каракуда,се е случвало да ловя едри каракуди,за предпочитане на царевица.Едрата кълве предимно на нея.
niki_kolev
новобранец
новобранец

Мнение от niki_kolev »

valmet написа:Да,когато в даден водоем няма шаран а само каракуда,се е случвало да ловя едри каракуди,за предпочитане на царевица.Едрата кълве предимно на нея.
Да,когато знаеш че няма шаран е нормално да търсиш едра каракуда на царевица,само че в този (напоителен) канал има шарани над 10 кг.Баща ми (на снимката с каракудата) хвана на същия този канал шаран с тегло 10,450 кг. на царевица.
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Ето ви и най добрата захранка за едри екземпляри:
300гр. смлян печен слънчоглед
1кг. ярма
500гр. бяло брашно
500 гр. царевично брашно
300гр. захар
100гр. сол
300гр. суха царевица (може да добавяте и аромати по вкус и всичко друго колето ви хрумне на акъла)
20 яйца
Всичко това се смесва хубаво и се прибавя суха захранка и се меси докато стане като маджун .. все едно правите маладжа за пружина. После половината смес правите на топки малко по-големи от размери на кокоши яйце и леко ги сплесквате за да несе търкалят. другата половина правите топчета .. с размера на полвин яйце и малко по малки и общо взето .. каквото ви хрумне. Слагате във фурната и испичате хубаво на бавен огън. След това го изсипвате на водоема заедно със вкисната царевица и така е готово най-доброто ви хранително петно .. може на петното да хвърляте после каквото си поискате .. като сте сигорни че, неможе петното ви да бъде изядено цяла седмица .. понеже големите топки няма да се разпаднат бързо. Може на петното да изсипвате и обикновенна захранка която да придърпа и дребните риби. Големите усещат че, дребните ядът на глава и неим се случва нищо .. течат им лигите и отиват и те да похапнат в първокласния хотел със шведска маса. Но когато започнат да се хранят им се случват неприятности ако аз стоя зад въдицата :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :rolleyes:
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Един познат,преди няколко години,на близък до града водоем,всяка вечер ходеше и захранваше едно "негово"си място със захранка в чорап.На захранваното място хвърляше по няколко такива чорапа,завързани с връв за да може след време да ги изтегли и презарежда.Така дошлата риба не излапваше захранката,а се въртеше и облизваше наоколо дълго.
Та въпросния познат,правеше добър улов на шаран и каленик,докато някои серсеми не надушиха тактиката и се възползваха от неговия труд,та и мрежи опъвали :axe:
snegk

Мнение от snegk »

На тази тайна и викат по дунава "мамка".Да ти кажа как го правя.Слагам две шамандури и долу има по едно чувалче от картофи с по една тухла и е пълно с няколко килограма кюспе на плочки.Видиците са посредата.Обаче рибата ако се оплте забрави. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
kaloyan-stz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kaloyan-stz »

Силния и специфичен аромат на кюспето даваше преди години добър резултат при риболова на шаран,но сега поради простата причина,че шарана драстично намалява в нашите водоеми и поради наличието на доста по разнообразни видове стръв и храни,които съответно са и по хранителни,както и доста повече плевелни риби,резултатите с плочка кюспе значително почнаха да намаляват,макар че единственият ми хубав шаран на тец 1 по миналата зима(малко над 5 кг) е точно с кюспе!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

monilom написа:...не се карайте а дайте по темата.
Няма!
Темата достигна кулминация и има вече точен отговор!
carpsliven2 написа:...Тайната на успеха е в приЯтелството ...
Нищо не почиствам вече!Заключвам!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”