ластичен харпун + плажно олио = синини по корема

Модератор: nkolev66

Аватар
patter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

ластичен харпун + плажно олио = синини по корема

Мнение от patter »

Направих глупостта да се намажа с плажно масло преди да влезна с харпуна. Мислех че за около два часа на брега с междинни влизания за разхлаждане ще се е отмило ... но уви. Резултата беше много хлизгаво тяло, на което харпуна се зареждаше ... меко казно трудно. Два пъти се хлъзна дръжката му от гърдите към корема и добре че имам леко коремче за да го спре от слизане по-надолу.

Извода за начинаещи харпунджии - не се мажете с нищо преди да влезнете с ластичен харпун.

И един въпрос - дайте съвет за някаква подложка между дръжката на харпуна и тялото. Знам че има неопрени, които са подсилени отпред специално за зареждане на харпун, но скоро няма да си вземам неопрен. Има някакви пети, които незнам доколко ще помогнат. Като ги гледам резултатът е само по-широка горна част на дръжката. Аз си мисля за някакво по-дебело парче гума, което да подлагам, но реших първо да попитам преди да тръгна да откривам топлата вода и колелото :-)
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Re: ластичен харпун + плажно олио = синини по корема

Мнение от Светльо-toxin34 »

подобни въпроси към диканаров(иначе според мен по удачно е да си направиш нещо като колан със залепено не него парче от баскетболна топка
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Паттер, не знам колко дълаг е харпунът ти но опитай следните техники:
1. Свито бедро и опиране на дръжката на него, като опъваш ластиците малко под ъгъл към тялото си с двете ръце.
2. Ако ти е по-дълаг харпуна, опираш дръжката на сгъвката на ходилото си, както е с плавника и зареждаш пак малко под ъгал ластиците с двете ръце. Ако са ти два ластиците, зареждай ги един след друг и не опитвай двата едновременно! Говоря за този тип харпуни с 2 цели ластици и две телени скоби, които се закачат едновременно на стрелата, а не за тези, които са с завинтване в главата на харпуна! Тези вторите са с по-къси ластици, които са с една телена скоба за зареждане.От едната страна се завинтват за главата на харпуна, а от другата имат завинтени държачи на телената скоба. Не говоря за тях! :wink: Пиши за гмурканията си и за резултати! :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
patter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от patter »

Благодаря за отговорите.

Диканаров, харпуна ми е 70см Effesub Easy Black(на снимката е по-късия модел)
Изображение

Стрелата е 6.5 / 80см. , като в момента е с тризъбеца. Жълъда е обикновен (не чупещ).

За сега "гмурканията" ми са ограничени до стрелба по попчета и свикване с харпуна, плавниците и т.н. Да го наречем етап "първи стъпки в подводния лов" :-)
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

С него нямаш проблеми! Пробвай от бедро! Опирай дръжката на сгъвката на бедрото и корема! Важното е тризъбеца да ти е над главата! Ако случайно коланът или нещо, което си закачил на него ти натиснат спусъка да не се самопростреляш! По принцип, зареждай на предпазител и после, като насочиш напред харпуна обръщай лостчето на предпазителя. Иначе съществува опастност! Между другото харпунът ти е комбиниран и можеш да си сложиш и втори цял ластик! Той ще премине през ухото на главата и ще е успореден на сегашните ти ластици! Така можеш да си стреляш попчета и ако ти излезе нещо едро, например котка, лаврак или врана ще си натегнеш вторият! Пиши за излетите! :lol:
mirocomm
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mirocomm »

Отрежи си една джапанка на половина и си я слагаш на гърдите, аз като бях без неопрен влизах с фланелка и джапанката си ми седеше отдолу, ако си гол може с някакви гумени презрамки да си направиш и така :D
DeathSmile
новобранец
новобранец

Мнение от DeathSmile »

диканаров като се слага втори ластик дължината му колкото на този навития ли трябва да е??
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Добре е ако на целият ластик телената скоба да е на 1 см под скобата на завинтените ластици. Но си зависи и от диаметърът на ластиците и от вида на ластиците. Обикновено на главата на харпуна има и едни жлебове, по които целият ластик се огъва при зареждане, а в свободно състояние повдигат ластика над стрелата, като букла. Така можеш да си заредиш свободно първо навитите ластици, а после опъваш целия. Така не си пречат. Но това е и много индивидуално. Аз си правех още една засечка на стрелата над двете фабрични и там си зареждах единия ластик за стрелба по попчета. Стрелата си одължавах с 20 - 30 см. , като си правех присъединителна втулка тип-муфа. Тризъбецът ми е във формата на триъгълник, без контри. Така стрелях попчето от близо със слабонатегната стрела и не си подбивах много тризъбеца в скалите , а и не ми бе трудна с пиличката от буя да си пилна ако е някой зъб подбит. В триъгълник шиповете повишават шансът за прострелване на попчето. Когато шиповете са в ред и са три или пет и са с контри е много успешно стрелянето по котки! Тя не може да се изниже по стрелата и да се върти на шнура. Такива случаи съм имал при стрелба с един върх и с две контри. Тогава е много трудно да се води животното и трябва да се пуска харпуна, да вземаш резервния и да оправяш нещата. Иначе , ако си с един харпун и ти се е изнизала котката, нямаш опора да и сечеш опашката с шипа и тя може лесно да те прониже. За това пускай харпуна! Той като котва ще я задържи на дъното и ще можеш да си я простреляш с резервния. Ако нямаш втори, излизай на брега и взимай от колега. Не се бой , по буя ще си намериш харпуна и рибата. Абе всяко нещо със своите плюсове и минуси. Многошипните върхове с контрички са добри за котките, но са неудобни за стрелба по дребна риба на камъни. Аз предпочитах един шип с две контри, според мен той е универсален за едра и дребна риба, без попчетата :wink: :lol: !
DeathSmile
новобранец
новобранец

Мнение от DeathSmile »

мерси за изчерпателния отговор ще видя какво ще направя
sekstazi
новобранец
новобранец

Мнение от sekstazi »

Опора за зареждане на ластичен харпун
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1063

Колеги това дали ще свърши работа че и аз имам такъв проблем някой използвал (купувал ли е такова)
Аватар
alex_vp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alex_vp »

Струва ми се, че може и да свърши работа. Обаче го дават, че се монтира на колан или елек, което ме навежда на мисълта,че няма да е много удобно за ползване на голо, но мисля, че може да стане ако му се прикреи от страната към тялото някаква подложка например парче дунапрен, неопрен или поизтъркана джапанка. Но трябват и някакви презрамки или колан да му се измислят. Аз лично един път влизах без неопрен и си бях взел едната джапанка, която ми стоеше затъкната в банския и като трябваше да зареждам си я подлагах на гърдите и после пак в банския :) но вършеше работа.
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

Паттер, джапанката е изпитано средство против насиняване на корема и гърдите. Това широко-достъпно и "обезболяващо" средство -джапанката, се разпробива с 4 дупки -две по две успоредни в долния и горния край, слага се ластик за гащи и се нахлузва през тялото и се фиксира отпред на гърдите. От това по удачно решение няма да намериш.
Никоя риба не е по - важна от живота !
mickata
новобранец
новобранец

Мнение от mickata »

Аз.. в случай, че ме мързи да се обличам или просто влизам за малко си загащвам джапанката в колана въобще не я закрепям на гърдите.... вадиш от колана ... зареждаш и пак обратно :wink: ... а без неопрен си трябват 2-3 кила... така, че без колан не може. :drinkers:
life_is_ a_dive
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от life_is_ a_dive »

Здрасти Паттер, аз ползвам същия само че 70. След първото влизане във водата всичко беше наред ама на следващия ден се бях превърнал в петниста хиена от зареждането на харпуна. Смених ластиците с малко по дълги от първоначалните. за попчетата върши чудна работа, тъй като и аз съм от начинаещите в спорта.
life_is_ a_dive
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от life_is_ a_dive »

добре е да смениш и жълъда, с чупещ или друг, при едно от зарежданията се счупи телта на жълъда сега съм сложил малка стоманена примка.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”