толостолоб

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
acho7711
новобранец
новобранец
Мнения: 81
Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 9:52 pm

толостолоб

Мнение от acho7711 »

Колеги моля за рецепта за консерва от толостолоб ,която да се прави -всичко на сорово в буркана и колко часа да се вари.Предваретелно благодаря.
барона
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1093
Регистриран на: Съб Авг 29, 2009 6:27 pm
Местоположение: КАЗАНЛЪК

Re: толостолоб

Мнение от барона »

за толстолоб не знам, но ще ти кажа как правя филе от костур.във 1 компотен буркан сипвам 5 с.л. оцет и 2 с.л. олио ,слагам за подправки-черен пипер,бахар и даф,лист,подреждам рибата ,затварям и варя 1 час,става страхотно мезе.
имам и друга изпитана рецепта-рибата я запичам леко във фурната само с малко олио.след това подреждам в буркани със същите подправки като между рибата слагам и домати на филии,кисели краставички и грах ако има.солта е на вкус.
да ти е вкусно!!! :drinkers:
Колкото повече толкова повече!
сомчо
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1282
Регистриран на: Съб Юни 20, 2009 4:30 pm
Местоположение: София

Re: толостолоб

Мнение от сомчо »

Първи вариант:

Задушен толстолоб с девесил
Време за приготвяне: 10 мин.
Време за готвене: 30 мин.
Порции: 2

Необходими продукти:

400 г (2*200 г) котлети толстолоб
40-50 г праз лук, нарязан на дребно
20 г маслини черни, нарязани на дребно
20 г пресни гъби
10 г зехтин
100 мл зеленчуков бульон
сол, черен пипер и девесил на вкус

Начин на приготвяне:

Разрежете филетата толстолоб на две, по дължина. Овкусете ги със сол, черен пипер и девесил.
За плънката запържете праза, маслините и гъбите в малко зехтин. Оставете ги да поомекнат и ги отстранете от огъня.
Разделете плънката на две части и я поставете върху две от филетата. Другите две поставете върху плънката. Захванете две по две филета с дървени шишчета.
Запържете рибата в тиган от едната страна, след това и от другата. Тогава добавете 100 мл зеленчуков бульон. Оставете го да поври, докато соса се сгъсти. Отстранете от огъня.
Поставете ястието в подходящи чинии или плато. Поръсете със ситно нарязания девесил.
Подходяща гарнитура са картофи, приготвени по най-разнообразни начини.




Втори вариант:

Мезе от кайзерована пъстърма от рибици на толстолоб
рецепта на Владо Фидера
Вземаме необходимото ни количество рибици(филета) от толстолоб и ги измиваме грижливо.
Натриваме ги с морска сол и супена лъжица захар. Оставяме така да престоят 48 ч като обръщаме периодично.
Накисваме ги след това в силна саламура с разчет 2 л. вода и пакет морска сол.
Давим рибиците 72 ч.
Отново ги отцеждаме и натриваме с подправки както следва:
червен пипер, черен пипер, ситно счукан( пасиран) чесън, чубрица, чимен( кимен, пой, крива мерудия), чаша сухо бяло вино.
От тези подправки правим каша с която натриваме рибиците и закачаме на проветриво място да съхнат 3-7 дни според дебелината им.




п.п. Взех рецептите от форума на предаването Бон Апети,и понеже тука има двама колеги с ник Владо Фидера(vlado-fidera и vlado_fidera) им се извинявам ако втората рецепта е на някои от тях и аз я ползвам без разрешение :oops:

Успех с готвенето и бон апети :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”