Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Re: Има ли гъбари?

Мнение от gogolisec »

Данчо, тези не ми приличат на Кладници! При кладницата няма рязка граница между ствола и шапката на гъбата. Пънчето постепенно надебелява и ресните започват още от него и продължават плавно към шапката. Цвета на пънчето и на ресните е бял! Разположението на шапката спрямо пънчето е НЕсиметрично, по-скоро изнесено изцяло в единия край. Цветъ на по-младите е мише-сиво, а като поизрастът, преминава в леко охра, или по-точно между сив и охра. Ето пак няколко снимки за сравнение:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

На последната снимка гледай тези с най-големите размери - другите не са кладници, а некви други видове дървесни гъби! Хайде и други колеги, запознати с този вид гъби да се изкажат - може пък аз да съм се излъгал от тази снимка!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
YordanDanev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от YordanDanev »

Гого твоите са си асъл кладници, а тези дето ги брах аз се казват- светложълта кладница и е малко по различна от другите. Виж ги във книгата и ги сравни, пък ако е имало грешка аз ги изядох още преди три дни.
Изображениеима ли комат кучета много
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Сигурно е така, щом още си тук и пишеш даже :lol: :lol: :wink:
Прегледах една книга, дето я имам в .pdf формат, но там снимките са рисунки и не можах да открия кой знае колко прилика между 2-те.
Аватар
YordanDanev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от YordanDanev »

Ето една снимка от книгата -НАШИТЕ ГЪБИ от 1986г. Изображение
Изображениеима ли комат кучета много
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

YordanDanev написа:Ето една снимка от книгата -НАШИТЕ ГЪБИ от 1986г.
И аз се консултирам от нея,и имам желание да я мина на скенер и да я кача някъде в нета. :D
А сега де? :roll:
lantonov
новобранец
новобранец

Мнение от lantonov »

Ще опитам.не знам ,нещо бъркам и не мога да кача снимка на едни гъби ,които набрах в Сестримо на една поляна.Мисла че е ливадна есенна гъба,но не съм я брал до сега и не съм много сигурен.Ако не успея,ще ги изсуша и чак като се убеда че са те ще ги ползвам,ако не ще ги изхвърля [img]F:\My%20Pictures\Picasa\Exports\2009-11-13%201[/img]Изображение
Последно промяна от lantonov на Съб Ное 14, 2009 9:13 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Знаете ли, аз скоро попаднах на едно полуживо дърво, тук в т. н. " парк". Това е едно изоставено кътче изкуственна гора, създадено преди много-много години , почти в центъра на селото. Там видях, преди време една гъба, подобна / а може би ,точно същата /,като тази която е снимал колега в резервата Воден. Заблудих се, че е пъстърва. Много голяма грешка!!! Той предполага ,че е кладница. Сега обаче, като видях снимката, много ми се иска да науча каква е тази гъба! Тя беше много голяма. Цяла " плескуда"! Почти 30 см. в най-широката си част, и доста дебеличка ! Там, в същата тази гора, преди около 5-6 дни, видях едно гниещо тополово дърво. На него имаше гъбки. Сравнително дребнички и тънички за кладница. По-светли от кладницата, но удивително приличаха на нея. Сега разбирам, че има още един вид кладница. Тази, която познава Данчо.
Имам предложение. Всеки от нас има книги за гъби. Да ги качваме в темата, ще нарушим май ,някои закони.Но да си ги разменяме, като скенирани, няма да е против писани и неписани правила. Аз имам три книги. Една на руски и две на български. Не са скенирани. Но ,имам възможност да го сторя. Връщам се на предложението: Можем да си разменяме скенираните книги. Искате ли? Ще съобщя ,какво имам на всеки, написал ми Л. С. И ще скенирам! Може да се наложи да се почака два-три дни, но ще ги дам. Имам и теглена книга за гъби от руски сайт. Прехвърлила съм си в папка в компа и доста материали за гъби. Давам! Колкото повече информация, толкова по-добре!
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Извинявам се, че се връщам отново в темата. На колегите, които искат да качат снимки тук, искам да кажа, че аз качвам чрез сайта на Снимка Бг. Става лесно и бързо. Снимките ми са от GSM-a. Тук, във форума има галерия. Само че, аз не успях да кача нищо там. :( Вината е моя. Нямах време да почета както трябва. :? Моряка преди около десетина страници е дал доста голяма помощ как се качват снимки. Прочетете . Поне вие! :shock:
lantonov
новобранец
новобранец

Мнение от lantonov »

Помотах се малко,но се оправих с проблема.Сега молбата ми е ако някой познава тази гъба да ми каже яде ли се,щото днес налових бая заргани иИзображение мисла да ги ползвам за гарнитура.
Последно промяна от lantonov на Съб Ное 14, 2009 10:03 pm, променено общо 1 път.
Proinov
фен клуб-скобар

Мнение от Proinov »

p4eli4kata написа:...Той предполага ,че е кладница.....
Предпожолих така ,защото нали и по мешетата има кладници ... но не бях сигорен и несам я закачал.
Относно кладниците аз досега не съм виждал(несам и ходил да търся по тополите),но баща ми казва че ги имата и то точно с това описание .
p4eli4kata написа:...Там, в същата тази гора, преди около 5-6 дни, видях едно гниещо тополово дърво. На него имаше гъбки. Сравнително дребнички и тънички за кладница. По-светли от кладницата, но удивително приличаха на нея. Сега разбирам, че има още един вид кладница...
"Remember what happens in Vegas, stays in Vegas. Except for herpes. That shit''ll come back with you." :D :D :D
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

lantonov написа:Сега молбата ми е ако някой познава тази гъба да ми каже яде ли се...
Яде се колега, Антонов - ето и доказателство: :wink:

Изображение

Пчеличке, идеята ти е добра и мисля, че няма да има проблем, относно споделянето на файлове чрез форума, още повече, ако това става на лични, пък и за директен обмен на инфо има и други начини! :wink:
Лично аз на компа имам свален от торентите файл, който го има като линк някъде назад в темата. Инак имам една малка книжка с дебели корици, но нямам възможност да сканирам и качвам, пък и видовото разнообразие не е голямо в нея :?
lantonov
новобранец
новобранец

Мнение от lantonov »

Благодарско колега ,и аз предполагах че е такава ,но няма нищо срамно да питам,особено когато се отнася за здравето .Още веднъж благодаря,а ние продължаваме тук на морето с гъбите,като го редуваме с риболов.Сега е пълно с рижики,сърнели и тръбенки.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет на всички,
Днес беше поредния чудесен есенен ден в зимната част на годината, и разходката за гъби беше повече от задължителна. Освен това беше и познавателна.
Това което научих,бих искал да споделя с вас, и да поставя на критична Ви преценка.
До днес не знаех, че Рижийката, Червена млечница, Рижиката /Lactarius deliciosus/ има "двойник". Още при откриването и ми направи впечатление липсата на характерните по червени кръгове по гуглата, но общата окраска и синеещите петна, както и характерния при срязване оранжев сок ме успокоиха и я прибрах в торбата.
http://www.prikachi.com/users/piterd/34l.jpg
след 20 тина минути я извадих, за да я покажа на един приятел и се изненадах. Среза беше станал тъмночервен. Срязах отново и пак оранжев сок,
http://www.prikachi.com/users/piterd/35N.jpg
който за 15 мин пак стана тъмночервен.
http://www.prikachi.com/users/piterd/36U.jpg
Опитах я на вкус и не открих същественна разлика.
В книгите обаче открих, че тази гъба е описана като Кървавочервена млечница / Lactarius semisanguifluus /. Твърди се, че се среща рядко, но забелязах, че и в торбата на колегата hiscnika я има. За радост е ядлива и се приготвя по
същия начин както и рижийката.

Ето и следващата гъба:
http://www.prikachi.com/users/piterd/37A.jpg
по миналата седмица брах Саждива гъба, Съждивка, Миша гъба / Tricholoma portentosum / и доста се съмнявах
дали не съм брал Есенна гъба / Tricholoma terreum /. Е този път мисля, че намерих есенната гъба.
http://www.prikachi.com/users/piterd/38Z.jpg
http://www.prikachi.com/users/piterd/41Z.jpg
А ето и един есенен изглед от родопите и местата където брах гъбите.
http://www.prikachi.com/users/piterd/33l.jpg
Proinov
фен клуб-скобар

Мнение от Proinov »

piterd написа:Привет на всички...
Браво колега страхотна разходка ,ама даи оправи тея снимки.Вместо сложиги в Изображение да може се виждат направо! :)

Изображение
"Remember what happens in Vegas, stays in Vegas. Except for herpes. That shit''ll come back with you." :D :D :D
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колега Proinov,
Всъщност нарочно ги правя по този начин. Идеята ми е да наблягам на текста, а който му е интересно ще проследи и линка.

П.П
Подкрепям идеята на p4eli4kata да си обменяме материали по темата. Ще проверя какви книги имам по темата на вилата и в къщи , и ще ги сканирам.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”