А,Б,В за риболова на кльонк.

Модератор: sapuna

Заключено
Аватар
milen_bg
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от milen_bg »

kalins написа:Абе незнам кой на какво се е научил в това школо,ама не съм чул некой от учениците да е хванал едра риба.Макър че доста поседяват на въпросния язовир.Може пък и да има други хора от които можеш да научиш как се ловят тези мустакати рибки.

Хайде маисторе ,каня те догодина на Цонево да ми дадеш урок:) а бе ще се радвам се видим , да покажеш това онова
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

Калин само си списва тука..ма още не сме видели негов сом... :lol: :lol: :lol:

Калине ти се учи....аз приключих с ученето....12 години се учих....пожелавам ти да отделиш и ти толко за сом само :idea:

да те питам...тая миризма в Младост 4 в Кремиковския блок в средния вход да не е от твоите сомове къде ги влачиш из входа ???

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500

те ти една баш риба с пожелание и ти да си хванеш такава някога :idea:
Господ може всичко чада мой !
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

а,б,в-за риболова на кльонк

Мнение от Emo-83 »

Обяснявам моето виждане за кльонка и кое е правилно според мен.Чети ОТЧЕ пак.Извинявам се на фсички останали за обращението,но имам спор с един херметик.КЛЬОНКА-трябва да бъде с много тънак и здрав нож,защото е свързан с тапата.Тя вкарва въздух в водата или мехур от който всъщност излиза звука.Зад този мехур се движи ножа.Ако той е по-дебел става като кумин на мехура и при бързото преминаване е по трудно да го задържиш.Затова някои кльонкове се правят стакъв ъгъл на ножа,че петата да излиза преди да влезне ножа.Дръжката трябва да е между 14 и 17мм.-защото по дебелата дръжка изисква стискане.Тя не дава свобода на ръката и от там идва измарянето.Ножа да бъде твърд на вертикално огъване за да не вибрира.ФОРМАТА на петата няма значение.Лови се с всички.Има значение размера.Той издава вибрацията според това на каква дълбочина ловиш и в кой слой се движат сомовете.Разбра ли ме.И не ми говори за кльонкове,когато не си направил един.От сайта ми харесват показаните от Калин,но ми се струват с малко по дебела дръжка.Тя може да се направи и анатомична.Написаното не е чужда литература.
Фуцата
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Фуцата »

отец Ми Го Нафърфорий написа:Калин само си списва тука..ма още не сме видели негов сом. Калине ти се учи....аз приключих с ученето....12 години се учих....пожелавам ти да отделиш и ти толко за сом само :idea:
да те питам...тая миризма в Младост 4 в Кремиковския блок в средния вход да не е от твоите сомове къде ги влачиш из входа ???
Жоркааа тоя Калин не е ония Калин :wink: :lol: :lol: :lol: А сомовете сме му виждали бре :wink:
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Леваков ами може и да съм объркал бре...сори ако съм...! не говоря за Калин от Кюстендил...ма може и другия да съм го объркал..знам ли ?

Теле..що си мислиш че си единствения стигнал до тия изводи ??? така го казваш все едно сме невзрящи и ти ни отвартяш очичките...

дали според теб не сме наблюдавали какво прави кльонка ??? дали не сме се замисляли ??? дали не сме разсъждавали ???

ех Теле теле.... :lol: :lol: :lol: :lol:

видял съм мноооого кльонкове...с отворени очи при това !

я ми кажи ти кога пипна кльонк в ръка ??? за сефте.....

пети...мети ...ножове...дръжки..наклони...

златен да ти дадат..нямаш ли ръка.... :idea:

а тоя опит Теле от вана не става... :idea: :idea: :idea: :idea:

ако се ставаше рибар с четене от нета и кльонкаджия във вана :lol: :lol: :lol: или сомаджия на Пънчака :lol: :lol: :lol:

направо си направил кадансов компютърен анализ на кльонка :lol: :lol: :lol: та чак и закономерноста за комина си извел... :lol: :lol: :lol:

знаеш ли кви кльонкове съм виждал ??? хубави като лауряти за Нобелова награда....и си остават само до там обаче....

хич и дума да нестава за работа обаче...що така специалисте ???

и клон да ми дадеш...и с него ще работя....ръчичка Теле ръчичка :idea:

кльонка може да ми го копираш...и по добър може да направиш...НО РЪКАТА МИ НЕМОЖЕШ ДА ВЗЕМЕШ !!!

а без нея....си оставаш само с кльонка :idea:
Торбалан
новобранец
новобранец

Мнение от Торбалан »

Май се заформя спор относно идеалният кльонк.
Отговорът е безкрайно прост – този който е резултатен. А дали ще е с права, вдлъбната и изпъкнала пета – мисля, че не е от толкова съществено значение.
Важни неща, според мен в един кльонк – удобна дръжка, тънък и остър нож, който получава известно скосение към петата /става по-малко широк/, изключително добре заострени ръбове по петата, добре шлайфана пета, подходящ ъгъл между основата на ножа /там където влиза в дръжката/ и хоризонталната равнина на петата.
И едно от най-важните уточнения – техниката на кльонкащия. Всеки има свой стереотип, който трудно се налага на друг. И взависимост от това - за едни, един и същи кльонк може да бъде много удобен и да вадят звук без никакви затруднения, а за други – същият този кльнок да бъде ултра-неудобен и съответно да създава як дискомфорт на кльонкащия.
От началото на тази година, работя с дървен кльонк – ръчна изработка, с който ми трябваше известен период /не малък/ да посвикна, но като му хванах цаката, сега ми е много удобен. Със същият работих през целият сезон. Петата му е 38 мм., изпъкнала. Профилът на ножа има характерна S-образна, извита форма, която се доближава /по мое скромно мнение/ до оптималната.
Лошото е, че тази година ми е най-каръшката и май кльонка се оказа “неработещ”, ама догодина, мисля да продължа да упорствам с него, пак времето ще покаже.
Важно уточнение – сред сомаджиите битува мнение, с което почти всички се съгласяват: плитка вода – малък диаметър на петата, дълбока вода – по-голям диаметър на петата.
Спора за металните и дървени кльонкове вече ми се струва безсмислен от дистанцията на времето. Важното е да ловиш сомове.
Както се казва – бий, за да те уважават. Именно поради тази причина - мисля да си трая, защото тази година ми беше особенно резултатна. :oops:
Ръката МУ отдава всекиму - дължимото.
Аватар
kalins
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kalins »

отец Ми Го Нафърфорий написа:Леваков ами може и да съм объркал бре...сори ако съм...! не говоря за Калин от Кюстендил...ма може и другия да съм го объркал..знам ли ?

Теле..що си мислиш че си единствения стигнал до тия изводи ??? така го казваш все едно сме невзрящи и ти ни отвартяш очичките...

дали според теб не сме наблюдавали какво прави кльонка ??? дали не сме се замисляли ??? дали не сме разсъждавали ???

ех Теле теле.... :lol: :lol: :lol: :lol:

видял съм мноооого кльонкове...с отворени очи при това !

я ми кажи ти кога пипна кльонк в ръка ??? за сефте.....

пети...мети ...ножове...дръжки..наклони...

златен да ти дадат..нямаш ли ръка.... :idea:

а тоя опит Теле от вана не става... :idea: :idea: :idea: :idea:

ако се ставаше рибар с четене от нета и кльонкаджия във вана :lol: :lol: :lol: или сомаджия на Пънчака :lol: :lol: :lol:

направо си направил кадансов компютърен анализ на кльонка :lol: :lol: :lol: та чак и закономерноста за комина си извел... :lol: :lol: :lol:

знаеш ли кви кльонкове съм виждал ??? хубави като лауряти за Нобелова награда....и си остават само до там обаче....

хич и дума да нестава за работа обаче...що така специалисте ???

и клон да ми дадеш...и с него ще работя....ръчичка Теле ръчичка :idea:

кльонка може да ми го копираш...и по добър може да направиш...НО РЪКАТА МИ НЕМОЖЕШ ДА ВЗЕМЕШ !!!

а без нея....си оставаш само с кльонка :idea:
Много си се убъркал с тая Младост 4.А ако искаш да ми видиш рибите има отделна тема за това.А тука става въпрос за риболов на сом с кльонк,а не за риболов на линове.Това вече съм го минал още шестгодишен.А ако кажеш,че твойто школо е за линове-това е друг въпрос.
Добре е да си добър
Николай Стефанов
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Николай Стефанов »

А ако искаш да ми видиш рибите има отделна тема за това.
Има такава тема, колеги и всеки ,който иска може да я прегледа.
Тя се нарича " Успех на Тича 03.09-10.09.2006г." и е подтема на "Риболов на Сом"

На 07.09.2006г./четвъртък/ бях на яз.Тича за няколко часа, за червеноперка. Отидох късно - около 10часа , защото заранта минах първо през яз. Ястребино. Местото ми беше заето от непознат колега и аз застанах до него. Запознахме се, поприказвахме, той се опитваше да си хване стръв - таранка, тъй като ловяли сом. Този мъж е Боби от снимките.
Поприказвахме си за много неща, като една от темите бе, че и аз имам мерак за този риболов и ще трябва да се оборудвам - лодка, двигател и др.Бях поразгледал сайта на Honda. Той ми каза, че колегата му е по запознат - да поприказвам с него. Боби си хвана няколко таранки и се прибра в лагера, а аз по-късно си тръгнах - така се разделихме без да си разменим телефони, за което аз много съжелявах.
В събота - 09.09. с трима мои приятели бяхме на същото място рано заранта. Зарадвах се много, като видях, че бивака им все още е там - имах възможност да поправя грешката си. Наловихме си дребосък и на тръгване отидохме с колата до лагера. На брега заврихме млад мъж и аз попитах за Боби- оказа се , че си почива. Заприказвахме се с непознатия мъж, който се оказа Калин и той ми обеща ,ако все още желая напролет да ми помогне в набавянето на оборудване и даже да направим съвместен излет.След малко дойде и Боби - предложиха да ни покажат на мен и моите приятели хванатите и вързани във водата два сома, но аз им отказах - виждал съм сом и не желаех да "разбутват" рибите.
Позволих си да опиша доста подробно случая, защото първо по стечение на обстоятелствата се запознах с тези достойни / за мен/ мъже и второ, защото съм убеден, че за всеки от нас има място под слънцето / както в живота, така и в риболова/, но никой от нас не може да свети толкова силно...., колкото и да му се иска
Аватар
milen_bg
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Re: а,б,в-за риболова на кльонк

Мнение от milen_bg »

Teleto написа:.КЛЬОНКА-трябва да бъде с много тънак и здрав нож,защото е свързан с тапата.Тя вкарва въздух в водата или мехур от който всъщност излиза звука.Зад този мехур се движи ножа.Ако той е по-дебел става като кумин на мехура и при бързото преминаване е по трудно да го задържиш.Затова някои кльонкове се правят стакъв ъгъл на ножа,че петата да излиза преди да влезне ножа.Дръжката трябва да е между 14 и 17мм.-защото по дебелата дръжка изисква стискане.Тя не дава свобода на ръката и от там идва измарянето.Ножа да бъде твърд на вертикално огъване за да не вибрира.ФОРМАТА на петата няма значение..
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ браво - от няколко страници това е второто или трето мнемние ,което дава някава информация .
Теле би ли снимал някои твои кльонкове ид а ги покажеш , така както Калин ги е снимал .

До тук наи полезен мисля че е Калин ( този които прави кльонковете) с неговите снимки.

http://forum.nariba.com/viewtopic3578.html

И Теле престани да се вързваш на " Отец му го нафърфоря" . Неговите мнения никои нечете .

Снимаи някои твои кльонкове да ги видим.
kapitana
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kapitana »

Krokibg съгласем сам с тебе че трябва да има и майсторс тебе когато ходиш за сом,но си мисля че понякога и неволета учи как да ги хващаш и как да ги вади6 от водата :D
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Трябват си и яки тренировки на ръчичката,аз вече тендовагенит хванах а тази година само едно соме :cry: а се иска и свободно време за такъв риболов.
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Teleto написа:..Затова някои кльонкове се правят стакъв ъгъл на ножа,че петата да излиза преди да влезне ножа...
Колега, би ли го обяснил по-подробно. :roll:
От Въча по-хубав няма.
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

milen_bg написа:И Теле престани да се вързваш на " Отец му го нафърфоря" . Неговите мнения никои нечете .
мислиш ли ??? :wink:

Милене от скоро си тук...а аз съм от създаването на сайта...имах 2000 мнения...галерията със снимки която бях качил имаше над 24 000 посещения знаеш ли какво значи това ???????????? и делнах всичко с кеф...

знаеш ли защо ? защото от консуматори ми е писнало....мани че са...а след като се начетат и после устенцата немоеж им затвори..
milen_bg написа:
Teleto написа:.КЛЬОНКА-трябва да бъде с много тънак и здрав нож,защото е свързан с тапата.Тя вкарва въздух в водата или мехур от който всъщност излиза звука.Зад този мехур се движи ножа.Ако той е по-дебел става като кумин на мехура и при бързото преминаване е по трудно да го задържиш.Затова някои кльонкове се правят стакъв ъгъл на ножа,че петата да излиза преди да влезне ножа.Дръжката трябва да е между 14 и 17мм.-защото по дебелата дръжка изисква стискане.Тя не дава свобода на ръката и от там идва измарянето.Ножа да бъде твърд на вертикално огъване за да не вибрира.ФОРМАТА на петата няма значение..
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ браво - от няколко страници това е второто или трето мнемние ,което дава някава информация .
дава...за теб....супер инфо ..няма що !!! да ти дам и аз такова...лови с дебели влакна или плетени такива...хахаххах

за теб е супер...защото си пълен лешник в тоя спорт...затова...и това не ти дава никакво право да мислиш че форума започва и завършва с такъв тип мнения...как се правел кльонк...хахахха...и ти ли за бизнес мислиш....много го подкараха бре...кеф ти алуминиеви...кеф ти нераждавейка...кеф ти дървени...мани мани...думи немам.

преди 12 годинки я ги попитай майсторите знаеха ли що е кльонк ???

а да ти кажа..кльонка е важен..но не най...да го знаеш от мен ....после ..после ми кажи кво праиш ? ...кльонкаш...ти ли ??? ако от четене в нета се става сомаджия...заеби здраве му кажи ! докато не седне майстор с теб в лодката да те светне си дотам..ако ще и 20 кльонка да имаш и да си изчел библията за тоя риболов...сто пъти...разбра ли ме ? аз познавам много празнодумци хванали по един случаен сом...и мислещи че са ехееее.....ама да повторят това е зор голям! И знаеш ли що...щото нищо незнаят за тоя риболов...нищичко...запомни го от мен!

ако не бе Отец Ти го Нафърфорий да захване темата и Милко да я пише...сега нямаше да си в тоя форум :idea:

стопли ли или още не се сещаш ????????????????????? друг жокер требе ли ти?

е затва сега съм в отбора на саирджийте...но който ме е попитал или помолил да му покажа на никого не съм отказал :idea:

...пак не ме чети... :lol: :lol: :lol: дреме ми :idea: чети ги другите къде ти пишат къв требе да ти е ножа...ти нали си производител.. :lol: :lol: :lol: и тва ти е жизненоважна информация...как си спал досега незнаейки за нея :lol:

а да не се изсираш неподготвен...бива ли?

Амин..прости им Господи...незнаят вече от спортна злоба кво да направят...еле па да са в класацията :lol: :lol: :lol: а влезнат ли...въй въй...олеле мале...пу пу...уста затваряне няма :lol: :lol: :lol: :lol:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

а б в-за риболова на кльонк

Мнение от Emo-83 »

ИЗВИНЯВАЙТЕ,че тази вечер не написах нищо за сома.Благодоря на Хулигана за пожеланието.Желая на него и на всички късмет,но има една поговорка.КЪСМЕТА СЕ НАКЪСМЕТЯВА......вървете с увереност към него.
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

преди да напишеш има търсачка...нали искаше да ти помогна...пишеш в нея това което си мислиш че го няма тук...и ако го няма...пускай тема...

ще я чета с интерес и аз !

любопитно ми е кво няма ??????????????????????????????
Заключено

Обратно към “Риболов на хищници”