Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Don4o_62 »

Това с гъбите не е шега работа и не е за всеки да ги бере.Ама пусто като ги обичам.Даже една година бях взел към 10-на торби заредени.Сложих ги в избата и след редовните процедури почнаха след време да растат.Доста гъби поникнаха и ядохме,но култивираната не може да се сравни с дивата.Но с тия отровни двойници,кофти работа.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
yagudin
новобранец
новобранец

Мнение от yagudin »

Аз предлагам да направим няколко пъти обучение - масово бране за всички заинтересовани :D , но като гледам сме и от различни краища на България и не знам как да стане. Мисля да се присламча-прикатамосам към Диканаров... :D , защото е в моя край, доста знае и има опит...определено има достаааа да понауча.
Имам и питане-сканирах една книжка, обаче на няколко пъти и сега имам три файла в pdf формат и не знам как да ги съединя в един и другото което не знам е как да я споделя с вас.
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Дончо,не се притеснявай толкова,двойника който ти описах не надвишава отворен 10 см,докато другите наистина имат ясни разлики на фасона.Ако екато чиния голема риск няма,ама си намери книжка.
pepijames
новобранец
новобранец

Мнение от pepijames »

yagudin, и на мен ми е минавала през главата тая идея :D

сега, за да не пускам спам: миналата седмица бяхме... на 20 км преди Гинци, намерихме хубави поляни, но само масловки + 4 хубави сърнели+един пачи крак + 5-6 режийки. Тази седмица пак някъде натам се ззапътвам още в събота и дано има по-голяма слука. :D
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Май ще сменям хобито покрай тези гъби :wink:. Днес преди обед направихме пак преход с жената в една горичка. Отново се заредих с настроение за останалата част от деня :P . Доволно набрахме пачи крак, печурка, саждивка и виолетка. Други гъби, отровни и все още непознати за мен ги подминахме. Ето и малко снимки от обиколката:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Подсказвайте за тази :roll:
Изображение

Дегустация на гъбите, пръв направи котарака :D
Изображение
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Румка,знаеш че от габата на третата снимка(под снимките с пачи крак) треба да бегаш като диавол от крст :wink: нали??
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Пантерка - красива гъба без съмнение, но една от най-отровните в България поне :? . Много близка на външен вид е бисерната гъба, която отбягвам да взимам, заради голямото им сходство.
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

rumci написа:Пантерка - красива гъба без съмнение, но една от най-отровните в България поне :? . Много близка на външен вид е бисерната гъба, която отбягвам да взимам, заради голямото им сходство.
Аз ги сабирам бисерките и тигровите,много са вкусни,но треба опит и пазене много :wink:
Ние на бисерката казваме сребрена преслица :wink: а има и тигрова преслица(малко по кафеава идва)
Macedonia
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

rumci написа: Подсказвайте за тази :roll:
Изображение
на мен ми прилича на отровната млечница... :roll:
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

КЛАДНИЦА ли е :?:
Изображение

Изображение

Все си мислех, че няма да имам съмнения след като я открия, а тя каква стана :smt017
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Вижда се и от првата снимка хубаво :wink: липсва дрвото :wink:
Macedonia
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Никола, на дърво бяха(вижда се но е по-бледо). Това, което изчетох за тях, беше че пластинките им са захванати за пънчето на гъбата, докато на тези-не са. Дали не са няколко разновидности?
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Така по снимката,оставам малко место за самневане.Не бих казал за сигурно што за чудо ке е тази габа :wink: Сигурно ,да ми е на живо,ке мога да кажа....но така....
А колко за кладниците,набрахме повече от сто килограма с татко ми,само от 3-4 паднали буки,тази година.
На трипати в период от месец(летото) по 30-40 кг.И лично на мене много ми хареса дивата кладница,и не се сравнава с купешката(само да се намери млада,чиста,без черви) :wink:
Macedonia
кристина-детелина
новобранец
новобранец

Мнение от кристина-детелина »

привествам всички гъболюбци в този новооткрит за мен форум :finga:.аз съм млад гъбар и надявам се да израстна до опитен познайник,но без това да тежи,като незабравимо преживяване :rolleyes: .някой може ли да ме запознае по какви начини може да се обработи тръбинката за консумация-единственото,което съм чувала за тях и то от едни ромки,които са почти винаги преди всички е че се използват за извличане на ихтиол и че нямат друго приложение.да не би да е било версия за разсейване на вниманието :axe:
Аватар
parvanoff
новобранец
новобранец

Мнение от parvanoff »

http://www.manatarka.com/index_files/trabenka.htm
http://gubite.com/vidove-gubi/trybenka-yadliva-gyba
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=55739 -да ме извинява rumci, че му ползвам снимката :wink:
Дано ти помогне това-ако питаш за тази гъба де :wink:
българино, знай своя род и език
Само Левски и България
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”