За сонар Lowrance X52

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

За сонар Lowrance X52

Мнение от nikgeo »

Колеги, нямам никакъв опит със сонарите. Предлагат ми да закупя сонар Lowrance X52, за около 320 - 350 лв., на практика, нов. Ще го ползвам основно в морето, но и понякога в сладководни басейни. Става ли за работа този сонар за целите ми и ако някой е запознат повече, лесна ли е работата с него. Разбрах, че ще трябва да направя доста голям "курс" на обучение и тестове, за да разчитам данните, но все пак, ако пък е прекалено сложен и изисква още едно "висше" :D , то да се отказвам.
Заслужава ли си да давам пари за него, или да се насочвам към друг вариант?

Ето това намерих за модела:

Lowrance X52 е един от сонарите на Lowrance, които са определи за Best Buy (най-добра покупка) в САЩ в своя ценови сегмент. Сонарът притежава 4” (10.2 см) дисплей с 16 нива на сивото, сонда с ъгъл на покритие до 60 градуса, както и вграден датчик на температурата.

Характеристики
· Висококонтрастен 4” (10.2 см) диагонал на Film SuperTwist LCD дисплея с 16 нива на сивото
· 240х160 пиксела разделителна способност на дисплея
· 1500 W peak-to-peak (188 W RMS) мощност на сондата
· Възможност за работа до 244 метра дълбочина
· Високорезултатна 200 kHZ сонда с вграден датчик за температура с ъгъл на действие до 60 градуса. Високата чувствителност на сондата позволява безкомпромисна работа до над 100 км/ч
· Технологията FishReveal™ открива рибите дори в повърхностни завихрения във водата, водарасли, термоклинали и други типове подводни укрития
· Ping Speed HyperScroll™ локализира и показва рибите при по-високи скорости с лодка
· FasTrack™ е технология, която ни визуализира какво реално е засякъл сонарът и относителната твърдост на всеки обект
· Advanced Signal Processing (ASP™) технологията ви предоставя автоматично задаване на индивидуалните настройки на вашия сонар за възможно най-ясна картина
· Патентованата технология GRAYLINE® разгриничава рибите от структурите около тях и дъното
· Advanced Fish I.D.™ показва рибите от водата като символи на риби с различни големини
· FishTrack™ показва дълбочината на всяка една риба над символа
· С гумено покритие, напълно водоустойчив, готов за употреба дори при соленоводен риболов
· Избираема аларма за плитчини, дълбочини, риба
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: За сонар Lowrance X52

Мнение от Troli Rapala »

Със сонара се работи лесно,нема страшно!Цената е добра,но за море ти трябва дву-честотен 200/50Кхц.!Не се сещам Х52,дали е такъв!Ползвам Х135 и мога да ти дам всякакво инфо! :wink:
nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikgeo »

След като разгледах твоят модел Х135, видях, че принципно нямат разлика. Тя се състои в разделителната способност на дисплея, която при теб е 480х480 и мощността на сондата - 4000W. Ииииииииии, как само звуча в своята некомпетентност. Нали изчетох маса неща, а дето се казва, не съм виждал на живо сонар. :D :oops: :oops:
Така, че твоят става ли за море или трябва да се насочвам към двулъчев вариант.
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Стават и двата,но вторият лъч макар да е по-разсеян и неточен увеличава обхвата и дълбочината на сонара!Черно море е плитичко,но и рибите са по-малко от Бяло море та по-трудно ще се откриват!Виж това:Изображение
nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikgeo »

След като видях на живо сонара, който ми предлагаха, се оказа, че не е модел Х52, а модел Х59DF. Този, който ми го предложи, видял инструкцията, а тя е обща за моделите Х52 и Х59DF и той видял първият и сметнал, че е той. Така, че май е по-добрия вариант за мен, тъй като е двулъчев и както е написано в горната инструкция, Lowrance, препоръчват за солена вода именно тях.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Предполагах,че е двулъчев защото спомена 60градуса! :wink: Но Х52 не намерих DF,което индикира наличието на два лъча! :wink: Това е твоят сонар,който ще ти върши идеална работа за морето! :wink:
nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikgeo »

Благодаря !!!
:prayer: :prayer: :prayer:
Николай Стефанов
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Николай Стефанов »

Троли, как така не можа да го намериш???

Ето го СОНАРА

А ТУКА колегата може да потърси симулатор на подобен сонар.

Ето и цялата информация за сонарите от ТАЗИ МАРКА

Вземай го колега, ще ти върши работа.
Опитите не се броят - важен е крайният резултат !
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

И аз миналата година си свалих симулатор за моя! :wink: Страхотна екстра,тренажор на който разучаваш и настройваш сонара,как си искаш без пари!После на гьола нема да се дзвериш и да губиш време в настройки! :D :drinkers:
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Troli Rapala написа:...После на гьола нема да се дзвериш и да губиш време в настройки!...
И Аз си свалих преди за моя, но на гьола ситуацията е съвсем различна, пак си иска бъзикане там докато му свикнеш на показанията. Моя е Игъл, ама модела е 1:1 със Х96 на Лоурънс. Освен екрана, не виждам кой знае кви разлики с тоя Х59. Много е добра машинката, малко време само трябва да се разучи, заслужава си. Симулатора дава само една и съща обстановка под водата - те това не ми харесва, става скучно :) Помага обаче много да се разучат функциите коя къде да я търсиш.
А това, че пише в мануала за лъча - до 60 градуса, реално са си 20, не знам как ги мерят тия 60.
20 градуса обаче са предостатъчни според мен да си видиш обстановката под лодката. Разбира се нямам предвид ако си на дълбочина 2 метра, тогава се навеждам през борда и гледам надолу :D
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”