Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Питане към шаранджиите
Модератор: sapuna
Питане към шаранджиите
Здравейте колеги имам едно питане към вас. Купих си шарански макари и питанката ми е при навиването на влакното трябва ли да оставя място за шок лидер или не. Примерно шпулата ми побира 0.35/300 метра и наз навивам точно толкова това дали е проблем че не оставям малко място за лидер около 15 метра мисля да е
Благодаря предварително и наслука на всички
Благодаря предварително и наслука на всички

Последно промяна от rujkata на Съб Дек 05, 2009 6:30 pm, променено общо 1 път.
Only God Can Judge Me!!! PEACE!!!
-
- разбира нещата
Re: Питане към шаранджийте
1:Абстрахирай се от казаното ....
2:Шоклидер ти трябва почти навсякъде и то не само ако хвърляш от ръка,а и ако разпъваш с лодка,понеже винаги има шанс да има миди,железарии,корени,дървета и т.н на местата където ще търсиш шарана.
3:Слага се 15-20 м,което не ти влияе много на лонг каст шпула,така,че не се съобразявай с него пълни я смело докрай.20м не са кой знае колко на такава макара
Ако случайно пък си я препълнил,махаш 20-тина метра от кордата и си навиваш шока-простичко е.Успех колега.
2:Шоклидер ти трябва почти навсякъде и то не само ако хвърляш от ръка,а и ако разпъваш с лодка,понеже винаги има шанс да има миди,железарии,корени,дървета и т.н на местата където ще търсиш шарана.
3:Слага се 15-20 м,което не ти влияе много на лонг каст шпула,така,че не се съобразявай с него пълни я смело докрай.20м не са кой знае колко на такава макара

Ако случайно пък си я препълнил,махаш 20-тина метра от кордата и си навиваш шока-простичко е.Успех колега.
-
- вече хвърля и на тежко
А ако се закачи някаде куката докато вадим късаме и шок и олово и всичко. Така ли е или греша?? Сори за спама.
- alcora
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Secret Carp написа:1:Абстрахирай се от казаното от кокопарцала и....
3:Слага се 15-20 м,което не ти влияе много на лонг каст шпула,така,че не се съобразявай с него пълни я смело докрай.20м не са кой знае колко на такава макара![]()
Те от това няма как да се каже нещо по добро за използването на шоклидера

-
- и господ не е толокова добър
Не използвам шок лидер ако не се налага.А пък в закачки направо е задължително да го няма, иначе дъното ще стане като мрежа на десетото хвърляне.В риболова всеки един детайл си има предназначение в зависимост от водоема, дъното, рибите и т.н. Не правете нещо само, защото някой го прави и вие трябва да го правите.Преценете ситуацията, водоема и тогава. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- ribarq
- сериозен играч
Това е истината !snegk написа:Не използвам шок лидер ако не се налага.А пък в закачки направо е задължително да го няма, иначе дъното ще стане като мрежа на десетото хвърляне.В риболова всеки един детайл си има предназначение в зависимост от водоема, дъното, рибите и т.н. Не правете нещо само, защото някой го прави и вие трябва да го правите.Преценете ситуацията, водоема и тогава.

-
- учете се от него
- Местоположение: НАКАТА Пловдив,Хасково,яз.Ивайловград и после обратно
- Обратна връзка:
снеик каза най вярно
много зависи 

Catch /for pleasure/ And /photo for memory/ Release /for future/ Pro
Не помня от кога съм рибар................... но помня,че се зарибих отдавна.
Последен шарко:63 см ,5 кг от река Тунджа в Ямбол.
много точно казаноsnegk написа:Не използвам шок лидер ако не се налага.А пък в закачки направо е задължително да го няма, иначе дъното ще стане като мрежа на десетото хвърляне.В риболова всеки един детайл си има предназначение в зависимост от водоема, дъното, рибите и т.н. Не правете нещо само, защото някой го прави и вие трябва да го правите.Преценете ситуацията, водоема и тогава.
само слабите се стремят към порядаък силните владеят хаоса
-
- научил се да хвърля
Много си прав Илийка и аз като ходя на платени гьолчета с налични риби до 2-3 кг, които се хващат на дистанция 20 метра и аз не слагамsnegk написа:Не използвам шок лидер ако не се налага.А пък в закачки направо е задължително да го няма, иначе дъното ще стане като мрежа на десетото хвърляне.В риболова всеки един детайл си има предназначение в зависимост от водоема, дъното, рибите и т.н. Не правете нещо само, защото някой го прави и вие трябва да го правите.Преценете ситуацията, водоема и тогава.

Всеки се ражда човек , но не всеки остава такъв до края!!!
Шоклидер от плетено влакно 30lb. ползувам ВИНАГИ. Дължините са две- 1м. или 13м. Сетете се сами защо. Тия работи са дъвкани години наред.
- danev69
- сериозен играч
колега,предназначението на шок лидера е 1.при супер мощно хвърляне да не скъсаш основното влакно,тоест цялото натоварване се поема от шок лидера.в този случаи далжината на лидера е 2 пъти далжината на пръчката + още поне 2 метра,които са навити на щпулата.2.при риболов на водоеми с каменисто дъно да спасиш линията от протъркване на някои остър камък,в този случаи 1-2 м. са ти достатъчни.3.ако ловиш на водоем с много закачки да вадиш рибата с хамалско дърпане и да не ти пука от закачките.това е вазможно ако вадиш рибата с лодка,далжината на лидера в този случаи е равна на приблизителната дълбочина + 2-3м. ако ловиш на платени водоеми шок лидер не ти трябва освен,ако не решиш да хванеш някои заек на отсрешния бряг
ако наистина решиш да използваш лидер прецени много добре дали ти е НЕОБХОДИМ
.на слука

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
От платено до платено Балкан разлика!danev69 написа:...ако ловиш на платени водоеми шок лидер не ти трябва освен,ако не решиш да хванеш някои заек на отсрешния бряг![]()
На платено не храниш ли?
- danev69
- сериозен играч
храня винаги/които не храни няма да фани/
.за/ заяка на другия бряг/имам предвид ,че не трябва далечно замятане .мисля че се подразбира
здраве и много слука

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Разбира се,че схващам ироничната нотка.Привърженик съм и на пиперливо-закачливите мнения,но в случая говоря сериозно!Мисълта ми бе,че има и "платени" със стотици декари,а там вече дистанцията си е факт!При по малките пък "заекът на другия бряг" в повечето случаи е разковничето на успеха/Ц.К.,Кастел и т.н./.Повечето не използваме лодки и основни определящи далечното замятане фактори са тънкото влакно и задължителния шок! 
Моята практика е - шок само и единствено при ракета или работа с влакна под 0,30!
Поздрави!

Моята практика е - шок само и единствено при ракета или работа с влакна под 0,30!
Поздрави!