Шаран за Никулден

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Gio
новобранец
новобранец
Мнения: 7
Регистриран на: Вто Фев 10, 2009 7:45 pm

Шаран за Никулден

Мнение от Gio »

...позволявам си да поместя своите кулинарни стремления, тъй като настъпващият празник си е и мой професионален такъв.
Днес е Савов ден - денят преди Никулден и се надявам всеки от вас, колеги да си е погледнал в очите любимото шаранче, да е припознал в него своето утрешно блюдо. Та изчиствате шаранчето - моля ви не го цепете откъм корема - ще загубите ценни рибешки мазнинки и аромати. Откъм гърба се отваря за почистване и за последващото пълнене. След изчистването втрийте отвътре солчица и домашен червен пипер. Ако сте си заредили в хладилната камера девисил /лющян / свежо замразен, го поставете във вътрешността преди а започнете пълненето. През това време на котлона сте загряли растителна мазнинка - все пак в пости сме. Съдът трябва да е подходящ, така че цялото рибе да се потопи в горещата мазнинка от двете страни - съвсем набързо. Тази процедура "запечатва" шаранчето и запазва за нас неговите благи сокове. След това го поставяте върху домакинска хартия - става дума за подсушаване на рибката от мазнината - и започвате пълненето. Булгура сте го накиснали предварително в топла вода, та да набъбне. Натрошили сте орехите и сте ги изчистили. Приготвили сте съд с добро уиски и в него сте накиснали за около два часа време стафиди и зърна бахар. Количествата зависят от едрината на рибката, а дори и да ги преоразмерите, остатъка ще посипите отстрани на шаранчето в тавата, а на самото рибе наредете резенчета лимон, та киселината им да се стича върху основата, та да се балансира химичната реакция :) Тази тава си я обмазвате със зехтин, олио, царевична мазнина или каквото имате все пак. Фурната ви е загрята и е време да поставите творението си е нейната благословена утроба. Надявам се, не сте забравили за течността, в която накиснахте стафидите. Усвоете я както ви диктува вашето вътрешно "Аз"... Наздравичка!..
riibok
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 633
Регистриран на: Съб Фев 03, 2007 2:44 pm
Местоположение: Търговище

Re: Шаран за Никулден

Мнение от riibok »

Атрактивно поднесена рецепта,колега!Браво!
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
Аватар
Herodot
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 118
Регистриран на: Нед Апр 26, 2009 12:15 am

Re: Шаран за Никулден

Мнение от Herodot »

Тъй като темата не е конкретизирана само за рецепти относно приготвянето на обредните риби предлагам в нея да може да се постват и снимки на вече приготвените празнични блюда за празника Никулден. Ето какво сътвори жена ми - пълнен 2кг шаран с орехи, ориз и лук. Сядам на масата и вдигам празнична наздравица за всички ВАС! :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Изображение
SONY
учете се от него
учете се от него
Мнения: 4590
Регистриран на: Пет Фев 01, 2008 9:46 am
Местоположение: Пловдив

Re: Шаран за Никулден

Мнение от SONY »

Ето с тази вкусотия се почерпихме.Пълнен с орехи.
Изображение
TICA FAN
Аватар
Кузмич
dreamer
Мнения: 885
Регистриран на: Пет Май 29, 2009 3:51 pm
Местоположение: Пловдив Петър Василев

Re: Шаран за Никулден

Мнение от Кузмич »

Ей Sony много добре изглежда тоя шарко бе.
Да не го хвана на Мепс Аглия декор 2 номер :lol: :lol: :lol:
Мойсей: "Законът е всичко!"
Христос: "Любовта е всичко!"
Маркс: "Парите са всичко!"
Фройд: "Сексът е всичко!"
Айнщайн: "Всичко е относително..."


Аз по принцип съм музикален помияр...
SONY
учете се от него
учете се от него
Мнения: 4590
Регистриран на: Пет Фев 01, 2008 9:46 am
Местоположение: Пловдив

Re: Шаран за Никулден

Мнение от SONY »

Кузмич написа:Ей Sony много добре изглежда тоя шарко бе.
Да не го хвана на Мепс Аглия декор 2 номер :lol: :lol: :lol:
Тоя с Мепса го е изял адаша. :D :D :D
TICA FAN
ceco65
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 868
Регистриран на: Пон Май 07, 2007 8:07 pm
Местоположение: София

Re: Шаран за Никулден

Мнение от ceco65 »

Това чудо на кулинарията направи майка ми пълен със лук и орехи

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”