Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Как да си направя Котва
Модератор: emo vasilev
- краси12345678
- ще става разбирач
Re: Как да си направя Котва
Мале-мале, като написах в гугъла DOR MOR и
вижте какво излезе за тази котва www.dor-mor.com/ и това
Явно тази котва се поставя на определено място и от там не се пипа.Към нея се завързват лодки , шамандури и др. Егати котвата дето съм си харесал. 

Който нож вади сам пада в него.
Такава котва наистина виждам за пръв път. И до колкото разбрах това е котва за пекъчливи и тинести дъна. За каменисто или твърдо дъно не е удачна.
Но при меки дъна показвала добри резултати дори и при дължина на веригата от 3х дълбочината. Смисъла на котвата е на да се закача, а да се всмуква в дъното.
А тези шамандури не означават, че котвата е стационарна, шамандурата е задължителна по закон при всяка пусната котва, целта е да се означава местонахождението на котвата, за да се има в предвид от другите движещи се по водоема.
Но при меки дъна показвала добри резултати дори и при дължина на веригата от 3х дълбочината. Смисъла на котвата е на да се закача, а да се всмуква в дъното.
А тези шамандури не означават, че котвата е стационарна, шамандурата е задължителна по закон при всяка пусната котва, целта е да се означава местонахождението на котвата, за да се има в предвид от другите движещи се по водоема.
- pachosz
- сериозен играч
И на мен ми се струва, че по твърдо дъно ще се влачи тая котва, ама докато не се пробва..
Аз си харесах една от ф-манията, колегите коментираха котва за каяк, много ми хареса идеята и сега мисля да си спретна една такава, само че тяхната беше със сгъваеми крилца, а аз от арматура мисля да ги правя, без да се сгъват.
Не знам само колко трябва да е дълъг синджира, мисля да сложа един около 80-90 см. парче имам, а котвата ще е около 30 см.
Много удачно е наистина като се закачи по дъното на клон или камък, в горния край синджира да е хванат с миша опашка, или ако ще с медна тел да е - само да е нещо, което лесно ще освободи. За долната халка е хванат с някаква здрава карабинка.
Краси, мисля, че и за Дунав ще е добра идеята
Набързо начертах схемата, нещо такова мисля да го правя:

Аз си харесах една от ф-манията, колегите коментираха котва за каяк, много ми хареса идеята и сега мисля да си спретна една такава, само че тяхната беше със сгъваеми крилца, а аз от арматура мисля да ги правя, без да се сгъват.
Не знам само колко трябва да е дълъг синджира, мисля да сложа един около 80-90 см. парче имам, а котвата ще е около 30 см.
Много удачно е наистина като се закачи по дъното на клон или камък, в горния край синджира да е хванат с миша опашка, или ако ще с медна тел да е - само да е нещо, което лесно ще освободи. За долната халка е хванат с някаква здрава карабинка.
Краси, мисля, че и за Дунав ще е добра идеята

Набързо начертах схемата, нещо такова мисля да го правя:
Котвата показана от колегата pachosz е наистина удачна за Дунава.Мисля,че не е необходимо веригата да е от долния край,и без да е там и само с въже около 20 метра успява да задържи в течение 6-7 км.Лодката с багажа и пътниците-около330-350 кг,а дълбочината-7-8 метра.
Направил съм "мустаците"от 6 или 8 мм арматура,лесно се изкривява при вадене и лесно се връща първоначалната форма.Моята котва тежи 2,5 кг и се прави за 10 мин.
Направил съм "мустаците"от 6 или 8 мм арматура,лесно се изкривява при вадене и лесно се връща първоначалната форма.Моята котва тежи 2,5 кг и се прави за 10 мин.
- краси12345678
- ще става разбирач
- pachosz
- сериозен играч
Днес ходих при стругар да почнем котвата, утре кумеца ще ми завари пръчките и ще пусна снимка тук 

Тези котви по време на движение трябва да са винаги обезопасени, най-добре в отделно отделение в лодката.
Опасни са не само за лодката а и за хората, които седят в нея.
За мен това са най добрите котви за надувни лодки или малки лодки до 5-6 метра. Не мисля, и че са толкова скъпи.
http://www.segelladen.de/Inhalt-untergr ... panker.htm
За мен това са най добрите котви за надувни лодки или малки лодки до 5-6 метра. Не мисля, и че са толкова скъпи.
аз нямам точно такава но ползвам много подобна - казват им гъба- /mushroom/ и по начало това са дълбоководни котви - примерно на 50-80м дълбоко ползвам тази котва - тя се завиба в пясъка и не е необходимо въжето да се отпуска няколко пъти дълбочината. за плитко не снам - за там полсзвам друг вид котва така наречените данфорт /danforth/
- pachosz
- сериозен играч
VGS, точно за такива котви имах предвид, че обсъждаха колегите във фишинг-манията. А карабинката под котвата от линка ти - и аз такава си харесах и купихVGS написа:Тези котви по време на движение трябва да са винаги обезопасени, най-добре в отделно отделение в лодката.

За безопасността - и за това си мислех как и къде да я държа в лодката, ама при мен има място под предната седалка, лодката ми не е надувна.
хохо, заглеждал съм ги неведнъж тези Danforth Anchor, но не съм виждал тук къде продават такива, а и си мисля, че няма да ми е много по джоба това бижу

- pachosz
- сериозен играч
Здравейте пак!
Ето до къде стигнах с моето изделие, остава само да го занеса да го поцинковат и да търся вода да пускам котва
Всъщност някой може ли да каже кое е по-добре - да се поцинкова или да се кадмира? Щото и двата варианта ми предлагат, не знам кой да избера. Ако знае някой кое е по-дълготрайно, да помага. Тия сладури дето поцинковат и кадмират казаха, че еднакво здраво били двата варианта. Ето снимките:

п.п. Котвата заедно с веригата тежи 3,700 кг.

Ето до къде стигнах с моето изделие, остава само да го занеса да го поцинковат и да търся вода да пускам котва

Всъщност някой може ли да каже кое е по-добре - да се поцинкова или да се кадмира? Щото и двата варианта ми предлагат, не знам кой да избера. Ако знае някой кое е по-дълготрайно, да помага. Тия сладури дето поцинковат и кадмират казаха, че еднакво здраво били двата варианта. Ето снимките:

п.п. Котвата заедно с веригата тежи 3,700 кг.
- краси12345678
- ще става разбирач
Еееее тя много арна бреее Танасе. Браво колега, много хубава котва е станала. 

- pachosz
- сериозен играч
Чакай ся да я видиш и поцинкована, от там се връщам
Сега вече е в завършен вид, остава да я пусна на вода да видя върши ли работа
Целия масраф ми беше около 5 лв. за карабинките. Фи-то си го имах обаче, веригата също. Струговане и заваряне от приятели, а тия момчета дето я поцинковаха не ги познавам, ама и те не пожелаха да ми вземат парички
Верно арна, Краси
Лодка като нямам арна, поне лъскава котва да имам
Пък и точно на теб няма да обяснявам какво е удоволствието да си направиш нещо сам, по-добре от мен го знаеш

Сега вече е в завършен вид, остава да я пусна на вода да видя върши ли работа

Целия масраф ми беше около 5 лв. за карабинките. Фи-то си го имах обаче, веригата също. Струговане и заваряне от приятели, а тия момчета дето я поцинковаха не ги познавам, ама и те не пожелаха да ми вземат парички

Верно арна, Краси

- краси12345678
- ще става разбирач
Както казват мойте синковци ""ТИ СИ МАШИНА ЧОВЕЧЕ"