Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Кльонкане от брега!!!
Модератор: sapuna
Кльонкане от брега!!!
Здравейте колеги, понеже се опитвам да навлизам постепенно в риболова на сом, а все още нямам подходяща лодка- та добре ли ще е да се бъка от брега.И какви са предимствата на бъкането от лодка и от брега!
?
Леле-е-е-е!
Тоя пич трябва да го дадем на Отеца за трижди покаяние, освен ако не го е анатемосал междувременно (а си заслужава!)

Тоя пич трябва да го дадем на Отеца за трижди покаяние, освен ако не го е анатемосал междувременно (а си заслужава!)

Не е съвсем за присмех - руснаците отдавна го имат като метод за река. Използват и звука, който се получава, като си вкараш пръст в устата и рязко го извадиш - чува се нещо като отваряне на тапа от бутилка - твърдят, че привлича сомовете. Опитвал съм на Струма и Марица, хващал съм и сомове, но не се наемам да твърдя, че е от това - все пак си е занимание, докато чакаш да удари - спестява някоя и друга цигараbarrakuda написа:За бъкане от брега ? Как се сети? По - добре хвърляй камъни , но внимавай да не удариш някой !

Това вече е малко в сверата на фантазиите.В съюза има много риби в водата.Там улавянето на 2-3сома на ден с тегло 60-100кг е нещо нормално.Гледал сам филм за Казакстан-гол след гол.В реките дълбочината е 4-5м.По принцип трудно кълве на тази дълбочина по нашите водоеми.Затова не ги ловим когато са на плитко.Усещат ни и затова трябва да се кльонка с много малка пета.Това с пръста и устата е малко казано така,като приказката с водолазите и побелелите им коси.По логично е да чукаш по камъни.Не обиждам никой-може да бъркам.
Не е необходимо всички да ловим риба по един и същи начин , но особено за сома , мисля ,че трябва да бъдат спазени определени условия ,които дори зависят от сезона , водоема , луната и мн. други фактори. Ако става дума за инцидентно хващане , случайния късмет не те прави риболовец. На МОНТАНА циганите чукат с камъни в плиткото , като са хвърлили отпред и им кълват сомчета до 2-3 кг.
ще има да ме гоните.... и я ме стигнете
- barutchiata ©
- Администратор
Re: Кльонкане от брега!!!
Теорите за това от къде и как се е появило кльонкането и кльонка са много .Едни казват ,че това се е зародило в Унгария други казват Румъния трети Испания,според мене това не е най важното.По важното е как е станало това ??? Чувал съм много и различни истории как е станало това,коя по реална коя не.На мен най ми допада е те тази история с кльонкането от брега.Някога някъде в миналото жените са перяли черги и това не са го правили в перални а на близката река.Та като са изцеждали парцалите са ги тупали с тупалки.Понякога това е ставало в голяма близост до водата от реката и тупалката е удряла отчсти и във водата.И в тези моменти жените забелязали ,че започнали да се появяват сомове и да се обръщат само в близост до тези където удрят по водата.Та от там на татък кой на кого е споделил и кой как е експериментирал не знам .Знам само ,че хищните риби в дадени моменти се привличат от вибрации във водата а в други бягат яко дим.Като например леки почуквания по камък на дъното на язовир или река привлича белите риби и същото това в други дни ги кара да бягатasini написа:Здравейте колеги, понеже се опитвам да навлизам постепенно в риболова на сом, а все още нямам подходяща лодка- та добре ли ще е да се бъка от брега.И какви са предимствата на бъкането от лодка и от брега!