Кльонкане от брега!!!

Модератор: sapuna

Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Кльонкане от брега!!!

Мнение от asini »

Здравейте колеги, понеже се опитвам да навлизам постепенно в риболова на сом, а все още нямам подходяща лодка- та добре ли ще е да се бъка от брега.И какви са предимствата на бъкането от лодка и от брега!
m_nanchev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от m_nanchev »

кльонкайки активизираш рибата под теб,няма как да го докараш сома доброволво на брега.Дори звукът да го активизира той ще остане в зоната в която е.Илюзия е ако някои си мисли че може да събере сомовете от язовира.Това не е оклей да захраниш и да си цъкаш.
barrakuda
новобранец
новобранец

Мнение от barrakuda »

За бъкане от брега ? Как се сети? По - добре хвърляй камъни , но внимавай да не удариш някой !
ще има да ме гоните.... и я ме стигнете
masssimo
новобранец
новобранец

?

Мнение от masssimo »

Леле-е-е-е!
Тоя пич трябва да го дадем на Отеца за трижди покаяние, освен ако не го е анатемосал междувременно (а си заслужава!) :D :D :D
saksi
фен клуб-скобар

Сом

Мнение от saksi »

По кротко колеги .Всеки има право да пита.Преди време някой колега беше пуснал същия въпрос ,но никой не го взе за мезе.
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Колеги аз просто питам и не съм запознат с кльонкането, но от това, което сте писали дотук разбирам, че нестава да се действа от брега.Благодаря ви!
DOC
новобранец
новобранец

Мнение от DOC »

barrakuda написа:За бъкане от брега ? Как се сети? По - добре хвърляй камъни , но внимавай да не удариш някой !
Не е съвсем за присмех - руснаците отдавна го имат като метод за река. Използват и звука, който се получава, като си вкараш пръст в устата и рязко го извадиш - чува се нещо като отваряне на тапа от бутилка - твърдят, че привлича сомовете. Опитвал съм на Струма и Марица, хващал съм и сомове, но не се наемам да твърдя, че е от това - все пак си е занимание, докато чакаш да удари - спестява някоя и друга цигара :D
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Това вече е малко в сверата на фантазиите.В съюза има много риби в водата.Там улавянето на 2-3сома на ден с тегло 60-100кг е нещо нормално.Гледал сам филм за Казакстан-гол след гол.В реките дълбочината е 4-5м.По принцип трудно кълве на тази дълбочина по нашите водоеми.Затова не ги ловим когато са на плитко.Усещат ни и затова трябва да се кльонка с много малка пета.Това с пръста и устата е малко казано така,като приказката с водолазите и побелелите им коси.По логично е да чукаш по камъни.Не обиждам никой-може да бъркам.
barrakuda
новобранец
новобранец

Мнение от barrakuda »

Не е необходимо всички да ловим риба по един и същи начин , но особено за сома , мисля ,че трябва да бъдат спазени определени условия ,които дори зависят от сезона , водоема , луната и мн. други фактори. Ако става дума за инцидентно хващане , случайния късмет не те прави риболовец. На МОНТАНА циганите чукат с камъни в плиткото , като са хвърлили отпред и им кълват сомчета до 2-3 кг.
ще има да ме гоните.... и я ме стигнете
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Re: Кльонкане от брега!!!

Мнение от barutchiata © »

asini написа:Здравейте колеги, понеже се опитвам да навлизам постепенно в риболова на сом, а все още нямам подходяща лодка- та добре ли ще е да се бъка от брега.И какви са предимствата на бъкането от лодка и от брега!
Теорите за това от къде и как се е появило кльонкането и кльонка са много .Едни казват ,че това се е зародило в Унгария други казват Румъния трети Испания,според мене това не е най важното.По важното е как е станало това ??? Чувал съм много и различни истории как е станало това,коя по реална коя не.На мен най ми допада е те тази история с кльонкането от брега.Някога някъде в миналото жените са перяли черги и това не са го правили в перални а на близката река.Та като са изцеждали парцалите са ги тупали с тупалки.Понякога това е ставало в голяма близост до водата от реката и тупалката е удряла отчсти и във водата.И в тези моменти жените забелязали ,че започнали да се появяват сомове и да се обръщат само в близост до тези където удрят по водата.Та от там на татък кой на кого е споделил и кой как е експериментирал не знам .Знам само ,че хищните риби в дадени моменти се привличат от вибрации във водата а в други бягат яко дим.Като например леки почуквания по камък на дъното на язовир или река привлича белите риби и същото това в други дни ги кара да бягат :roll: ..........е те това знам и ви го споделям.Също мой приятел хвана сом точно като го издразни с два удара на греблото по водата ,по простата причина ,че е нямаше кльонк под ръка.Някой хора се вманиячават като започнат да говорят за перфектния звук на кльонка.В Италия видях монтаж при който рибата стои на 20см. под повърхноста и в стремежа си да плува тя постояно излиза на повърхноста и си пляска все едно си пляскаш с ръка по водата.Само дето тези монтажи се правят в заливи и въдиците се залагат от брега.А ето го и Монката със сома.

Изображение
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Съгласен съм абсолютно с написаното.А по този начин с рибката отгоре тази год. хванахме един 40кг 12-15 и няколко по дребни.Имам снимки.
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Сега вече незнам какво да мисля.Убеждавам се обаче, че независимо дали с кльонк или беэ, или от брега и с лодка има ли си риба все ще клъвне и на по прост монтаж.Благодаря ви , че взехте участие!!!
Аватар
biserpp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от biserpp »

колеги имам едно питане
веднъж на един язовир едни колеги бяха закачили един сом на не повече от 30м от брега когато го извадиха над водата тои издаваше почти същите звуци като тези от клионка
някои може ли да обясни какво правеше рибока в този момент
:?: :?: :?: :?:
Изображение
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

При мен сома правеще същото с доста силна звучност.Случвало ми се е още един път,но доста по тихо.Не зная.
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Данеби кльонка да прави звуци, които се издават от сомовете и по този начин да ги дразни(например борба за женска)- незнам нека някой запознат да сподели :smt117
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”