БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Мнение от kuku »

tatkoogi написа:
kuku написа: Купуваш си ролка, максимум две качествен монофил и въпроса със сезона ти е решен :wink:
Ако споменеш и марка и модел на качественият мотнофил ще е добре.Може и на лични съобщения, ако не искаш да правиш реклама.Аз се побърках да си правя опити.Сигурно зависи и от останалото оборудване, и от задвъдичното устройство(може би най - вече).Най често губя бомбарди при сравнително спокойно замятане, без видими причини.Всъщност причината е ясна - износване на монофилът в областта на най голямо натоварване - 1-2 м след вирбелът.Уж регулярно го подкастрям ама .... .
Ползвам макара Корморан със заден аванс(не намерих нищо друго до 80лв което да реди добре влакното).Все още пробвам и една на Микадо, разтлобих една Серт и една Спро за части щото бяха ужасни.Точните модели не мога да цитирам, а и не ми се ходи до колата в тоя студ.Мисля че съм средна ръка риболовец, и съответно гледам оборудването ми да е такова.Някой от пишещите тук са ме засичали, ако някой има наблюдение къде греша ще се радвам да сподели.
п.п.Да отбележа че става въпрос за често посещение на морето :D .Не за 10 тина излета на сезон(стори ми се важно :D )
А.Христов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от А.Христов »

Привет Ванка.
Ако не съм позабравил или объркал нещо.
Не смея да твърдя, че имам особено големи впечатления от много различни марки монофили, но все пак..... бих ти препоръчал нещо.
Изображение
На мен лично, много ми се нрави това влакънце с диаметър 0,18mm. Добре държи на възел и си го ползвам с кеф.
Ащо се отнася до макара, която да работи и реди влакното добре:
http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... w=96&click
Струва точно толкова, колкото си склонен да дадеш и има отличен аванс.
Реди много прилично :smt023
Неприятното е обаче, че баш този размер идва малко едричък :? Но за сметка на това, с него кастига ще бъде по-добър.
Поздрави!
expose
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от expose »

Аз цял сезон изкарах с тоя мавер също 0.18- страхотно влакно наистина, мисля и за напред да го експлоатирам, препоръчвам го. Има и едно пак мавер, "RED DEVIL" само цветът му мисля е различен. Иначе риобито го има във всички размери във булит2000
onzinasi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от onzinasi »

:D И аз съм с Мавера,0,16 със 10м. шок лидер ''power pro'' отпреде.Един-два пъти заминаваха подвижните водачи /барабар с върховия/ след бомбардата,но иначе няма проблеми :mrgreen:
Изображение
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

Голямо благодаря!За добра макара мога да дам и малко по вечко.Ама наистина малко(щото 250 + лв не давам, или ще трябва да ме бият доста :D ).И при това ще държа да видя как реди влакното.Така и не разбрах защо много рядко търговците дават да се пробва макарата като си купувам влакното, дори и да откажа макарата.А влакното което препоръчвате от къде във Варна мога да закупя.Бях чел мисля че не се усуква много и е бързо потъващо но не съм попадал на него.
Така или иначе едната шпула на Корморанът остава със плетено, но тя е на преклонна възраст и от както хвана врана не е в кондиция,макар че още ще се ползва.
Действително доста влакна пробвах, всяко с неговите плюсове и минуси, съжалявам че не всички ролки съм запазил за да спестя на колегите неприятности.Ама както писах по горе то и задвъдичното устройство има не малко участие.В смисъл - проблемите при мен, при други колеги може и да ги няма.... .
В моментът основен проблем са ниските температури, при минус 8 не ми се ходи за риба.... :D .Нататък ще видим...
А.Христов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от А.Христов »

kuku написа:Голямо благодаря!За добра макара мога да дам и малко по вечко.
А влакното което препоръчвате от къде във Варна мога да закупя.
Влакното го има в магазин "Go Fish". А щом би дал и повече пари за макара, тогава бих ти препоръчал Ryobi Excia.
http://soto.superhosting.bg/~bulit200/?type=1&cat=6
Погледни я тук.
Във Варна можеш да я видиш в "Дием Фишинг". Там я предлагат на приблизително същата цена, но с една шпула.

Поздрави!
expose
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от expose »

Не искам да правя реклама или антиреклама и не разбирам много от макари, но точно тия ексии ги гледах в диема и ми са сториха много кофти изработка, по конкретно където е водещата ролка, мисля, че съм виждал аплаус в магазина в трошево. Дуал банда го има и в послядното маг. посока аспарухово и маг. до морското. И да питам тия риобита не правят ли проблем от солта?
onzinasi написа::D Един-два пъти заминаваха подвижните водачи /барабар с върховия/ :mrgreen:
Защо?!
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

Има време - ще поумувам за макарата.Като че ми се ще да е със заден аванс ама .... ще видим.Първата нова сопа за 2010 ще е Микадо SENSUAL FLOAT 3.80 а влакното мавер дуалбанд 0.18.
Уф!май трябва да престана да чета тука че ме обземат едни мераци........ .
expose
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от expose »

Аз умувам за макара от 4 месеца и още не съм се наумувал, само чета, чета и до там. В крайна сметка като започне сезона пак ще си купя нещо по принуда, ноо има време.
tatkoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tatkoogi »

kuku написа:
Ако споменеш и марка и модел на качественият мотнофил ще е добре.Може и на лични съобщения, ако не искаш да правиш реклама.
Сега виждам въпроса ти. Извинявай. Каква реклама? Нали тук уж си помагаме. Аз лично ползвам FENDREEL на Colmik. Размера е 0.18, но ти ако желаеш можеш да ползваш и 0.16 с шок лидер за по голяма сигурност. Влакното е прекрасно. Първо е изключително здраво. Второ има супер малка разтегливост и трето отговаря точно на размера си. Този модел на Мавър наистина е добър, но според мен стои малко твърд. Ако макарата ти не реди влакното стегнато, определено ще имаш проблеми с "бради" и други такива. Много съм доволен също от един модел на Трабуко. Не му знам точно името. Нещо за кастинг май беше. Ярко червено на цвят. Има обаче разлика в диаметъра обозначен на опаковката и в действителност. Ако това не те притеснява също можеш да му се довериш. Като цена Колмика е на 13.00лв. за 150м. Трабуко беше на 8.00лв. за същата дължина. Смятам, че може да помислиш повече по отношение на пръчката, но това е свързано и с пари. За макара според мен можеш спокойно да се довериш на Шимано. Дори в долните класове редят влакното перфектно.
tatkoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tatkoogi »

И друго да добавя. Такива вариянти като - "и спираш да губиш бомбарди" няма. Винаги се случва да се разсееш или пък нещо друго. Това е част от спорта. Така мисля аз :wink: . Успех!!!
А.Христов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от А.Христов »

tatkoogi написа:
kuku написа:
Този модел на Мавър наистина е добър, но според мен стои малко твърд. Ако макарата ти не реди влакното стегнато, определено ще имаш проблеми с "бради" и други такива. За макара според мен можеш спокойно да се довериш на Шимано. Дори в долните класове редят влакното перфектно.
Мавъра, наистина е малко твърдичък и не всички макари работят добре с него. Въпросното Ryobi си го реди перфектно. Шо се отнася до Шимано, харесвам ги, но за 125лв не предлагат по-добър модел от Excia.
Лично мое мнение :)

Поздрави!
onzinasi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от onzinasi »

expose написа:Защо?!

Ами в моят случай,плетеняка изглежда се усуква около подвижния водач и той вади другите.
Бил съм свидетел и на счупване на върхова секция по същата причина.Даже върховият ми водач
не е залепен /влиза плътно/Така че,с плетеняците трябва да се внимава :|
Относно макарите ,урока си го научих по трудния начин и вече го знам-макаре с преден аванс и шайби за регулиране под шпулата.Два сезона съм shimano exage-бради или каквито и да били проблеми-няма.Като видя някой колега да си разплита кълбетата месина,чак ми дожалява.
Изображение
tatkoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tatkoogi »

onzinasi написа:

Относно макарите ,урока си го научих по трудния начин и вече го знам-макаре с преден аванс и шайби за регулиране под шпулата.Два сезона съм shimano exage-бради или каквито и да били проблеми-няма.Като видя някой колега да си разплита кълбетата месина,чак ми дожалява.
Дали е с преден или заден аванс мисля, че няма такова значение за образуването на "бради". Въпрос на индивидуалност и удобство. Има мнение, че предния е по прецизен. Нямам наблюдения. Просто винаги съм имал макари със заден. Относно Рьоби. Прекрасни са, но това което се внася... :roll: Май трябва да обсъждаме макарите в друга тема?
onzinasi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от onzinasi »

tatkoogi написа:Дали е с преден или заден аванс мисля, че няма такова значение за образуването на "бради

Разбира се ,че няма.Стига само макарето да реди добре.При предния аванс реденето може да се регулира /с помоща на шайбите/.Мисля на 15,16 станица по назад съм показвал снимки.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”