Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Черна мряна - наблюдение.
Модератор: emo vasilev
Re: Черна мряна - наблюдение.

Няма маистори и начинаещи.... има ходещи и не ходещи за риба.!!!
-
- кандидат преподавател
Значи,брой го средна хубост бързея-шуми си водата,ама нормално,като дълбочината е 20-40 см.И имай пред вид,че мряната е там само при сравнително бистра и неголяма вода в реката,в хубаво слънчево време.При мътна и висока вода,мряната се скатава край брега,където има по-тихи места /със слабо течение /.
Благодаря ти от сърце колега за съветите ще ги пробвам на сяка цена. Току що ровя се аз по интернет и хоп "лов на черна мряна" (видео). С тънка пръчка с мек връх, основно 0.16 повод 0.14 кука 14 стръв бял и перо но то не играе никаква роля служеше му за ориентир. И как точно стана ловенето. Стоеше на около 1 метър от водата нормално течение. Замятя и прави така че перото да стои легнало. Тежестите са около 2-3 гр. наредени по линията през 3-4 мм. колкото да мойе да се пречупва кордата. И.. хвърля по течението надолу колкото може и чака 10 сек някаде и започва много бавно да мести пръта в противоположната страна на замятането. Когато стигне до едно положение почва да мести пръта надолу на там кадето е заметнал. Обаче това го прави мноогоооо бавно. И такива мрени изкара....... дебели колкото бирено шише. Е това е от мен дано сум помогнал
НАСЛУКА , КОЛЕГИ

НАСЛУКА , КОЛЕГИ

Няма маистори и начинаещи.... има ходещи и не ходещи за риба.!!!
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Мрената по принцип калве рано сутрин и късно след обед.Но има дни дава през целият ден.Аз лично ходя рано сутрин и когато слънцето се покаже,почва да взима .Слагам за стръв ручейник,но аз сам си го събирам защото в магазина е малко едър и не пасва на кукичката .Ходя на р.Тунджа,по точно на с.Ягода и после след обяд с .Юлиево.За целият ден хващам до 20-30 бройки.Има колеги които ловят на плувка но аз съм забелязъл че,дава повече на дъно.Повода ми е 00.8 а основното влакно 0.12 тежеста е от 7 до 10 грама (подвижно).Мрената кълве два пъти ,като вторият поема стръвта а първият опитва стръвта.Такъма ми е карбонов 2.90м с чуствителен връх защото така се чуства рибата и с времето човек свиква да засича на време. 

на слука
-
- новобранец
Здравейте колеги.Някой ходил ли е на Струма.Споделете за улова на черна мряна там.
-
- разбира нещата
На Крушево(след пясъка) на язовира,хванах няколко мренки,преди години.Ловях си шаранчета на плувка на царевица и закачих и няколко.Много ми беше странно,че ги има там и че се хващата на тоя такъм и тая стръв
И по други язовири съм срещал
Инъче на Марица,по бързата и сравнително плитка вода-на монтажа показан,от SONY по-напред в темата се хващат добре
На плувка също става-пускам стръвта да се влачи по дъното,малко по-динамичен риболов.Поводи,от 0.10 до 0.14.Стръв червей,бял,пинки,червен-мартеници.На Марица май,като е бистра реката повече кълве.Добро им е зрението-на Въча на едно местенце(с бистра вода) съм ги наблюдавал,кат се засилят към червеците,видят ли оловните съчми по линията се плашат,обръщат гръб.Един по-дълъг и тънък повод реши проблема.Обикалят цялата река ходят и по-вировете,кат се дигне или размъти реката.Друго не се сещам дами е направило впечетление.Тва са лични наблюдения

-
- кандидат преподавател
Тук, в планината ,още не е "легнала"-хващат се на общо основание,е наистина от обяд нататък.Предполагам,че започне ли да пада слана,ще се свърши и този сезон с черната мряна.През зимата по реките остават кефалите и скобарите.
-
- кандидат преподавател
Момчета,невероятно
Днес ходихме по принцип за кефали,а повечето излових мряна.Въпреки снега дето валя,има места по Арда,където още си кълве на общо основание.При това на стандартна стръв като торен червей,бял,и даже на жито
Нямаше рекордни екземпляри,но си имаше /всяка втора по ред/с нормални размери.

-
- ще става разбирач
Отново същата история, само че този път на Велека.
След обилен валеж реката беше бая мътна и 2-3 дена си кълвеше добре. Предимно средни по размери мрени, но тук таме и някоя по-дърта.
Избистряне и само нагъл поп. Хм.
След обилен валеж реката беше бая мътна и 2-3 дена си кълвеше добре. Предимно средни по размери мрени, но тук таме и някоя по-дърта.
Избистряне и само нагъл поп. Хм.
Колеги, някой ще сподели ли по-пресни впечатления от поведението на черната мрена тази есен?
Направих няколко кратки излета по Сазлийка, но се хващаха само дребосъци и кълването не беше много активно.
Направих няколко кратки излета по Сазлийка, но се хващаха само дребосъци и кълването не беше много активно.
-
- кандидат преподавател
Веднага,драги колега- на 02.10.10г. сутринта към 04.40-50 се събудих от остатъчното влияние на около 500 мл мастика "Пещера",консумирана с добри мезета,хубав мохабет с приятели,майне вундербар пич.а до гъзо, абсолютен релакс и кеф в уютно заведение.След като посумтях в тоалетната,надмогнах чисто физиологическите проблеми,облякох се и сбрах такъмите за не повече от 30 минути.Чесах се в коридора,мислех немощно и дълго да не забравя нещо,после награбих раницата,кофата,столето,калъфа с 4 пръчки- болонезе,спининг,"леко дъно" и 5 метров директен и скочих в "зверчето"- "Сузуки SX-4 ".Газ,щото полицаите ... много се съобразяват с мене.Купуване на червейчета попътно /да живее павилиона на Гошо и самият той на автогарата в кв.Устово ! /това е по пътя от Смолян за Кърджали,наливане на вода твърде много необходима за организмата след... на мегданската чешма в с.Подвис,пиене после на две дълги кафета на площада от добре ностроен кафе-автомат в с.Търън и къде 07.15 часа пристигам до дестинацията -на около 1 км преди с.Вехтино.Слизам на реката /Арда/,избирам си място върху една скала,двадесет см над нивото на водата,изстрелвам с прашката към стотина грама шарен червей в бавния дебел бързей на 6-7м от брега ми и ги почвам.С директния 5 метра- линия "Тубертини Горила" 0,16 ,плувка 1 грам, тип "буре",повод 0,12,кука №16 ,с по едно или две червейчета на нея.Е,такъв кеф просто... до към 14 часа 26 тлъсти мрени /черни,по-точно май маришки,щото бели в тази планина няма/,36 гигантски като за тук уклея и 11 кефала в нормата - всеки над 22-25 см /изобщо не съм броил дребните мрени и кефали,които бяхя хвърляни немедлено обратно във водата.В 15 часа прътчето се огъна кат умрелия ... на бай Ламби от пенсионерския клуб,един рибозавър почна да се фърля нагоре-надолу и след тактическо грамотно омаломощаване с жилото на пръта и качествената корда ,добих за венец на излета една невероятно красива "балканка" 42 см.Повечето риби бяха изловени с директния 5 м "Шекспир Клиъруотър",по-малко с болонезето 5 м "Тика Пауърфул",само 2 с "лекото дъно" и нищо но спининга след много проби с блесни и воблери.Оказа се,че в този ден и на това място печелившата тактика за мряната особено е обикновения оцветен бяло-червен червей /не кълвеше на жито,хляб,торен червей и какавида /.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Много хубав риболов е станал, колега, реките наистина предлагат разнообразие на рибите. Може би при вас Арда държи много риба. Твоят разказ ме върна назад в годините, когато ловях черни мрени и пъстърви в една бърза балканска рекичка на торен червей.
Готин разказ

''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
-
- научил се да хвърля
истината колеги си останаха реките , и затова се насочихи аз преди няколко години точно към спининговия риболов . много рядко вече обаче мога да ходя по реките , заради както и сами се сещате финансови причини ( край стара загора няма много реки наблизо ) и наблягам пак на стария комин ( теца ) ходим повечко хора и разходите се делят на повече а не на 1 .