Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Re: Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?

Мнение от sestrata »

По ред причини, най-вече географски, практикувам спининг в диапазона лайт-хеви. И не защото не харесвам УЛ, а заради това, което П.И. нарича "моят / твоят УЛ". В тази връзка ще изразя моето лично мнение по въпроса, с което не ангажирам никой от писалите в темата.

UL въдица и UL риболов са близки по смисъл, но различни понятия.

Що е то UL, L и т.н. въдица?
Както повечето колеги знаят, по отношение на въдиците класовете ултралайт, лайт и т.н. са въведени в началото на 80-те години от Гари Лумис.
Г.Л. класифицира пръчките на UL, L,ML,M,MH,H и т.н. според мощността им.

Изображение

*Тук е необходимо да се уточни един важен момент. На въпрос дали би направил въдица по частна поръчка, Г.Лумис отговаря "ОК, колко дълга и с какъв тест по влакното". Цитирам по памет, но така или иначе едно е ясно - той не споменава теста по примамките. Тестът по примамките се явява не причина, а следствие от мощността на въдицата и не би следвало да се поставят като определящ фактор за мощността защото е точно обратното. UL въдиците са предназначени за работа с много тънки влакна - до 6 либри, в редки случаи до 8.

Изображение

Защо тестът по влакното е толкова важен? Важен е, защото горната му граница е такава, че при максимално натоварване да не може да счупи въдицата, а долната граница е минимално тънкото влакно, което въдицата при натоварване не къса - т.е. пази.

Вярвайте на доказалите се световни производители.
Щом са маркирали пръчката със съответното обозначение, значи са имали точно това предвид. Производител, който не е маркирал на въдицата за какво влакно е предназначена не заслужава внимание и доверие. Всякакви коментари на тема - ама тая всъщност не е UL ами полу-UL, пък моята е много-по-UL са преливане от пусто в празно. Същото важи и за по-тежките класове въдици.

По-горните разсъждения не трябва да означават, че тестът по примамките няма никакво значение. Докато указаният от производителя горен тест, цели да предупреди че превишаването е опасно за въдицата, долната му граница е по-скоро условна. Колегите с повече опит добре знаят, че 3-4 гр. блесни се замятат и водят безпроблемно не само с UL, но и с L,ML,M и MH въдици. Същевременно заклети "ултралайтисти" товарят въдиците си около горния предел на теста от 5 гр предимно с Бейби Грифон и Чъби.

Необходимо ли е непременно въдицата да е UL за да "ловим на ултралайт"? По този въпрос може да се спори до 2012-та г. Според мен понятието "риболов на ултралайт" вече е излязло от тясната рамка на конкретния такъм и се е превърнало в стил, начин на мислене и светоусещане. В този смисъл това не е занимание за тесногръди сноби, а за широкоскроени персони както би се изразил нашият високоуважаван Колега Х.М.
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

sestrata написа: Щом са маркирали пръчката със съответното обозначение, значи са имали точно това предвид..
Де да беше така :x
Иначе за останалото си прав.
Същевременно заклети "ултралайтисти" товарят въдиците си около горния предел на теста от 5 гр предимно с Бейби Грифон и Чъби.
Аз познавам един не толкова заклет УЛ , които ги товари и повече :mrgreen:
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Адашче , то и такива геги се поръчват къде нямат никакви означения по тех като целта е ползвателят им да съ праи на откривател ( тука да спомена че не иде реч за продуктовата гама на Баракуда примерно :lol: ) . Задава примерно човек на билдъра че много би му тичала бамбучка на три части с идеята да клони повече към УЛ отколкото към други строеве , получава нещо такова накрая :

Изображение

Изображение

Изображение

и почва да експериментира :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Тъй като вече се отвори дума за лайт и мидиъм-лайт въдици, искам да кажа две думи за тях. Към днешна дата имам 5 такива - Focus Trout, Cormoran ULX, G Loomis SR782-2 GL3, St Croix AVS76MLXF2 и AVS90MLF2 и мога да кажа, че са ми любими. Всяка от тях има свой собствен неповторим чар и е истинско удоволствие да се лови с тях.

Изображение

Както вече отбеляза Адашчето П.И. това са най-универсалният клас въдици, покриващи почти целия диапазон примамки и сладководни риби. Практически няма риба в нашите води, която да не може да преборят с изключение на трофейни сомове разбира се, макар да има и немалко случаи на успех с 20+.
Интересно е да се отбележи, че лайт въдичките и стрийм ултралайтите се припокриват в много голяма степен. От друга страна все повече колеги практикуващи предимно риболов на пъстърва предпочитат лайт въдиците.

Изображение

Лайт или Ултралайт? Отговорът е: "И мидиъм-лайт"... :wink:

п.п. Баракуда от година нямам, Адашче. Но пък ми остана спомен от нея - улових хубав клен на Панега. :mrgreen:
Аватар
горан
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от горан »

И що спряхте да пишете, тамън стана интересно :roll:
Аватар
POPOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от POPOV »

горан написа:И що спряхте да пишете, тамън стана интересно :roll:
Ми градски, Павле няма как да ме бъзка вече :lol: за SHIMANO Beast Master-a 3,30 щото го продох и се обзаведох с японска пръчка TENRYU Lunakia 3,05 m, 1-12 g. Още нямам впечатления от нея по отношение на риболова, но като работна дължина е като старата (двойно по-къса дръжка) и по-малкото тегло (с 80 грама по-лека) - 151 г. Сега ми предстои да свикна с върховия и строй, че си бях свикнал на параболичния дзвероукротител :D
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

POPOV написа:щото го продох и се обзаведох с японска пръчка TENRYU Lunakia 3,05 m, 1-12 g.
Честито Попе, да ти донесе много рибки новата гега. Ама тази тема не е ли в раздел Спининг ? :) Никой не говори за щеки и директни ? :) :) :) Освен за езерен риболов за друго става ли тази пръчка. Имам предвид за реки ? Любопитно ми е и с каква макара го балансираш туй чудо ? :)
ivo Vratsa
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivo Vratsa »

POPOV написа:.... 3,05 m, 1-12 g. .
Те тва чудо за какво ти е не ми е и работа да питам :lol:
Ма ако и резнеш 60-70 санта ми се изясняват нещата :lol:
Иначе ти пожелавам много риби с нея :D
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

ей абните нема се ебавате с на кръцката фидеро
найте ли на панега как еуегантно слаломира с него из драките :wink: :lol: :lol: :lol:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

sandista написа:
POPOV написа:щото го продох и се обзаведох с японска пръчка TENRYU Lunakia 3,05 m, 1-12 g.
Честито Попе, да ти донесе много рибки новата гега. Ама тази тема не е ли в раздел Спининг ? :) Никой не говори за щеки и директни ? :) :) :) Освен за езерен риболов за друго става ли тази пръчка. Имам предвид за реки ? Любопитно ми е и с каква макара го балансираш туй чудо ? :)
:D :D :D
Санде ако знаеш , къде съм го виждал с предната, ще паднеш. Ширината на водата беше на половината на пръчката :D
А и онзи ден на Панега се оплакваше, че тази му късее :shock:
Аватар
POPOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от POPOV »

sandista написа:
POPOV написа:Любопитно ми е и с каква макара го балансираш туй чудо ? :)
SHIMANO Stella 4000FD, идеално се балансира (макарата тежи 295 грама ако не се лъжа и се получава общо с пръчката 446 гр. в ръката). Тази макара в комбинация с пръчката съм я взел за клен/пъстърва като приложение, пък ако клъвне друго ще му мисля :D
А другата (тежката) артилерия е спининг пръчка SHIMANO Technium DF 3,90 m, 20-80 g на 3 части. (ултрабрутален спининг създаден за риболов на Краски Сьомги). Много трудно се намира в Европа таз пръчка, намерих само една във Франция и я купих. Прави впечатление че при тези характеристики е само 334 гр. тегло (общо с долупосочената макара 704 грама в ръката), а иначе е дебелостенен карбон с биофибри допълнително подсилен с диафлаш олетка (рядка комбинация от малко тегло, голяма дължина и голяма здравина). 28 г. кастмастер или спинър от брега на Дунава пада в Румънско направо. Окомплектовал съм го с макара SHIMANO Twinpower 3000PG и се получи неочаквано хамалска комбинация :D :D :D
venni_86
новобранец
новобранец

Мнение от venni_86 »

здаравеите на всички,аз сам нов в бранша и много ми харесва спининговия риболов,практикувал сам го не и така по професионално,т',, искам да попитам каква макара да си взема,за прьта (спиниг) с по малак барабан или с по голям,за прачка около 2.70 до 3,30 м.?благодаря за което ?..
Аватар
fn1p
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fn1p »

Модел 3000 или 4000 зависи от това колко тежи дадената макара.
Изображение Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ето гледайте :idea: И не само Стелата,вижте хората какви риби вадят с напиканите шимана :lol: :lol: :lol:
http://www.silurusglanis-video.com/nervous_breakdown/

Каквото и да вземеш,стига да е 4000 размер,ще ти пасне.А и ако акцията на пръчката ти беше по-сериозна,щеше да вадиш от амджурката до самолет.

Ето да се види

Изображение
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

:smt023 :smt023 :smt023 с това мисля,че се изясни спора за евтиния клас макари на шимано /имам предвид до 200лв./
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”