За стопер-възела

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
jasonsmith
разбира нещата
разбира нещата

Re: За стопер-възела

Мнение от jasonsmith »

Пичове, аз също ползвах готовите на Балзер ( 0.80 лв-10 бр.) Проблема е, че на два - три пъти ми се случва вече, местейки стоперчето да се откъсва и искам не искам си трябва възел.
Обаче, на болонезето което имам( не знам как е с другите болота), водачите са уникално малки, направих възела с четирите намотки - с влакно 0.25, и след това на сухо, не успях да предвижа възела през последните водачи:
Изображение
Някакви идеи, да намаля диаметъра на влакното с което правя възела, или единственият вариант си остава силиконов стопер за болонезета?
Аватар
TRAP
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от TRAP »

Става въпрос за готови възелчета на Балцер а не за стопери.
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ето ви снимка на Пайетите,които ползвам.Измерих ги с шублера и размерите са им 2.1мм широки и 1.1 дебели.Сами си направете сметка,колко са финни и при положение це възела е от тънак и фин копринен конец,забравяте за проблемите с преминаването през водачите.Цената на стотина Пайета е някакви стотинки а конеца да е левче.Така,с максимум 2 лв,имате стопери за стотици риболови и конец за възли,да правите няколко години всеки ден и да ги сменяте по пет пъти дневно.Остава ви,само да се научите в къщи на сухо,да правите възлите както трябва.Успех и които ме послуша,няма да згреши :wink: :wink: :wink:

Изображение

И нещо много важно,понеже са много финни,налага се на някои от подвижните плувки с клещички внимателно да се стеснят телчетата/ушите/ през които минава кордата,понеже мънистата са в пъти по-малки,на определени подвижни плувки,пайетите преминават през тях.Дано съм Ви решил проблема :smt023 :smt023 :smt023
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Четях и се чудех как пайета може да мине през водач докато не постна снимката. :) Това са си мъниста.Пайетите са като малки лъскави шайбички.Аз също приватизирах от на жена ми боклучаците такива миниатюрни мъниста,но не съм ги ползвал.Мисля ако ползвам някога,да я монтирам между стопера и подвижния конектор или вирбел,без да се налага да минава през водачите.
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Мънистото НЕ минава през водачите.

Възела е застопорен на влакното, а мънистото и плувката са подвижни :)

Монтират се точно, както си го представяш
възел-мънисто-плувка
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Абе хора какви пайети какви маниста ва гонят правите си един възел от най-обикновен монофил, който трябва да е 0.02 мм. по-дебело от основното ви валкно и сте готови защо ненужно си усложнявате живота с тея маниста най-много да си повредите пръчката нищо друго няма да постигнете с тях 4 страници разтягане на локуми за най-обикновен стоперен възел.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Мамчета мили,тези мъниста,се ползват и се пришиват заедно с няколко други вида такива.Пришиват ги в комбинация с шайбите,които съвкупно се наричат Пайети.Има стъклени,като тръбички пак на този размер ширина но са по-дълги.Пайети,мъниста или както искате ги наричайте,важното е да ни вършат работа,няма място за спор в случая,просто така ми доиде на устата и го написах :lol: :lol: :lol:

Чирузче,прав си :? :? :? направо не се замислих за реда по които се нареждат и верно че с подвижната плувка,пада до тежеста мънистото и само възела остава и минава през водачите :smt023 :smt023 :smt023 Аз правя и друго нещо,което дава възможност по-бързо да пада тежеста на дъното.За да нямам никакви заплитания,на 50см от тежеста,правя още един възел и преди него,също слагам манисто.Така,оловото винаги пада преди плувката,не се заплита почти никога и веднага тръгва да пада на дъното :idea: :idea: :idea:

Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

dunavski написа:правите си един възел от най-обикновен монофил, който трябва да е 0.02 мм. по-дебело от основното ви валкно и сте готови защо ненужно си усложнявате живота с тея маниста .........
Конеца се изнизва много по леко от 16-те водача на мача ми. Дебелият монофил оказва по-голямо триене по водачите и спомага за скъсяване на дистанцията. Конец и мънисто е най-добрата комбинация, поне за мен :wink:
п.п. Преди време когато използвах за стопер монофил много често при преместване на стопера основното ми влакно се нагъчваше, а с конеца нямам никакви проблеми.
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
Аватар
naso
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от naso »

chirusa_bg написа:Мънистото НЕ минава през водачите.

Възела е застопорен на влакното, а мънистото и плувката са подвижни :)

Монтират се точно, както си го представяш
възел-мънисто-плувка
Абе нали ви казах, че си ги разбира тия работи човека :D
Махнете това мънисто бре. Хората са измислили подходящи карабинки за тая цел
И възела само и единствено от монофил
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Аз ползвам и адаптер, конектор, карабинка /кой както го нарича/ и мънисто. Ползвам гумени мъниста /силиконов амортисьор на колмик/, като слагам два. Възел-Възел-мънисто-конектор-мънисто- утежнение. А ги ползвам, понеже ми е писнало да ми засяда конектора нанизан на стоперния възел.... и става веселба когато се случи при по-едра риба....
А колегата дунавски как лови не проумявам. Не споменава да ползва конектор, остава да прави стоперния възел с 0,60, за да не се изнизва през халката на ваглера... Идеята за мъниста от кинкалерия е супер, поздрави ....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Венелин Радушев написа: п.п. Преди време когато използвах за стопер монофил много често при преместване на стопера основното ми влакно се нагъчваше, а с конеца нямам никакви проблеми.
А колегата дунавски как лови не проумявам. Не споменава да ползва конектор, остава да прави стоперния възел с 0,60, за да не се изнизва през халката на ваглера... Идеята за мъниста от кинкалерия е супер, поздрави ....
Значи колегата дунавски предимно лови на фиксиран ваглер, но когато ми се налижи да ловя на слайдер ползвам конектори на Стонфо. Дори да не ползвах такива конектори щях да сплесна малко халката на ваглера зада не минава през възела това може да се направи и с най-обикновен вирбел и няма да се налага да се прави възел с 0.60 мм влакно, но хора които практикуват този риболов би трябвало да ги подразбират тия работи без излишни обяснения. Следващото, възела се прави на изпъната линия от валкно с 0.02 мм по-дебело от основното т.е. 0.14 мм линия - 0.16 влакно за стопер 0.16 линия - 0.18 влакно за стопер и т.н. и т.н. като се затяга възела се намокря и се оставят по 2-3 см. краища по този начин направен възела няма да прави проблеми на водачите, при местене няма да набръчква линията и по никакъв начин ваглера ви неможе да мине през него
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Не е хубаво, че говориш за себе си в трето лице! За фиксиран ваглер стоп възли не прави.... :lol: Знам, че някои си мачкат халката на ваглера, но пак се случват проблеми. Представи си как ти бавно се изнизва влакното през сплеснатата халка, надира ти влакното евентуално. Но както ти се изрази.... хора практикуващи тоя риболов нямат нужда от разясняване и прочие...
dunavski написа:Абе хора какви пайети какви маниста ва гонят правите си един възел от най-обикновен монофил, който трябва да е 0.02 мм. по-дебело от основното ви валкно и сте готови защо ненужно си усложнявате живота с тея маниста най-много да си повредите пръчката нищо друго няма да постигнете с тях 4 страници разтягане на локуми за най-обикновен стоперен възел.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Венелин Радушев написа:Не е хубаво, че говориш за себе си в трето лице! За фиксиран ваглер стоп възли не прави.... :lol: Знам, че някои си мачкат халката на ваглера, но пак се случват проблеми. Представи си как ти бавно се изнизва влакното през сплеснатата халка, надира ти влакното евентуално. Но както ти се изрази.... хора практикуващи тоя риболов нямат нужда от разясняване и прочие...
1. Каде прочете, че ползвам стоп възли за фксиран ваглер незнам. Първо внимателно чети постовте преди да се направиш на много отворен
2. Като съм казал да се смачка халката на ваглера или вирбела несъм казал да се стиска докато се затвори напълно отвора. Един път ми се наложи да правя така и нямах никакви проблеми с изнизването и надирането на влакното това просто не виждам как може да стане.
Изображение
Hobby
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Hobby »

Чудя се откъде това самочуствие у някои колеги с менторски тон да дават аксиоми от последна инстанция, докато... си мачкат с клещи халкичките на ваглерите.... :D Явно под "ваглери" разбират онези тумбести полусамоделки с дълги антени преправяни от коркови тапи и халки като за тегличи за кола, защото не си представям нормален човек да седне да преправя ваглери на утвърдените производители, плод на целенасочени разработки и серия есперименти. Хората са измислили отдавна и топлата вода и тоалетната хартия - взимай и ползвай. Кеф ти адаптор на Стонфо - моля - не използваш мънисто. Кеф ти вирбел - моля ето и нужните мъниста... Хайде, холан, както се казва. По тази логика, ще почнат дебати и за това, кои са най-удачните халкички за мачкане и с какви точно клещи да става това. Абсолютно несериозно звучи.
През коя халкичка ще мине това мънисто се питам?! Въпреки, че съм го снимал мащабирано към карфичката, не се вижда, но е с една трета по-малко то главата на карфичката и въпреки това до сега никога не е минавало през която и да е халка на ваглер, защото влакното никога на се прекарва през халкичката на ваглера, а или през адаптор или през вирбел.
Изображение
Ако пък и кълве... Още по-добре!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Хаби,аз го правя и го заявявам най-отговорно че е така,мачка се понякога телената халкичка от където минава кордата и трябва да спре възела с манистото :idea: :idea: :idea:
Правя толкова фин възел от тънак конец,и работя дори и с още по малки мъниста.Почти,няма ваглер или друг вид подвижна плувка,от всички марки,през която този възел да не мине,ако не съм с манисто.Не си пишете така по хавата си,без да мислите.Ако работиш с големите маниста които ги продават с възлите на Балцер и други,няма как да излезе наистина,щото манистото е като стъклените сирийки,с които играехме на джамини/топчета/ :lol: :lol: :lol: С малките мъниста които ползвам,са стъклени и са по дребни и от тези маниста които съм премерил с шублера и съм снимал.Ако не стисна малко телчето през което минава кордата,манистото ми минава от там,заедно с възела.Изобщо незнаеш за какво говоря и не си пробвал.Работите с тези груби фабрични възли с огромни маниста и пишете на ангро.Направи това което казвам,намери си такива мъниста от микроскопичните и тогава,никога няма да купуваш тия корабни въжета наречени възли :twisted: :twisted: :twisted:

Заключено

Обратно към “Риболов на мач”