Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Препарат за съдове за потапяне на линията.
Модератор: emo vasilev
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Препарат за съдове за потапяне на линията.
Английските рибари често препоръчват при риболов на ваглер за по-лесно потапяне на линията да се ползва разтвор от препарат за съдове, като периодично се напръсква шпулата с влакното. Това било особенно полезно когато на куката имало нежна стръв и при стандартната процедура с рязкото изваждане на пръта от водата стръвта можела да падне от куката и затова линията можело да се напръска с такъв разтвор. Направих малко проучване за миещите препарати и ефекта им е, че обезмасляват линията и тя като падне на водната повърхност много лесно потъва. Някой от форума пробвал ли е такава техника и дали наистина има някакъв ефект от тази процедура ?
Ето и малко материал по въпроса от един английски сайт:"Аз винаги си нося малка тубичка с препарат за съдове в куфара си. По време на риболов след известно време влакното се покрива с мръсотия от водната повърхност и става мазна и не потъва както трябва. Най – простия начин е да третирате линията си с „верото” като по този начин линята по-лесно ще побива водната повърхност и ще подобри презентацията ви и ще ви позволи да забележите и най – деликатното кълване."

Ето и малко материал по въпроса от един английски сайт:"Аз винаги си нося малка тубичка с препарат за съдове в куфара си. По време на риболов след известно време влакното се покрива с мръсотия от водната повърхност и става мазна и не потъва както трябва. Най – простия начин е да третирате линията си с „верото” като по този начин линята по-лесно ще побива водната повърхност и ще подобри презентацията ви и ще ви позволи да забележите и най – деликатното кълване."

Последно промяна от dunavski на Пон Апр 06, 2009 11:35 pm, променено общо 1 път.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

-
- ще става разбирач
Re: Препарат за съдове за потапяне на линията.
Това което казваш съм го виждал на клипове.Мисля че и със лимонов сок пак става 

Удоволствието на риболова е хванатата риба,не изпържената\!

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
колега ,някой те е взел за "мезе" ,с тези ПРЕпарати най много да направиш ,БАБЪЛС?БАБЪЛС при изтегляне ,а и губиш дипломата си по екология ???
НЕж"ЕНЕ"ната стръв ,пак ще бега ако ти е голем "ТАКЪМА", и не ползваш ЛУБРИКАНТИ!!!!! разликата е от "ЩИПЕ!"до"ГОТ!". Та!, или не си превел правилно сайта, или преразказа по картинка не те влече.
иначе ПРЕПАРАТ ЗА СЪДОВЕ е АЛКОХОЛА ! знаеш ли как ги разширява ,еле па коронарните!
стига истини , влакното е плетено на снимката и наистина може да се третира за ,под/по вода,а и се продават фабрично , по скоро да иде реч за съхраняването му в предвид ,цената!
ПС:
упс! как успя за миг да пренавиеш шпулатахахахахаха не се променяй, бъди какъвто си
НЕж"ЕНЕ"ната стръв ,пак ще бега ако ти е голем "ТАКЪМА", и не ползваш ЛУБРИКАНТИ!!!!! разликата е от "ЩИПЕ!"до"ГОТ!". Та!, или не си превел правилно сайта, или преразказа по картинка не те влече.
иначе ПРЕПАРАТ ЗА СЪДОВЕ е АЛКОХОЛА ! знаеш ли как ги разширява ,еле па коронарните!
стига истини , влакното е плетено на снимката и наистина може да се третира за ,под/по вода,а и се продават фабрично , по скоро да иде реч за съхраняването му в предвид ,цената!
ПС:
упс! как успя за миг да пренавиеш шпулатахахахахаха не се променяй, бъди какъвто си

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Aз мисля,че темата е за........Нещо се е...а сайта,довечера ще иде на правилното място.Дунавски,защо реши,че темата е за тук.Тук се обсъждат други неща,и това е за последен път-преди да пускаш тема пробвай го майка му стара.С верото само си изчистваш кордата, от мръсотиятае и е 5% разтвор,с това желе на снимката ,точно ще има бъбали.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- разбира нещата
По време на днешната ми риболовна сесия с мача на мен ми се наложи да си "измия" влакното и го направих с веро ......................... От многото боклуци и мръсотия влакното иобще не потъваше. След манипулацияа и претриване през парцала влакното направо падаше като лиидкор
. Така че поста на колегата е верен!!!!!!!

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Боги,сиромах човек е половин дявол.Но има една подробност-претриване -почистване.Един колега пробва по начина който е показан на снимката,само,че с пулвелизатор,със сапунен разтвор от веро.Като прочете темата се надявам той да сподели.Не мога да преместя темата,нещо ми се цака сайта,не знам дали само е при мен така.После ще поизтрия,че бягаме от същественото,но не е мястото тук.Аз лично ползвам ей това 

[qu
. Така че поста на колегата е верен!!!!!!![/quote]
ote="BZI"]По време на днешната ми риболовна сесия с мача на мен ми се наложи да си "измия" влакното и го направих с веро ......................... От многото боклуци и мръсотия влакното иобще не потъваше. След манипулацияа и претриване през парцала влакното направо падаше като лиидкорdunavski написа:Английските рибари често препоръчват при ...

Третирането с веро не само почиства влакното, но и намалява повърхностното напрежение, следствие на което влакното веднага се омокря и потъва.
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Бреееее най-накрая влязох ....... и така коментара на колегата ще го оставя без коментар изказването му го отдавам на невежеството му ...... както и да е. По-долу е извадка от статия на Дейв Винсент за английския риболов от сп."На плувка и дъно". Хайде сега някой да се обади на Папарака и да му каже, че Д. Винсент ни е "взел за мезе"
Как да потопим линията ?
Ако използвате клип за линията, тя ще пада винаги на едно и също място. Но ако въртите макарата, ще заубите цялата полза от този метод ! Ето ви няколко начина да потопите линията, без да има нужда да местите плувката.
• Преди риболов капнете няколко капки препарат за миене на съдове върху бобината на макарата.
• Разредете препарат за миене на съдове във вапоризатор (шише за миене на прозорци) и пръскайте с тази течност линията от време на време.
• Закрепете една гъба на бигела и я нямокрете със сместа от вода и течност за миене на съдове. Дръжте мача за подпората и прокарайте влакното върху гъбата.
• Ако сте намазали добре линията, достатъчно е да потопите върха на щеката във водата и да направите рязко движение настрани, за да я потопите. Много лесен жест, но много рибари се затрудняват да потопяват линията по този начин.
По принцип това е, защото те не потопяват достатъчно самата пръчка във водата: задължително е да се потопи върха на малко повече от 60 см и след това да се извади от водата.
« Не се притеснявайте, ако накрая на това движение не сте потопили линията изцяло. Ако влакното Nylon е добре намазано и плувката е достатъчно тежка, за да опъва линията, само след няколко секунди тя сама ще потъне . »

Как да потопим линията ?
Ако използвате клип за линията, тя ще пада винаги на едно и също място. Но ако въртите макарата, ще заубите цялата полза от този метод ! Ето ви няколко начина да потопите линията, без да има нужда да местите плувката.
• Преди риболов капнете няколко капки препарат за миене на съдове върху бобината на макарата.
• Разредете препарат за миене на съдове във вапоризатор (шише за миене на прозорци) и пръскайте с тази течност линията от време на време.
• Закрепете една гъба на бигела и я нямокрете със сместа от вода и течност за миене на съдове. Дръжте мача за подпората и прокарайте влакното върху гъбата.
• Ако сте намазали добре линията, достатъчно е да потопите върха на щеката във водата и да направите рязко движение настрани, за да я потопите. Много лесен жест, но много рибари се затрудняват да потопяват линията по този начин.
По принцип това е, защото те не потопяват достатъчно самата пръчка във водата: задължително е да се потопи върха на малко повече от 60 см и след това да се извади от водата.
« Не се притеснявайте, ако накрая на това движение не сте потопили линията изцяло. Ако влакното Nylon е добре намазано и плувката е достатъчно тежка, за да опъва линията, само след няколко секунди тя сама ще потъне . »
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Кой колега имаш напредвид малкия.Не съм сигурен дали разтвора го доутежнява или само просто си го обезмаслява и почиства и това спомага да си потъва нормално.Краси ме подсети и за кърпичките които ги има в кордата на Тубертини,по специално Афонданте.
Благодарение на тези препарати се променя повърхностното напрежение. Физикомеханична величина, която най просто казано е отговорна за фазовото разделяне на газове, течности и твърди тела.
Погледнете си в учебниците от училище и ще ви стане ясно.
Или в интернет примерно :
http://de.wikipedia.org/wiki/Oberfl%C3%A4chenspannung
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
БОВСКИЯТ КОРМОРАН написа:колега ,някой те е взел за "мезе" ,с тези ПРЕпарати най много да направиш ,БАБЪЛС?БАБЪЛС при изтегляне ,а и губиш дипломата си по екология ???
ПС:

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ей това е истината!Но пръскането директно върху кордата с разтвор от веро и вода не е давало ефект.Нямам идея какъв е състава на спрея на Сенсас ,който използвам,може пък и тяхното веро да не е менте като нашитеVGS написа:Благодарение на тези препарати се променя повърхностното напрежение. Физикомеханична величина, която най просто казано е отговорна за фазовото разделяне на газове, течности и твърди тела.

-
- вече хвърля и на тежко
аз го пробвах и стана-потъна влакнотоbutnik написа:пръскането директно върху кордата с разтвор от веро и вода не е давало ефект
От едно "старо куче" от другия форум, научих следния много полезен пиниз. Той използва обикновена гъба за баня, не за съдовете а от по-големите, намокрена и напоена с препарат, която хвърля пред въдицата във водата. Гъбата е вързана за влакно, съответно за стола му. Като вади линията, просто слага върха на пръта върху гъбата и линията излиза съвсем чиста. Така при следващото потапяне няма никакви проблеми.
Ако пък и кълве... Още по-добре!