Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Трифон или Валентин
Модератор: dantho.mihov
- valeri
- разбира нещата
Re: Трифон или Валентин
Hobby написа:Така е. Канонизиран е 5-ти век и тогава все още Западната църква, не се е била отпаднала от Православната. В споровете и дебатите, обаче, за това какво да се празнува днес, уви, се измества акцента. Не съществува антагонизъм мужду двата празника.slayder написа:Свети Валентин е канонизиран за светец някъде към 3-4-ти век,когато църквата не е била още разделена .Така, че е общохристиянски празник,а не католическине ,че го празнувам...айде да ударим по едно вино
Наздраве!
На днешния ден на практика не се чества нито един от двамата... След календарната реформа от 68-година, паметта на свети Трифон се чества на 1-ви февруари. А по отношение на свети Валентин - излиза така сякаш Православието не почита светеца. Това не е така. Православните също тачим паметта на светеца, но на 30 Юли. Измества се акцента, от гледна точка на това, че заради отдалечаването ни от християнските ценности, денят на покровителят на труда на лозарите, се възприема като повод за напиване и не рядко празника се превръща в пиянски оргии. Едва ли не се припокрива с езическият култ към Дионисий. А денят на покровителя на влюбените и този който с риск за живота си е благославял браковете на римските легионери, въпреки забраната им за женитба от император Марк Аврелий, се превръща в повод за блудство и разпуснатост.
Така, че спорът е абсолютно измислен. Днес не се празнува нито един от двамата светии. Но понеже е последния ден преди Великите пости, ще се чукна за здраве с всеки от вас с чаша хубаво домашно вино, макар, че нищо не празнувам!На здраве!
Mного точно ! А сега да видим кой кой е..след 68г
Наздраве на влюбените .
- dimitar_dv
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Абе и аз празнувах Трифон Зарезан и си вземахме прошка със семейството,но за всеки случай купих подаръче за жената 

НАСЛЕДНИК НА ПАВЕЛ ПАВЛОВ
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Двата празника се съчетават идеално. 

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Първом пиене
...после и ие...е 

-
- кандидат преподавател
За тва в крайна сметка трябва да става въпрос-единение на празниците,а не разделение.А иначе и Байрама съм празнувал,канили са ме хората,ама там за такива като нас не е интересно-повече се яде,основно месо,не се пие толкова алкохол.Сори и аз за спама,ама се налага пак да обяснявам,че разделението по вероизповедание в България,е злостна отживелица и примитивизъм.В крайна сметка-и Трифон,и Валентин колкото години са ни дадени!