олово вместо хранилка ?

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Re: олово вместо хранилка ?

Мнение от ivelin_1976 »

milo_bg написа:Ама вие се бъзикате със риболова на фидер изобщо.........
Никой не се бъзика колега :wink: , не мога да намеря статията в момента, но мисля че тази тактика със периодичната смяна на кошничката с тежест дори Дарън Кокс /мисля, че беше той/ я описваше като ефективана и препоръчителна, именно от гледна точка да не се прехрани рибата. Така че ....изводите си остават за теб.
п.п. Смекчи малко тона и не се дръж провокативно :evil:
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
Аватар
Koleff
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Koleff »

chirusa_bg написа:В България е малко вероятно да се случи прехранване просто, защото повечето хора не следват никакъф ритъм на презамятане, а чакат кълване преди да извадят и презаредят.
Аз искрено вярвам, че повечето колеги пишещи във подфорума за фидер не са от тях :wink:

Иначе по темата, на мен лично ми се е случвало няколко пъти да прибягна до замяна на хранилката с олово. Винаги си нося в кутията с хранилките и няколко тежести с различни грамажи, по възможност с вграден вирбел в тях.
„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

Колега milo_bg,
колегите по-горе са ти разяснили за какво става въпрос относно периодичната смяна на хранилката с олово.Нали целта на фидера е да доставя храната на петното за броени минути.Иначе и с пружина става като ще правиш лепкава захранка :D Може и с една доза в хранилката цял ден да си замяташ и да не ти пада,но това не е идеята на фидера.
Above us only sky
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

milo_bg написа:Ако прехвърляш през 2-3-5 минути ще си направиш захранката по лепкава и няма да ти пада.Аз като си направя петно и хвърлям отгоре преовлажнявам захранката и я натпквамхубаво,така не пада.
Бреййй... :roll: !?!
Koleff написа:Винаги си нося в кутията с хранилките и няколко тежести с различни грамажи, по възможност с вграден вирбел в тях.
Задължително! :smt023
Изображение
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

milo_bg написа:Ако прехвърляш през 2-3-5 минути ще си направиш захранката по лепкава и няма да ти пада.Аз като си направя петно и хвърлям отгоре преовлажнявам захранката и я натпквамхубаво,така не пада.
Захранката трябва да се освободи бързо от хранилката, това е като основен принцип при риболова с фидер, ако говорим за затворени водоеми. Не мисля, че варианта захранката да е като керпич, т.е хвърляш пална кошничка и я вадиш отново пърна се различава от варианта да смениш кошничката с олово :wink: И в двата случая на дъното не остава нищо :D
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
koki

Мнение от koki »

Може ли някой да каже кога / при какви условия/ му се е налагало да заменя хранилката с олово?
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Хора мислете малко......решението е много просто-
Като неискаш да прехранваш рибата не е нужно да спираш да я храниш или да сменяш монтажа,просто се обеднява захранката :idea: вместо само захранка в кошницата добавяш 40-50%пръст.......така се спестяват и доста главоболия и нерви.Защо? Как ще прецените на 30гр.кошница+захранка с колко грамово олово трябва да се замени за се запази точноста на замятане???И да не забравяме че формата на кошницата и оловото не е еднаква и влияе различно на хвърлянето....Да уточня,говоря за дистанций над 30-40метра,на за риболов в река кадето точноста се контролира по лесно....
Да има професионалисти които използват този метод...но да не забравяме че на тея хора това им е работата ;)
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

koki написа:Може ли някой да каже кога / при какви условия/ му се е налагало да заменя хранилката с олово?
На мен никога, при никакви условия. Хората бухат по една кофа от зелените на Сенса и се ограничават само с една за да не е много скъпо. Едно фидерово петно, на една фидерова дистанция е с диаметър минимиум 5-10 метра, за да го "прехраня" трябва да му "набия" 5-6 кила храна. Това с хранилка от 20-30 грама (храна+вода) смятай какво означава. Ако храната поема една пета вода значи с едно замятане носиш към 15 грама храна, което пък значи, че кило и половина ще го нанесеш за 100 замятания. Аз 100 замятания за 12 часа интензивен фидер риболов не мога да ги направя, 40-50 ми звучи по-реалистично. Как да прехраня толкова голямо петно с толкова малко храна? Помислете вие реално колко пакета от килограм издухвате за един фидер риболов? На мен килограм, ако презамятам интензивно през 10 минути примерно, ми е предостатъчен. С фидера носим много малко храна, трудно е да прехраним петното. При щеката, мача, директния се подават първоначално 5-7 топки с размер на портокал, и то в пъти по-малко петно, а после се дохранва. Е аз за да го занеса това количество с фидер, трябва да маам цял ден и цяла нощ. Шарнджиите сипват по 30 кила царевица в петното, аз как да го презахраня с едно-две кила храна за фидер? Сметката е проста: ако мятам през 10 минути, за час занасям 150 грама, за ден занасям 1-2 кила, които са нищо за цял ден, на едно голямо петно.
Не вярвам вие да издухвате по 5-10 пакета за един риболов.
Как ще разбера че съм прекалил с храната? Като спре да ми кълве? Че то за да спре да ми кълве може да има още 101 причини.
Та така, не мисля че е възможно прехранване, евентуално, теоретично, може да се наложи смяна на хранилката с олово, в някакъв кофти сезон, когато така или иначе няма смисъл да се храни. :drinkers:
нямам живарник
koki

Мнение от koki »

hristotihov написа:
koki написа:Може ли някой да каже кога / при какви условия/ му се е налагало да заменя хранилката с олово?
На мен никога, при никакви условия.
И при мен не се е налагало....
Дори напълно обратното, налагало се е да дохранвам с топки :D
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

koki написа:И при мен не се е налагало....
Точно в този случай можеш да ползваш тежест вместо хранилка.Когато захранването може да стане от ръка.
Изображение
koki

Мнение от koki »

stich написа:
Точно в този случай можеш да ползваш тежест вместо хранилка.Когато захранването може да стане от ръка.
Не , балгодаря :D :D :D
С топките не мага да докарам точноста на хранилката.
Става въпрос за захранване с прашка :D :D :D
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Колеги целта на оловото не толкова да не прехрани рибата, а поскоро да не се плаши вече събраната. Защото една хранилка е много по-обемна от едно олово със същия грамаж и издава много повече плясък, а оловото е по-компактно и се приводнява по-безшумно.Тази тактика е много разпространена в английските реки където вместо хранилка се слага олово и захранва с прашка. Дургото приложение на този монтаж е през зимата ако на всяко замятане вкарвате и захранка знаете какво ще стане даже този монтаж си има име - bomb rig (по българските списания го превеждат като монтаж на бомбарда)
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Д-р Дулитъл
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Д-р Дулитъл »

dunavski написа:Колеги целта на оловото не толкова да не прехрани рибата, а поскоро да не се плаши вече събраната. Защото една хранилка е много по-обемна от едно олово със същия грамаж и издава много повече плясък, а оловото е по-компактно и се приводнява по-безшумно.Тази тактика е много разпространена в английските реки където вместо хранилка се слага олово и захранва с прашка. Дургото приложение на този монтаж е през зимата ако на всяко замятане вкарвате и захранка знаете какво ще стане даже този монтаж си има име - bomb rig (по българските списания го превеждат като монтаж на бомбарда)
.
Да,с това съм напълно съгласен.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

koki написа:
stich написа:
Не , балгодаря :D :D :D
С топките не мага да докарам точноста на хранилката.
Става въпрос за захранване с прашка :D :D :D
Да! Това наистина е абсурдно. :D
Изображение
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

олега потренирай с прашката не би трябвало да ти дава големи отклонения.
Като захранвам с прашка от най-големите модели, успявам да събера топките на не повече от 1-2 квадрата :D
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”