Клен и пъстърва

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Клен и пъстърва

Мнение от Камбата »

Четох някъде,че се лови клен в средните и горни течения на реките.Препоръчайте ми някакъв воблер,подходящ за клен/кефал!Аз засега клоня към едно от най-малките тумбести воблери,които са оцветени в ярко жълто с черни препаски от двете страни. Питам размер,номер на тройката/да не е много голяма,нали?/форма,цвят.Аз имам въртящи блесни 3 номер,обаче тройките им ми се виждат големи,+това тях съм ги купил за Дунавската щука,а не за по-дребния кефал.Препоръчайте ми номер блесна,с която успешно да уловя кефал,също ми кажете и за цвета й.

За пъстървата още е рано,но когато му дойде времето на какво ще ме посъветвате да ловя-на въртяща/каква/,на клатушка/каква/,на воблер/какъв/!За малките клатушки СКА също съм чел,че са успешни при риболов в дълбоки вирове,също и за малките въртележки/1 номер/ с ярки цветове и точици и естествено за мухите,но нямам пръчка за мухарски риболов,така че освен с булдо-не виждам начин.

Скоро ще заминаваме за два-три дни в едно селце-Пчелин, в района на град Костенец-североизточна Рила.Там има някакви потоци,а пък и горното течение на река Марица минава през града,нещо по-конкретно за този район да ми кажете?Там може ли да има клен,костур,пъстърва-нещо за спининг?
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

:lol: Имам едни тракащи воблери които ги ползвам редовно при подобни условия и да не ги прехвалвам, ама са добри-http://shop.fishing-mania.com/viewarti_3.php?id=229 и http://shop.fishing-mania.com/viewarti_3.php?id=230 те затова става дума
РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

И според мен трябва да са тракащи, но аз предпочитам малки и тумбести. Любими са ми такива с по-естествени цветове-поне на мен да ми приличат на рибки някакви, но съм чувал и супер отзиви за оранжевото. Говоря само за плуващи воблери!

За блесните, ползвам пак малки , с по-кръгли лопатки (не стават за бързо течение) основно жълти и бели, а също и червени и понякога едни чисто зелени(тие зелените нямам идея к"во им харесва ама понякога много ги яде)

Наслука
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Аз имам подобен голям тракащ воблер,ама в магазина като го купувах ме питаха какво ще ловя с него,аз казах,че за щука в Дунава,те казаха "Добре,за кефал не става!".Иначе специално за клен,сулка и пъстърва съм си взел един ярко жълт тумбест воблер с парченца,отразяващи светлината по тялото му и малка лопатка.Също съм чувал,че когато щуката не ще на голям воблер,или блесна,трябва да се смени на мъничък воблер,просто малките тройки се сменят с по-големи и готово.Дайте съвет,в права посока ли съм?Кроя планове да си купя и един подобен малък воблер от тея RH блестящите,на мен ми се вижда универсален.

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Посоката, че е правилна спор няма, спининга е трахотен риболов, а аз лично смятам, че с воблери е по-приятно да се лови, отколкото с блесни.
Според мен обаче няма универсален воблер и трябва да си набавиш възможно най-разнообразен комплект. Настина цените са доста високи, но пък след известно време ще откриеш, кой кога ще е най-резултатен, а и неизбежно ще се запалиш да ловиш със собствено пройзводство.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

chirusa_bg написа:Посоката, че е правилна спор няма, спининга е трахотен риболов, а аз лично смятам, че с воблери е по-приятно да се лови, отколкото с блесни.
Според мен обаче няма универсален воблер и трябва да си набавиш възможно най-разнообразен комплект. Настина цените са доста високи, но пък след известно време ще откриеш, кой кога ще е най-резултатен, а и неизбежно ще се запалиш да ловиш със собствено пройзводство.

Събирам аз по малко по малко.В момента колекцийката ми от изкуствени примамки е скромна,но се развива,макар бавно,но славно!

Универсален воблер,или блесна наистина няма,но пък има такива,които хващат доста видове риби.Предполагам,че малките воблери от известните модели RH с червените глави стават за повече от един вид риба,докато големия ми тракащ воблер става само за щука/според мен/.Ще видим в началото на април като отида през ваканцията на Загражден каква ще е най-успешната примамка.До тогава обаче има време за подготовка. :D Първите дни след Нова година нямаше нито един удар на нито една от блесните,или воблерите ми.Само от време на време се чуваха скоковете сигурно на щука близо до крайбрежните камъни под плочата на пристанището.На помпената станция нямаше как да се хвърля,защото имаше заложени от онея хватки:Някъде около 20 ПВЦ бутилки,вързани една за друга и под всяка има вързана жива таранка.Някои от шишетата доста яко се опитваха да потънат,сигурно от някои ЯКИ щуки.

Попитах аз един роднина от селото,който живее там какви рибки има в Дунава,които имам шанс да уловя освен щуките,таранките и уклеите.

Питах го: Има ли платика?Той каза,че има,излизала на плувка с торен,или бял червей.Шаран знам,че има от пролетта до есента,ама предимно в напоителните канали,а те в момента са пресъхнали,дано на пролет да пуснат помпената станция и да ги напълни.
итах за костур,каза,че много рядко се хваща на въдица,питах за сулка8смадок,бяла риба/,каза,че предимно на малка клатушка и на бомбарда с мухи.Каза ми,че и сабя излизала на мухите,ама и тя рядко.
Сом има,ама не съм фен,щото трябва лодка,питах го и за кефал,ама каза,че няма.Селото е няколко километра по течението на Дунава от устието на Искъра/където се съединяват двете реки/.Дайте още инфо за други рибки ако има и как се ловят,предпочитам на спининг,отколкото на плувка,или дъно.

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

chirusa_bg написа:Посоката, че е правилна спор няма, спининга е трахотен риболов, а аз лично смятам, че с воблери е по-приятно да се лови, отколкото с блесни.
...
Koлега, може ли да споделиш защо смяташ, че риболова с воблер е по-приятен от този с блесна? Ако е от практическа гледна точка, не намирам, че блесната е по-неуловиста.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Dimo_shtukata
новобранец
новобранец

Мнение от Dimo_shtukata »

Ако може и аз да се включа. :oops:

Блесната е нещо на което си струва да ловиш, нещо повече от воблера. На добре подбрана блесна съм хващал всякаква риба.

От друга страна, воблера (особено риболов от лодка) за голяма риба е по-надежден.

Имал съм случаи реката да бъка с кефал, на блесна неще и неще, но на малко воблерче 2 см ги нацепвам яко.

Въпреки всичко за мен тръпката с блесненето е по-голяма. :weedman:
Kadeto ima "pateta" tam sam i az
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Разбира се как да не може :wink: Не смятам, че са по-уловисти от блесните, просто ми е по приятно, когато на края на линията си играе някоя шарена рибка. Може да звучи тъпо , но дори и когато не кълве ми е по приятно да разхождам под надвисналите клони някой рибок, а и може би свободата при водене е по-голяма

Ами това е :oops:
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

chirusa_bg написа:Разбира се как да не може :wink: Не смятам, че са по-уловисти от блесните, просто ми е по приятно, когато на края на линията си играе някоя шарена рибка. Може да звучи тъпо , но дори и когато не кълве ми е по приятно да разхождам под надвисналите клони някой рибок, а и може би свободата при водене е по-голяма

Да ти кажа и аз съм така.

Аве днеска отидох да си купя малко пръчки от тея за лед дето са,ама аз ги използвам на буната в дупките и гледам на витрината на магазина имаше много неща,обаче впечатление ми направи един сравнително малък воблер с малка лопатка и окраска,като на балканка.Викам й на продавачката да ми го покаже от близо,тя вика,че бил най-вече за шаран!Някой да е чувал нещо подобно-шаран на воблер?Аз мисля,че за пъстърва,кефал,скобар,сулка и костур,защо не и за щука ще е идеален.Бях се настроил да купя няколко въдички,ама тя имаше само една останала,също и Ред Хед воблерчето,дет ме кефеше са го купили.Те бяха даже два,един голям и едно малко.

П.П.

Кажете местенце около Великото Търново,Търговище,Елена,някъде в тоя район къде имам реален шанс да уловя балканка,или американска пъстърва,ама за предпочитане е балканската!На какво?Има едно място,където можеш да нощуваш и има ресторант на пътя някъде около Елена,под него на няколко метра има един поток,а точно там малък водопад и вир,в който хвърлях клатушка 1№,ама не кълвеше.След туй взех мухите и излизаха уклеи към тях,ама не могат да лапнат куките,завалийките!Валеше и аз заминах.

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Камбата написа:
chirusa_bg написа:Разбира се как да не може :wink: Не смятам, че са по-уловисти от блесните, просто ми е по приятно, когато на края на линията си играе някоя шарена рибка. Може да звучи тъпо , но дори и когато не кълве ми е по приятно да разхождам под надвисналите клони някой рибок, а и може би свободата при водене е по-голяма

Да ти кажа и аз съм така.

Аве днеска отидох да си купя малко пръчки от тея за лед дето са,ама аз ги използвам на буната в дупките и гледам на витрината на магазина имаше много неща,обаче впечатление ми направи един сравнително малък воблер с малка лопатка и окраска,като на балканка.Викам й на продавачката да ми го покаже от близо,тя вика,че бил най-вече за шаран!Някой да е чувал нещо подобно-шаран на воблер?Аз мисля,че за пъстърва,кефал,скобар,сулка и костур,защо не и за щука ще е идеален.Бях се настроил да купя няколко въдички,ама тя имаше само една останала,също и Ред Хед воблерчето,дет ме кефеше са го купили.Те бяха даже два,един голям и едно малко.

П.П.

Кажете местенце около Великото Търново,Търговище,Елена,някъде в тоя район къде имам реален шанс да уловя балканка,или американска пъстърва,ама за предпочитане е балканската!На какво?Има едно място,където можеш да нощуваш и има ресторант на пътя някъде около Елена,под него на няколко метра има един поток,а точно там малък водопад и вир,в който хвърлях клатушка 1№,ама не кълвеше.След туй взех мухите и излизаха уклеи към тях,ама не могат да лапнат куките,завалийките!Валеше и аз заминах.
Това място е Еленското ханче и там със сигурност няма пъстърва.Но има много кефал.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”