Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Клен и пъстърва
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Клен и пъстърва
Четох някъде,че се лови клен в средните и горни течения на реките.Препоръчайте ми някакъв воблер,подходящ за клен/кефал!Аз засега клоня към едно от най-малките тумбести воблери,които са оцветени в ярко жълто с черни препаски от двете страни. Питам размер,номер на тройката/да не е много голяма,нали?/форма,цвят.Аз имам въртящи блесни 3 номер,обаче тройките им ми се виждат големи,+това тях съм ги купил за Дунавската щука,а не за по-дребния кефал.Препоръчайте ми номер блесна,с която успешно да уловя кефал,също ми кажете и за цвета й.
За пъстървата още е рано,но когато му дойде времето на какво ще ме посъветвате да ловя-на въртяща/каква/,на клатушка/каква/,на воблер/какъв/!За малките клатушки СКА също съм чел,че са успешни при риболов в дълбоки вирове,също и за малките въртележки/1 номер/ с ярки цветове и точици и естествено за мухите,но нямам пръчка за мухарски риболов,така че освен с булдо-не виждам начин.
Скоро ще заминаваме за два-три дни в едно селце-Пчелин, в района на град Костенец-североизточна Рила.Там има някакви потоци,а пък и горното течение на река Марица минава през града,нещо по-конкретно за този район да ми кажете?Там може ли да има клен,костур,пъстърва-нещо за спининг?
За пъстървата още е рано,но когато му дойде времето на какво ще ме посъветвате да ловя-на въртяща/каква/,на клатушка/каква/,на воблер/какъв/!За малките клатушки СКА също съм чел,че са успешни при риболов в дълбоки вирове,също и за малките въртележки/1 номер/ с ярки цветове и точици и естествено за мухите,но нямам пръчка за мухарски риболов,така че освен с булдо-не виждам начин.
Скоро ще заминаваме за два-три дни в едно селце-Пчелин, в района на град Костенец-североизточна Рила.Там има някакви потоци,а пък и горното течение на река Марица минава през града,нещо по-конкретно за този район да ми кажете?Там може ли да има клен,костур,пъстърва-нещо за спининг?
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.

РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
И според мен трябва да са тракащи, но аз предпочитам малки и тумбести. Любими са ми такива с по-естествени цветове-поне на мен да ми приличат на рибки някакви, но съм чувал и супер отзиви за оранжевото. Говоря само за плуващи воблери!
За блесните, ползвам пак малки , с по-кръгли лопатки (не стават за бързо течение) основно жълти и бели, а също и червени и понякога едни чисто зелени(тие зелените нямам идея к"во им харесва ама понякога много ги яде)
Наслука
За блесните, ползвам пак малки , с по-кръгли лопатки (не стават за бързо течение) основно жълти и бели, а също и червени и понякога едни чисто зелени(тие зелените нямам идея к"во им харесва ама понякога много ги яде)
Наслука
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз имам подобен голям тракащ воблер,ама в магазина като го купувах ме питаха какво ще ловя с него,аз казах,че за щука в Дунава,те казаха "Добре,за кефал не става!".Иначе специално за клен,сулка и пъстърва съм си взел един ярко жълт тумбест воблер с парченца,отразяващи светлината по тялото му и малка лопатка.Също съм чувал,че когато щуката не ще на голям воблер,или блесна,трябва да се смени на мъничък воблер,просто малките тройки се сменят с по-големи и готово.Дайте съвет,в права посока ли съм?Кроя планове да си купя и един подобен малък воблер от тея RH блестящите,на мен ми се вижда универсален.
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Посоката, че е правилна спор няма, спининга е трахотен риболов, а аз лично смятам, че с воблери е по-приятно да се лови, отколкото с блесни.
Според мен обаче няма универсален воблер и трябва да си набавиш възможно най-разнообразен комплект. Настина цените са доста високи, но пък след известно време ще откриеш, кой кога ще е най-резултатен, а и неизбежно ще се запалиш да ловиш със собствено пройзводство.
Според мен обаче няма универсален воблер и трябва да си набавиш възможно най-разнообразен комплект. Настина цените са доста високи, но пък след известно време ще откриеш, кой кога ще е най-резултатен, а и неизбежно ще се запалиш да ловиш със собствено пройзводство.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
chirusa_bg написа:Посоката, че е правилна спор няма, спининга е трахотен риболов, а аз лично смятам, че с воблери е по-приятно да се лови, отколкото с блесни.
Събирам аз по малко по малко.В момента колекцийката ми от изкуствени примамки е скромна,но се развива,макар бавно,но славно!
Универсален воблер,или блесна наистина няма,но пък има такива,които хващат доста видове риби.Предполагам,че малките воблери от известните модели RH с червените глави стават за повече от един вид риба,докато големия ми тракащ воблер става само за щука/според мен/.Ще видим в началото на април като отида през ваканцията на Загражден каква ще е най-успешната примамка.До тогава обаче има време за подготовка.

Попитах аз един роднина от селото,който живее там какви рибки има в Дунава,които имам шанс да уловя освен щуките,таранките и уклеите.
Питах го: Има ли платика?Той каза,че има,излизала на плувка с торен,или бял червей.Шаран знам,че има от пролетта до есента,ама предимно в напоителните канали,а те в момента са пресъхнали,дано на пролет да пуснат помпената станция и да ги напълни.
итах за костур,каза,че много рядко се хваща на въдица,питах за сулка8смадок,бяла риба/,каза,че предимно на малка клатушка и на бомбарда с мухи.Каза ми,че и сабя излизала на мухите,ама и тя рядко.
Сом има,ама не съм фен,щото трябва лодка,питах го и за кефал,ама каза,че няма.Селото е няколко километра по течението на Дунава от устието на Искъра/където се съединяват двете реки/.Дайте още инфо за други рибки ако има и как се ловят,предпочитам на спининг,отколкото на плувка,или дъно.
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Koлега, може ли да споделиш защо смяташ, че риболова с воблер е по-приятен от този с блесна? Ако е от практическа гледна точка, не намирам, че блесната е по-неуловиста.chirusa_bg написа:Посоката, че е правилна спор няма, спининга е трахотен риболов, а аз лично смятам, че с воблери е по-приятно да се лови, отколкото с блесни.
...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dimo_shtukata
- новобранец
Ако може и аз да се включа.
Блесната е нещо на което си струва да ловиш, нещо повече от воблера. На добре подбрана блесна съм хващал всякаква риба.
От друга страна, воблера (особено риболов от лодка) за голяма риба е по-надежден.
Имал съм случаи реката да бъка с кефал, на блесна неще и неще, но на малко воблерче 2 см ги нацепвам яко.
Въпреки всичко за мен тръпката с блесненето е по-голяма.

Блесната е нещо на което си струва да ловиш, нещо повече от воблера. На добре подбрана блесна съм хващал всякаква риба.
От друга страна, воблера (особено риболов от лодка) за голяма риба е по-надежден.
Имал съм случаи реката да бъка с кефал, на блесна неще и неще, но на малко воблерче 2 см ги нацепвам яко.
Въпреки всичко за мен тръпката с блесненето е по-голяма.

Kadeto ima "pateta" tam sam i az
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Разбира се как да не може
Не смятам, че са по-уловисти от блесните, просто ми е по приятно, когато на края на линията си играе някоя шарена рибка. Може да звучи тъпо , но дори и когато не кълве ми е по приятно да разхождам под надвисналите клони някой рибок, а и може би свободата при водене е по-голяма
Ами това е

Ами това е

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Да ти кажа и аз съм така.chirusa_bg написа:Разбира се как да не можеНе смятам, че са по-уловисти от блесните, просто ми е по приятно, когато на края на линията си играе някоя шарена рибка. Може да звучи тъпо , но дори и когато не кълве ми е по приятно да разхождам под надвисналите клони някой рибок, а и може би свободата при водене е по-голяма
Ами това е
Аве днеска отидох да си купя малко пръчки от тея за лед дето са,ама аз ги използвам на буната в дупките и гледам на витрината на магазина имаше много неща,обаче впечатление ми направи един сравнително малък воблер с малка лопатка и окраска,като на балканка.Викам й на продавачката да ми го покаже от близо,тя вика,че бил най-вече за шаран!Някой да е чувал нещо подобно-шаран на воблер?Аз мисля,че за пъстърва,кефал,скобар,сулка и костур,защо не и за щука ще е идеален.Бях се настроил да купя няколко въдички,ама тя имаше само една останала,също и Ред Хед воблерчето,дет ме кефеше са го купили.Те бяха даже два,един голям и едно малко.
П.П.
Кажете местенце около Великото Търново,Търговище,Елена,някъде в тоя район къде имам реален шанс да уловя балканка,или американска пъстърва,ама за предпочитане е балканската!На какво?Има едно място,където можеш да нощуваш и има ресторант на пътя някъде около Елена,под него на няколко метра има един поток,а точно там малък водопад и вир,в който хвърлях клатушка 1№,ама не кълвеше.След туй взех мухите и излизаха уклеи към тях,ама не могат да лапнат куките,завалийките!Валеше и аз заминах.
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- maranzika
- сериозен играч
Това място е Еленското ханче и там със сигурност няма пъстърва.Но има много кефал.Камбата написа:Да ти кажа и аз съм така.chirusa_bg написа:Разбира се как да не можеНе смятам, че са по-уловисти от блесните, просто ми е по приятно, когато на края на линията си играе някоя шарена рибка. Може да звучи тъпо , но дори и когато не кълве ми е по приятно да разхождам под надвисналите клони някой рибок, а и може би свободата при водене е по-голяма
Ами това е
Аве днеска отидох да си купя малко пръчки от тея за лед дето са,ама аз ги използвам на буната в дупките и гледам на витрината на магазина имаше много неща,обаче впечатление ми направи един сравнително малък воблер с малка лопатка и окраска,като на балканка.Викам й на продавачката да ми го покаже от близо,тя вика,че бил най-вече за шаран!Някой да е чувал нещо подобно-шаран на воблер?Аз мисля,че за пъстърва,кефал,скобар,сулка и костур,защо не и за щука ще е идеален.Бях се настроил да купя няколко въдички,ама тя имаше само една останала,също и Ред Хед воблерчето,дет ме кефеше са го купили.Те бяха даже два,един голям и едно малко.
П.П.
Кажете местенце около Великото Търново,Търговище,Елена,някъде в тоя район къде имам реален шанс да уловя балканка,или американска пъстърва,ама за предпочитане е балканската!На какво?Има едно място,където можеш да нощуваш и има ресторант на пътя някъде около Елена,под него на няколко метра има един поток,а точно там малък водопад и вир,в който хвърлях клатушка 1№,ама не кълвеше.След туй взех мухите и излизаха уклеи към тях,ама не могат да лапнат куките,завалийките!Валеше и аз заминах.