Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Модератор: sapuna
- barutchiata ©
- Администратор
Е това е лупавеца = rutilus frisii

Leuciscus cephalus =речен кефал

Leuciscus cephalus =речен кефал
Последно промяна от barutchiata © на Пон Яну 22, 2007 1:25 am, променено общо 1 път.
Видях горните две мнения на колегите за речния кефал и лупавеца ! Leuciscus cephalus или Rutilus frisii
Предварително искам да кажа , че моето мнение по въпроса , се отнася само за въпросните видове по Велека ! Такааа ... в момента на речния кефал , там местните от поречието му викат "лупавец"
Те така си го знаят ! Обаче , това е само местно наименование на т.н. клен в северна Б-я ! Иначе ЛУПАВЕЦА / Rutilus frisii / е риба която на времето си се е въдила масово в нашите реки , вливащи се в Черно море , а днес е изчезнала и е защитен вид , наужким , щото дедите ни отдавна са я изкльопали
/ всъщност на една риба лупавец колко и требе да се побере в багажнико на москвичо / Няма ги вече тия лупавци , има бабушки , които принадлежат към същото семейство , ама са по - дребнички и затова оцеляват !

- barutchiata ©
- Администратор
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Веднъж като ходихме на разходка без въдици до Чудните скали на Цонево като минахме под тунелите/близо до левия бряг/ видях един доста добър кефалов екземпляр.Беше сам с човка на повърхността на водата и гледаше към нас без да развива някаква скорост,само движише лекичко опашка.Аз извиках братовчед ми да го види и щях да падна отгоре при кефала.
Това е знак,че все още има кефали в азовира. 

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Всеки има лично наблюдение по местонахождение на водоемите,в които риболовства.Аз определено съм по малките балкански рекички (притоци на Янтра).За всяка една от тях мога да твърдя,че все още не е дашна по отношение на спининга.
От пролетта до есента кленът гони малките въртящи блесни.Мое мнение е,че не преследва вибрацията от блесната,а визуалната представа за "бягащо насекомо".Такъв е случаят и с булдото!...При това топло време в момента литнаха и доста гадинки,така че може и да се е появил пролетният му инстинкт(не съм го пробвал на спининг).Но при последните си няколко излета усещам студенината на рибата-водата е студена и летаргията е на лице.Изключения са напълно възможни,но не може да се гарантира за успешен излет.
По големите водоеми (реки,езера и язовири) нямам опит в риболова на кефал.Логично е при наличието на квалитетни екземпляри,много вода и малко храна,една минаваща наблизо дънна клатушка да ти събуди интереса,а от там и апетита.
От пролетта до есента кленът гони малките въртящи блесни.Мое мнение е,че не преследва вибрацията от блесната,а визуалната представа за "бягащо насекомо".Такъв е случаят и с булдото!...При това топло време в момента литнаха и доста гадинки,така че може и да се е появил пролетният му инстинкт(не съм го пробвал на спининг).Но при последните си няколко излета усещам студенината на рибата-водата е студена и летаргията е на лице.Изключения са напълно възможни,но не може да се гарантира за успешен излет.
По големите водоеми (реки,езера и язовири) нямам опит в риболова на кефал.Логично е при наличието на квалитетни екземпляри,много вода и малко храна,една минаваща наблизо дънна клатушка да ти събуди интереса,а от там и апетита.
Надявам се да е така ! В река Велека например ловят морунажи по 400 гр. на жито и им викат лупавциbarutchiata написа:Относно лупавеца има го още ....гаранция![]()
![]()

- barutchiata ©
- Администратор
Пичове 60% от рибарите ловят риба и не знаят какво хващат.На бабушката викат червеноперка,на каракуда --шаран,на кефала -лупавец ,на бибана-костур и куп други . А и на всичко отгоре и спорят кое как се казва.Мене специално не ме интересува как наричат рибите които хващат ,тяхна си работа ако искат на уклея и сом да викат
Кофти е един такъв познавач да обеснява на някое дете дето сега се учи и да му пълни главата с глупости.Те затова германците карат курс няколко месеца и държат изпит за риболовен китап.

dsa не е лошо все пак , риболовеца да прави разлика между да речем , дребен распер и едра уклейка ; между дребна мъздруга и бабушка ; между скумрия и цаца и т.н.dsa написа:не е важно как се казва ,важното е да я има и да кълве![]()
![]()
![]()

- barutchiata ©
- Администратор
Trias написа:dsa не е лошо все пак , риболовеца да прави разлика между да речем , дребен распер и едра уклейка ; между дребна мъздруга и бабушка ; между скумрия и цаца и т.н.dsa написа:не е важно как се казва ,важното е да я има и да кълве![]()
![]()
![]()
Иначе най-лесно е само да ги ловиш и да не мислиш ! Абе всичко е ЧЕРВЕНОПЕРА и ... бам у торбата
![]()
Е поне един ме разбра за кво говора

- vIdRaTa
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Ако нямате нищо против дайте да не се отклоняваме от темата
Кажете сага някой имал ли е скоро слука и на какво
Щото четох в "Рибар" ,че в събота било благоприятно за риболов на
по-големите водоеми за кефал и смятам да отскоча да яз."Кърджали"
да видя дали е така

Кажете сага някой имал ли е скоро слука и на какво

Щото четох в "Рибар" ,че в събота било благоприятно за риболов на
по-големите водоеми за кефал и смятам да отскоча да яз."Кърджали"
да видя дали е така

Последно промяна от vIdRaTa на Чет Яну 25, 2007 9:39 am, променено общо 1 път.
Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
--- Конфуций---