Новобранец с руски харпун

Модератор: nkolev66

Stivito
новобранец
новобранец

Новобранец с руски харпун

Мнение от Stivito »

Здравейте... Аз съм един начинаещ ентусиаст на подводния риболов. Имам стар руски харпун от 1981 г., който никога не е използван и се чудя дали ще ми свърши работа в началото докато се понауча. До сега никога не съм използвал харпун и точно затова ще ви помоля да ми дадете някои съвети, за да не нараня себе си, както и околните. Последното лято го прекарах в Гърция, всеки ден прекарвах по няколко часа във водата с очила, шнорхела и плавниците, и в много моменти ми се икаше да имам харпун в себе си, защото рибите буквал танцуваха пред маската ми, а аз нямаше с какво да ги нанижа :) единственото, което носих в себе си едно парче тел дълго около 1,5 м, с което вадих една местна мида Солина, която използвах за стръв. Та въпроса ми е дали този руски ластичен харпун ще ми свърши някаква работа като за начало, дълъг е 60 см, а стрелата е 80 см. Сега ще му сменя ластиците и въженцето на стрелата, защото за нищо не стават и са остарели. Давайте съвети, благодаря ви предварително. Ето линк към снимката на харпуна: http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Последно промяна от Stivito на Пон Мар 01, 2010 6:12 pm, променено общо 2 пъти.
toyo1

Re: Новобранец

Мнение от toyo1 »

В Гърция маи е ЗАБРАНЕНО с ХАРПУН? И глобите не са им лоши .
Stivito
новобранец
новобранец

Re: Новобранец

Мнение от Stivito »

До колкото знам се вади разрешително от "лименархио" и се заплаща :) след това няма проблем
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Новобранец с руски харпун

Мнение от gunman »

Това е боклук дето за нищо не става.Стрелата му е 8мм, резбите на главата му не са стандартната М14х1, тъй че стандартен свестен ластик не можеш да му сложиш.Самата глава е от някаква пластмаса наподобяваща найлон и като поостареее си се пука сама.Телта на жълъдите ще ти отреже сухожилята на пръстите някой щастлив ден. Спусъка му е на принципа на самозатягането (демек: колкото повече го товариш, толкова по-трудно да спуска), друг е въпроса, че алуминиевата дръжка кородира и се блокира от морската вода. Още повече, че и като дължина май става само за дупкалък.С една дума:

Предай го на вторични суровини и си купи нещо свястно. :?

п.п.Ако случайно на някой не му се понрави моето директно изказано мнение, да каже къде да му изпратя подарък един такъв,че да си го чука о главата.

Владо
Последно промяна от gunman на Пон Мар 01, 2010 6:48 pm, променено общо 1 път.
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
gojco
новобранец
новобранец

Мнение от gojco »

Това го дай за скраб, преди да си строшил някой пръст или направил по голяма беля.

http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... anguage=bg

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=40&t=17679

Със здраве и успехи!

п.п. Докато напиша това, gunman беше дал компетентно мнение. :smt038
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

подари го на ахмет доган
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

Стивито и аз съм на мнението на колегите които ти го казаха в прав текст, че това "недоразумение" за нищо не става.
Даже и да му смениш, ластици, тетива, глава, стрела - пак за нищо няма да става.
Не се занимавай с глупости.

п.п. Не го изхвърляй, това соц. оръжие след години може да има и антикварна стойност. :D
Никоя риба не е по - важна от живота !
Stivito
новобранец
новобранец

Мнение от Stivito »

Благодаря Ви за съветите. Разгледах доста сайтове и мисля, че ще мога да си намеря подходящ за мен харпун до 90 лв. А този стар руски ветеран мисля да не го потапям във водата, така както не е потапян вече 29 години. Историята е, че скоро се сетих за него и го изрових от вехториите на дядо ми, който след това ми разказа, че го е взел 1981 г. с единствената цел да трепе шарани на язовира от моста и според разказите му е имал успехи ... :D В попаднах на този харпун производство на Нава http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1501 като мисля, че е по-добър отколкото да взимам турски. Другото, което ме вълнува е дължината на харпуна, като съм се спрял на 75 см, защото на първо място съм новак без никакъв опит, второ - апнеята му е сравнително къса - от 30 сек до 1 мин., което е пречка да се спускам на по- голяма дълбочина ... Приемам всякакви мнения и съвети от Вас - по-запознатите и опитни в харпунджийството.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

тоз харпун на Навата , за екстрите дет се предлагат си е направо без пари :!: ...взимай го и да чуем после отзиви :drinkers:
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Подкрепям Владо-Gunman,и Vatus едновременно.Два пирона и на стената.Иначе и моя прощъпалник през 1987 след като вече имах домашно правен "Харпун" беше с такъв руснак- даже имам и две иларии гръмнати с него.Твоя е направо в страхотно състояние, дръж го като антиквариат, заедно със всичките му такъми.Един ден като му дойде времето ще ти се изплати.Поздрави и добре дошъл в гилдията на мокрите гащи.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Stivi, извинявай ама аз съм от тези, които не споделят мнението, че като си начинаещ, трябва да започнеш с нещо посредствено докато се научиш.
Иначе казано: "Дай сега, ако се жениш за пръв път, да вземеш някоя каква да е, пък като се поогуриш, ще ти търсим друга по-читава" :shock: .
Според мен, трябва да си започнеш с една читава пушчица среден клас, на която можеш да имаш доверие и която да те предразположи към това, да усетиш истинското удоволствие от подводния риболов, за да продължиш развитието си в тая посока. :wink:
Ей това е твоя харпун:
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1307
Избери си поне 82 или 90см.Спусъка е реверсен и ти дава още 7-8см предимство.Майната им на още 70-80лв.
Мога да те уверя, че влезеш ли във водата с харпун (не знам как го разбират рибите :( ) ама "танца" на рибите, повече я го видиш, я - не.
Бягат от далече пущините и колкото си по-начинаещ, толкова по-отдалече те обикалят. Взимай нещо такова, с по-голяма дългобойност и те уверявам, че няма да съжаляваш.Ще му свикнеш лесно и бързо.
В подкрепа на думите си , мога да те уверя, че кажи-речи всички известни харпунджии в България работят масово с ластични харпуни от този порядък-90-100см.

П.П. И аз те приверствам в единствената гилдия, в която мъжете масово се напишкват в гащите си, но това не прави лошо впечтление на никого. :D :D :D
Последно промяна от gunman на Пон Мар 01, 2010 10:48 pm, променено общо 1 път.
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Според мен харпуна Seac sub tunder ще му върши перфекна работа .http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1351
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

Стиви, харпун ще си вземеш, голям избор има.
Според мен един друг въпрос е по-важен, дали си решил сериозно да се занимаваш с подв. риболов.
Защо ти го казвам, защото един харпун сам по себе си не е решение. За да го практикуваш успешно ти трябва екипировка: - неопренов костюм, баластен колан, харпунджийски плавници, маска и още куп други аксесоари, които също трябва да са що годе качественни, което от своя страна предполага не малки средства.
В противен случай дори и да си купиш харпун и от 1000 евро, успешен риболов няма да осъществиш. :wink:
Никоя риба не е по - важна от живота !
Stivito
новобранец
новобранец

Мнение от Stivito »

Да, Ватус56 напълно съм наясно с това. Запознах се доколкото е възможно от форума за нужната му екипировка, за да практикувам този вид риболов. Но все от някъде трябва да започна. Практикуването на този риболов, че бъде в Бяло море поради простата причина, че до него ме делят 80 км, а до Черно море 400. Като за начало екипировката мисля да ми бъде от харпун, очила, шнорхел и плавници, защото че се движа по близо до брега на малка дълбочина. С течение на времето мисля да се снабдявам с останалата част от екипировката, защото за да си набявя цалата екипировка наведнъж ми е необходим огромен финансов ресурс, който не мога да си позволя - студент съм и ме издържат родителите ми, а допълнителните средства, които получавам са стипендиите от университета. Затова на първо време стои въпроса с избора на подходяш за мен харпун и тук отново благодаря за съветите и предложенията, които получих. Иначе - да, решил съм сериозно да се занимавам с харпунджийство :)
Gunman хареса ми сравнението, което направи. Аз също съм на твоето мнение, че щом ще купувам нещо нека да бъде качествено въпреки, че ще е на по-висока цена. Не мисля, че е логично да купувам нещо турско за малко пари, което ще трябва да подобрявам и за това ще са необходими допълнителни средства...
gogo26
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogo26 »

Здравей,в Бяло море с харпун под 90см(качествен) ще се чувстваш доста неловко,освен ако не ровиш само по дупки.Видимоста е голяма и рибата плашлива,но това ще го видиш на място :lol:
А руското творение, пак към мазето.Аз го имам същия,поиграх си ,тунинговах го, но при пробите просто беше отчайващ.След натискане на спусъка,стреля когато си иска и накъдето си иска,безсмислена работа :smt102
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”