Налягането в борда на лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
stefan_ginev
ще става разбирач
ще става разбирач

Налягането в борда на лодка

Мнение от stefan_ginev »

Колеги да споделите опита си,нормално ли е налягането в бордовете да намалее за една седмица или трябва да си остане едно и също, да спомена че става въпрос за съвсем леко едвам осъзнаемо отпускане.Ще съм благодарен колегите които отговарят "да" или "не" да споменават и лодки от какъв клас притежават за да стане по- нагледно в техния случай как е.Мерси :drinkers:
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Re: Налягането в борда на лодка

Мнение от Шморхи »

Ами моята последно я надувах преди около месец и до момента бордовете не са мръднали, кила ми е изпуснат и за него не мога да кажа нищо, но мисля, че той пък леко изпускаше....примерно за седмица стоене омеква. Става дума за надуваема лодка със сглобяемо дъно.
Имам и един Интекс, който го надувах преди две седмици и вече е доста поомекнал...
Смятам, че е въпрос на винтили, но ако изтърва малко за дни, не би трябвало да те притеснява поне според мен....
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Ако нее имало температурни промени, в смисъл да е било по-топло като си я надувал, ясно е, че изпуска по малко от някъде, но това със сигурност нее проблем. Можеш да затегнеш леко винтилите със специалният ключ, който се продава с лодката. Имах 3.30 с алум. дъно и зимата висеше от тавана на склад, за 2-3 месеца ставаше на мекица, от друга страна през сезона я помпах с азот зада несе променя налягането от температурата и за 4-5 дневен излет неми сее налагало да я допомпвам та затова смятам, че леко изпускане си е в реда на нещата.

Успех!
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Нормално е колега, не се притеснявай. Има много малко материали, които с времето не пропускат въздух. Не става въпрос на дефекти в лодката или изработката, а за дифузия.
Ако има драстична промяна в налягането в период от няколко часа или дена, тогава е добре да се проверят внтилите, за спуквания или дефекти.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Да и при моята лодка /3,20 с алуминиево дъно/го забелязах същото.Тя виси като на Тошко от тавана на гаража и от есента до сега забелязах леко омекване ,но не беше и напомпана на работно налягане.Също и студа си казва думата ,гаража е студен и въздуха се свива.Притягането на вентилите е вариянт да се провери,но не всички лодки имат ключ към тях.Ако има някой да го покаже какво представлява ,интересно ми е,а и може да го направя.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
ULDO1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ULDO1 »

===========
Последно промяна от ULDO1 на Вто Ное 09, 2010 8:56 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Да я надуеш на колко???? :shock: И ти се видяла мека??? :shock: Налягането в бордовете нормално е 0.35 бара(атмосфери), а в кила 0.4-0.45 бара(атмосфери).
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
stih
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stih »

Моята /Zander/ не мръдваше лятото откъм налягане. Стои си в на пристанището в морето цяло лято. Сега е в гаража и според знаещите тук съм я оставил с поомекнали бордове и с изпуснат кил.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Че не брадясваше ли от седене? На мидарниците на Маслен Нос имаше един Зодиак зарязан на някво колче...така беше брадясал горкия, че и 50 коня мотор да сложиш, незнам дали щеше да тръгне. Чак ми идваше да прехвърля моя двигател на брадаткото и да отпраша с него.
stefan_ginev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stefan_ginev »

А мойта даже май е за 0,15 бара.ама не съм сигурен
Аватар
stih
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stih »

Шморхи написа:Че не брадясваше ли от седене?
Е, то и аз брадясвам, като не се бръсна :-) Наистина хваща зелено и ония гадни полепи, но си я изкарвам и почиствам на две седмици с твърда четка и сладка вода. Дори водоструйка мисля да взема за този сезон. Нямам колесар и място за съхранение. А и така съм "винаги готов" вързан в морето.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

ако температурата е паднала е нормално да поомекне... а може и да има съвсем малка утечка от някъде - ако те притеснява, напомпай я хубаво и я насапунисай /вода с веро/ - гледай за мехурчета... Може да се оправи много лесно със специално лепило, което налива през вентила на проблемния сектор и след това напампваш и обръщаш така, че течността да облее цялата вътрешност... Получава се слой, който предпазва от спадане... Процедурата работи и при мн. стари лодки, които изпускат по малко отвсякъде... Само наливаш във всички камери и "въртиш"...
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”