Самострой-лодка на 6-ти етаж

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Re: Самострой-лодка на 6-ти етаж

Мнение от pachosz »

Де изчезна КАЯ :?: :D
Сигурно е почнал вече лодката, за една седмица трябва да е направил кофража вече :wink:
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

А, тука съм, но ме налегнаха разни финансови проблеми, та сдобиването с материали се отложи за по-добри времена. Мислех да продължа темата като я разширя с методи на строеж по-подробно, но колегите пуснаха подобна тема, като започнаха превод на някакъв материал. Та поотложих и това начинание.
valat
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от valat »

колеги с интерес изчетах всички мненея но невидях колко тряба да е дебел шперплата минимум и каква трябва да е тази смола :?
мразим гадните и шибани мангали АЗ СЪМ БЪЛГАРИНИзображение
Аватар
kodek
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kodek »

Да се включа иаз. отдавна имам идея за разглобяема лодка и стигнах до разглобяем катамаран.
Готови бордове от морски сърф, подходяща конструкция и на гьола.
Предимства:
1 непотопяем
2 необръщаем
3 весла, мотор, платна, какво те кефи с това го движиш

сега ме мъчи идея, да сложа педали с винтова перка и скорости от велосипед, но ми треба предавка като от ръчна дрелка да обърна хода на оста на 90градуса.

Недостатъци:

поне 30 минути време за сглобяване.

имам и снимки, но не мога да ги кача (засега).
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

И такива идеи имах. Руснаците с надувни катамарани извършват доста морски преходи, като размерите са 4-6 м. и балони 0.45 до 0.60.Материал за надувни не намерих/по точно доколкато разбрах минималното количество за доставка е 50 м./, а и ще излезе скъпо. По-лесно е поплавъци от плътният стиропор. Теглото на 1 куб.м. е около 30 кг. това при пълно потапяне има водоизместимост 1 тон. По-лесно е за превоз понеже е разглобяем.На това чудо може да се направи площадка до 10 кв.м. и на нея да си ловят с удобство незнам колко си риболовци. Алуминиевите тръби преди бяха около 10 лв. за килограм и такива с подходящ размер са между 300 и 600 гр. за линеен метър. Трябват около 15-20 м. тръба. 1 куб. м. ХПС /т.н. фибран/ е 120-160 лв. Конструктивно не е сложно, дори няма нужда да се облича в стъклопласт, достатъчно е да се обвие банерна тъкан или дори бризент за предпазване от нараняване на стиропора. До тук стойността е около 400 лв. Ако се появя с такова нещо на водоема ще има осмиване, но ако се возиш на подобен с твърди поплавъци на цена 6000 долара внесен от незнам къде си, то тогава е друго нещо.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

valat написа:колеги с интерес изчетах всички мненея но невидях колко тряба да е дебел шперплата минимум и каква трябва да е тази смола :?
4 мм, а за дъното е добре 6мм. При по нагъсто шпангоуоти може да мине само на пропитка с безир и боя и пак при добра подръжка ще изкара доста години, но е добре за здравина да се сложат и поне два слоя стъклоплат на епоксидна смола. Това за лодки до 4-4.5 м. за по-голями по-дебел шперплат, дори при 4-4.5 е добре и бортовете да са от 6 мм.
Аватар
kodek
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kodek »

Като цена ми излезе нема и 450лв. Но като удобство, непотопяема площадка 10квМ. е супер. може да се ползва и за подводни спускания много е удобно за качване на плувци или водолази.Гледах подобен надуваем около 2500лв.
Но при мен сърфовете са оригинални австралийски твърди и леки, може би са от някаква смола- не знам. имат скелет от алумин и отвън са облицовани с пластмасов слой със щемпел на платно.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Понеже получих на лични запитване за програмите фришип и карене къде могат да се намерят, сметнах за необходимо да постна линка и тук, щото явно има затруднение при намирането им. Тук има и други интересни програми за проектиране на лодки. Има и руски интерфейс. Фришипа отдавна не се подържа от автора си, но за сметка на това продължава да се разработва от руснаците. Има доста обширен хелп, макар и не за новаци. Явно трябва и някаква теоритична подготовка.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ето ви една згъваема,да видите за какво става въпрос !!!

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Дай линк. Както гледам колелата и теглича си седят на лодката.
Аватар
ескимос
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ескимос »

Колега Кая,следя темата от самото начало,много хора се изказаха,много верни приказки казаха.Според мен се пропуска едно основно нещо-за да си собственик на лодка трябва да имаш ДУПЕ.Лодката е голям ангажимент,по-голям от кола даже(ако и да няма гражданска и данъци).Лодката освен голям ангажимент е и голям разход,не само като първоначална инвестиция,а постоянно.Та в тоя ред на мисли-още 15 страници да има темата и още 150 линка да ти пуснат колегите-ако не си го разбрал това и не си готов за допълнителни разходи-лодка няма да имаш.
Ако прочетеш написаното от мен тази вечер-не се ядосвай,помисли и утре можеш да отговориш.
Всичко това не съм го написал не за да те дразня или провокирам,просто се замисли върху думите ми.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Колега ескимос, линка е заради интересното технично решение, а аз като човек с техничен уклон в интересите си такова решение ми носи и естетична наслада, не напразно с интерес следя предаванията " как е направено това". Относно това, че притежаването на лодка е дерт и разход, предполагам, че на болшинството е ясно. Всичко в този живот е грижа и разход, което не пречи да се стремим към нещо или да го имаме.Риболова също е разход и за някой голям, но не значи да се откажем от него. :D Аз отдавна съм решил какво ще правя като първа лодка, за което съм и споменал в някой свой пост, но това не пречи на темата да си се развива по свой път. Някой ще се запали да строи/има такива желаещи вече/, друг ще намери интересна информация,някой обича на готово,друг не знае къде да потърси. Така че всяка тема е полезна в един или друг аспект.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Кая,в предните постове има линк към руски сайтове и един американски.Мисля че в американския бяха тези снимки.Не си спомням да имаше описания !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Ето ме отново след известни мъки по усвояване на програми за направа на лодки.Направих доста проекти и картонени модели тук ще дам последният проект, който евентуално ще стане реален.
Изображение

Изображение

Тук са разкройките и теоритичният чертеж. Размери : 360х150х48 на транеца и 58 в носа, а дъното е 116.Нещо не ще сега да се отваря фишинг манията. Там в галерията има разкройки на картонени модели и самите модели. Ника ми е същият.
Разчертах на пода модела и ми се стори огромен. При тези размери очаквам тегло над 70 кг. и явно няма да може да се вози на покрива на буса дори да му измисля някаква лебедка за качване, та се чудя дали да не направя джонбота /320х130х40/ или да мисля тази да я правя на две части. Каква скорост мога да очаквам при двигател 4т и мощност 2.6 и 5 к.с.?
Искам да благодаря на колегата Цено Ценов за търпението да отговаря на питанията ми на личните.
П.с. Разпечатах на принтера в реален размер /около 150 листа/ и после 3-4 часа ги слепвах. Мисля, че втори път няма да направя подобно упражнение при условие, че това може да стане на голямоформатен принтер и на по-плътен носител. Но нямах търпение да видя разкройките в реален размер и не се знае дали точно това ще е. Макар, че ми се ще да е този модел.
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

КАЯ написа:Размери : 360х150х48 ... и не се знае дали точно това ще е...
Според мен за размера изобщо не се чуди, 3,60 х 150 е съвсем приличен размер, само не знам 48 дали не е малко :?:
А с пренасянето върху бус трябва да е най-малък проблема, единствено трудно (даже много трудно) е да се качи на такава височина, че иска 3-4 души поне :rolleyes: Моята лодка е 3,5 м., и на тавана на мини-вана си я карам безпроблемно, само че правих специален багажник.
На листове може да изглежда голяма, но във водата със сигурност няма да ти се вижда голяма, за това не намаляй размера ако е възможно.
Чакаме развитие :smt023
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”