как да препарирам глава на пъстърва

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
kostenitsata
новобранец
новобранец

как да препарирам глава на пъстърва

Мнение от kostenitsata »

Здравейте,търся съвет за препариране на глава от салмоната пъстърва,ако знаете начина,помагайте!Благодаря предварително!
creativ
разбира нещата
разбира нещата

Re: как да препарирам глава на пъстърва

Мнение от creativ »

Здравей колега,
преди години си препарирвах глави на сом и шука. Процедурата е много елементарна. Пръво вземаш главата и отстраняваш месото, което е останало около вратните прешлени без да нарушаваш кожата. След това измиваш главата слагаш я в наситен разтвор на готварска сол и вода да престой 3-4 денонощия. През това време трябва да разбъркваш разтвора, защото солта се отаявя и главата трябва изцяло да е потопена в разтвора. Следва изкисване в чиста вода, която периодично изхвърляш за около 2-3 дни. Фиксираш главата в позата, която ти харесва (най-често ползвам клечки за да я държат отворена) и я оставяш на сянка да изсъхне добре (2-3 седмици). Въпрос на предпочитание е дали ще я лакираш, аз лично ги лакирам с лак за дърво. Ако след като вземе да съхне по кожата на главата се появят кристалчета сол то явно не е обезсолена добре. Имам такива глави на по 20 години.
Успех. :smt023
Риболова е удоволствие, а не начин за препитание !!!!!!
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Останалото месо се отстранява наи добре в голям горски мравуняк. Става перфектно.
Аватар
icho_87
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от icho_87 »

Аз използвам само едра сол. Изчиствам колкото мога от месото и я заривам в сол. След 2-3 дни солта е овлажнена и я сменям (не я изхвърлям а просто я оставям да изпръхне, след това може да се ползва пак). Като махна първата сол обирам още каквото може ако е останало евентуално месо (прилича на пастърма вече :lol: ) и пак в сол. Така го правя няколко пъти и после изкисвам както казва колегата. Не лакирай преди да изсъхне напълно, защото понякога избива още сол. В такъв случай изкисваш още вендъж. Забравих - фиксирам устата с клечки кибрит още преди да я сложа в солта, защото се втвърдява и после не може да се моделира. Този метод го ползвам за шаран, толстолоб и по-едри кефали. Получава се много добре. Успех :smt023
P.S. Удари една снимка на твойта глава :wink:
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

Колега напраскаи я с раит за насекоми и я осоли здраво
, че на мен една глав ми я нападнаха осите
Proinov
фен клуб-скобар

Мнение от Proinov »

Здравейте ,

Така както сте започнали темата , да взема да покажа и моето творение.
След като преседя няколко месеца след улова си в камерата , декеври месец реших да я извадя и да я сложа да съхне.
Изчистих я ,сложих я в една тава и я заринах с сол , седя около една седмица ли колко незнам.След това изчистих солта,разчекнах и устата :D и я сложих на вънка да съхне там под един навес . Седя там до миналата седмица,когато се реших да я довърша ,та измих я добре лакирах я два тъпи и това е.Сега остава да си взема види и да я сложа на стената ... :) И съм и сложил две лимки(стъклени топчета) за очи.Щуката беше около 2,5 кг!!!

п.п. След първото лакиране се появиха тея кристали за които по горе колегата споменава , незнаех каквиса викам си след второто лакиране ще се махнат ,да ама не и незнам нека колегата каже махат ли се не се ли махат !!!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
"Remember what happens in Vegas, stays in Vegas. Except for herpes. That shit''ll come back with you." :D :D :D
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”