Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

как да препарирам глава на пъстърва
Модератор: dantho.mihov
-
- новобранец
как да препарирам глава на пъстърва
Здравейте,търся съвет за препариране на глава от салмоната пъстърва,ако знаете начина,помагайте!Благодаря предварително!
-
- разбира нещата
Re: как да препарирам глава на пъстърва
Здравей колега,
преди години си препарирвах глави на сом и шука. Процедурата е много елементарна. Пръво вземаш главата и отстраняваш месото, което е останало около вратните прешлени без да нарушаваш кожата. След това измиваш главата слагаш я в наситен разтвор на готварска сол и вода да престой 3-4 денонощия. През това време трябва да разбъркваш разтвора, защото солта се отаявя и главата трябва изцяло да е потопена в разтвора. Следва изкисване в чиста вода, която периодично изхвърляш за около 2-3 дни. Фиксираш главата в позата, която ти харесва (най-често ползвам клечки за да я държат отворена) и я оставяш на сянка да изсъхне добре (2-3 седмици). Въпрос на предпочитание е дали ще я лакираш, аз лично ги лакирам с лак за дърво. Ако след като вземе да съхне по кожата на главата се появят кристалчета сол то явно не е обезсолена добре. Имам такива глави на по 20 години.
Успех.
преди години си препарирвах глави на сом и шука. Процедурата е много елементарна. Пръво вземаш главата и отстраняваш месото, което е останало около вратните прешлени без да нарушаваш кожата. След това измиваш главата слагаш я в наситен разтвор на готварска сол и вода да престой 3-4 денонощия. През това време трябва да разбъркваш разтвора, защото солта се отаявя и главата трябва изцяло да е потопена в разтвора. Следва изкисване в чиста вода, която периодично изхвърляш за около 2-3 дни. Фиксираш главата в позата, която ти харесва (най-често ползвам клечки за да я държат отворена) и я оставяш на сянка да изсъхне добре (2-3 седмици). Въпрос на предпочитание е дали ще я лакираш, аз лично ги лакирам с лак за дърво. Ако след като вземе да съхне по кожата на главата се появят кристалчета сол то явно не е обезсолена добре. Имам такива глави на по 20 години.
Успех.

Риболова е удоволствие, а не начин за препитание !!!!!!
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Останалото месо се отстранява наи добре в голям горски мравуняк. Става перфектно.
- icho_87
- вече хвърля и на тежко
Аз използвам само едра сол. Изчиствам колкото мога от месото и я заривам в сол. След 2-3 дни солта е овлажнена и я сменям (не я изхвърлям а просто я оставям да изпръхне, след това може да се ползва пак). Като махна първата сол обирам още каквото може ако е останало евентуално месо (прилича на пастърма вече
) и пак в сол. Така го правя няколко пъти и после изкисвам както казва колегата. Не лакирай преди да изсъхне напълно, защото понякога избива още сол. В такъв случай изкисваш още вендъж. Забравих - фиксирам устата с клечки кибрит още преди да я сложа в солта, защото се втвърдява и после не може да се моделира. Този метод го ползвам за шаран, толстолоб и по-едри кефали. Получава се много добре. Успех
P.S. Удари една снимка на твойта глава

P.S. Удари една снимка на твойта глава

Колега напраскаи я с раит за насекоми и я осоли здраво
, че на мен една глав ми я нападнаха осите
, че на мен една глав ми я нападнаха осите
-
- фен клуб-скобар
Здравейте ,
Така както сте започнали темата , да взема да покажа и моето творение.
След като преседя няколко месеца след улова си в камерата , декеври месец реших да я извадя и да я сложа да съхне.
Изчистих я ,сложих я в една тава и я заринах с сол , седя около една седмица ли колко незнам.След това изчистих солта,разчекнах и устата
и я сложих на вънка да съхне там под един навес . Седя там до миналата седмица,когато се реших да я довърша ,та измих я добре лакирах я два тъпи и това е.Сега остава да си взема види и да я сложа на стената ...
И съм и сложил две лимки(стъклени топчета) за очи.Щуката беше около 2,5 кг!!!
п.п. След първото лакиране се появиха тея кристали за които по горе колегата споменава , незнаех каквиса викам си след второто лакиране ще се махнат ,да ама не и незнам нека колегата каже махат ли се не се ли махат !!!

Така както сте започнали темата , да взема да покажа и моето творение.
След като преседя няколко месеца след улова си в камерата , декеври месец реших да я извадя и да я сложа да съхне.
Изчистих я ,сложих я в една тава и я заринах с сол , седя около една седмица ли колко незнам.След това изчистих солта,разчекнах и устата

п.п. След първото лакиране се появиха тея кристали за които по горе колегата споменава , незнаех каквиса викам си след второто лакиране ще се махнат ,да ама не и незнам нека колегата каже махат ли се не се ли махат !!!

"Remember what happens in Vegas, stays in Vegas. Except for herpes. That shit''ll come back with you."