Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

За сом на Батак ! ?
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
За сом на Батак ! ?
Здравейте колеги мисля след забраната да пробвам на Батак сомчетата
Според вас имам ли шанс да хвана некой мустакат или няма да има смисъл .
Ще ловя от брега , близо до стената или контра стената на рибка .
Ако има някой от колегите който е хващал сом на Батак моля да сподели
Монтажи , видове стръв и място !
Мерси предварително

Ще ловя от брега , близо до стената или контра стената на рибка .
Ако има някой от колегите който е хващал сом на Батак моля да сподели

Монтажи , видове стръв и място !

Мерси предварително

Re: За сом на Батак ! ?
Насочи се към друг водоем , а и имаи напредвид ,че на Батак има много водорасли по дъното 

Колега на Батак няма сом и никога не е имало 

има но е много рядъкmavrata написа:Колега на Батак няма сом и никога не е имало

Имах един съсед мрежар....,но тогава бях мн малък и не разбирах..Та той носеше още тогава сомове по 20 кила ... + това един приятел случайно извадиха 1 около 40, но не помня случката.Така че там има големи сомове,просто до сега не съм видял някой да клионка или по др начин да се пробва да ги лови.А и интересното е пък от друга страна,че не сме хващали малко соме ...А и миналото лято на откриването бяхаме за шаран и като разпъвахме въдиците колегата засекал сом на сонара ..
-
- ще става разбирач
mavrata написа:Колега на Батак няма сом и никога не е имало

Явно точно защото няма кой да кльонка няма и уловени сомчета наскоро

- st_piskov
- ще става разбирач
Аз мисля,че сом в язовира има,но като количество е малко!Все пак има доста колеги, които познават язовира нека и те да си кажат мнението!Преди около 4-5 години,на разпъване,на Костандовския залив имаше един колега от Велинград беше хванал 2 доста добри сома!Та от него знам,че популацията му е малка,но все пак го има!
Колега, като му дойде времето в началото на юни иди в района на така нареченото "Дъно" - стената , ако е висока водата има потопени дървета и от двете страни на Дъното. През деня хвърляш дънна за сом в най-дълбокото - стръв - цял рак или вмирисани калмари. Привечер и рано сутрин - на плувка на два-три метра дълбочина, стръв жива рибка по-едра, а може да пробваш и на воблери, ако видиш,че пляска и се храни. Екземплярите, които са оцелели са над 10 килограма. Иска се много търпение. Ако видиш там една пазарджиклийска мутра с неопренов зеленикав костюм и харпун, тегли му една майна и от мен 

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Не твърдя че съм на сто процента прав но от 20г ходя на Батак и не съм получавал инфо че някой е хващал сом още повече не съм и виждал колеги да хвърлят за сомLusi_vg написа:mavrata написа:Колега на Батак няма сом и никога не е имало
Точно комшиите преди 2 години до контра стената извадиха 1 сом около 2 метра с дарак (сома имаше стрела от харпун в главата)
Явно точно защото няма кой да кльонка няма и уловени сомчета наскоро

Ами колега да сомове има на 100 процента!няма да се повтарям.А до колкото за бели риби в къщи до скоро имаше глави на една 11 и една 13 кг..,но това е преди мн години ..
-
- ще става разбирач
docenta написа: Ако видиш там една пазарджиклийска мутра с неопренов зеленикав костюм и харпун, тегли му една майна и от мен
Непременно колега

-
- ще става разбирач
Колега ако беше прочел първия пост щеше да разбереш,че няма да кльонкам, а ще ловя от брегаmavrata написа:Не твърдя че съм на сто процента прав но от 20г ходя на Батак и не съм получавал инфо че някой е хващал сом още повече не съм и виждал колеги да хвърлят за сомLusi_vg написа:mavrata написа:Колега на Батак няма сом и никога не е имало
Точно комшиите преди 2 години до контра стената извадиха 1 сом около 2 метра с дарак (сома имаше стрела от харпун в главата)
Явно точно защото няма кой да кльонка няма и уловени сомчета наскорокато изключим легендите от татово време за сомове по 50кг. и т.н То градски и на ТМС Велинград навремето наистина имаше трофейни сомове ама ......И на Батак колеги идваха от цяла България за прочутия със популацията си бяла риба ....Май както е тръгнало ще си останеме със "БЕШЕ" и "АМА" и "ИМАШЕ"
Поздрави и успех със кльонкането на стената

-
- ще става разбирач
Последен въпрос отсносно захранката
Какво ви е мнението за кървавите дреболии в женски чорапогащник
(не се базикам )

Клега сома почти изчезна от язовира,както с останалите ценни видове риби като бялата риба ,пъстървата,шарана,още в средата на 90-те години когато бе почти без вода,а бившият футболист Пепи Курдов излови с мрежите си све живо което бе в почти обезводнения може би нарочно водоем.от тогава до сега епизодично по някое шаранче,мноооооооого рядко бяла риба и още по рядко сом.пъстървата е почти напълно изчезнала.основно се лови дребен до среден костур(10-20см),бабушка,някоя друга каракудка,рядко дребен шаран.прекрасният водоем не е това което беше едно време,за съжаление.но такава е съдбата на повечето водоеми в БГ-то,и всичкото е заради ПРОСТОТИЯТА И ЛАКОМИЯТА на някои примати,''пърдящи в едни гащи'',с ''законотворците''.за кървавите дреболии не е сигурно.така ловят на р.ЕБРО в Испания.но тук е БГ.пробвай на жив рак,закрепен с ластик за влакното и 2бр куки(от поне 2/0до 5/0),като едната кука е ''прикрепена''с ластика към корема,а другата на гърба,на рака но неса забити в тялото му.просто се подпъхват под ласика прикрепящ рака към влакното.миналата година видях на Дунава край Лом местен рибар,да залага по този начин стръвта,и имаше уловен,около 20 килограмов сом.каза ми че само така залага рака като стръв и винаги е имал успех.пробвай и на попово прасе(конощип),или голям грозд от едри земни червеи.може и на рибка, но има вероятност евентуално да удари някоя оцеляла като по чудо бяла риба.сега сома се активизира и може да се търси не само в най дълбоките части на водоема. успех в риболова,и наслука на този наистина хубав язовир.Lusi_vg написа:Последен въпрос отсносно захранкатаКакво ви е мнението за кървавите дреболии в женски чорапогащник
(не се базикам )
-
- ще става разбирач
Благодаря за ценното инфо колега