Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Match Влакно!!!!!
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- новобранец
Match Влакно!!!!!
Имам жестоки проблеми с така нареченото потъващо влакно!!! Един път потъва , 10 пъти не потъва. Сега си взех Champion line на Balzer, което горе долу става . Помогнете, посъветвайте какво да си купия и как да го накарам да по-тъва
- bigfisherman
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Мисля, че неправилно потапяш влакното !!!
Хвърляш и преди да достигне крайна точка на падане, леко обираш влакното с ръка, та да исправи линията и да не се оплита. След което
пада ваглера, щракваш бигела, потапяш върха на мач-пръчката и обираш леко и дърпаш надолу, или на страни (за да не стават фалове). По този начин се потапя влакното ... доста хора не знаят и си копуват потапящи влакна и чакат от самосебе си да се потапя. Колкото до спрея за потапяне, гола вода - миналата година тествах няколко и ефект почти нямаше. Може да намажеш 2-3 метра от влакното с препарат за миене също има ефект. Но основен е начина на потапянето !!!
Хвърляш и преди да достигне крайна точка на падане, леко обираш влакното с ръка, та да исправи линията и да не се оплита. След което
пада ваглера, щракваш бигела, потапяш върха на мач-пръчката и обираш леко и дърпаш надолу, или на страни (за да не стават фалове). По този начин се потапя влакното ... доста хора не знаят и си копуват потапящи влакна и чакат от самосебе си да се потапя. Колкото до спрея за потапяне, гола вода - миналата година тествах няколко и ефект почти нямаше. Може да намажеш 2-3 метра от влакното с препарат за миене също има ефект. Но основен е начина на потапянето !!!
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Re: Match Влакно!!!!!
аз сьм с fender влакно и не се оплаквам потьва ми почти винаги е с моиа помощ разбирасе но има и една диаволиика след секи риболовен излед си го почиствам с едно парцалче което преди това сьм намазьл сьс сапунен разтвор ефекта е поразителен това го знам от един много опитен колега
kolkoto pove4e tolkova pove4e
- vali.67
- новобранец
- Обратна връзка:
Mach vlakno
Vsy6tnost kolega ,moje6 da si maje6 vlaknoto s kakvoto si iska6 ,no mislq 4e nai vajna e texnikata na prizemqvane na liniqta ,kakto pi6e i Bigfisherman.
Sledvai mu okazaniqta za potapqne na liniqta i tova e ,ina4e az izpolzvam ,vlakno na Tubertini ;New Generation-Top Scorer i nokoga sym nqmal problemi razbira se kato spazvam texnikata.
Nasluka
Vsy6tnost kolega ,moje6 da si maje6 vlaknoto s kakvoto si iska6 ,no mislq 4e nai vajna e texnikata na prizemqvane na liniqta ,kakto pi6e i Bigfisherman.
Sledvai mu okazaniqta za potapqne na liniqta i tova e ,ina4e az izpolzvam ,vlakno na Tubertini ;New Generation-Top Scorer i nokoga sym nqmal problemi razbira se kato spazvam texnikata.
Nasluka
-
- вече хвърля и на тежко
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Ето какво ми сподели веднъж един известен наш състезател:не може да потъне влакното с малък ваглер,а ако влакното е 0,16мм и нагоре потъва по- лесно.Това за ваглера съм го изпитал на гърба си.Пробвал съм с ваглери до 3 грама,и особено при спокойна вода(без вълнички),въпреки че изпозвах едно от най-добрите "мач" влакна(модел на Tubertini) е голям зор,даже почти невъзможно.
- GE6_HUNT
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
И аз ползвам същото влакно-Балзер Champion`s line и когато отидох за пръв път за риба с него ми идеше да го накъсам на 10 сантиметрови парченца.Есествено отидох след 3 дни(риболова беше 3 дневен) в магазина да го връщам с основание че не съм дал 16 лева за плаващо влакно
А магазинера(небезизвестен състезател)ми каза че само няма да потъне и ми каза чалъма ,който е много общ с този на bigfisherman,но мисля че е малко по резултатен.Хвърляш,изчакваш да се изправи вaглера потапяш върха правиш 3-4 бързи оборота с макарата и засичаш силно-може нагоре,може и в страни и си готов.Относно използването на тампон с миещ преперат мисля че се нарушава химичната структура на влакното от там здравината,разтегливостта, еластичността и мекотата.Но това си е само мое мнение,аз след като се научих да си потапям влакното не бих рискувал да си го прецаквам.

-
- новобранец
- Обратна връзка:
на моя мач на последния водач влакно 0.16 минава на косьм ако сложа по дебело влакно ще ми се наложи да го издьрпвам с клещи или нещо подобно а и си мисля имали смисьл да исползваш по дебело влакно от 0.16 при положение че исползваш мач прьчка нали това е предимсвото на мача тьнко влакно голями риби далечно замятане колкото по дебело влакно толкова по трудно исхвьрля има си начини да накараш влакното да потьне ако ще то да е 0.01KARAMEL написа:Ето какво ми сподели веднъж един известен наш състезател:не може да потъне влакното с малък ваглер,а ако влакното е 0,16мм и нагоре потъва по- лесно

- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Колега,аз мач риболова го разбирам така:Отивам си на водоема,преценям какви риби ще ловя,мисля малко и върху времето и неговото влияние върху риболова ми,прявя си сметка за дълбочината,след това и за най-удачната и удобна дистанция.Тогава си подбирам и ваглера и основното влакно.Само да те попитам как ще хвърлиш 14,18 грамов ваглер без да скъсаш 0,10мм основно влакно?А мач,който изхвърля 20,30 грама ще се справи и с 0,20 мм влакно.
Целта не е да хвърлиш колкото се може по-надалеч.Едва ли диаметъра на последния ти водач е 0,16 мм,със сигурност ти е поне 2,5 - 3 мм.А всички мачове,които познавам,се справят с влакно 0,16.
Аз също използвам по-тънки влакна,но за близка дистанция и малки ваглери(при това фиксирани,щото дълбочината го позволява,а от това по хубаво няма(поне за мен)).
Максималния диаметър,който съм използвал, е 0,16.По-дебело влакно досега не ми се е налагало да ползвам.Еми потъва си по-добре от 0,13.Ако не го бях изпитал,нямаше да го споделям.
Целта не е да хвърлиш колкото се може по-надалеч.Едва ли диаметъра на последния ти водач е 0,16 мм,със сигурност ти е поне 2,5 - 3 мм.А всички мачове,които познавам,се справят с влакно 0,16.
Аз също използвам по-тънки влакна,но за близка дистанция и малки ваглери(при това фиксирани,щото дълбочината го позволява,а от това по хубаво няма(поне за мен)).
Максималния диаметър,който съм използвал, е 0,16.По-дебело влакно досега не ми се е налагало да ползвам.Еми потъва си по-добре от 0,13.Ако не го бях изпитал,нямаше да го споделям.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
значи колега пьрво да ти отговоря на вьпроса как ще хвьрля 14,18 грамов ваглер с 0.10 основно влакно ако ми се наложи да хвьрлям такьв ваглер няма да сложа 0.10 влакно а мача ми е silstar konnekt f2802/450
по принцип и аз не сьм използвал по дебело влакно от 0.16 а за последния водач си прав може би ще побере и 0.18 но не повече а за подебелото влакно потьва по лесно мисля че неможе да се спори логично е да потьва по добре
по принцип и аз не сьм използвал по дебело влакно от 0.16 а за последния водач си прав може би ще побере и 0.18 но не повече а за подебелото влакно потьва по лесно мисля че неможе да се спори логично е да потьва по добре

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
[яуоте=&яуот;велкос&яуот;]колеги и аз да попитам!по въпроса с влакната-мачово,потъващо,дебело и тн.Не може ли да се използва за целта плетено влакно,хем е по здраво хем потъва.по магазин ите съм виждал,,,0.04,на което пише 6.5кг.кажете какво мислите по въпроса че аз съм вече с единия крак в магазина за такова![/яуоте]
и аз така си мислех обаче ,греда по голема гре6ка нема на тая земя такива готини възли стават че наи добрия маистор неможе да ги върже та камо ли да ги разплете а и като се понамокри влакното става по тежко и се кепка тук там по водачите и се метка много трудно за да икономиса6 тия разправии ако иска6 пробваи с 0.18 значително намаляват ядовете а и далечината не страда много(по4ти хи4)
и аз така си мислех обаче ,греда по голема гре6ка нема на тая земя такива готини възли стават че наи добрия маистор неможе да ги върже та камо ли да ги разплете а и като се понамокри влакното става по тежко и се кепка тук там по водачите и се метка много трудно за да икономиса6 тия разправии ако иска6 пробваи с 0.18 значително намаляват ядовете а и далечината не страда много(по4ти хи4)
Колкото по-добър джип караш,
толкова повече трябва да ходиш ,за да повикаш човека с трактора.
https://www.facebook.com/466042410074126
толкова повече трябва да ходиш ,за да повикаш човека с трактора.
https://www.facebook.com/466042410074126