Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
nicko67
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Има ли гъбари?

Мнение от nicko67 »

Може да не съм прав но си мисля че бял труфел в България се среща само по витрините в Метро на цена 10800лева за килограм.Иначе за черен който е около 800лева съм чувал че го има по нашите ширини :)
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

И аз съм чувал само за черен.Но нямаш ли обучено куче,е вятър работа да ги търсиш по белези.Вярно и че с прасе става :D ,но докато е малко.Иначе много по бърже ги намира от кучето.Моя човек си беше намерил от едно стадо полудиви прасета едно малко.Бахти и хиената дето беше,като му зарови на 2-3 места гъби( от буркан от Метро :D ), ги намираше за нула време.Много по бърже от кучето.Караше си го на кайшка,но порасна и сега седи за угояване.А за гъбите найстина ги има(рядко),но за цял ден е намирал около половин кг.Намерил си е пазар в БГ.,и ги пращал по Еконт.Тая гъба държала до седмица.Италянците правят опити за развитието на отрасла,но който се е хванал да ги търси,е разбрал че се вадят добри пари и си трай за йнформация :lol:
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
kopoy_92
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kopoy_92 »

Може ли да се отглежда майската гъба например в градината или подобмо място и как ?
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

kopoy_92 написа:Може ли да се отглежда майската гъба например в градината или подобмо място и как ?
Трудна работа .....

http://yfrog.com/eo015mgj - смръчкули
http://yfrog.com/6t035rcj - веселата половинка с улова
http://yfrog.com/3u013aij - майска гъба
http://yfrog.com/0i040fwj - преброяване...
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

къде има толкова много гъби по това време кой регион
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

шумен Трюфели подпалиха война в шуменско семейство и са на път да го разделят научи стандарт Заради мерака си да завърти бизнес със скъпите гъби съпругът на 48 г Лиляна Ж продал колата им и едва не ги оставил без апартамент В събота сутринта Лиляна с ужас установила че семейното рено липсва от паркинга на панелката Жената веднага грабнала телефона за да вика полиция но мъжът й я спрял признавайки че е изтъргувал возилото Секунди по късно той й обяснил че парите му трябвали за да сложи началото на печеливш бизнес с трюфели С трите бона от реното той купил обучено куче което да търси скъпите гъби в платото край града Според него песът откривал безпроблемно свръхскъпия деликатес и само за около месец фамилията щяла да забогатее десеторно Жена му обаче се усъмнила в бизнес плана За да докаже правотата си мъжът й веднага я извел на разходка за трюфели Няколко часа прекарало семейството в гората за да установи че обученото куче не може да прави друго освен да тича из ливадите Според експерти пък четириногото не било виновно просто около Шумен такава гъба няма Така или иначе останали без кола и трюфели двамата съпрузи се хванали за косите Напрежението обаче ескалирало още повече когато вкъщи жената открила предварителен договор за продажба на единственото им жилище Тогава благоверната съпруга решила да заведе жалба за домашно насилие и да поиска развод Трюфелите печелифш но много рискован бизнес коментираха и експертите У нас мнозина търсят трюфели но до този момент няма забогатял от тях
Така че трябва предварително да проучим пазара за трюфели преди да се захващаме с този рискован бизнес
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

nicko67 написа:Може да не съм прав но си мисля че бял труфел в България се среща само по витрините в Метро на цена 10800лева за килограм.Иначе за черен който е около 800лева съм чувал че го има по нашите ширини :)
За трюфелите вместо да пишем - ни се мълчи .....
Иначе има много какво да се каже, но всичко е само вятър и мъгла. Казваме го от опит - 4 годишен семеен опит с Трюфели .
Ето доказателството : http://yfrog.com/56img0017ozj - истински Бял трюфел, собствен . Няма тайни ......
Извода - от трюфели не се забогатява. Както от риболов и лов. Дори в Италия търсачите на Трюфели не са богати . Бяхме им на гости и видяхме лично с очите си как живеят . Виж - търговците и преработвателите са друга бира ..... както навсякъде.
Това си е страст, един съвършен ЛОВ и много емоции . Е - и малко пари ....
Иначе - митът е ГОЛЯЯЯЯМ и много хора се връзват .
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Съгласен съм с колегата,че не се забогатява,но гъбите са си бизнес и то добър.Само да се намери пазара.Между другото,има забогатяли,но който са играчи и знаят къде да се пласира.Говорим за количества,и на вънка.А тука събирачите кви са,най сухата вейка от дебелото дърво :lol: .За трюфелите няма какво да говорим.Скъпа гъба с добра изкупна цена.Така че колегата не знам какво е очаквал,или занимавал,та е останал разочарован.Между другото,цената на гъбите се мени всекидневно,също като валутата.Не го знаех,но го научих от опит.Но стига толкова,че темата стана търговска,не любителска.
Някой ако се интересува от трюфели,и обучено куче на лице,може да ми пише на лични.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Don4o_62 написа:Съгласен съм с колегата,че не се забогатява,но гъбите са си бизнес и то добър.Само да се намери пазара.Между другото,има забогатяли,но който са играчи и знаят къде да се пласира.Говорим за количества,и на вънка.А тука събирачите кви са,най сухата вейка от дебелото дърво :lol: .За трюфелите няма какво да говорим.Скъпа гъба с добра изкупна цена.Така че колегата не знам какво е очаквал,или занимавал,та е останал разочарован.Между другото,цената на гъбите се мени всекидневно,също като валутата.Не го знаех,но го научих от опит.Но стига толкова,че темата стана търговска,не любителска.
Някой ако се интересува от трюфели,и обучено куче на лице,може да ми пише на лични.
Дай някаква примерна изкупна цена за Трюфелите, че и за други гъби ако знаеш - моля те.
Темата не е търговска, споделяме като колеги . Нормален разговор .
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Ще говорим на лични.
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

Тази година би трябвало да има значителни количества от гъби заради дългата зима и продължителни валежи плюс това и изкупната цена трябва да бъде висока заради облака от вулкана в исландия който не ни засегна
някой да знае за смръчкула или за майска гъба нещо находища и изкупни цени
plovdiver
новобранец
новобранец

Мнение от plovdiver »

Здравейте.Скоро открих този прекрасен форум.Радвам се,че има доста запалени гъбари,а и аз смея да се числя за такъв.Днес открих сезона.След разходка около 2 часа откъснах няколко гъбки....
Изображение

Срещнах и доста други които непознавам.Ще се радвам ,ако някой помогне.....
Изображение
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Пловдивчанин, добре дошъл в гъбарския форум!
За първата снимка - Morchella Esculenta - Смръчкула - приеми моите поздравления! В какъв хабитат ги откри?

За втората снимка - възможно е да е Gyromitra Esculenta - Дипленка или фалшива смръчкула, която е отровна. Може и да е Verpa Conica, но не бих рискувал.

И аз мисля да откривам сезона този уикенд. Интересно дали челядинката е тръгнала?
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

plovdiver написа:Здравейте.Скоро открих този прекрасен форум.Радвам се,че има доста запалени гъбари,а и аз смея да се числя за такъв.Днес открих сезона.След разходка около 2 часа откъснах няколко гъбки....
Изображение

Срещнах и доста други които непознавам.Ще се радвам ,ако някой помогне.....
Изображение
Добре дошъл- колега !
Първата гъба е Смръчкула . Казват и още пумпалка,мръчка .Прекрасна, ядлива.Има няколко разновидности и няма двойник .
Втората е вид диплянка, но ядлива ( гарантирано). Около Пазарджик и казват караколак . Берем я и консумираме. Малко е жилава, но е вкусnа .
Дори няколко години се изкупуваше и изнасяше за Испания . Така, че - това са съвсем ясно определими и известни гъби , които няма с какво да се сбъркат .
Мога да кача снимки на всички разновидности, но трудно качвам снимки . Това е .
Все пак при настояване .....
Последно промяна от bgbul на Пет Апр 23, 2010 8:43 pm, променено общо 1 път.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Valco написа:Пловдивчанин, добре дошъл в гъбарския форум!
За първата снимка - Morchella Esculenta - Смръчкула - приеми моите поздравления! В какъв хабитат ги откри?
За втората снимка - възможно е да е Gyromitra Esculenta - Дипленка или фалшива смръчкула, която е отровна. Може и да е Verpa Conica, но не бих рискувал.
И аз мисля да откривам сезона този уикенд. Интересно дали челядинката е тръгнала?
За втората снимка - - трази гъба няма да я видите в книгите . Може някъде само да е спомената и оприличена като сива дипленка, но това не е вярно. Не е сива диплянка - тази снимка е сивата ..http://www.westhill.com/quailhaven/webs ... 8x1024.JPG
Пак е вид диплянка .....но може само да гадаем .
Все пак ако някой я открие по книгите- нека да сподели с нас .
Диплянката (Gyromitra Esculentа) е съвсем друга . Освен това - Диплянката съдържа отровата "гиромитрин" която е летлива . Ако няколко пъти се изхвърли водата в която ври става ядлива . Ако се изсуши - също е ядлива .
Това го пиша съвсем отговорно .
Преди години Диплянката се е изкупувала и изнасяла в чужбина . За жалост в Германия има съмнение за смъртен случай от диплянка и за това вече не е търговска гъба . Но в България и Русия си я познават, хората си я обработват и консумират .
Челядинката е тръгнала . Също и майската гъба .
Успех на излета за откриване на сезона !
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”