Със или без бънг?

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

joco

Със или без бънг?

Мнение от joco »

Колеги,неделятя преди закриване на риболова,ходихме за платики на Жребчево.Бях с нова щека,която не бях сглобявал напълно,а само и смених ластика.Та,отивам там,разпъвам щеката,бънга е на 2-ро коляно,да ама третото се нахлузва в него,гледах,гледах,нещо не схванах как да го направя и поради това махнах бънга,а ластика(1,06мм) го изпънах колкото прецених че е необходимо и защипах с третото коляно,след което го преметнах напред и залепих с изолирбанд.Бая притеснено ми беше,но без никакъв проблем извадих риби по 1,5кг.После огледах ластика,там дето беше защипан-никакви видими наранявания.В един момент ми светна(може би),че ако вържа ластика към плетено влакно и защипвам само плетеното,няма да режа всеки път ластика(макар че на възела ще е слабо-може би).И най-важното,мога да променям мястото на "бънга",в зависимост от очакваните риби-примерно и на 5-то коляно.Единственото неудобство е може би че трябва да си вържа няколко ластика с готови конектори(нанизването е на обратно) и с различна дължина и дебелина.Но смятам да опитам,защото ми се видя удачно.Поне на мен :oops: :?:
Regar
фен клуб-скобар

Re: Със или без бънг?

Мнение от Regar »

Regar
фен клуб-скобар

Мнение от Regar »

А и тази статия ще ти е полезна http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=42
joco

Мнение от joco »

Regar написа:Виж това клипче http://www.youtube.com/watch?v=jfjHm7SH ... re=related
Мерси,колега!Системата за поставяне ми е ясна,просто разсъждавах на глас за евентуалните ползи от монтажа без бънг.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Просто бънга потъва навътре в коляното и следващото влиза зад него без да го достига.
Аз лично не виждам вреда от бънга, а единствена полза, ако го няма, би бил намаления грамаж, но с тие наще щеки едва ли ще се усети разликата :D
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Можеби без бънга ще има предимство за голями риби над 5 кила,ако има претеснения да сцепи топ сета.Макар че не ми се вярва.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
Бисо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бисо »

А требва да ти се верва,Цецо.Два пъти съм чупил щека с тежка риба,и то точно на мястото на бънга.Тоя монтаж с конеца е точно за едри риби.
Колега,а ти си късметлия,че не си сцепил колената с тоя ластик прокаран м/у тях.
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Възможно е!На мен не ми се вярва щото ако се развъртим с мойто 4-то коляно ще начупим сички щеки,около мене и ще си ловим пак. :lol:Шега. За мачови щеки има смисъл да се прави без бънг ластика,ама шаранджийските са доста яки и мисля,че няма да има проблем.Не съм хващал по голяма от 4 кила,пък и тя на платено и не споря хич.Сега намерих и една по стара тема в която се обсъщал въпроса.

:arrow: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=81&t=20720
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Независимо дали ластика е натегнат или отпуснат, рибата има една сила и ще дърпа максимум с нея. Все пак не си представям, как ще стане тая работа, особено като си ползваме поводи със съобразена здравина.
Най-честите чупения на 3то и 4то колена са точно, където се пада бънга, но това е просто съвпадение. Реално, счупването е там, където държим въдицата с ръка. При по-голяма риба инстинктивно стискаме повече, а най-натовареното място е точно на показалеца. Като прибавим и това, че сме насочили въдицата нагоре, усилието на пречупване е точно там. От друга страна, щеката вече е разглобена и края на коляното е отворен, няма го следващото коляно, за да му придава здравина и да пази диаметъра.
Може изобщо да не съм прав, но малко повече внимание при ваденето и стискането няма да ни навредят. Отделно, преди време, когата купувах щеката, изчетох цяла библиотека за прословутото "фафлено" 4то коляно на Мавър, та общо взето от там съм с това убеждение :D
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Бисо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бисо »

А когато пръсне трето коляно приди да си почнал да разглабяш.....???
Или пък, пак същото,но си разглобил на 5-то,щото целия ластик е вънка....???
И в двата случая,щеката е карпова,и чисто нова,и в двата случая гърмът на мястото на бънга.
Всеки има право да си чупи щеката :wink: ,аз също се възползвах от това право :D ,и затова,когато очаквам тежки риби,лавя само с ластик,а напоследък и без конектор.
Не,че съм фащал де...... :lol:
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
viiksan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от viiksan »

Трябва да се има в предвид,че има значение какъв бънг се ползва.
Ако е стълбичка шанса да се пукне коляното е доста голям!
При конусовидния бънг на ПРЕСТЪН е друго-той оплътнява равномерно от всички страни на коляното и е от по-мек материал!
НЕ ИЗПОЛЗВАМ Facebook!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”