Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

За ластика
Модератор: nkolev66
Re: за ластика
Колега вече втори сезон ползвам 14.5 Праймлайн със същия сет какъвто е твоя и нямам никакви проблеми.Харпуна ми стреля перфекно и мисля,че 2х14.5 са пре достатъчни за нашето море.Но до колкото знам Дънлопа трябва да се реже на по голеям коефицент.Ти сам ще прецениш как да го одрежеш пробвай първо на 3.5-3.6 ако ти се стори слаб скъсявай до 4-4.1.
- Шуменеца
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Благодаря Терзо! Досега никога за тия 25- 27 години с тоя спорт не съм ползвал двоен ластик, но си взех дървен харпун и му е странно и любопитно как ще се държи
...благодаря за съвета и приемам всякакви съвети относно новата пушка....не знам дали не са ми го направили малко лек( щото това е идеята- голяма маса, а , да кажем, нулева плаваемост)...необорудван ( без ластици, стрели, макари, въжета) тежи 1,080кг 

Пусни някоя снимка на харпуна да го видим.А той ще си стане около 2кг. като се оборудва.
- Шуменеца
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
сега няма как, в цеха е, но ще го фотна вдруги ден...утре съм в движение 

- Шуменеца
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Терзо, така е, но все пак ластиците и стрелата, въпреки масата, която внасят в тоя топ, "работят" в минус за импулса предаден на тялото на харпуна...P=m x V*2....импулса е равен на масата по скоростта на квадрат( а ластиците и стрелата се движат наобратно на отката) 

Виждам и ми става драго, сега чакам да видя и рибитеgrizmin написа: Спиър ,някои неща вече са на вода

Колега, ако позволиш малко уточнение. Това за масата по квадрата на скоростта си е чиста проба кинетичната енергия, а иначе само импулса е маса по скорост, но по принцип си абсолютно прав.Шуменеца написа:Терзо, така е, но все пак ластиците и стрелата, въпреки масата, която внасят в тоя топ, "работят" в минус за импулса предаден на тялото на харпуна...P=m x V*2....импулса е равен на масата по скоростта на квадрат( а ластиците и стрелата се движат наобратно на отката)
Масата на стрелата + ластиците по скоростта им в посока напред са = на масата по скоростта на тялото на харпуна, ама в посока към тебе.(Поне според учебниците по механика и физика

Даааа....

За ластици Дънлоп, не мога да ти кажа кой знае какво, тъй като не съм ги ползвал.Иначе ако си с Прайм лайн 2 х 14.5мм на коефициент 3.2-3.4 са предостатъчни за тази стрела. С по-дебели ще я претовариш.
Аз лично тая година съм решил да пострелям с ластик произведен в БГ, пък за резултата ще говорим на есен.(Нали тогава се броели пилците, според народната приказка

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
- Шуменеца
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
сега за импулса...писах го по спомени от гимназията и МЕИ- то, но съм убеден, че формулата за импулса е със скоростта на квадрат( момент, има си уикипедия.....)...да, прав си, не е на квадрат, но после следват "еластични..." и прочее...за това, че масата на ластиците и стрелата действат "наобратно" ( във вреда) го писах, но да ти каза, харпуна ми го правиха и не знам плътността на тика, а за да сметна обема на харпуна, май ще трябва отново да уча МЕИ, че да си спомня как се смяташе интеграл по повърхност( или по обем, не помня)
...Това за БГ ластиците ми хареса, дано са успешни, че преди 15 -17години говорих дълго и обстойно с Бяла и Момина крепост - Търново за такива неща( латекси, технологии), с идеята да правим ластици...бат Манук ме беше подпалил
. После се появиха свободно на пазара и забравих за начинанието

Темата тръгна в някаква грешна насока, затова не се учудвайте, че доста мнения липсват! В спора се ражда истината, но нека той да е градивен и позитивен. Не ми е приятно да се намесвам по такъв начин, но добрия тон във форума трябва да бъде съхранен. Ще ви помоля още веднъж за толерантност, изказвайте адекватни и ясно обосновани мнения, пряко свързани с темата!
Re: За ластика

Сега да споделя собствен опит от успешно работещи сетове за Черно море (ей така да го има някъде синтезирано):
Предварително да споделя, че ползвам ластик на Праймлайн 14.5мм,16мм и 17.5мм.
Харпун 90см, стрела 6.0 х 120см , ластик 1 х 14.5
Харпун 90см, стрела 6.0 х 120см , ластик 1 х 16.0
Харпун 90см, стрела 6.25 х 120см , ластик 1 х 16.0
Харпун 94см, стрела 6.25 х 125см , ластик 1 х 17.5
Харпун 100см, стрела 6.5 х 130см , ластик 2 х 14.5
Харпун 108см, стрела 6.5 х 140см , ластик 2 х 14.5
Харпун 117см, стрела 7.0 х 160см , ластик 3 х 14.5
Разни други ( в смисъл "тия не са за Черно море")

Харпун 60см, стрела 7 х 90см , ластик 3 х 14.5
Харпун 75см, стрела 8 х 100см , ластик 4 х 14.5
Харпун 142см, стрела 8 х 180см , ластик 3 х 17.5
Ами...това е.

Бих помолил и други пишещи тук, ако не им представлява проблем да споделят и своя опит с други успешни сетове и използвани марки ластици, както и на база опита придобит от други морета.
Благодаря в аванс.
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
браво бе стрелец точно такава информация ни е нужна на по зелените и нямащи време и възможности да опитват различни варянти(ластици,стрели,дебелини ,дължини)
.Само дето за 75ца нищо, аиде моляте драсни няколко реда и за нея. Моля и другите "страри пушки" да дадат малко инфо за сетовете от който са най-доволни.Благодария ви предварително.

За 75см харпун стандартна дължина на стрелата 6мм.стрела 1х16мм,6.25мм1х17.5, 6.5мм.2х14.5мм, 6.5мм1х19.5 мисля,че това ти е достатъчно като варианти.
мерси а за далжината на стрелата, 115см много ли са
, ако да каква е препоръчителнта и максималната

На 75-ца 115 см са и много.
Сложи и 6*85 см или най-много 6.25*105см
Сложи и 6*85 см или най-много 6.25*105см
Юли все пак зависи кой с каква стрела е свикнал да стреля.Аз предпочитам стрелите да са ми по къси.Това все пак е въпрос на лично виждане.А за 115см.определено са множко аз бих предпочел 105см.