За ластика

Модератор: nkolev66

terzo
разбира нещата
разбира нещата

Re: за ластика

Мнение от terzo »

Колега вече втори сезон ползвам 14.5 Праймлайн със същия сет какъвто е твоя и нямам никакви проблеми.Харпуна ми стреля перфекно и мисля,че 2х14.5 са пре достатъчни за нашето море.Но до колкото знам Дънлопа трябва да се реже на по голеям коефицент.Ти сам ще прецениш как да го одрежеш пробвай първо на 3.5-3.6 ако ти се стори слаб скъсявай до 4-4.1.
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

Благодаря Терзо! Досега никога за тия 25- 27 години с тоя спорт не съм ползвал двоен ластик, но си взех дървен харпун и му е странно и любопитно как ще се държи :) ...благодаря за съвета и приемам всякакви съвети относно новата пушка....не знам дали не са ми го направили малко лек( щото това е идеята- голяма маса, а , да кажем, нулева плаваемост)...необорудван ( без ластици, стрели, макари, въжета) тежи 1,080кг :?
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Пусни някоя снимка на харпуна да го видим.А той ще си стане около 2кг. като се оборудва.
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

сега няма как, в цеха е, но ще го фотна вдруги ден...утре съм в движение :)
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

Терзо, така е, но все пак ластиците и стрелата, въпреки масата, която внасят в тоя топ, "работят" в минус за импулса предаден на тялото на харпуна...P=m x V*2....импулса е равен на масата по скоростта на квадрат( а ластиците и стрелата се движат наобратно на отката) :?
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

grizmin написа: Спиър ,някои неща вече са на вода :wink:
Виждам и ми става драго, сега чакам да видя и рибите :D !!!
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Шуменеца написа:Терзо, така е, но все пак ластиците и стрелата, въпреки масата, която внасят в тоя топ, "работят" в минус за импулса предаден на тялото на харпуна...P=m x V*2....импулса е равен на масата по скоростта на квадрат( а ластиците и стрелата се движат наобратно на отката) :?
Колега, ако позволиш малко уточнение. Това за масата по квадрата на скоростта си е чиста проба кинетичната енергия, а иначе само импулса е маса по скорост, но по принцип си абсолютно прав.
Масата на стрелата + ластиците по скоростта им в посока напред са = на масата по скоростта на тялото на харпуна, ама в посока към тебе.(Поне според учебниците по механика и физика :wink: ).
Даааа.... :? Дървото което си ползвал с плътност в рамките на 0.62-0.65 ли е?
За ластици Дънлоп, не мога да ти кажа кой знае какво, тъй като не съм ги ползвал.Иначе ако си с Прайм лайн 2 х 14.5мм на коефициент 3.2-3.4 са предостатъчни за тази стрела. С по-дебели ще я претовариш.
Аз лично тая година съм решил да пострелям с ластик произведен в БГ, пък за резултата ще говорим на есен.(Нали тогава се броели пилците, според народната приказка :wink: ). Работи добре (лично мнение), но поради едни други причини, засега изпитанията са само "сладководни".
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

сега за импулса...писах го по спомени от гимназията и МЕИ- то, но съм убеден, че формулата за импулса е със скоростта на квадрат( момент, има си уикипедия.....)...да, прав си, не е на квадрат, но после следват "еластични..." и прочее...за това, че масата на ластиците и стрелата действат "наобратно" ( във вреда) го писах, но да ти каза, харпуна ми го правиха и не знам плътността на тика, а за да сметна обема на харпуна, май ще трябва отново да уча МЕИ, че да си спомня как се смяташе интеграл по повърхност( или по обем, не помня) :oops: :D ...Това за БГ ластиците ми хареса, дано са успешни, че преди 15 -17години говорих дълго и обстойно с Бяла и Момина крепост - Търново за такива неща( латекси, технологии), с идеята да правим ластици...бат Манук ме беше подпалил :D . После се появиха свободно на пазара и забравих за начинанието
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Темата тръгна в някаква грешна насока, затова не се учудвайте, че доста мнения липсват! В спора се ражда истината, но нека той да е градивен и позитивен. Не ми е приятно да се намесвам по такъв начин, но добрия тон във форума трябва да бъде съхранен. Ще ви помоля още веднъж за толерантност, изказвайте адекватни и ясно обосновани мнения, пряко свързани с темата!
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: За ластика

Мнение от gunman »

:D Няма нищо, Румене! Нали затова е администрацията - от време на време да ни дърпа ушите. :wink:

Сега да споделя собствен опит от успешно работещи сетове за Черно море (ей така да го има някъде синтезирано):
Предварително да споделя, че ползвам ластик на Праймлайн 14.5мм,16мм и 17.5мм.
Харпун 90см, стрела 6.0 х 120см , ластик 1 х 14.5
Харпун 90см, стрела 6.0 х 120см , ластик 1 х 16.0
Харпун 90см, стрела 6.25 х 120см , ластик 1 х 16.0
Харпун 94см, стрела 6.25 х 125см , ластик 1 х 17.5
Харпун 100см, стрела 6.5 х 130см , ластик 2 х 14.5
Харпун 108см, стрела 6.5 х 140см , ластик 2 х 14.5
Харпун 117см, стрела 7.0 х 160см , ластик 3 х 14.5

Разни други ( в смисъл "тия не са за Черно море") :roll:

Харпун 60см, стрела 7 х 90см , ластик 3 х 14.5
Харпун 75см, стрела 8 х 100см , ластик 4 х 14.5
Харпун 142см, стрела 8 х 180см , ластик 3 х 17.5
Ами...това е. :wink:
Бих помолил и други пишещи тук, ако не им представлява проблем да споделят и своя опит с други успешни сетове и използвани марки ластици, както и на база опита придобит от други морета.

Благодаря в аванс.
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
dmh12345
новобранец
новобранец

Мнение от dmh12345 »

браво бе стрелец точно такава информация ни е нужна на по зелените и нямащи време и възможности да опитват различни варянти(ластици,стрели,дебелини ,дължини) :drinkers: .Само дето за 75ца нищо, аиде моляте драсни няколко реда и за нея. Моля и другите "страри пушки" да дадат малко инфо за сетовете от който са най-доволни.Благодария ви предварително.
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

За 75см харпун стандартна дължина на стрелата 6мм.стрела 1х16мм,6.25мм1х17.5, 6.5мм.2х14.5мм, 6.5мм1х19.5 мисля,че това ти е достатъчно като варианти.
dmh12345
новобранец
новобранец

Мнение от dmh12345 »

мерси а за далжината на стрелата, 115см много ли са :?: , ако да каква е препоръчителнта и максималната
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

На 75-ца 115 см са и много.
Сложи и 6*85 см или най-много 6.25*105см
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Юли все пак зависи кой с каква стрела е свикнал да стреля.Аз предпочитам стрелите да са ми по къси.Това все пак е въпрос на лично виждане.А за 115см.определено са множко аз бих предпочел 105см.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”