Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Здр , днес бях за гъби - резултата 1 манатарка и много пачикрак . Помагайте кажете как да ги консервирам , че за 1 манджа са много . А има ли някой който знае каде около Асеновград ги изкупуват , на отбивката на с. Леново няма изкупвачи . За допълнителна информация намерих ги в сравнително дълбоки листа в дъбова гора с много ниски храсти на 500 м надморска височина с източен изглед . Чудя се дали на около 1000-1200 метра ще са тръгнали вече .
-
- научил се да хвърля
Привет колега deljan,
Ето ти малко идеи, какво да правиш с гъбите
http://1001gabi.com/tinned.htm#2.
Аз лично манатарката бих си я изсушил. Зимата начупвам две резенчета и дава страшен аромат на готвеното.
За пачия крак бих си направил стерилизирани гъби натюр.
Това е ако ти хареса нещо друго можеш да експериментираш.
Поздрави
Ето ти малко идеи, какво да правиш с гъбите

http://1001gabi.com/tinned.htm#2.
Аз лично манатарката бих си я изсушил. Зимата начупвам две резенчета и дава страшен аромат на готвеното.
За пачия крак бих си направил стерилизирани гъби натюр.
Това е ако ти хареса нещо друго можеш да експериментираш.
Поздрави
piterd тоя сайт с тия рецепти ми напълни душата
, благодаря ти !!!А сега какво направих аз : значи част от гъбите ги задуших с масло ( истинско домашно ) и станаха супер и малко
повечето гъби ги бланширах леко и след това във фрисера на порции . Манатарката е нарязана и сложена за сушене , само малко ме притеснява , че е надупчена от червеи явно , макар , че такива не видях , не знам дали това е проблем . Спомням си , че като малък точно такива 3-4 качество ги сушах и ги продавах на изкупчиите , но за вкъщи не съм оставял такива . Проблем ли е това нещо ?

-
- научил се да хвърля
Привет колега deljan,
Фризер технологийте не ги използвам, така че дори и наум не ми дойде такава идея
. А като си представих гъби в домашно масълце ми се образува слюнка
.
Сайта го издирих точно преди да ти напиша отговора, но го избрах, като проверих рецептата дали отговаря на това, което исках да напиша. С две думи от мързел
Иначе червиви гъби не използвам ( имам предвид направени на решето).Червейчетата отделят екскременти които са тор (храна за растенията, а не за хората ) и може би токсични ( всичко зависи от дозата
). Леко надупчени ( наколко каналчета по цялата гъба ) ги използвам. За здрави хора със здрав стомах и умерена консумация (гъбите са тежка храна), не мисля че е проблем. Дай боже, само това да са токсините които употребяваме в нашия пълен с отрови свят.
Поздрави
Фризер технологийте не ги използвам, така че дори и наум не ми дойде такава идея

Сайта го издирих точно преди да ти напиша отговора, но го избрах, като проверих рецептата дали отговаря на това, което исках да напиша. С две думи от мързел

Иначе червиви гъби не използвам ( имам предвид направени на решето).Червейчетата отделят екскременти които са тор (храна за растенията, а не за хората ) и може би токсични ( всичко зависи от дозата

Поздрави
Yagudin, радвам се, че рецептата с челадинките ти е харесала. На мен пастата ми е страст и неизбежно я смесвам с другата ми страст - гъбите. Днес мръднах след работа до Германския манастир и след един час лутане се прибрах с епичните...девет челадинки, които в момента се сушат на балкона. Та, съвета ми е: ако сте решили да ходите в Лозенската планина за гъби този уикенд, по-добре си сменете плановете. Има къде-къде по-дашни места. Примерно интересен ми е района около клисурския манастир. Утре ще пробвам пак, дано да е с по-голям успех.
Нека внеса малко цвят от новия сезон...

След като кофите свършиха минахме на торби...Крайният резултат бе 18 килограма пачи крак.

Пачи крак вече има с тонове по горите.Ние берем от седмица,но ето и истинските трофеи от преди дни...

Красавица!

Една "Красива манатарка",ако не бъркам българското име на тази наистина красива,но неядивна гъба...

За финал една пантерка и една зелена гълъбка,имам предвид Russula aeruginea,а не гладкозелена.

Простете ми ако съм успял да ви отегча.Пачият крак наистина изригна,макар и на височина до 800 метра,но съм щастлив,че тази година първите манатарки открих още на 30ти май,не че не могат да се срещнат и по-рано.Дано с моите снимки започне един безкраен карнавал на манатарката...

След като кофите свършиха минахме на торби...Крайният резултат бе 18 килограма пачи крак.

Пачи крак вече има с тонове по горите.Ние берем от седмица,но ето и истинските трофеи от преди дни...

Красавица!

Една "Красива манатарка",ако не бъркам българското име на тази наистина красива,но неядивна гъба...

За финал една пантерка и една зелена гълъбка,имам предвид Russula aeruginea,а не гладкозелена.

Простете ми ако съм успял да ви отегча.Пачият крак наистина изригна,макар и на височина до 800 метра,но съм щастлив,че тази година първите манатарки открих още на 30ти май,не че не могат да се срещнат и по-рано.Дано с моите снимки започне един безкраен карнавал на манатарката...

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Първата си манатарка за тази година изядох на 23-ти май!
Добре дошъл във форума!
Добре дошъл във форума!

mateev написа:
На 24-и май, излизайки просто на разходка ( не обикаляне на горите, а просто пъплене по една пътека

хайде, хубави излети
Току що се прибирам от базата. Наистина има много пачи крак.mateev написа:Нека внеса малко цвят от новия сезон...
Но .... най-много карат колегите от Мадан , Златоград и нататък.
Около Пловдив е средно положението, а към Кърджали сега започват .
Манатарката е още червива, затова не я събираме. А има доста.....около Пловдив.
Така, че за отегчаване не може да се говори .Поздравления за вашия улов.
На каква цена ви ги взимат по вашия край ?
И ако не е тайна -от кой край сте?
Грешка !
Последно промяна от bgbul на Съб Юни 05, 2010 7:02 am, променено общо 1 път.
Ами аз съм от Кюстендил.От около 2 седмици по най-ниските части (под 800м) , само на един единствен обособен осоговски дял,има истински бум от пачи крак.Интересно е,че на всички останали масиви,заобикалящи Кюстендил,се намират в доста малки (за тази гъба) количества.Цената тръгна от 8,9лв за килограм преди 15-на дни.Аз не успях да закача,трябваше един познат не ме светне преди 10 дни,че гъбата е тръгнала и прави по над 100лв на ден.Преди 3 дни бе 5лв,а днес ги дадохме по 3 лв. за килограм,но по уклончивия отговор на чичката останах с впечатление,че по-рано през деня цената може да е била и 3,50 или 4 лв.Обаче пък беше нещо страшно,когато се озовахме в тези ниски гори,за които говоря.За 3 часа набрахме малко над 18кг на площ от около примерно 200 метра далжина и 50на метра ширина.Заваля много (прекалено) силен дъжд,който ни принуди да преустановим беритбата.Може би тук цените са малко по-високи,защото гъбарите не са чак толкова много,както по някои (всички) места в Родопите или Стара планина.Има доста,но не е чак да кажеш,че това е основен сезонен поминък на големи маси хора или пък да се късат да правят зимнини.Иначе манатарката е по 13 лв.,но я няма и хората носят по няколко гъби,ако може да се вярва на същия чичка от пункта.Хората по Стара Планина (Вършец) почнаха вече булки да намират...
-
- ще става разбирач
Дали може да се търси манатарка около Варна сега? Дали има смисъл? Благодаря за отговорите предварително. 

Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.

Риболовци.
И аз да открия сезона на гъбите, макар и скромно :

Видях още една такава, но не исках да я късам, а тази някой който си няма и хабер от гъби я беше бутнал и счупил.
Се пак не съм ходил още специално за гъби, но се убедих че трябва да отида

Видях още една такава, но не исках да я късам, а тази някой който си няма и хабер от гъби я беше бутнал и счупил.
Се пак не съм ходил още специално за гъби, но се убедих че трябва да отида

Спининг Клуб " АБИЧИ "
Zdraveite , pyrvo se izvinqvam za latinicata no flextapy ne raboti . Nqkoj moje li da mi kaje kyde okolo Asenovgrad se izkupuvat gybi i na kakvi ceni vyrvqt. I pri nas pachi kraka trygna dosta dobre .
Ima i za qdene ima i za zimata , a ima i za prodavane .
taka , che ne biva da se izpuskat takiva vyzmojnosti . Uspeh na vsichki tyrseshti .