Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Обаждай се ! Ако нямаш къде да ги даваш - ще ги даваш на нас.deljan написа:Zdraveite , pyrvo se izvinqvam za latinicata no flextapy ne raboti . Nqkoj moje li da mi kaje kyde okolo Asenovgrad se izkupuvat gybi i na kakvi ceni vyrvqt. I pri nas pachi kraka trygna dosta dobre .Ima i za qdene ima i za zimata , a ima i za prodavane .
taka , che ne biva da se izpuskat takiva vyzmojnosti . Uspeh na vsichki tyrseshti .
Ние сме в Хвойна, Тополово и Дедево,но може да се разбираме някак си.
За цената - всеки ден ни я казват по обяд. Така, че - като се чуваме ще ти я казвам. Днес беше 3 лв за П.К.
Ти какви количества събираш горе-долу ?
Вчера сефтосах яз. Пчелник и докато скучаех намерих няколко манатарки и една тройка булки,доволно за едно добро апване.Рибата скачаше и не пипаше стръвта,гъбите размиха малко настроението.Намирал съм манатарки в горите над Аксаково,но тук не се срещат често.
И около Варненско изкочи доста пачи крак ама досега не съм виждал в района да се изкупуват каквито и да е гъби. Някой ако знае да сподели. Аз тия дни мисля да се разходя 
Поздрави на всички и късмет!!!

Поздрави на всички и късмет!!!
Здравейте,
Понеже не намерих по подходяща тема реших да попитам тук. Въпросът ми е малко далеч от гъбите но не можах да намеря информация в инет-а. Бихте ли ме насочили към липови гори около София? Знаете ли къде има такива и има ли изобщо?
Само да поясня, интересът ми не е свързан нито с беритба на цвят, нито дървен матриял
Благодаря на отзовалите се!
Понеже не намерих по подходяща тема реших да попитам тук. Въпросът ми е малко далеч от гъбите но не можах да намеря информация в инет-а. Бихте ли ме насочили към липови гори около София? Знаете ли къде има такива и има ли изобщо?
Само да поясня, интересът ми не е свързан нито с беритба на цвят, нито дървен матриял

Благодаря на отзовалите се!
http://www.fishingzone.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/FishingZone" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/FishingZone" onclick="window.open(this.href);return false;
Красота...........mateev написа:Нека внеса малко цвят от новия сезон...
[/img]
-
- ще става разбирач
Мдааа...и аз вчера след работа набрах първия килограм пачи крак - около София
Доста е влажно и гъбките ще се умножават
Манатарки йок още

Манатарки йок още

Веднага да си признаеш къде около Софияs4etovod написа:Мдааа...и аз вчера след работа набрах първия килограм пачи крак - около СофияДоста е влажно и гъбките ще се умножават
![]()
Манатарки йок още

-
- ще става разбирач
мерси за отговорите,и "на гъба!!!!" 

Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
И при нас ,вече на 3-4 пъти,събираме по два-три килограми пачи крак.И првите 3 манатарки
Айде започва се.
Има ли похубава комбинация от прясна риба,гъбка,а може и жабка

Има ли похубава комбинация от прясна риба,гъбка,а може и жабка

Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Братко, теб съм те признал!

Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

Един въпрос към по-активните гъбари... С каква разлика във времето растат гъбите около София в сравнение с останалата част от страната? Имам предвид че в по-ниските места са по рано, това значи ли, че в по-високите като райони например София започват с месец или повече по-късно, някой има ли конкретни наблюдения?
Поздрави
Поздрави
http://www.fishingzone.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Освен надморската височина друг важен фактор е вида на гората - дъбова, букова , иглолистна или смесена.taner написа:Един въпрос към по-активните гъбари... С каква разлика във времето растат гъбите около София в сравнение с останалата част от страната? Имам предвид че в по-ниските места са по рано, това значи ли, че в по-високите като райони например София започват с месец или повече по-късно, някой има ли конкретни наблюдения?
Поздрави
Обикновено в един и същ вид гора (да речем дъбова, която е до около 800 м Н.В.) гъбите стават с два-три дни разлика. Няма месец или повече.
Но - основната разлика във "започването" на гъбите идва от дъждовете. Различно време и различно количество.
Та - поради различните дъждове оставаме с впечатлението, че гъбите тръгват по-късно или по-рано.
В момента гъбите са основно в дъбака и смесени гори - дъб с габър или дъб с бук. Говоря за пачи крак, широколистна манатарка, булка,сърнела,коралка , бисерна и сурогризка. Такива сме намирали до сега.
Борова манатарка (над 1200 м Н.В.) вече избива(тръгва), но бегло. Само гъби разузнавачи се показват .
Различно е положението за челядинката - там е след всеки дъжд, но поради високата трева берем само ранната вълна на тази гъба, която е преди тревата да избуи .
Все пак това е субективно мнение . Има-няма само 20 години се занимаваме с гъби .А година с година не си приличат.
Тази година е необикновена. Има много гъби на ограничени райони, и малко гъби на традиционни местообитания. За това тази година е по-силна за новаците в занаята, които търсят новите места(нестандартни). А в дългогодишните находища гъбите започнаха и .... се свърнаха. Не е от брането, а от сезона,студа и топлината и валежите.
До скоро в планината на около 1000 м Н.В.падаше слана. Което си е ненормално и попарва тръгналите гъби.
Ние все още не възприемаме гъбите като един организъм, но вече е доказано, че е така. И като такъв те си има начин на общуване. Попарените гъби "съобщават" и другите не тръгват за да запазят мицела. Просто и ясно. Макар и да не ни се вярва.За това първите гъби наричаме "разузнавачи".
Май преминах в зоната на здрача . От къде тръгнах ..... къде отидох ..... айде до скоро !
Последно промяна от bgbul на Пет Юни 11, 2010 7:22 pm, променено общо 1 път.
bgbul, много интересен пост. Нямаш си на идея колко е полезен. Благодаря ти 

Здравейте, колеги!
Ето малко преживявание от мен през последните дни

непозната за мен вид млечница, която отделяше бял сок който после преминаваше в лилаво

Интересен вид дървесна гъба

Тази манатарка /дъбова гора/ ???

Също непозната за мен гъба, но много красива

При този красавец вече няма грешка. Пачи крак

С земен мирис, запознатите да кажат...

Крайния резултат

След няколко дни пак там...
Красива, но доста лютата бясна гъба
Пак тази непозната за мен манатарка в съжителство с пачи крак /бързо посивява при разрез, в дъбова гора/

Пачия крак властваше в гората

Зелени гълъбки. Въпреки това не ги бера, макар че доста се отдалечават от зелената мухоморка

Крайния резултат - пачи крак, печурка, една малка манатарка, една непозната за мен такава и невероятния жълт кантарион. Колкото красив, толкова и полезен...

Рапорт - даден
Ето малко преживявание от мен през последните дни

непозната за мен вид млечница, която отделяше бял сок който после преминаваше в лилаво

Интересен вид дървесна гъба

Тази манатарка /дъбова гора/ ???

Също непозната за мен гъба, но много красива

При този красавец вече няма грешка. Пачи крак

С земен мирис, запознатите да кажат...

Крайния резултат

След няколко дни пак там...

Пак тази непозната за мен манатарка в съжителство с пачи крак /бързо посивява при разрез, в дъбова гора/

Пачия крак властваше в гората

Зелени гълъбки. Въпреки това не ги бера, макар че доста се отдалечават от зелената мухоморка

Крайния резултат - пачи крак, печурка, една малка манатарка, една непозната за мен такава и невероятния жълт кантарион. Колкото красив, толкова и полезен...

Рапорт - даден

Рапорт приет
"Манатарката" всъщност е Подберьозовик
виж, http://bg.wikipedia.org/wiki/Обикновена_брезовка
Поздрави за излетите, аз все още нямам такива

"Манатарката" всъщност е Подберьозовик
виж, http://bg.wikipedia.org/wiki/Обикновена_брезовка
Поздрави за излетите, аз все още нямам такива

Карнак, млечницата най-много ми прилича на Lactarius uvidus, още повече ако месото полилавява при нараняване. Не е ядлива.
За Обикновената Брезовка (Leccinum Scabrum) или добро - или нищо. Чудесна ядлива гъба в млада възраст - предишни години сме намирали големи количества от нея в буковите гори на Плана. Има и разновидност - Червена брезовка - или Трепетликовка - която се различава по цвета на шапката. Растат главно под бреза и трепетлика, но и в смесени шириколистни гори. Искрено завиждам за прекрасния излет
А ние тук се пържим в големия град и гледаме световното с чаша 
За Обикновената Брезовка (Leccinum Scabrum) или добро - или нищо. Чудесна ядлива гъба в млада възраст - предишни години сме намирали големи количества от нея в буковите гори на Плана. Има и разновидност - Червена брезовка - или Трепетликовка - която се различава по цвета на шапката. Растат главно под бреза и трепетлика, но и в смесени шириколистни гори. Искрено завиждам за прекрасния излет