Регистрация на яхта

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
don.kose
новобранец
новобранец

Регистрация на яхта

Мнение от don.kose »

здравейте,колеги.имам следното питане-регистрирах си яхтата в дик,но нямаше кой да ми каже колко големи трябва да са надписите на самата яхта-име,град и прочие.....ако някой знае-благодаря предварително......яхтата е 7 метрова
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Re: Регистрация на яхта

Мнение от VGS »

Стандарта в Германия (мисля , че отговаря на международните ) е минимум 10 сантиметра височина на шрифра за номера.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Раздел III.
Обозначаване на регистрираните кораби

Чл. 14. (1) На корпуса на всички кораби от задгранично плаване, с изключение на риболовните кораби, се изписва трайно:
1. наименованието на кораба от двете страни на носа с български букви с височина не по-малка от 30 см, а под него - с латински букви с височина не по-малка от 20 см;
2. наименованието на кораба на кърмата, а при остра кърма - от двете й страни с български букви с височина не по-малка от 20 см; под него пристанището на регистрация се изписва с български и латински букви с височина не по-малка от 15 см.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 2010 г.) На корабите от крайбрежно плаване се поставят надписите по ал. 1 само с български букви с височина не по-малка от 20 см, както следва:
1. от двете страни на носа името на кораба или регистрационният номер;
2. на кърмата (когато кърмата е заострена от двете й страни) - пристанището на регистрация.
(3) На регистрирани гребни, моторни и ветроходни лодки и яхти, чиято конструкция не позволява нанасяне на надписите по ал. 1 и 2, обозначенията се поставят в средата на двата борда на кораба.
(4) (Нова - ДВ, бр. 44 от 2010 г.) На плавателните съдове по чл. 5, ал. 7 се изписва регистровият номер на двата борда в носовата му част с български букви с височина не по-малка от 10 см.
Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2006 г.) На корпуса на кораб, извършващ стопански риболов, се изписват трайно от двете страни на носа пристанището на регистрация с български и латински букви и номерът на регистрация:
1. за кораби с дължина до 17 м включително - с височина на надписа не по-малка от 25 см и дебелина на линията 4 см;
2. за кораби с дължина над 17 м - с височина на надписа не по-малка от 45 см и дебелина на линията 6 см.
(2) Лодки, буйове и други плаващи съоръжения, обслужващи риболовната дейност, се означават с номера и пристанището на регистрация на кораба, към който принадлежат.
(3) Обозначенията по ал. 1 се нанасят с контрастни цветове (черен и бял), на максимално възможната височина над нивото на водата, позволяваща да бъдат видими от морето и от въздуха.
(4) Ако формата и размерът на корпуса не позволяват изписаните обозначения по ал. 1 да са видими от въздуха, обозначенията или позивните на кораба могат да бъдат нанесени и върху горната част на мостика.
Чл. 16. Корабособствениците или беърбоут чартьорите на корабите са длъжни да поддържат обозначенията на корабите открити и четливи.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

А това е наредбата
Наредба № 1 от 10 Януари 2003 г. за вписване в регистъра на корабите, изд. от МТС, обн. ДВ. бр. 7 от 24.01.2003 г., посл. изм. ДВ. бр. 44 от 11.06.2010 г. (322 KB)
и сайта - http://www.marad.bg/page.php?category=24
Изображение

don.kose
новобранец
новобранец

Мнение от don.kose »

благодаря ви
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Има ли разлика между кораби и яхти, и лодки за свободното време (така наречени спортни лодки).
Аз на лодка 7 метра ако бацна 30 санта цифри то ще се покрие половината румф.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ами за нашите трябва са 20 санта.Дебелината на цифрите не са указани,но на прегледа ми казаха поне 2 санта.
И на кърмата от двете страни града дето е регистриран съда.В моя случай - ВАРНА
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Разни”