Какво влакно да си купя за тролинг.

Модератор: bobopeli

tanosliven
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Какво влакно да си купя за тролинг.

Мнение от tanosliven »

:D не си падам по писането просто като прочета нещо споделям и аз ,не съм по репортажите но ако някои пита -няма проблем :wink: А и в спора се откриват доста истини :wink: Аз по принцип не се занимавам с този вид триолинг много а с тролинг на дъно незнам как се казва в БГ и ми е интересно дали го практикувате :!:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

И тука има хора с даунригери или планери,например Сампо по Доспат,Тоyo-1 на Искъра или Гео на Жребеца! :wink: Кажи,къде и как ги ловиш да видим,мое ли да се привнесе нещо у нас! :drinkers: На тоя баровец му навих 500метра моно 0.50мм.от Рапала,на мулти Абу-Гарсия Биг-гейм 10000 щот не искал по-големи риби от 30-40кила! :roll: Ма то биг-рибите,не са по поръчка и между Марсилия и Корсика при дълбочина 4000метра,като му тресне НЕЩО и си заминава с воблера-14см.магнум ред-хед и 300м.монофил! :D После спрял на Порто-Черво и видел мултита по 2-3000евро и ме пита,що съм му дал ефтини по 250лв? :oops: Нема угодия,но просто големите риби не се вадят,като на шега без усилия и познания! :idea: Иначе ме радват успехите на българите зад граница,и даже леко им завиждам,че са се измъкнали от големото село-България! :D :drinkers: И най-големият сом,не може да се сравни с "Марлинче" от 100 килограма! :cry: И като битка,и като емоция! :cry:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Изображение

Rapala Crankbait,Special Edition,Pink B ... My eBay

За употребяван воблер,не е зле цената! :D Защо се получава,така? :roll: Аз знам отговорът! :idea:
tanosliven
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tanosliven »

доунригер нямам ,има друг начин казват му ,,моливи филака'' -олово пазач в превод . Караш с максимум една миля лодката и за стръв използвам каламар ,сепия или рибка може и изкуствена /воблер/По едно време бях решил да взимам доунригер но все още не съм решил/Нова дупка в морето :D /
tanosliven
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tanosliven »

Изображение Изображениес такива работите ли?
петър василев

Мнение от петър василев »

Troli Rapala написа:: Кажи,къде и как ги ловиш да видим,мое ли да се привнесе нещо у нас! :drinkers: : И най-големият сом,не може да се сравни с "Марлинче" от 100 килограма! :cry: И като битка,и като емоция! :cry:
Ми ако разрешите на нас -морските да се намърдаме в темата ,,може и да открадете нещо ценно от нашия морски опит,,,като имате и предвид,че и ние сме хващали сомове,,,на тролинг не ,защото когато живеехме във България имахме лодки ,но гумени и без двигатели.Всеки случай доста много за сома,къде,как и по кое време :D
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Аз лично,не съм ползвал тоя такъм,но ми изглежда плитко-газещ? :roll: Дънният тролинг може би ще работи през октомври-ноември,щот тогава сомът и бялата слизат на големи дълбочини 20-50метра,което при вас е плиткаж! :D Дайте да видим гръцкият такъм,как се закача калмар? :roll: Риба-меч,хващали ли сте?Това е "вашият сом"! :wink: Монофила повече го ползвате от плетеняка,а? :roll:
tanosliven
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tanosliven »

флуорокарбона е прзрачен и по гъвкав и не влияе толкова върху воблера .Изображение забиваш рибката или каламара или сепията.Една кука отпред и една да мине с игла прз стръвта по на задИзображениеИзображениеИзображение
tanosliven
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tanosliven »

за риба меч ще пробваме тези дни но да видим какви точно са забраните и разрешенията .Пък и RIB-a малко се двуомя че да не лепя балони после .Рибата меч е опасна защото я нападат много празити по тялото и откача и започва да напада каквото и падне .Преди 2-3 г беше намушкана една жена но се оттърва само с един месец болница
петър василев

Troli Rapala написа:Аз лично,не съм ползвал тоя такъм,но ми изглежда плитко-газещ? :roll: Дънният тролинг може би ще работи през октомври-ноември,щот тогава сомът и бялата слизат на големи дълбочини 20-50метра,което при вас е плиткаж! :D Дайте да видим гръцкият такъм,как се закача калмар? :roll: Риба-меч,хващали ли сте?Това е "вашият сом"! :wink: Монофила повече го ползвате от плетеняка,а? :roll:
Не е плиткаж 20-50 м,защото предимно там влачим ,а защо там,,защото там е манджата на хищниците и там се хранят :wink: Риба-Меч е мечта на много колеги ,защото там където се намира на нас ни е забранено да ходим,,трябва да се влиза на повече от 15 -20 мили на вътре,а на нас ни е разрешено до 10мили.Не ,че неможе да се намери и на по-малко мили,но това е рядкост.
Това е в общи линии схемата на тролене;
Изображение
После, както риба за стръв,така и каламари и сепии могат да се залагат.
Сепия;
Тази кука ,която се вижда е подвижната -4/0 ,а от долу за органа от ,който изхвърля мастилото се закача и последната,втората кука- 6/0 :arrow:

ИзображениеИзображение

Това са куките :arrow:

Изображение

Καλмар;
Подобно на сепията се закача и калмара :arrow:
Изображение

Аз мисля обаче ,че една друга примамка ще бъде много ефикасна за сома,казва се ''Бакакаки'' и с нея може да се лови на много големи дълбочини.
Ето какво представлява Бакакакито :arrow:

Изображение
А на тази схема по-долу съм обяснил ,,,мисля,че за повечето разбираемо :D
Изображение
На всяка една кука от тройката се закача една рибка през очите,,демек на тройка по 3 рибки.Тук обаче трябва да притежавате и тази машинка :arrow:
Изображение

или ако нямате такава ел.машинка ,,може да избегнете оловата с най-горната схема за тролинг с ''олово пазач''.
Само,че грамажа на оловото ще трябва да се увеличи на 300-350гр и скорост най-много 1,5 мили.
tanosliven
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tanosliven »

когато се занимаваме с този риболов трябва да знаем не каде е рибата която гоним а защо е там !!! :wink:
tanosliven
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tanosliven »

този начин не обезмисля даунригера защото там поради по голямата тежест може да се движим с по голяма скорост и по на дълбоко съответно търсим и друг вид риба .Рибата която виждате на сонара е минала вече ,а с даунригера се регулира сондата за да ,,вижда '' тежеста .С начина които колегата Петър показва на схемата по принцип търсим ,,дебнеща'' риба --рофос ,свирида ,стира ,влахос, това са така наречените/ мавра псаря /черна риба заради цветовете и са наи-скъпите в таверните :wink: с даунригера гоним и синагрида ,фагри /-кокина /червени риби и риба която гони/ловува в средните води 30-80 метра литца ,магятика ,тон,турна,лабука и още много .Но и за двата вида без сонар е много трудно да постигнем добри резултати
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Мислех,че при вас е по-лесно,ма май никъде нема лесен тролинг? :oops: :D Тук обаче няма и олово-пазач да се купи!За какво служат двата шипа над оловото,кво се забучва там?Бакакакито мога да си го направя,но колко да тежи оловото пред куките?С 40лбр.плетеняк съм и ще ги търся на 20-30метра скалисто дъно! :roll: :drinkers:Костури или каракудки ще наредим живи!С мъртва стръв /охладени калмари/ има ли ефект? :roll:
tanosliven
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tanosliven »

на шиповете забиваш риба, а олово пазач ако не може да си направиш сам поръчаи от Гърция .
петър василев

Troli Rapala написа: Тук обаче няма и олово-пазач да се купи!Бакакакито мога да си го направя,но колко да тежи оловото пред куките?С 40лбр.плетеняк съм и ще ги търся на 20-30метра скалисто дъно! :roll: :drinkers:Костури или каракудки ще наредим живи!С мъртва стръв /охладени калмари/ има ли ефект? :roll:
Oловото на бакакакито е един вид водач да води в хоризон.положение цялата система,,,да не се получи въртележка.Горе-долу е 50 до 70 грама.За стръв ти предлагам да ползваш амсия(уклей) мисля,че ще е много по-удачена стръв от каракудата или друга риба.
Олово пазач може да е всяка тежест,но да е оформена така ,че да не се върти много,,,да му дадеш направление :D
Пазач се казва,защото то предпазва от закачки,,ще ме питаш как става това.
Както си влачим наблюдаваме постоянно върха на пръта,,първото ,което ще се оплете някъде ще е оловото,защото то виси 1-1,5м под стръвта ,която влачим и тя се намира на 15м зад оловото,,така,че оловото ни предупреждава за вероятни препятствия.Ако се случим на закачки ще разберем по върха на пръта и какво трябва да направим?
Трябва или да спрем лодката и да си съберем такъма и да пуснем малко по-напред там където сме сигурни,че е чисто или да пришпорим лодката за да може да се вдигне целия монтаж нагоре и да преминем закачките.Знай,че ще имаш и много скъсани такъми докато свикнеш и ако не познаваш дъното на водоема.Ако си сигурен ,че дъното е чисто и няма закачки оставяй оловото да се влачи по него.
Калмари те съветвам да не използваш,защото ако не са пресни след 15-тина минути във водата се надуват и не стават за нищо.
Ако си навит да пробваш някоя от тези системи ти предлагам,,бакакаки заредено с уклей(може и мъртъв) или олово пазач със заложена голяма жива каракуда.Пробвай и съм 100 % сигурен,че ще имаш много големи трофейни екземляри.
Най-важното е скороста да не надвишава 1,5 мили,,колкото може по-бавно и ако знаеш местата където лежат сомовете ти гарантирам,че са ти в кърпа вързани :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”