Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Какво влакно да си купя за тролинг.
Модератор: bobopeli
-
- научил се да хвърля
Re: Какво влакно да си купя за тролинг.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
И тука има хора с даунригери или планери,например Сампо по Доспат,Тоyo-1 на Искъра или Гео на Жребеца!
Кажи,къде и как ги ловиш да видим,мое ли да се привнесе нещо у нас!
На тоя баровец му навих 500метра моно 0.50мм.от Рапала,на мулти Абу-Гарсия Биг-гейм 10000 щот не искал по-големи риби от 30-40кила!
Ма то биг-рибите,не са по поръчка и между Марсилия и Корсика при дълбочина 4000метра,като му тресне НЕЩО и си заминава с воблера-14см.магнум ред-хед и 300м.монофил!
После спрял на Порто-Черво и видел мултита по 2-3000евро и ме пита,що съм му дал ефтини по 250лв?
Нема угодия,но просто големите риби не се вадят,като на шега без усилия и познания!
Иначе ме радват успехите на българите зад граница,и даже леко им завиждам,че са се измъкнали от големото село-България!
И най-големият сом,не може да се сравни с "Марлинче" от 100 килограма!
И като битка,и като емоция! 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Rapala Crankbait,Special Edition,Pink B ... My eBay
За употребяван воблер,не е зле цената!

-
- научил се да хвърля
доунригер нямам ,има друг начин казват му ,,моливи филака'' -олово пазач в превод . Караш с максимум една миля лодката и за стръв използвам каламар ,сепия или рибка може и изкуствена /воблер/По едно време бях решил да взимам доунригер но все още не съм решил/Нова дупка в морето
/

-
- научил се да хвърля

Ми ако разрешите на нас -морските да се намърдаме в темата ,,може и да открадете нещо ценно от нашия морски опит,,,като имате и предвид,че и ние сме хващали сомове,,,на тролинг не ,защото когато живеехме във България имахме лодки ,но гумени и без двигатели.Всеки случай доста много за сома,къде,как и по кое времеTroli Rapala написа:: Кажи,къде и как ги ловиш да видим,мое ли да се привнесе нещо у нас!: И най-големият сом,не може да се сравни с "Марлинче" от 100 килограма!
И като битка,и като емоция!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Аз лично,не съм ползвал тоя такъм,но ми изглежда плитко-газещ?
Дънният тролинг може би ще работи през октомври-ноември,щот тогава сомът и бялата слизат на големи дълбочини 20-50метра,което при вас е плиткаж!
Дайте да видим гръцкият такъм,как се закача калмар?
Риба-меч,хващали ли сте?Това е "вашият сом"!
Монофила повече го ползвате от плетеняка,а? 

-
- научил се да хвърля
флуорокарбона е прзрачен и по гъвкав и не влияе толкова върху воблера .
забиваш рибката или каламара или сепията.Една кука отпред и една да мине с игла прз стръвта по на зад

-
- научил се да хвърля
за риба меч ще пробваме тези дни но да видим какви точно са забраните и разрешенията .Пък и RIB-a малко се двуомя че да не лепя балони после .Рибата меч е опасна защото я нападат много празити по тялото и откача и започва да напада каквото и падне .Преди 2-3 г беше намушкана една жена но се оттърва само с един месец болница
Не е плиткаж 20-50 м,защото предимно там влачим ,а защо там,,защото там е манджата на хищниците и там се хранятTroli Rapala написа:Аз лично,не съм ползвал тоя такъм,но ми изглежда плитко-газещ?Дънният тролинг може би ще работи през октомври-ноември,щот тогава сомът и бялата слизат на големи дълбочини 20-50метра,което при вас е плиткаж!
Дайте да видим гръцкият такъм,как се закача калмар?
Риба-меч,хващали ли сте?Това е "вашият сом"!
Монофила повече го ползвате от плетеняка,а?

Това е в общи линии схемата на тролене;

После, както риба за стръв,така и каламари и сепии могат да се залагат.
Сепия;
Тази кука ,която се вижда е подвижната -4/0 ,а от долу за органа от ,който изхвърля мастилото се закача и последната,втората кука- 6/0

Това са куките

Καλмар;
Подобно на сепията се закача и калмара

Аз мисля обаче ,че една друга примамка ще бъде много ефикасна за сома,казва се ''Бакакаки'' и с нея може да се лови на много големи дълбочини.
Ето какво представлява Бакакакито

А на тази схема по-долу съм обяснил ,,,мисля,че за повечето разбираемо

На всяка една кука от тройката се закача една рибка през очите,,демек на тройка по 3 рибки.Тук обаче трябва да притежавате и тази машинка

или ако нямате такава ел.машинка ,,може да избегнете оловата с най-горната схема за тролинг с ''олово пазач''.
Само,че грамажа на оловото ще трябва да се увеличи на 300-350гр и скорост най-много 1,5 мили.
-
- научил се да хвърля
когато се занимаваме с този риболов трябва да знаем не каде е рибата която гоним а защо е там !!! 

-
- научил се да хвърля
този начин не обезмисля даунригера защото там поради по голямата тежест може да се движим с по голяма скорост и по на дълбоко съответно търсим и друг вид риба .Рибата която виждате на сонара е минала вече ,а с даунригера се регулира сондата за да ,,вижда '' тежеста .С начина които колегата Петър показва на схемата по принцип търсим ,,дебнеща'' риба --рофос ,свирида ,стира ,влахос, това са така наречените/ мавра псаря /черна риба заради цветовете и са наи-скъпите в таверните
с даунригера гоним и синагрида ,фагри /-кокина /червени риби и риба която гони/ловува в средните води 30-80 метра литца ,магятика ,тон,турна,лабука и още много .Но и за двата вида без сонар е много трудно да постигнем добри резултати

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Мислех,че при вас е по-лесно,ма май никъде нема лесен тролинг?
Тук обаче няма и олово-пазач да се купи!За какво служат двата шипа над оловото,кво се забучва там?Бакакакито мога да си го направя,но колко да тежи оловото пред куките?С 40лбр.плетеняк съм и ще ги търся на 20-30метра скалисто дъно!
Костури или каракудки ще наредим живи!С мъртва стръв /охладени калмари/ има ли ефект? 

-
- научил се да хвърля
на шиповете забиваш риба, а олово пазач ако не може да си направиш сам поръчаи от Гърция .
Oловото на бакакакито е един вид водач да води в хоризон.положение цялата система,,,да не се получи въртележка.Горе-долу е 50 до 70 грама.За стръв ти предлагам да ползваш амсия(уклей) мисля,че ще е много по-удачена стръв от каракудата или друга риба.Troli Rapala написа: Тук обаче няма и олово-пазач да се купи!Бакакакито мога да си го направя,но колко да тежи оловото пред куките?С 40лбр.плетеняк съм и ще ги търся на 20-30метра скалисто дъно!![]()
Костури или каракудки ще наредим живи!С мъртва стръв /охладени калмари/ има ли ефект?
Олово пазач може да е всяка тежест,но да е оформена така ,че да не се върти много,,,да му дадеш направление

Пазач се казва,защото то предпазва от закачки,,ще ме питаш как става това.
Както си влачим наблюдаваме постоянно върха на пръта,,първото ,което ще се оплете някъде ще е оловото,защото то виси 1-1,5м под стръвта ,която влачим и тя се намира на 15м зад оловото,,така,че оловото ни предупреждава за вероятни препятствия.Ако се случим на закачки ще разберем по върха на пръта и какво трябва да направим?
Трябва или да спрем лодката и да си съберем такъма и да пуснем малко по-напред там където сме сигурни,че е чисто или да пришпорим лодката за да може да се вдигне целия монтаж нагоре и да преминем закачките.Знай,че ще имаш и много скъсани такъми докато свикнеш и ако не познаваш дъното на водоема.Ако си сигурен ,че дъното е чисто и няма закачки оставяй оловото да се влачи по него.
Калмари те съветвам да не използваш,защото ако не са пресни след 15-тина минути във водата се надуват и не стават за нищо.
Ако си навит да пробваш някоя от тези системи ти предлагам,,бакакаки заредено с уклей(може и мъртъв) или олово пазач със заложена голяма жива каракуда.Пробвай и съм 100 % сигурен,че ще имаш много големи трофейни екземляри.
Най-важното е скороста да не надвишава 1,5 мили,,колкото може по-бавно и ако знаеш местата където лежат сомовете ти гарантирам,че са ти в кърпа вързани