ПОМОЩ ЗА ВОБЛЕРИ

Модератор: bobopeli

petrakizz
новобранец
новобранец

ПОМОЩ ЗА ВОБЛЕРИ

Мнение от petrakizz »

Здравейте на всички колеги,нуждая се от съвет относно воблери за тролинг за сом.Изкарах 2-седмично капо дори и без удар.Имам богат асортимент от воблери предимно RAPALA,SALMO,JAKSON,YOZURI и разни други почти от всички имам по няколко разцветки и размери като всички са предимно от 7до 12см. и плитко и дълбоко газещи ама няма удар и това е .Изчел съм всички теми по отношение на този вид риболов за влакна, монтажи и всички тънкости ама пак не става нищо .Във водоема бяхме общо 2 лодки и виждах че те извадиха поне 4-5 сомета и то за 2 дни,с въпросните колеги уж сме приятели ама си мълчат като риби за воблерите им. Показаха ми 2 с които казват че влачат ама аз дори не съм и виждал такива никога ,а имам около 80 броя.Та техните са около по 30см .и поне по 100гр.много шарени с по много цветове ,та въпросът ми е дали е възможно това или нещо крият, аз съм от малко градче и водоема също е малък и сигурно се страхуват да кажат каква е тайната за да не им хващам от ''техните '' риби.Ако може някой да по могне по въпроса с наистина работещи за сом воблер съм на среща, разочарованието ми е многа голямо готов съм да приема всякакви предложения и препоръки...Благодаря на всички които се отзовът на апела ми
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: ПОМОЩ ЗА ВОБЛЕРИ

Мнение от Troli Rapala »

Пробвай с Ред-хед цвят,различни дълбочини!Това е универсален цвят и рано или късно,ще даде! :idea: 30см. воблер,не се сещам ква марка са? :oops: :roll: :roll:
Аватар
spookymiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spookymiro »

petrakizz написа:Здравейте на всички колеги,нуждая се от съвет относно воблери за тролинг за сом.Изкарах 2-седмично капо дори и без удар.Имам богат асортимент от воблери предимно RAPALA,SALMO,JAKSON,YOZURI и разни други почти от всички имам по няколко разцветки и размери като всички са предимно от 7до 12см. и плитко и дълбоко газещи ама няма удар и това е .Изчел съм всички теми по отношение на този вид риболов за влакна, монтажи и всички тънкости ама пак не става нищо .Във водоема бяхме общо 2 лодки и виждах че те извадиха поне 4-5 сомета и то за 2 дни,с въпросните колеги уж сме приятели ама си мълчат като риби за воблерите им. Показаха ми 2 с които казват че влачат ама аз дори не съм и виждал такива никога ,а имам около 80 броя.Та техните са около по 30см .и поне по 100гр.много шарени с по много цветове ,та въпросът ми е дали е възможно това или нещо крият, аз съм от малко градче и водоема също е малък и сигурно се страхуват да кажат каква е тайната за да не им хващам от ''техните '' риби.Ако може някой да по могне по въпроса с наистина работещи за сом воблер съм на среща, разочарованието ми е многа голямо готов съм да приема всякакви предложения и препоръки...Благодаря на всички които се отзовът на апела ми
Колега, моля за извинение ама не се сдържам да ти дам следния отговор:
Ами пробвай с едноцветни или шарени воблери.
Нито си писал откъде си, нито пишеш къде ловиш, нито пишеш на какви модели си пробвал. Марките воблери, които цитираш имат доста модели с тези големини, че твоите 80 воблера определено не изчерпват възможностите. Ако не ги знаеш като модели и характеристики, поне снимай тези на които най-много си разчитал.
Миналата година, когато започнах да попивам какво са писали знаещите и можещите хора тука, се зарекох да споделям и аз каквото знам или науча. Чудех се защо после им е писнало и са се отказали да пишат. Сега почвам да ги разбирам. Всички искат да получат инфо а почти никой не споделя. Така не е правилно.
Прощавай, че твоя пост ме накара да напиша тези редове. Ти не си причината, но се оказа поводът.
А и тези твои "приятели" спокойно можеш да ги отпишеш от тефтера. Щом се държат така в една ситуация, смятай че и друг път ще получиш същото. Такива, дето са ти приятели само докато имат изгода от теб, колкото щеш. Истинските се броят на пръсти.

Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
petrakizz
новобранец
новобранец

Мнение от petrakizz »

Сигурен бях че с тази тема някой ще се издразни ама не може всички да сме идеални и да знаем всичко та нали тези форуми са точно за това да споделяме опит пък какво става удриме го на заяждане,искам да кажа на колегата spookymiro че за мен 80 воблера не са никак малко и нито еднакви като цветове нито като размери за да коментираме моделите ама така да бъде до сега ги бройх и се оказа че не са 80 а цели 109 броя 67от тях RAPALI ,10 YOZURITA,4 JAKSONA около 20 салмо и някакви други с размери от 7 да 14см.като повечето са 9-11-12-14см.за моделите на воблерите не мога да кажа кой са с точност но са много голям асортимент специално за RAPALA мога да твардя че имам всички модели,разцветки и размери все пак говорим за воблери за големи риби и това според мен е достатъчно като информация,все пак всички съм ги купувал на базата на всички ваши мнения а не съм ги избирал като за колекция .По въпроса за това че не споделям та то никой нищо не е питал а пък аз не мога в един пост да напиша всичко до последната подробност ...Извинявам се на всички за моето незнание но все пак се надявам на някакъв отговор за цялата тази ситуация.От Благоевград съм и става въпроз за язовир Стойковци
Аватар
spookymiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spookymiro »

petrakizz написа:...67от тях RAPALI ,10 YOZURITA,4 JAKSONA около 20 салмо и някакви други с размери от 7 да 14см.като повечето са 9-11-12-14см.за моделите на воблерите не мога да кажа кой са с точност но са много голям асортимент специално за RAPALA мога да твардя че имам всички модели,разцветки и размери все пак говорим за воблери за големи риби и това според мен е достатъчно като информация...
Понеже говориме за воблери за големи риби - моделът каунт даун на магнум (с металната лопатка) има 15 различни окраски. Като ги умножим по 4( 7,9,11 и 14 см) се получават 60 воблера.Това е само един модел на рапала, чиито вариации в цветове и размери почти достигат изброената от теб бройка.
С приятелчето имаме хванати сомчета на магнум. Освен това сме хващали сомчета още на хъски джърк, на шад рап, на тейл денсър, на сливър. Освен на воблери на рапала, имаме и на джойнтет миноу стик на сторм, на салмо хорнет.... Това поне си спомням.
Воблерите, които ползвам мога да ги разделя например на два модела по начин на игра - с хоризонтална (например тейл денсър) и вертикална игра (например магнум). Според мен за сом са по подходящи воблерите с вертикална игра.
Ето линк към каталога на рапала за 2010г. Може пък да разпознаеш какви воблери са ти показвали твоите хора. Или пък част от твоите, с които си пробвал.
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 18#p532927

Поздрави!
petrakizz
новобранец
новобранец

Мнение от petrakizz »

Колега всички изброени от теб воблери ги имам и са поне по 3 цвята а по въпроса с каталога на RAPALA го имам много отдавна и си пазарувам само през нета защото в нашият град по голям воблер от 6см никой не държи само ако им поръчащ и то с капаро от 80% затова ходих на експо центара в София на изложението както всяка седмица Гърция,на изложението в Пловдив и няколко пъти пак до София до най голямите рибарски магазини няма да им казвам имената за да не прозвучи като реклама,та всички воблери съм ги купил за тролинг за сом и като знам че няма 2 или 3 такива съм се снабдил със тези бройки за който съм писал по горе не ми се пише пак бройката в цифри че сам не си вярвам че с този арсенал от воблери никога от както троля а то е от самото начало на тази година нямам дори и 1 удар камо ли риба а съм на язовира от откриването на сезона и съм в лодката поне по 6-7 часа на ден та вече сигурно имам общо около 250-300 часа в тролене
Аватар
spookymiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spookymiro »

Понеже пишеш, че имаш воблерите за които говоря, за да не помислиш, че те будалкам ето няколко воблера имали успех на яз. Искър и яз. Жребчево
Дали ще работят на твоя язовир - не знам.

воблер магнум
Изображение
това е на същия воблер
Изображение

това соме
Изображение

е на този воблер
Изображение

воблер хъски джърк
Изображение

воблер сливър (рибата е на колега)
Изображение

Ще си ти дам и още един жокер - не води воблерите в равномерно темпо :wink:

Поздрави!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Миро,не съм съгласен с две неща! :idea: Първото е за "хоризонтална и вертикална" игра на воблера!Всички воблери по време на тролинг се движат хоризонтално! :idea: Второто е следното:Това не са биячите за сом,защото да се приеме един воблер за бияч е необходимо на него да са хванати десетина риби от различни риболовци! :idea: На тия воблери,аз нямам сом и за това се ежа!Но имам други с по няколко риби! :wink: Дай да се разберем по човешки! :D :drinkers:
Аватар
spookymiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spookymiro »

Тролка, аз пиша за игра а не за движение. Ще се опитам да обясня какво искам да кажа. Протегни си ръката все едно за здрависване. Сега си мърдай ръката от китката все едно правиш вятър. Така играе тейлденсъра и джойнтед. Сега пък завърти ръката от китката наляво-надясно. Така играе магнума и шадрапа. Та според моите резултати, играта на магнума и шадрапа е по-успешната.

Поздрави!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Да,игра и движение ги обърках! :oops: :D Но това са основните характеристики на воблера:"ДВИЖЕНИЕ и ИГРА"!Ориджинал,Хъски,Магнум,Миноу-рап и други са "БАВНИ" воблери,имат малка амплитуда на движение и искат по-голяма скорост за да заиграят! :idea: За това ги наричам "БАВНИ",щот искат скорост за "ИГРА"!Има и "СРЕДНИ" воблери,като Шад-рап,Каунт-даун,Тийм-Еско или "Къси-воблери",които играят и при ниска,и висока скорост,добре!БЪРЗИТЕ,воблери искат ниска скорост,за да играят добре!Джойнтед,Теъл-Денсър или Даун-дийп Фат-рап!Единственното изключение от тази схема е Сливър,който играе еднакво добре при всички скорости!Това е уникалното на Сливър-а!С тебе играеме различни игри с воблерите,което е добре!Не си пречиме и не сме конкуренция,а се допълваме! :wink: :drinkers:
petrakizz
новобранец
новобранец

Мнение от petrakizz »

Благодаря на колегите които помогнаха,пожелавам ви много здраве и много слука.Поздрави
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

Темата е старичка , но да споделя какво ми се случи вчера. Отидохме 2 лодки за риба. Карахме по един и същ маршрут. Колегата изби сомовете 4-ка , 6-ца, и 18-ка. А аз прасках само щуки и костури. Говорим за един и същ воблер голд-блек на ю-зури.
Така че колега, късмета също е доста определящ фактор :D .
Също трябва да се има в предвид е че на всеки водоем рибата върви на различни воблери.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Аватар
spookymiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spookymiro »

Andrey_76 написа:Темата е старичка , но да споделя какво ми се случи вчера. Отидохме 2 лодки за риба. Карахме по един и същ маршрут. Колегата изби сомовете 4-ка , 6-ца, и 18-ка. А аз прасках само щуки и костури. Говорим за един и същ воблер голд-блек на ю-зури.
Така че колега, късмета също е доста определящ фактор :D .
Също трябва да се има в предвид е че на всеки водоем рибата върви на различни воблери.
Здрасти Андро,

А сравнихте ли скоростта на движение на двете лодки? Като гледам твоята от аватара, май си с най-якия мотор във вашата група. Ако другите са се движили по-бавно - това може би е отговора?

P.S. Сашето ли утепа сомовете? :D

Поздрави!
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

:idea: :idea: :idea: :idea: :D След риболова дълго неможах да заспя и мислих по-въпроса но за скоростите не ми дойде наум. Това ще е първото нещо което ще направя :!: .
За жалост това не е моята лодка. Със нея участвах на състезанието. По-ми е комфортно на гуменяка :D .

П.П Не беше Сашето. Ама дай боже и на него един.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Аватар
тони котев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от тони котев »

petrakizz написа:Колега всички изброени от теб воблери ги имам и са поне по 3 цвята а по въпроса с каталога на RAPALA го имам много отдавна и си пазарувам само през нета защото в нашият град по голям воблер от 6см никой не държи само ако им поръчащ и то с капаро от 80% затова ходих на експо центара в София на изложението както всяка седмица Гърция,на изложението в Пловдив и няколко пъти пак до София до най голямите рибарски магазини няма да им казвам имената за да не прозвучи като реклама,та всички воблери съм ги купил за тролинг за сом и като знам че няма 2 или 3 такива съм се снабдил със тези бройки за който съм писал по горе не ми се пише пак бройката в цифри че сам не си вярвам че с този арсенал от воблери никога от както троля а то е от самото начало на тази година нямам дори и 1 удар камо ли риба а съм на язовира от откриването на сезона и съм в лодката поне по 6-7 часа на ден та вече сигурно имам общо около 250-300 часа в тролене
Колега,дръж воблера м/у 30 и 50 см. над дъното и ти гарантирам,че ще надминеш твоите псевдо авери.С тази тактика всяка година прибавям по някой хубав трофей.Иначе сливъра за мен е номер 1.
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”