Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Здравейте всички.
В неделя направихме излет на Витоша. Времето беше лошо, но в една малка смесена горичка (предимно иглолистна) имаше такова невероятно разнообразие от гъби че направо се шашнах. Манатарки, масловки, пачи крак, млечници, гълъбки . . . направо беше супер. Само да спрат дъждовете и отново отивам там
Имаше и доста други видове, които определено не познавам.
Например ето тези ме шашнаха - виждам ги за първи път! Прегледах си в книжката, но не можах да я определя.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
В неделя направихме излет на Витоша. Времето беше лошо, но в една малка смесена горичка (предимно иглолистна) имаше такова невероятно разнообразие от гъби че направо се шашнах. Манатарки, масловки, пачи крак, млечници, гълъбки . . . направо беше супер. Само да спрат дъждовете и отново отивам там

Имаше и доста други видове, които определено не познавам.
Например ето тези ме шашнаха - виждам ги за първи път! Прегледах си в книжката, но не можах да я определя.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
Re: Има ли гъбари?
Ето и още малко снимков материал от Витоша
Малко манатарчици . . . (но някои не толкова малки)
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
Тази пък е красавица, ноооооо . . . става само за снимка
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
Та така - следващите почивни дни пак там
Малко манатарчици . . . (но някои не толкова малки)
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
Тази пък е красавица, ноооооо . . . става само за снимка

http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
Та така - следващите почивни дни пак там

Re: Има ли гъбари?
Хора зная, че ви е писнало да ви питат, но и аз да не съм по-назад.
Много ви моля да ми кажете как мога и аз да поствам в мнението си снимки. В смисъл да не е линк към снимката, а така както го е направил колегата "bgbul" по-нагоре.Снимал съм няколко вида, които искам да ви покажа и да чуя мнението ви за тях.
Отделно пък и имам с какво да се похваля - ето вижте тук например.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Гигантска е направо. И не беше само една, а четири. Един приятел ги откъсна, щото аз не можах да се измъкна от работа, та сега ме е яд, че не отидох. По принцип такива гигантски пърхутки по няколко килограма едната, берем всяка година по няколко пъти и то винаги на едно и също място.
Разбира се хапваме само най-пресничките - колкото футбулна топка. Тези по-големите не ги консумираме, понеже в най-добрия случай вече са пожълтели отвътре. Тази година обаче заради обилните дъждове растат много бързо и като ги уцелим и големите стават за ядене.
Панирани с копър, чесън и оцет . . . раааазкошни
Много ви моля да ми кажете как мога и аз да поствам в мнението си снимки. В смисъл да не е линк към снимката, а така както го е направил колегата "bgbul" по-нагоре.Снимал съм няколко вида, които искам да ви покажа и да чуя мнението ви за тях.
Отделно пък и имам с какво да се похваля - ето вижте тук например.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Гигантска е направо. И не беше само една, а четири. Един приятел ги откъсна, щото аз не можах да се измъкна от работа, та сега ме е яд, че не отидох. По принцип такива гигантски пърхутки по няколко килограма едната, берем всяка година по няколко пъти и то винаги на едно и също място.
Разбира се хапваме само най-пресничките - колкото футбулна топка. Тези по-големите не ги консумираме, понеже в най-добрия случай вече са пожълтели отвътре. Тази година обаче заради обилните дъждове растат много бързо и като ги уцелим и големите стават за ядене.
Панирани с копър, чесън и оцет . . . раааазкошни

Re: Има ли гъбари?
Няма и да я намериш в книгите. Някакъв вид смръчкула ( ние я наричаме "хибридна" . Дали е правилно ... не знам. Все едно. В началото е яйце и се държи на един косъм, после разцъфва и става с тежка миризма. Да - обаче това зеленото по шапката (сока,нектара) е сладък и мухи, и пчели го хапват за ден-два. Много вкусна гъба. Ще кача снимки и на сурова и на сготвена"натюр". Красота. Но - довечера.Диригента написа:Здравейте всички.
В неделя......
Например ето тези ме шашнаха - виждам ги за първи път! Прегледах си в книжката, но не можах да я определя.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
В много книги (руски) я дават лечебна против рак. Много рядка гъба и трудно се случва да е яйце.
Все пак който обича екзотиката - да я опита. Дали е ТОЛКОВА лечебна .... не знам, но е много красива в чинията и много вкусна.
Толкова бързо я изяждат мухите, че до сега червива такава не сме виждали. И между другото - на много хора ( на мен също) миризмата на тази гъба предизвиква главоболие. Мога да я усетя от 100 м тази миризма. Не знам какво е това....
Re: Има ли гъбари?
Ето снимки на непознатата гъба - смръчкула.












-
- научил се да хвърля
- Мнения: 197
- Регистриран на: Съб Окт 10, 2009 10:37 am
- Местоположение: Пловдив
Re: Има ли гъбари?
Колега bgbul,
Благодаря за информацията за хибридната смръчкула. Срещал съм я доста, но до сега не съм и обръщал подобаващото и внимание. Все ми се струваше че е стара, а и не знаех как изглежда зародишната и форма. Само да те помоля да уточниш гъбата с сок по нея или тази която е бяла ( без сок ) е по млада.
Поздрави !
Благодаря за информацията за хибридната смръчкула. Срещал съм я доста, но до сега не съм и обръщал подобаващото и внимание. Все ми се струваше че е стара, а и не знаех как изглежда зародишната и форма. Само да те помоля да уточниш гъбата с сок по нея или тази която е бяла ( без сок ) е по млада.
Поздрави !
Re: Има ли гъбари?
Тази със сока е по-младата гъба. Без сок значи, че вече мухите са го изяли,изпили.....сладък е .piterd написа:Колега bgbul,
Благодаря за информацията за хибридната смръчкула. Срещал съм я доста, но до сега не съм и обръщал подобаващото и внимание. Все ми се струваше че е стара, а и не знаех как изглежда зародишната и форма. Само да те помоля да уточниш гъбата с сок по нея или тази която е бяла ( без сок ) е по млада.
Поздрави !
Re: Има ли гъбари?
Колега, bgbul!
А да те питам как се приготвят, защото аз много често съм намирал, но ги подминавам заради силната им миризма. И изчезва ли тя след термична обработка. Бях ти писал нещо и на лични важно за мен, но сигурно нямаш време. Благодаря ти предварително
А да те питам как се приготвят, защото аз много често съм намирал, но ги подминавам заради силната им миризма. И изчезва ли тя след термична обработка. Бях ти писал нещо и на лични важно за мен, но сигурно нямаш време. Благодаря ти предварително

Re: Има ли гъбари?
Нещо пак съм се улял ...... сега ще видя какво .Karnak написа:Колега, bgbul!
А да те питам как се приготвят, защото аз много често съм намирал, но ги подминавам заради силната им миризма. И изчезва ли тя след термична обработка. Бях ти писал нещо и на лични важно за мен, но сигурно нямаш време. Благодаря ти предварително
Относно гъбите - аз също усещам много миризмата. В началото дори получавах главоболие от нея. Сериозно !
Все пак си наложих и набрах. Опитах им сока - хареса ми. В Руски книги ги има тези гъби. Дават ги много лечебни против рак (пази боже да опираме до тях за лекарство...)
За да им усетя вкуса в чист вид набрах само яйца. Те отгоре имат слузесто покривало. То се почиства на чешмата.
После жената ми ги приготви само сварени . Дори без сол за да усетим вкуса "чист". Е - вкусотия голяма.
Дори не знам с какво да ги сравня.Приличат на яйца, но с вкус на месо и по-твърди.
Приличат на месо- но много крехко(като на жабешки бутчета или яренце сукалче....), но още по-крехко.
А бе - вземи да си приготвиш и ти да кажеш на какво приличат. В момента се намират все още в гората.
Ще чакам коментар !
Ако не ти отговоря на личното ( значи нещо не съм получил). Пиши ми отново и ИЗВИНЯВАЙ !
-
- новобранец
- Мнения: 22
- Регистриран на: Сря Юли 14, 2010 11:31 pm
Re: Има ли гъбари?
Понеже възникна въпрос за тези гъби, ще отговоря. На английски, гъби в тази група се наричат stinkhorns или смрадливи рога, но не са близки със смръчкула. Най-често се срещат три вида които лесно се разпознават:
-Mutinus caninus, гъбата на Диригента, чийто тънко връхче е оранжево-червено като се премахне слузта.
-Phallus hadriani, гъбата от снимките на bgbul, с характерно розово оцветена волва
-Phallus impudicus, на външен вид като Phallus hadriani но с бяла волва.
При събирането им има опасен момент ако неопитен човек набере "яйцата" на тези гъби и между тях "яйцата" на някоя от мухоморките, за това внимававайте.
-Mutinus caninus, гъбата на Диригента, чийто тънко връхче е оранжево-червено като се премахне слузта.
-Phallus hadriani, гъбата от снимките на bgbul, с характерно розово оцветена волва
-Phallus impudicus, на външен вид като Phallus hadriani но с бяла волва.
При събирането им има опасен момент ако неопитен човек набере "яйцата" на тези гъби и между тях "яйцата" на някоя от мухоморките, за това внимававайте.
Re: Има ли гъбари?
Много полезна информация в последния пост. Благодарности !mosquito fish написа:Понеже възникна въпрос за тези гъби, ще отговоря. На английски, гъби в тази група се наричат stinkhorns или смрадливи рога, но не са близки със смръчкула. Най-често се срещат три вида които лесно се разпознават:
-Mutinus caninus, гъбата на Диригента, чийто тънко връхче е оранжево-червено като се премахне слузта.
-Phallus hadriani, гъбата от снимките на bgbul, с характерно розово оцветена волва
-Phallus impudicus, на външен вид като Phallus hadriani но с бяла волва.
При събирането им има опасен момент ако неопитен човек набере "яйцата" на тези гъби и между тях "яйцата" на някоя от мухоморките, за това внимававайте.
-
- новобранец
- Мнения: 1
- Регистриран на: Чет Авг 05, 2010 5:15 pm
Re: Има ли гъбари?
Масловки. Обели кожицата. за да не се посереш. 

Re: Има ли гъбари?
здравейте 
Съб и Нед нямаше особено много манатарки... както предишните седмици, затова обърнах внимание на по-редки и рядко събирани видове.
За жалост нямам снимки
, набрах корал (за първи път!) - понеже не го познавам особено (само по книга) - гледах да е с един цвят, т.е. -> да не се прелива, да не почервенява месото при стискане, да не е стар. Това достатъчно ли е? Също набрах и сърненка, но не знам какво да я правя! За сега ги оставих да се сушат, но един основен въпрос - струва ли си брането тази гъба?
поздрави

Съб и Нед нямаше особено много манатарки... както предишните седмици, затова обърнах внимание на по-редки и рядко събирани видове.
За жалост нямам снимки


поздрави
Re: Има ли гъбари?
здравейте 
Съб и Нед нямаше особено много манатарки... както предишните седмици, затова обърнах внимание на по-редки и рядко събирани видове.
За жалост нямам снимки
, набрах корал (за първи път!) - понеже не го познавам особено (само по книга) - гледах да е с един цвят, т.е. -> да не се прелива, да не почервенява месото при стискане, да не е стар. Това достатъчно ли е? Също набрах и сърненка, но не знам какво да я правя! За сега ги оставих да се сушат, но един основен въпрос - струва ли си брането тази гъба?
поздрави

Съб и Нед нямаше особено много манатарки... както предишните седмици, затова обърнах внимание на по-редки и рядко събирани видове.
За жалост нямам снимки


поздрави