Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
Re: Сом на тролинг
Надявам се да не ни смяташ за глупаци и да правим по-трудното, бъркайки със куката в устата на сома.Освен това той понякога идва със затворена уста.Тук говорим за максимално бързо и лесно улавяне.Не знаех,че се казва подбрадяване,но гледам и Кроки го прави.А риск с голяма риба има във всичко.Най-големия и обичаен такъв е да я изпуснеш.В редки случаи го бодем където ни попадне,но това става при закачане на рибата за корема,перката или незнайно къде.ULDO1 написа:Емо ще споделиш ли с тея вашите канджи как го бодете сома,подбрадявате ли го или му бъркате с канджата в устата и така я забивате,щото ако е така острието на канджата остава навън и чисто хипотетично има някакъв риск въпреки че е вързана с въже и я пускаш

Тези къси канджи-тип кука,които използваме предполагат изморена и доближена до борда риба.Дългите са удобни за голяма лодка.Но ако сома е голям и неизморен пак може да ви извие ръцете.При тях се предполага държене и стискане без въже.Правим такива от стик за голф и пак от голяма кука на Мустад.Добре е тя да има контра,но не бива да е сърп нараняващ с прекомерно голяма дупка рибата.
По принцип Краската е най-добър в пробождането на сомовете.

п.п.Сомчета до 4-5кг. въобще не им бъркам с никакви ръкавици и канджи.Стискам ги точно зад връта и ги вкарвам в лодката.Там пръстите потъват на вътре.Пробвайте го този метод с някое дребно уловено и после кажете мерси.

Ръкавицата за която говорихме наистина те убожда леко куката.Но графитните плочици не позволяват навлизането и в ръката(пробвал съм го).Особенно полезна е при улов с воблер и всякакви подскачащи кленове.
- krokibg
- учете се от него
Бай Стоене,моите са от стоманени фини халкички и ще се одере цялата дръжка на пръчката ако я държа с тях.Иначе,проблем няма,всеки си има тактика при ваденето и такаlovo-бай СТОЯН написа:Че къв е проблема да ползвате две ръкавици ??![]()
![]()
![]()
![]()
[]

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- krokibg
- учете се от него
Емо,когато съм нагазил във водата,почти винаги ги вадя с бъркане в устата.Канджата идва дълга а за къса, не съм се сетил да нося,иначе имам и такава.Когато съм на брега,работата е друга и там се иска по-дълга канджа,която да компенсира височината на брега,все едно си в лодка.Иначе,малките и аз ги вадя кога за долната джука,кога зад врата,както се намести и както ми е удобно в момента.Иначе,канджата сам си я правя, нагрявам и кова,докато и предам исканата от мен дебелина на острието.После нагрявам отново и със секач,правя контрата.Много е просто и се иска материал - неръждавейка,газова горелка,чук,секач ,релса и малко фантазия.
- тони котев
- научил се да хвърля
Емо ,прав си,че с големият сом се сблъсках за пъв път миналата година на Жребеца.Иначе най-големият сом изкаран ми е 1.5-1.6м.На Стилян Къдрев човека беше в лодката и филма още се продава по изложенията.А за щипката ми се видя много по безопасно,ама като дойде ДЯДО,ще те послушам и ще взема една къса канджа.А с Иво Анастасов обикаляме язовирите от 20тина години предимно за хищник.За тролинга може да говориме дълго ,но трябва да дойдеш на един лов при нас на Голак.Тая събота ще подсетя Милко да ти се обади.Emo-83 написа:Извинявам се за категоричното мнение което ще изкажа,но моля колеги с една или две уловени риби(сомове)да не са толкова категорични.Щипки съм имал от всички видове и фирми.Не мога да ги сравня с нито една канджичка.Особенно,ако касае улова на голям сом.И сега се чудя как ще му защипеш четките.Тях не можеш да ги обхванеш с длани.Но всеки знае себе си.Късото въже е добро за уморен и провиснал сом.Но когато е закачен леко,е сигурен начин с щипка и късо въже да го изпуснеш.За да си подсигуриш улова,понякога се налага сома да бъде уловен или боцнат по-рано.А това не е концерт по желание....случките на всеки са различни,но заключения се правят след натрупан опит.В случая не говоря само за моя,а на голяма група сомаджии.
-
- вече хвърля и на тежко
Ето тези ръкавици стават горе долу:
http://www.bultex99.com/productdetail.p ... ductID=230
Обаче пак не са на 100% сигурни. Има и едни други, които продават същата фирма, обаче не ги намерих в сайта. Водят се ръкавици за месарски цехове, целите са от метални влакна и няма пробождане с кука или каквото и да било. Имат само един проблем, струваха около 200 лв.
http://www.bultex99.com/productdetail.p ... ductID=230
Обаче пак не са на 100% сигурни. Има и едни други, които продават същата фирма, обаче не ги намерих в сайта. Водят се ръкавици за месарски цехове, целите са от метални влакна и няма пробождане с кука или каквото и да било. Имат само един проблем, струваха около 200 лв.
Прорезна и прободна рана е различно.....месарските ръкъвици,според мен са неудачни.
Вместо да се чудите какви ръкавици ви трябват,просто пробвайте без тях. 

-
- вече хвърля и на тежко
За тези скъпите гарантирам, че няма как да стане пробождането. Просто ги видях как са направени и няма как да стане. Обаче цената е много неприятна за нещо такова, и за изключително малкото ползване, което ще им направим ние.Emo-83 написа:Прорезна и прободна рана е различно.....месарските ръкъвици,според мен са неудачни.

lovo-бай СТОЯН написа:Ееееееее ,не щете да разберете,че цвета не играе никакава роля,и тва си еНай важна е вибрацията на даден воблер или на каквото там било,блесна силикон и тн.Цветовете са измишьотина на фирмите производителки,щото нали се сещате,не може да има само черен и бял воблер,требе да върви бизнеса.
Един модел мое да си го боядисаш в хиляди шарки, да го направиш като велигденско яйце,и пак ще е вървежен,и ще лови,стига да е правилния за деня.В България никои не троли ,или лови на спининг нощно време ,по разбираеми причини.Но хората си ги думкат здраво и целенасочено през ноща.Щом в тъмното рибата се ориентира за ЧАСТИ ОТ СЕКУНДАТА и знае какво и къде да атакува,за какви цветове говорим,само си чешете езиците.Или нощно време,ловуват само камикадзетата,а пък през деня е ред на вишистите.
![]()
![]()

Риболовци.
-
- вече хвърля и на тежко
Да се похваля с уловено сомче около 60 санта на тролинг. http://forums.nariba.com/gallery/image_ ... ge_id=8885 Естествено плува обратно да порастне.
Мисълта убива действието!
- krokibg
- учете се от него
Браво,малко,малко,ама сомче
Еххх,как ме е яд че не съм ходил още,ама и това ще стане

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Любо,снимай момента на пускането,за да има положителен ефект и за другите! 

- krokibg
- учете се от него
Ще метна някоя снимка,стига да не забравя камерата.Какъвто съм завеян,вечно забравям по нещоTroli Rapala написа:Любо,снимай момента на пускането,за да има положителен ефект и за другите!

-
- вече хвърля и на тежко
Не е излезнало много добре, ама рискувах да си изпусна телефона. http://forums.nariba.com/gallery/image_ ... ge_id=8939Troli Rapala написа:Любо,снимай момента на пускането,за да има положителен ефект и за другите!
Мисълта убива действието!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Да,трябва да се види и разбере,че сомът не е само месо,а достоен за уважение противник!