Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Последна рибка през Март
Последна рибка през Март
Вчера след работа си спретнах последното за този месец ходене за риба, след като се оказа, че уикенда ще го пропусна поради служебни мероприятия
Беше ме яд и на службата, че ми изяждат така целия уикенд, а и на времето, защото не е спирало да духа от... и аз не знам кога. Поне след смяната на астрономическото време сега имам достатъчно свободни часове на разположение и не се налага да бързам за никъде...
На обекта (май няма нужда да пояснявам кой) отидох към 17.15 Високата и мътна вода не успя да ме изненада, защото през деня бях погледнал в Интернет и вече бях подготвен за подобна гледка, от която така или иначе не ми стана особено приятно
Първите замятания потвърдиха очакванията ми за труден риболов, беден откъм уловени рибки
Трудно се нагодих към размера на джиговите глави и набързо изпробвах няколко варианта, като на единия изненадващо дойде и първото кълване. Изненадващо, защото беше буквално в краката ми и защото беше при повдигане на примамката от дъното, което не е напълно характерно при джиговия риболов... Така или иначе рибока беше факт: бяла риба около 500 гр. Не беше едра, но пък затова беше изключително красива:

Както повечето ми рибки, така и тази замина обратно в реката да расте и да се учи
До края реализирах още няколко празни почуквания и един изпуснат дребосък (пак бяла) - всичко в непосредствена близост до брега. Очевидно състоянието на водата беше избутало повечето риба по края и именно там имаше най-голям смисъл да бъде търсена.
Към 19.30 приключих, след като бях посъбрал солидно количество студ и бях огладнял зверски
Сега - поглед напред към Април и оползотворяване на малкото разрешени риболовни дни в него

На обекта (май няма нужда да пояснявам кой) отидох към 17.15 Високата и мътна вода не успя да ме изненада, защото през деня бях погледнал в Интернет и вече бях подготвен за подобна гледка, от която така или иначе не ми стана особено приятно

Първите замятания потвърдиха очакванията ми за труден риболов, беден откъм уловени рибки

Както повечето ми рибки, така и тази замина обратно в реката да расте и да се учи

До края реализирах още няколко празни почуквания и един изпуснат дребосък (пак бяла) - всичко в непосредствена близост до брега. Очевидно състоянието на водата беше избутало повечето риба по края и именно там имаше най-голям смисъл да бъде търсена.
Към 19.30 приключих, след като бях посъбрал солидно количество студ и бях огладнял зверски

Сега - поглед напред към Април и оползотворяване на малкото разрешени риболовни дни в него

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- Zen
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Стефко, ти направо я разби тая бяла риба
. Добре, че повечето я пускаш щото иначе ще застрашиш популацията и в Дунава
. В целия форум няма човек, който толкова последователно да я "мори". Това, че ти се проваля риболова в събота и неделя сигурно е знак "свише"
... щото той господ на бодлива крава рога не дава...
Шегувам се разбира се...
Браво на теб и успех в следващите ти излети през всички месеци!!!

Да, това наистина си беше добра шега - ако моите 10-15 малчугана от началото на годината застрашат нечия популация, то да й таковам популацията азZen написа:Стефко, ти направо я разби тая бяла риба![]()
![]()
. Добре, че повечето я пускаш щото иначе ще застрашиш популацията и в Дунава
![]()
![]()
. В целия форум няма човек, който толкова последователно да я "мори". Това, че ти се проваля риболова в събота и неделя сигурно е знак "свише"
![]()
![]()
![]()
... щото той господ на бодлива крава рога не дава...
Шегувам се разбира се...
![]()

Шегувам се и аз разбира се - всяка жива рибка в повече е от изключителна важност за всеки водоем и всеки от нас трябва да положи своите усилия в тази насока. Пък и когато става дума за бели рибки по 20-30 см. си е направо престъпление да не ги пуснеш.
Много пъти съм се замислял, че няма да е зле поне 1/10 част от тези рибки да ми се върнат, но в размер над 70 см.

- Zen
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
И аз приключих месец март с рибка
. Излета не може да се нарече съвсем успешен, защото бяхме двама човека и за цял ден хванахме само една рибка
..., но пък тя много ми хареса. На 31.03.07 (събота) излязохме на Дунава (на хижа Приста под колибите) без много ентусиазъм и вяра в успеха, защото времето беше неприятно, непостоянно и със "умерен до силен" вятър - слава богу южен. Освен това реката беше доста пълноводна и позамътена. Излязохме късно (около 10 ч.) и докато обиколим местата позагубихме още време. Най-накрая си избрахме място и го захранихме. Хвърлихме две пръчки на плувка и една дънна на торен червей. Мина около час без да има какъвто и да е признак на наличие на риба на мястото. В един момент вятърът издуха плувката на колегата в някакви клечаци и както се оказа се беше оплела като за последно
. Докато се суетяхме покрай плувката се чу дългоочаквания звън на звънеца на дънната въдица... като я погледнах и я видях как се тресе се засилих и засякох, и с удоволствие усетих, че на другия край има някой
. Започнах да обирам трескаво и усещах, че някой се бори, макар че нямаше такива пориви които да застрашат целостта на линията (основно 0.30 и повод 0.20). Като навих по-голямата част от влакното и започна едно мотаене на рибока ту наляво, ту надясно, а два пъти доста упорито се мъчеше да се "потопи"
... накрая го изтеглих до брега и колегата го грабна с кепа... С голямо удоволстви видях един хубав див шаран 2кг и 50см... След това изпълнение хвърлихме още две дънни въдици, но до края на излета нямаше друг подобен удар
. Аз успях да извадя едно попче и това беше. За мен все пак излета е успешен, защото това беше първата ми по-голяма риба за тази година, която при това ми достави голямо удоволствие. 
Колегата ми направи и снимки с мобилния си телефон, но ще мога да ги пусна едва към сряда.

Колегата ми направи и снимки с мобилния си телефон, но ще мога да ги пусна едва към сряда.

Последно промяна от Zen на Нед Апр 01, 2007 9:14 pm, променено общо 2 пъти.
- daniel_g
- разбира нещата
Браво на всички ви за доброто закриване на март и откриване на април ако има такива
Та и аз да се похваля - на Стамболийски - закрих вчера - март с 7-8 бр. каракуди от 400 - 600гр .
А днес открих април със една хубава почти 800 гр каракуда и 4 около 500гр. ( тва за 3 часа сутрина - ( снимки - утре - ето ги :
мястото :

улова:

А за шарана браво, значи по Дунава може да поизлезе някои друг по-хубав до забраната !
Аз смятам следващата събота и неделя да закривам на Овчарица - топлото , та да видим там дали ще даде шарани там.

Та и аз да се похваля - на Стамболийски - закрих вчера - март с 7-8 бр. каракуди от 400 - 600гр .
А днес открих април със една хубава почти 800 гр каракуда и 4 около 500гр. ( тва за 3 часа сутрина - ( снимки - утре - ето ги :
мястото :

улова:

А за шарана браво, значи по Дунава може да поизлезе някои друг по-хубав до забраната !
Аз смятам следващата събота и неделя да закривам на Овчарица - топлото , та да видим там дали ще даде шарани там.
Последно промяна от daniel_g на Пон Апр 02, 2007 9:18 am, променено общо 1 път.
Аз искам да се извиня, че ви подведох, но по стечение на обстоятелствата се оказа, че показаната от мен по-горе рибка не била последната ми за Март
Най-неочаквано в петък следобед, или да сме по-точни привечер, отново ми се отвори парашута да отскоча и да похвърлям на тукашния топъл канал. Не се колебах много
Имах на разположение около час и половина, което обаче се оказа напълно достатъчно за един доста приличен и емоционален спинингов риболов.
Ето какво се случи:
Започнах някъде към 17.30 с облавяне на едно от най-познатите ми места, което в последните няколко излета неминуемо ми спасява капото и дава по някоя рибка. Този път обаче се беше закучило
За около час време успях да регистрирам едно единствено кълване – празно за съжаление, като единствено следите от зъби по главата на примамката издаваха кой е проявил интерес... Нямаше смисъл да упорствам повече тук и затова смених мястото
Отправих се съвсем малко по-надолу по течението, където предния ден имах един изпуснат дребосък и сега се надявах да срещна някой от родителите или поне братята му. Още преди да хвърля съм посрещнат от едно хубаво подгонване на около 2-3 м. от брега – “имам шанс значи” си викам на акъла и замятам. На първото хвърляне идва и поредното кълване. Не много отчетливо, поради което не засичам, а резултата в подобни случаи е ясен, рибката не стигна до брега
След още 2-3 хвърляния дойде и сефтето за деня – бяла рибка от познатия ми размер 200-300 гр.
Нейна снимка няма: нещо ми подсказа, че съм напипал момента и мястото и не исках да губя излишно време, защото по правило такива моменти не траят дълго
Не се бях излъгал в усещанията си и след още 2-3 хвърляния дойде доказателството - втори дребосък, а след още толкова - ясно и ужасно късо почукване, на което реагирах със страшно закъснение. Чак се учудих, че в следващата секунда все пак нещо натежа и тръгна да ми подръпва несигурно от аванса
След около минута се оказа, че имало и по-едри риби в тоя канал

Рибката беше с дължина 54 см., а на тегло може би около 1,5 кг.

Бързи две снимки и отново на работа, щото взе да се смрачава и идваше време да се прибирам. В оставащите 10-15 мин. имаше още какво да се случи. Най-напред регистрирах поредно празно почукване, а после ето това

Усети се не като кълване, а по-скоро като закачка в дъното, която обаче доста бързо ме “пусна”. Беше много близо до брега и бях почти сигурен, че са или корени или някакви заляти от водата треви, но изумлението ми беше пълно когато извадих примамката
Може би на снимката не се вижда добре, но там на куката стояха набучени 2 люспи с неизвестен за мен собственик?!? Така и не разбрах какво се беше случило... Дали бяха люспи от неправилно клъвнала щука (люспите бяха сравнително дребни), или просто съм почесал някоя мирна рибка
Не знам...
Важното е че деня завърши чудесно и отчетох най-успешния си риболов от началото на годината. Незабравимо!!!

Най-неочаквано в петък следобед, или да сме по-точни привечер, отново ми се отвори парашута да отскоча и да похвърлям на тукашния топъл канал. Не се колебах много

Ето какво се случи:
Започнах някъде към 17.30 с облавяне на едно от най-познатите ми места, което в последните няколко излета неминуемо ми спасява капото и дава по някоя рибка. Този път обаче се беше закучило

Отправих се съвсем малко по-надолу по течението, където предния ден имах един изпуснат дребосък и сега се надявах да срещна някой от родителите или поне братята му. Още преди да хвърля съм посрещнат от едно хубаво подгонване на около 2-3 м. от брега – “имам шанс значи” си викам на акъла и замятам. На първото хвърляне идва и поредното кълване. Не много отчетливо, поради което не засичам, а резултата в подобни случаи е ясен, рибката не стигна до брега

Рибката беше с дължина 54 см., а на тегло може би около 1,5 кг.

Бързи две снимки и отново на работа, щото взе да се смрачава и идваше време да се прибирам. В оставащите 10-15 мин. имаше още какво да се случи. Най-напред регистрирах поредно празно почукване, а после ето това

Усети се не като кълване, а по-скоро като закачка в дъното, която обаче доста бързо ме “пусна”. Беше много близо до брега и бях почти сигурен, че са или корени или някакви заляти от водата треви, но изумлението ми беше пълно когато извадих примамката

Важното е че деня завърши чудесно и отчетох най-успешния си риболов от началото на годината. Незабравимо!!!