Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от piterd »

Привет iph,
iph написа:Здравейте,
Днес попаднах на тази гъба около Варненско. Дали е дяволска гъба (Boletus satanas) ?
Моето предположение за твоята гъба е Червеностеблена манатарка /Boletus erythropus/. Допускам също и нетипична окраска (в предвид в каква среда си я намерил ) за Пурпурно червена манатарка /Boletus purpureus/ или /Boletus rhodoxanthus/.
Причината да смятам така е, че не виждам ясна червена мрежа по пънчето характерна за Дяволската гъба /Boletus satanas/, и Огнената манатарка /Boletus luridus/.
До сега не съм намирал Дяволска гъба /Boletus satanas/, но от това което съм чел, би трябвало да има късо и удебелено в основата пънче ( като чушка камба ;-) ) и оцветена в сиво ( като паве ) гугла. ( освен червената мрежа по пънчето)
Огнена манатарка мисля че съм намирал няколко пъти.
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... &sd=d&st=0
Ето тука и една също рядко срещана манатарка /Boletus purpureus/ :
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... age_id=377
Държа да подчертая, че това което съм написал е мое лично мнение, на база прочетено, опит и наблюдение. Не съм имал възможност да проверя с допълнителни изследвания верноста на снимковия материал. Лично аз не бера за консумация Червеностеблена манатарка /Boletus erythropus/ и Огнената манатарка /Boletus luridus/ ( т.е посиняващи манатарки ).
Поздрави и успешен гъбобер.
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Приятели, благодаря за изчерпателните предположения. За съжаление почти нищо от тях не съвпада с конкретния случай. Най-логично изглежда предположението на Piterd за микроорганизмите и неестествените климатични условия. Гъбите ги брахме точно след големите студове и слани по планините около София и след обилни неколкодневни дъждове. Затова си мисля, че може да се е получило своеобразно "подгизване" на гъбите и промяна в химичния им състав, което да се е проявило в раздразване на стомашната флора. За пръв път ми се случва такова нещо и това което мога да ви гарантирам е, че вече ще подхождам много по-предпазливо към гъбите. Поне докато отшумят неприятните спомени от тези сърнели.
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Valco написа:Приятели, благодаря за изчерпателните предположения. За съжаление почти нищо от тях не съвпада с конкретния случай. Най-логично изглежда предположението на Piterd за микроорганизмите и неестествените климатични условия. Гъбите ги брахме точно след големите студове и слани по планините около София и след обилни неколкодневни дъждове. Затова си мисля, че може да се е получило своеобразно "подгизване" на гъбите и промяна в химичния им състав, което да се е проявило в раздразване на стомашната флора. За пръв път ми се случва такова нещо и това което мога да ви гарантирам е, че вече ще подхождам много по-предпазливо към гъбите. Поне докато отшумят неприятните спомени от тези сърнели.
Здрасти,да ти кажа че тази сърнела където я намерих и питах за нея не съм я ял-просто нямаше специфичния мириз,където,ако я помириша и със завързани очи ще я позная-сърнела е ама не е от мойте-та за това питах преди това от кои е -сигурно някой знаеше ама не каза-да повръщам и аз 8)
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

@piterd,
Благодаря ти за изчерпателният анализ.
@Valco,
Днес обхождах нов район за мен. Срещнах един старец и го питах има ли гъби тук. Той ми каза "Момче, има, но не бери, че слани паднаха и гъбата не става за ядене вече." Тогава не му обърнах внимание, но сега четейки твоите главоболия почвам да се замислям.
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

вижте пък аз какво набрах тия дни:
984
983
за гъби съм
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

zastava, като гледам твоите снимки се сетих да попитам. И аз преди дни попаднах на такива гъби, но не посмях да ги ям, защото за разлика от гъбата, която познавам като рижика, тази имаше винено червен сок. Инак и по миризма и по окраска отгоре на шапката беше същата като рижика с зеленеещи петанца и кръгове по-тъмни. Цвета на сока и червенеенето между ламелите обаче ме накараха да потърся да не е сходна гъба. Това, което открих, беше в чуждестранни сайтове. Пишеше в описанието на двата вида рижики, че може и червени да са, но информация на български по въпроса не съм намирала и като знам, че има разлики в гъбите в различните страни не се престраших. Моля някой ако знае да се произнесе по въпроса. :roll:
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

iph написа:Днес обхождах нов район за мен. Срещнах един старец и го питах има ли гъби тук. Той ми каза "Момче, има, но не бери, че слани паднаха и гъбата не става за ядене вече." Тогава не му обърнах внимание, но сега четейки твоите главоболия почвам да се замислям.
Пак само като информация - за същия период е и моя пост за сърнелите,след сланите!!! Зад Кремиковци!
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Хайде сега, lisienn, какви са тези "мои и твои" сърнели, това да не е Берое? Както казах, в наше село ги делим на "орландовки" и "пироговки." А аз бих добавил още един вид - "попръцковки" :lol:
lusienn

Мнение от lusienn »

Valco написа:Хайде сега, lisienn, какви са тези "мои и твои" сърнели, това да не е Берое? Както казах, в наше село ги делим на "орландовки" и "пироговки." А аз бих добавил още един вид - "попръцковки" :lol:
8) Та питаш аз ти отговарям,нали сме пред публика,като отида на пазара-сърнелата е проверена от гъбар-нали така-мерише си на сърнела,тая не ми меришеше, та казах къде съм я брал-и че не ми мерише на нищо-бяла не кремава-без грам мирис на сърнела.Казах че има много-никой не каза проверил ли е,брал ли е-килото вървеше-5лв-имаше много,за консумация ти стигат 3 големи гъби-панирани.Та казвам че също,дядо ми държеше пазара на гъбите преди да си се родил-така както те гледам по снимка,ако е актуална.2 Моя роднина работеше преди два месеца в пирогов-много проблеми от гъби-тази година.Вече не е там бере евро в чужбина :arrow:
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

_cool_ написа:zastava, като гледам твоите снимки се сетих да попитам. И аз преди дни попаднах на такива гъби, но не посмях да ги ям, защото за разлика от гъбата, която познавам като рижика, тази имаше винено червен сок. Инак и по миризма и по окраска отгоре на шапката беше същата като рижика с зеленеещи петанца и кръгове по-тъмни. Цвета на сока и червенеенето между ламелите обаче ме накараха да потърся да не е сходна гъба. Това, което открих, беше в чуждестранни сайтове. Пишеше в описанието на двата вида рижики, че може и червени да са, но информация на български по въпроса не съм намирала и като знам, че има разлики в гъбите в различните страни не се престраших. Моля някой ако знае да се произнесе по въпроса. :roll:
_cool_ според една от книгите ми това различава рижиката от така наречения двойник отровната млечица-след нараняване отделя червен сок,а и самия факт че беше безкрайно вкусно мезе и все още пиша във форума говори че не е била отровна :drinkers:
за гъби съм
pyfka
новобранец
новобранец

Мнение от pyfka »

_cool_ написа:zastava, като гледам твоите снимки се сетих да попитам. И аз преди дни попаднах на такива гъби, но не посмях да ги ям, защото за разлика от гъбата, която познавам като рижика, тази имаше винено червен сок. Инак и по миризма и по окраска отгоре на шапката беше същата като рижика с зеленеещи петанца и кръгове по-тъмни. Цвета на сока и червенеенето между ламелите обаче ме накараха да потърся да не е сходна гъба. Това, което открих, беше в чуждестранни сайтове. Пишеше в описанието на двата вида рижики, че може и червени да са, но информация на български по въпроса не съм намирала и като знам, че има разлики в гъбите в различните страни не се престраших. Моля някой ако знае да се произнесе по въпроса. :roll:
Тук пише, че това всъщност е най-хубавият на вкус от трите вида рижики.
Изображение
Аватар
kopoy_92
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kopoy_92 »

А някой знае ли какво е това ,прилича на някъв плод ? :?:
Изображение

Изображение
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

pyfka, много хубава книга. Може ли заглавие и автор :)

Изброените по-долу все са рижики:
Lactarius deliciousus
Lactarius deterrimus
Lactarius quieticolor
Lactarius sanguifluus - ей тази е с червения сок
Lactarius semisanguifluus

Може да ги видите в Гугъл изображения :rolleyes:
pyfka
новобранец
новобранец

Мнение от pyfka »

Книгата е "Mushrooms and toadstools of Britain and Europe" на Andreas Gminder - http://www.pilzkurs.de/uebermich.html :) и Tanja Bohning
dona2006
новобранец
новобранец

Мнение от dona2006 »

В интернет срещнах снимка и на още една Lactarius indigo: http://en.wikipedia.org/wiki/Lactarius_indigo , ама каква ли е тя?!

А ето моя "улов" от вчера:

Рижики, за пръв път ги срещам, бера и ям. Превъзходни са!
Изображение

и малко сърнели може би последните за сезона.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”