Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Изработка на воблер + и
Модератор: emo vasilev
Re: Изработка на воблер + и
Скоро не съм правил нови воблери, поради липса на време и мързел
.
Сблъсках се с един проблем, воблерите ми са много леки и не мога да замятам на далечна дистанция. Ако се сложи много олово потъва стремително надоло, което не е много желателно. Та въпроса ми е може ли някой да ми адде съвет как да нправя воблер до 4,5см който да лети далече и да не потъва като камък(да гази на около метър макс).

Сблъсках се с един проблем, воблерите ми са много леки и не мога да замятам на далечна дистанция. Ако се сложи много олово потъва стремително надоло, което не е много желателно. Та въпроса ми е може ли някой да ми адде съвет как да нправя воблер до 4,5см който да лети далече и да не потъва като камък(да гази на около метър макс).
Спининг Клуб " АБИЧИ "
- maranzika
- сериозен играч
Кво значи далеко?nikozia написа: който да лети далече
Проблема в това колко далеко ще отиде воблера,не винаги е в самият воблер.

-
- фен клуб-скобар
Колега nikozia, смятам, че новата пръчка, която си взехте наскоро е голям колец и в нея може да е проблема. Поздрави. 

"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D

Проблема не е в такъма(пробвах с различни тояги и влакно(монофил), воблерите са. Чудя се ако направя някой от порядъка на 5гр с размер 4 см как може да стане плитко газещ...
Спининг Клуб " АБИЧИ "
За по плитко а тежък според мен ще стане с малка лопатка която е с малък ъгъл 

-
- новобранец
Nikozia, все пак преразгледай въпроса с такъма. С воблера условието не ми се вижда изпълнимо
.

-
- учете се от него
- Местоположение: НАКАТА Пловдив,Хасково,яз.Ивайловград и после обратно
- Обратна връзка:
Айде и аз да се похваля с първия воблер-''ПИЯНИЯ РУСНАК'' плитко газещ,1-1,5м.

Леко залита настрани като пиян

Леко залита настрани като пиян

Catch /for pleasure/ And /photo for memory/ Release /for future/ Pro
Не помня от кога съм рибар................... но помня,че се зарибих отдавна.
Последен шарко:63 см ,5 кг от река Тунджа в Ямбол.
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Преди месец и нещо четох тази тема, сега вече имам 2 порязани пръста и много стърготини навсякъде
Ще споделя няколко неща, които открих за воблеростроенето през това време и се извинявам, ако са били писани другаде.
В момента нямам снимков материал, но тези дни ще гледам да приложа.
1. От описаните вече методи, избрах дървото и по-специално липата. Добре е да е суха. За да изсъхне по-бързо, обелвам кората.
2. Използвам макетен нож, като се стремя колкото се може по-добре да оформя дървото с него, работата с шкурка е по-досадна, поне за мен. Сменям често резците на ножа;
3. За арматура използвам тел за реотани;
Следващата точка поне според мен е една от най-важните.
4. След като направя прорез за араматурата в долната част на "прототипа", с помощта на длето издълбавам коремчето. Там по-късно поставям малки оловни топчета. Смисълът им не е само да тракат, има две много по-съществени предимства. Центърът на тежестта на воблера вече е променлив. При замятане се измества към опашката и се получава по-добър кастинг. След това се измества в долната част на коремчето и воблерът няма нужда от допълнително балансиране с тежести.
5. Как можем да определим количеството олово? Закачаме някакси към воблера фина мрежичка, в която сме набутали арматирата, куките, топчетата и висчко което искаме да се помещава в него и го топим във вода. Добавяме и махаме топчета. Ако искаме да тракат по-добре, може да сложим стоманени или други топчета.
6. В зависимост от формата на воблера, арматурата може да мине под или над кухината с топчетата. Обикновено е по-удачен първия варинат. Аз слагам топчетата в корема на дървото и от тънка ламаринка изрязвам парче, с което затварям кухината на корема, така че над него да остане място за арматурата. След това слагам арматурата, и плескам поксипол.
7. Преди да се е втърдило прекалено много лепилото, изрязвам с мекетния нож излишното;
8. След шкурката намазвам с пръсти целия воблер с кит за дърво;
9. След това пак шкурка, като гледам да остане минимално количество кит за дърво;
10. За боядисването използвам първо спрей, после акрилни бои.
10.5 Очичките - от холограмно фолио изрязвам кръгчета с помощта на длето с полукръгло сечение. Може и с подострена тръбичка. Накрая една черна точка за зеницата - може с боя, може и с малко кръгче от черно тиксо;
11. Пропуснах лопатката - използвам каквото ми падне, стига да е достатъчно здраво, обикновено режа разни кутии, които вече не ми трябват. Оставям я по-дълга и по-широка и като ходя за риба, винаги си нося макетния нож в джоба
Рисуването ми беше най-големия проблем, както предполагам на повечето от вас. Придържайте се към следното - не се стремете да рисувате сложни неща, които в повечето случаи не се получават. Колкото повече се механизира процеса и по-малко се използва четката - толкова по-добре. Да ме извинят художниците
Могат да се налагат форми, в/у които да се пръска, мрежички за люспи и т.н. Дори и обикновените точки стават трудно с четка. С лак за нокти да не говорим. И да - рибата не я интерсува дали са красиви, но когато направим един красив и няколко грозни, някакси ни се иска да ловим с красивия, пренебрегваме грозните, а може някой от тях да най-уловист
Така че е добре всички да са красиви или поне да са еднакво грозни.
При мен за 1 месец, дялкането се превърна в най-лесното от целия процес. От тази гледна точка, ако направим несполучлив воблер е по-добре да го зарежем и да започнем нов, отколкото да се опитваме да го преправяме.
Добре е да правим воблерите на етапи, а не един по-един. Един ден само дялкаме, един ден лепим, един ден рисуваме и така. Въпреки, че когато един воблер се прави отделно, се влага повече любов и творчество и става по-добър:)

Ще споделя няколко неща, които открих за воблеростроенето през това време и се извинявам, ако са били писани другаде.
В момента нямам снимков материал, но тези дни ще гледам да приложа.
1. От описаните вече методи, избрах дървото и по-специално липата. Добре е да е суха. За да изсъхне по-бързо, обелвам кората.
2. Използвам макетен нож, като се стремя колкото се може по-добре да оформя дървото с него, работата с шкурка е по-досадна, поне за мен. Сменям често резците на ножа;
3. За арматура използвам тел за реотани;
Следващата точка поне според мен е една от най-важните.
4. След като направя прорез за араматурата в долната част на "прототипа", с помощта на длето издълбавам коремчето. Там по-късно поставям малки оловни топчета. Смисълът им не е само да тракат, има две много по-съществени предимства. Центърът на тежестта на воблера вече е променлив. При замятане се измества към опашката и се получава по-добър кастинг. След това се измества в долната част на коремчето и воблерът няма нужда от допълнително балансиране с тежести.
5. Как можем да определим количеството олово? Закачаме някакси към воблера фина мрежичка, в която сме набутали арматирата, куките, топчетата и висчко което искаме да се помещава в него и го топим във вода. Добавяме и махаме топчета. Ако искаме да тракат по-добре, може да сложим стоманени или други топчета.
6. В зависимост от формата на воблера, арматурата може да мине под или над кухината с топчетата. Обикновено е по-удачен първия варинат. Аз слагам топчетата в корема на дървото и от тънка ламаринка изрязвам парче, с което затварям кухината на корема, така че над него да остане място за арматурата. След това слагам арматурата, и плескам поксипол.
7. Преди да се е втърдило прекалено много лепилото, изрязвам с мекетния нож излишното;
8. След шкурката намазвам с пръсти целия воблер с кит за дърво;
9. След това пак шкурка, като гледам да остане минимално количество кит за дърво;
10. За боядисването използвам първо спрей, после акрилни бои.
10.5 Очичките - от холограмно фолио изрязвам кръгчета с помощта на длето с полукръгло сечение. Може и с подострена тръбичка. Накрая една черна точка за зеницата - може с боя, може и с малко кръгче от черно тиксо;
11. Пропуснах лопатката - използвам каквото ми падне, стига да е достатъчно здраво, обикновено режа разни кутии, които вече не ми трябват. Оставям я по-дълга и по-широка и като ходя за риба, винаги си нося макетния нож в джоба

Рисуването ми беше най-големия проблем, както предполагам на повечето от вас. Придържайте се към следното - не се стремете да рисувате сложни неща, които в повечето случаи не се получават. Колкото повече се механизира процеса и по-малко се използва четката - толкова по-добре. Да ме извинят художниците

При мен за 1 месец, дялкането се превърна в най-лесното от целия процес. От тази гледна точка, ако направим несполучлив воблер е по-добре да го зарежем и да започнем нов, отколкото да се опитваме да го преправяме.
Добре е да правим воблерите на етапи, а не един по-един. Един ден само дялкаме, един ден лепим, един ден рисуваме и така. Въпреки, че когато един воблер се прави отделно, се влага повече любов и творчество и става по-добър:)
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
- каридата
- учете се от него
Не намирам основната тема за самоделките та реших да пусна тук последните си отрочета.Тъй като сезона е щукарски си направих два осем сантиметрови фофлера.

Ходене му е майката.
Хендмейдър
paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим''
Хендмейдър
paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим''

Много хубави
Някой ден, като дойда по вашия край ще ги видим в действие - ако става де. Ако има възможност сложи по големи куки, за щуката големи куки няма.
НАСЛУКА

НАСЛУКА
Тракането на женски токчета винаги предава морзово послание, водещо до незабавна, пълна и повсеместна бойна готовност.
- arilus
- ще става разбирач
айде нещо и от мене:

големия го харесват щуките, а след малкия тичат костурчета но няма сефте.

големия го харесват щуките, а след малкия тичат костурчета но няма сефте.
Аре и аз да пусна някой след дългата пауза. Първа тракалка, трислойна с доста голяма съчма, имитация на екогиър цк40ф. Получи се
. Играта страхотна, а тракането
, уникално разтраква цялата баня(изпитния полигон).
Вече почвам тракалки.
пп. и не го гледайте че е малко недодялан още не е лакиран...

Вече почвам тракалки.
пп. и не го гледайте че е малко недодялан още не е лакиран...

Спининг Клуб " АБИЧИ "
Колеги много се извинявам че пускам темата тук, но незнам къде.Въпроса ми е дали във "микро асу"в Пловдив имат някви изрески на разпенено ПВЦ ?
Благодаря ви за вниманието
Благодаря ви за вниманието
Колеги и колежки, от доста време не бях писал, а от още повече не съм дялкал. Та имах малко време и направих няколко моделчета, тях обаче довечера ще ги кача. Сега искам да попитам за мнение за цветове на тези двата, които не са готови все още:

Ето и всичко, което съм направил до сега: