Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- научил се да хвърля
Re: Има ли гъбари?
Нещо май не ги сготвих добре тези режики
Вие как точно ги готвите (след като се извари и хвърли водата)?

На скоро,колко-скоро-30години,минаха от как не е съм ги ял-но съм ги брал-не са върха на сладоледа,на всеки пазар в София продават-култивирана кладница-сварява се и се нарязва на ситно,прави се на салата-половинка ти стига-около-2 лв,подправя се с нарязан лук,олио,копър,чесън и оцет пусках някъде снимка преди-тук на моя комп пишат сумати народ та ми няма снимкитеdianstefanov89 написа:Нещо май не ги сготвих добре тези режикиВие как точно ги готвите (след като се извари и хвърли водата)?

Риболовци.
-
- научил се да хвърля
Колко време се варят гъбите попринцип, защото тез режики ги варих 10 мин и после ги мих със студена вода и после ги задуших с малко и маргарин и подравих със сол и черен пипер. Сега като са седели в хладилника са си супер само че им липса нещо като някакво мясо
или пък някакво сирене примерно синьо 

Здравейте. От много време следя форума, който е базкрайно интересен. От риболов нищо не разбирам за съжаление, но гъби бера от години. Разбира се определени видове, които познавам. Тук научих доста неща, за което благодаря на всички. Колкото до приготвянето на рижиките мога да споделя как ги приготвяме вкъщи. Мариновани разбира се тъй като са чудесно мезе. Бланшират се 10 мин. в кипяща вода след което се изстудяват. Отделно се вари марината от 150мл вода, 70мл оцет,15-20г сол и се оставя да изстине( количеството се отределя в зависимост от набраните гъби). Нарязаните гъби се редят в буркани като се прибавя черен пипер на зърна, бахар и дафинов лист ( някои слагат и чесън) долива се с изстиналата марината и бурканите се стерилизират 20 мин. Доста вкусни стават когато към рижиките са прибавени и масловка и овчи нос. Опитайте - няма да съжалявате.
До Marincheshki : Третата гъба на мен лично ми прилича на Hygrophorus hypothejus или Кехлибарена гъба. Расте в борови гори до късна есен.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- новобранец
Благодаря на всички отзовали се да помогнат
За съжаление не набрах нито една от гъбите, така че няма да разбера дали са били вкусни.
Поздрави!

Точно така (втората снимка), гъбата е малка, сиви ламели, на самодивки хора, в района на Добростан (Асеновград).Valco написа:... На втората снимка си снимал Обикновена есенна гъба (Tricholoma terreum), която заради съждивия цвят, колегата е кръстил "саждивка." На третата снимка си снимал някаква друга гъба, която не познавам. Типичен пример за обикновената есенна гъба (Tricholoma terreum) си показал на втората снимка. Тя е малка гъба, 5-8 см, ламелите задължително са сиви, а не жълти. Тази нелоша гъба излиза на самодивски хора в смесена гора. Има много хубав аромат, но пънчето е малко жилаво. За пръв път тази година брахме солидни количества от нея в района на Асеновград. Обикновено излиза в началото на септември до ноември. Опасен двойник, както piterd е отбелязал е Тигровата гъба (Tricholoma Pardinum).
Да мисля, че това е гъбата.asteo написа:До Marincheshki : Третата гъба на мен лично ми прилича на Hygrophorus hypothejus или Кехлибарена гъба. Расте в борови гори до късна есен.
За съжаление не набрах нито една от гъбите, така че няма да разбера дали са били вкусни.
Поздрави!
-
- новобранец
coconut - Провери гъбата с миризма на горчив бадем дали не е Hygrophorus agathosmus (бадемова гъба).
Благодаря mosquito fish,разгледах чуждестранната литература из нета и мисля,че това е гъбата Hygrophorus agathosmus,която ти предположи.
Ядлива гъба с не особенни вкусови качества/предполагам заради натрапчивата бадемова миризма/,но при изследвания показва антимикробна активност срещу различни бактерии, които са патогенни за човека!!!
dona2006,благодаря и на теб!
чакам потвърждение за горската печурка и се втурвам да бера
.Това което ме учудва е размерите на гъбата която намерих 20см в диаметър,а никъде на прочетох да достига такива размери.......
Като се включат по-вещите в хобито се надявам да има малко повече "светлина"
поздрави на всички във форума!
Ядлива гъба с не особенни вкусови качества/предполагам заради натрапчивата бадемова миризма/,но при изследвания показва антимикробна активност срещу различни бактерии, които са патогенни за човека!!!
dona2006,благодаря и на теб!
чакам потвърждение за горската печурка и се втурвам да бера

Като се включат по-вещите в хобито се надявам да има малко повече "светлина"

поздрави на всички във форума!
Привет на всички риболовци и гъбари!:)
Страхотна и много полезна тема,благодаря на всички,които пишат тук!
Имах късмета вчера и аз да посъбера малко гъбки-печурки.
Имаше едни,които ме озадачиха-
наглед нормална гъба-без калъфче в основата,с приятен гъбен аромат,
гуглата леко жълтее,а ламелите бледи,сивобели при някои дори отиваха към кремаво.
След престой от една нощ-повечето покафеняха отдолу.
Дано успея да покажа снимки,та някой от вас-поназнайващите повече
да ми каже дали са печурки,или не са.
Успех на всички!
ВЪПРОСНИТЕ ПЕЧУРКИ
ИСТИНСКИТЕ(за мен)
Страхотна и много полезна тема,благодаря на всички,които пишат тук!
Имах късмета вчера и аз да посъбера малко гъбки-печурки.
Имаше едни,които ме озадачиха-
наглед нормална гъба-без калъфче в основата,с приятен гъбен аромат,
гуглата леко жълтее,а ламелите бледи,сивобели при някои дори отиваха към кремаво.
След престой от една нощ-повечето покафеняха отдолу.
Дано успея да покажа снимки,та някой от вас-поназнайващите повече
да ми каже дали са печурки,или не са.
Успех на всички!
ВЪПРОСНИТЕ ПЕЧУРКИ
ИСТИНСКИТЕ(за мен)

Последно промяна от ZDRAVEC на Съб Дек 11, 2010 11:50 am, променено общо 1 път.
колега ZDRAVEC,погледни тази и сравни с твоите ВЪПРОСНИ ПЕЧУРКИ?!
http://gubite.com/vidove-gubi/anasonova ... dliva-gyba
днес бях на едночасова разходка в близкия парк,въпроси и снимки ....... скоро!
поздрави на всички в темата
http://gubite.com/vidove-gubi/anasonova ... dliva-gyba
днес бях на едночасова разходка в близкия парк,въпроси и снимки ....... скоро!
поздрави на всички в темата

Благодаря,колега coconut ,описанието за анасоновата печурка почти напълно се припокрива с това,кото съм набрала.
Но все пак"страх лозе пази"-не ядох от тези въпросните...,макар и жалко,...прекрасни плътни гъбки...
Час по час стривах и душих като ловджийска хрътка от гъбките...
анасон...
А как мразя мастика..
:):)
Наслука на всички!
Но все пак"страх лозе пази"-не ядох от тези въпросните...,макар и жалко,...прекрасни плътни гъбки...

А как мразя мастика..

Наслука на всички!
[quote="ZDRAVEC"]
анасон...
само така колега
,радвам се че съм ти бил полезен!
Сега имам питане към всички участници в темата,че съм леко притеснен
Днес 03.12.докато се разхождах в парка,реших да си откъсна някоя друга сърнела и печурка/до колкото са оставили колегите де,че срещах повече останки,само пънчета накъсани грубо/,намерих отново някой доста странни видове за мен.По принцип не пипам,но си казах взимам за да обсъдя във форума!!!Моля да резгледате снимките и да си кажите мнението,благодаря!
Слузесто-лепкава гугла със светли ламели,плътно пънче/и двете не промених цвета си досега,5ч по-късно/,при откъсването имаше неопределен мирис,а сега като я душа леко гъбен аромат,и това което ме кара да се замисля най-много е,че имаше в основата си нещо като Волова???!!!НЯМАШЕ ПРЪСТЕН и следи от такъв,а е сложих при другите гъби......
....... та да не съм набрал някаква мухоморка от любопитство???!!!
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... ge_id=2393
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... ge_id=2391
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... ge_id=2390
тази още по лепкава и слузеста,като че ли същата ,но по млада!
http://forum.nariba.com/gallery/image.p ... w=no_count

само така колега

Сега имам питане към всички участници в темата,че съм леко притеснен

Слузесто-лепкава гугла със светли ламели,плътно пънче/и двете не промених цвета си досега,5ч по-късно/,при откъсването имаше неопределен мирис,а сега като я душа леко гъбен аромат,и това което ме кара да се замисля най-много е,че имаше в основата си нещо като Волова???!!!НЯМАШЕ ПРЪСТЕН и следи от такъв,а е сложих при другите гъби......
....... та да не съм набрал някаква мухоморка от любопитство???!!!
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... ge_id=2393
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... ge_id=2391
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... ge_id=2390
тази още по лепкава и слузеста,като че ли същата ,но по млада!
http://forum.nariba.com/gallery/image.p ... w=no_count
- trepachoo
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Coconut,и аз попаднах на два пъти на тези гъби и с интерес очаквам някой с компетентно мнение...? 

- rosboz
- ще става разбирач
Здравейте, днес бях за риба и видях много гъби израснали на туфу върху пънове на тополи.
Местните ги беряха с касетки.
Питах ги какви са и отговора беше, че се ядат, така и не разбрах каво за гъба е това.
Моля, помагайте.
Ето и снимки.

Местните ги беряха с касетки.
Питах ги какви са и отговора беше, че се ядат, така и не разбрах каво за гъба е това.
Моля, помагайте.
Ето и снимки.

ski today
work tomorrow
work tomorrow
-
- ще става разбирач
Това са припънки колега, само че те са 5-6 вида ...Аз специялно тези не ги бера, а събирам друг вид които е по-тъмен, гъбите са "мъхести" и имат пръстенче. Стават перфектно мезе-мариновани