Мазна ракиджийска гъбена чорба за полеви условия

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
RUMB
новобранец
новобранец

Мазна ракиджийска гъбена чорба за полеви условия

Мнение от RUMB »

Продуктите са доста разтегливо понятие в тази рецепта-широк спектър на взаимозаменяемост.Като да не си в кухнята си.
На първо място да ви запозная с мойто разбиране какво НЕ Е подходящо за една гъбена чорба:
Чесън
Лук
Ориз
Влагането на който и да е от горните продукти е нежелателно.Това са силно абсорбиращи продукти за гъбения вкуслАко искате да имате ГЪБЕНА чорба-изключете ги .
А сега-към необходимите продукти:
-Гъби-по принцип всякякви ядливи.Лично аз предпочитам Пачи крак и кладница.Идеалният вариянт са челадинките.Ако присъства нечия съпруга на излета и има минимални познания за челадинки-още по-добре-тъкмо няма да пречи на риболова докато ги набере.След измиването на гъбите обаче не се препоръчва да се заема жена с готвенето.
-1.Доматено пюре/доматен сок/лютеница/мачкани пресни домати/червен пипер млян.Взаимозаменяеми са.Може и от всичко в букет да се сложи.
-2.ЕДИН среден картоф на всеки 5-6 литра чорба.Нарязва се на кучета около 1 см.
-3.Сухи люти чушлета/чили/домашна туршия люти чушлета-обилно количество.
-4.Олио-Повечко от нормално приетото за други супи и чорби.
-5.Фиде/спагети натрошени.Ако липсват тогава слагате два картофа.
-6.Кимион
-7.чубрица
-8.Сминдух
-9.Девисил
-10.Чорбата носи 1 морков и 1-2 пресни нарязани чушки.Може и от туршия.Но може и без тях.
Почистените и нарязани гъби плюс картофените кубчета се слагат да заврят и се подсоляват.Люти чушки смело слагате.Олио.Десетина минути преди да се сварят се слага фидето/спагетите.Няколко минути след това се прибавят продуктите от група едно до получаване на добър червен цвят.Но приблизително-на 5 литров съд-от около 200 грама ако се използва лютеница или пюре до около 500 грама ако ползвате пресни намачкани домати.Може да се добави по една супена лъжица запържено брашно и червен пипер за леко сгъстяване .Това ако сте използвали пресни домати.Но може и да се пропусне.
Женската част на компанията не трябва да гледа по време на приготвянето.Защото много досаждат със забележки кое как се прави и кое как не се прави.Понеже ми е писнало от такива дето след като не съм се съобразил с нито една тяхна препоръка да обобщават "от това нищо няма да излезе"...и после да си сипват допълнително.
Накрая след" сервиране" препоръчвам леко подкиселяване с оцет/лимон/лимонтозу/лимонов сок.Чорбата трябва да е стабилно подлютена до избиване на пот по челото.Консумира се топла до гореща.Да се гаси пожара от лютото със изстудена ракия.А пожара от ракията да се гаси с гъбена чорба.По тази причина в летните жеги някои експерти препоръчват да се употребява след залез слънце.
Наздраве и наслука.
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Re: Мазна ракиджийска гъбена чорба за полеви условия

Мнение от ribolovcho »

mmmmmmmmmmm вкусноо
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Яко :smt023 , аз също съм сексист, добре че няма феминистки тук. :wink:
Ако ориза е абсорбатор за гъбения вкус, фидето и картофите не са ли? :roll:
нямам живарник
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от David Kamenov »

Добра чорбица !
Риболова е хоби.Наслука :)
RUMB
новобранец
новобранец

Мнение от RUMB »

hristotihov написа:Яко :smt023 , аз също съм сексист, добре че няма феминистки тук. :wink:
Ако ориза е абсорбатор за гъбения вкус, фидето и картофите не са ли? :roll:
За ориза може би си прав, че колкото и фидето е абсорбатор.Въпрос на личен вкус за ориза.Виж-многото картофи си пречат-та за това съм и подчертал-един картоф.
Може би не съм подбрал точната дума.Не е проблем , че фидето или ориза ще ти абсорбира гъбения вкус.Проблем е обаче да не се използват вкусове, които са силни, специфични и доминират над гъбите.Лично аз не признавам ред манджи без лук, но за гъбената чорба съм категоричен-тук без грам лук и чесън.
За сексист -съм,но умерен.Просто никога нямам нерви да бера челадинки , особено когато има по-едри гъби.Но умирам за чорба от тях.Понякога като ходя за гъби взимам майка ми с мен.Вече е на години и не може да обикаля из шубраците , та сяда на кофата и набира така , че си отяждам после.А когато си за риба хептен не върви да скубеш челадинки...виж от по-големи гъбки и 2 бройки ти стигат за една котларка, а те понякога са ти под носа.Но за готвенето съм категоричен-за да стане баш ракиджийска чорба си трябва да я изпипа ракиджия.
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

За моя вкус мащерката и магданозът, както и черния пипер, са задължителни в гъбената чорба, ако и да е на полева .
Без тях все ще ми е недоовкусена, пък и ракийката няма да върви, да не говорим за приказката :)
emilio19711
новобранец
новобранец

Мнение от emilio19711 »

без картофи и фиде, оригинала е с ориз, моркови и чушка , чер или бял пипер, МАЩЕРКА, Магданоз на края, може и малко чубрица и гъби /горски/, защото тия които ги продават не блъскат на нищо
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Margatyna »

RUMB написа:Продуктите са доста разтегливо понятие в тази рецепта-широк спектър на взаимозаменяемост.Като да не си в кухнята си.
На първо място да ви запозная с мойто разбиране какво НЕ Е подходящо за една гъбена чорба:
Чесън
Лук
Ориз
Влагането на който и да е от горните продукти е нежелателно.......... Наздраве и наслука.

E, не! :) не мога да се съглася с теб относно неползването на гореописаните продукти.Относно подправките с удоволствие ще прескоча кимиона, а ще ползвам риган, мащерка, съвсем малко джоджен и много магданоз. Като чорба за ракия си ти я бива рецептата, но недей така категорично да изключваш лука и чесъна!:)))) Ето как се напасват чудесно с гъбена супа (втори вид): http://margatyna.blogspot.com/2011/01/4 ... -5-12.html
martineti
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от martineti »

Чудесна рецепта колега обмислям да я пробвам тези дни :smt023 :partyman:
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
martineti
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от martineti »

Чорбата стана уникална :drinkers: препоръчвам на всички да я пробват. Благодаря за рецептата
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

мммммммммм обожавам чорбица от челядинки и хич не ме мързи да ги скубкам, докато не напълня плика или кофата, не спирам ,после 2 часа ги пощя от тревици на саладка и ракийка пред завистливи шушумиги от входа ,иска им се ма мързела е по голям :lol:,да си наберат а полето пълно !Няма еквивалент по аромат спрямо другите гъби,тя самата си е подправка и колкото и други продукти да се слагат си доминира. А ако шибнеш и една шепа джанки...... :drinkers:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”