Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com
Форум
Кулинария
Риболовна кухня
Консверва "Ропотамо" ?
Модератор: sapuna
- GODzillata
- и господ не е толокова добър

Консверва "Ропотамо" ?
Привет.
Някой да сподели рецепта за "Ропотамо" - нали помните консервите от едно време, чувал съм, че и сам човек може да си я направи едно към едно - някой знае ли как?...и с каква риба е най-добре?
Някой да сподели рецепта за "Ропотамо" - нали помните консервите от едно време, чувал съм, че и сам човек може да си я направи едно към едно - някой знае ли как?...и с каква риба е най-добре?
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- sapuna
- Модератор

- Обратна връзка:
Моята е следната:
Скобар,нарязан на шайби.В тенжера наливам еднакви количества олио ,оцет и вода да покрие рибата.Сол-на вкус.Варя без да бъркам докато рибата омекне така,че вилицата да се боде.(не се бърка,за да не се разкашква)С решетъчна лъжица вадиш парчетата и редиш в буркан-ред риба,ред кисели краставички,грах,варен фасул,лъжица лютеница и пак отначало.Според вкуса-черен пипер зърна,дафинов лист,клонче риган.Аз слагам и по две зърна бахар.Заливам с отварата от варенето,запечатвам и два часа стерилизация.Колкото е повече доматената субстанция,толкова по малко кости.Рибата не е от значение!
Наздраве и Наслука!!!
Скобар,нарязан на шайби.В тенжера наливам еднакви количества олио ,оцет и вода да покрие рибата.Сол-на вкус.Варя без да бъркам докато рибата омекне така,че вилицата да се боде.(не се бърка,за да не се разкашква)С решетъчна лъжица вадиш парчетата и редиш в буркан-ред риба,ред кисели краставички,грах,варен фасул,лъжица лютеница и пак отначало.Според вкуса-черен пипер зърна,дафинов лист,клонче риган.Аз слагам и по две зърна бахар.Заливам с отварата от варенето,запечатвам и два часа стерилизация.Колкото е повече доматената субстанция,толкова по малко кости.Рибата не е от значение!
Наздраве и Наслука!!!
- ustata
- новобранец

- Обратна връзка:
моята е тази: за 5кг каквато и да е риба. значи 5кг изчистена риба изрязваш всички пеки, слагаш в солена вода( саламура)за 24h . в голям съд на дъното нареждаш лозови пръчки(целта е да се повдигне рибата от дъното) и нареждаш рибоците, може и нарязани, и наливаш 2 чаени чаши олио и 2 ч оцет , слагаш 10-ина зърна баxaр, черен пипер , и ЕДИН дафинов лист . вариш на бавен огън 2h. при това рибата се вари на пара и пуска доста чорбичка, ако е необходимо може да добавиш и чаша вода.оставяш да се охлади и я вадиш от съда. чорбата която е останала в съда я разбъркваш с 2-3 бурканчета лютеница,сварен боб (количеството е по твоя преценка).цлед това в буркан слагасх от сместа и редиш парчета риба ,к.краставички ,по твои избор може да сложиш и пипер от буркан. затваряш и вариш пак 2h. a ako добавиш и тънко парченце лимон става страхотно мезе
опитаи става 1/1 с ропотамото.