Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Особености при риболова с мач
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- вече хвърля и на тежко
Особености при риболова с мач
Здравейте колеги доста време се кана да си взема мач накрая се реших ще си взема,но има друг проблем,не съм много на ясно с този метод на риболов,търсих из форума да прочета разни неща но не намерих конкретни неща,много ще съм благодарен ако ми дадете някакви съвети,ще ползвам мача в затворени водоеми.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Re: Особености при риболова с мач
Не разбрах, какво конкретно питаш?Иван Златев написа:Здравейте колеги доста време се кана да си взема мач накрая се реших ще си взема,но има друг проблем,не съм много на ясно с този метод на риболов,търсих из форума да прочета разни неща но не намерих конкретни неща,много ще съм благодарен ако ми дадете някакви съвети,ще ползвам мача в затворени водоеми.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
-
- вече хвърля и на тежко
Ами интересува ме какви монтажи се направят,като цяло особености на мач риболова
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Особенностите на мач риболова са, че ловиш с прът с макара, телескопичен или не, на голяма дистанция или не. Лови се с плувка /ваглер или слайдер/ прикрепена към линията в една точка, подвижно или не, на дъното или не. Акцентира се върху прецизното измерване на дълбочината, прецизното захранване, прецизното замятане и потапяне на линията /между плувката и върха на пръта/. Това най-общо е мачовият риболов.
Не очаквай някой да ти напише от А до Я по толкова обширна тема, защото не ти се занимава да попрочетеш, отсееш прочетеното и зададеш въпроси, които не изискват часове писане за кратък отговор.
Не очаквай някой да ти напише от А до Я по толкова обширна тема, защото не ти се занимава да попрочетеш, отсееш прочетеното и зададеш въпроси, които не изискват часове писане за кратък отговор.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Заглавието е много добро , но няма конкретни въпроси. Давай точен въпрос или нещо което те мъчи, но конкретно?
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
-
- вече хвърля и на тежко
Добре,най-вече ме интересуват монтажите,има ли нещо по различно при утежнението на линията при подвижна и неподвижна плувка,ако може снимки или линк към тема в която са обсъждани вече тези проблеми.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=81&t=22318
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=81&t=37172
Най общо, фиксиран ваглер се ползва при ловене на малка дълбочина, при над 2- 2,5 метра дълбочина аз лично бих предпочел да ловя с подвижен ваглер, а при екстремни дълбочини и слайдер. Подредбата на утежнението е не според метода, а търсеният ефект. Примерно може при 5 метра дълбочина да искаш да пропадаш бавно и естествено през последните метър -метър и половина или при два метра дълбочина да искаш да пропадаш бързо до дъното, за да избягваш дребосъци в повърхностният слой.
При фиксиран ваглер се ползват най вече плувки, които изискват минимално утежнение на линията, понякога само 2-3 дроперчета. Колкото по на дълбоко ловим, утежнението на линията се увеличава, за сметка на това на самият ваглер.
Колкото по-голяма част от общото утежнение е на самият ваглер, толкова по-далече лети и е по-нестабилен при вятър, течение. И обратно, колкото по-голяма част от утежнението е на линията, толкова е по-стабилен, за сметка на дистанцията на замятане.
Препоръчвам ти по-прости и изчистени монтажи, ще ти спестят доста оплитания и нерви.
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=81&t=37172
Най общо, фиксиран ваглер се ползва при ловене на малка дълбочина, при над 2- 2,5 метра дълбочина аз лично бих предпочел да ловя с подвижен ваглер, а при екстремни дълбочини и слайдер. Подредбата на утежнението е не според метода, а търсеният ефект. Примерно може при 5 метра дълбочина да искаш да пропадаш бавно и естествено през последните метър -метър и половина или при два метра дълбочина да искаш да пропадаш бързо до дъното, за да избягваш дребосъци в повърхностният слой.
При фиксиран ваглер се ползват най вече плувки, които изискват минимално утежнение на линията, понякога само 2-3 дроперчета. Колкото по на дълбоко ловим, утежнението на линията се увеличава, за сметка на това на самият ваглер.
Колкото по-голяма част от общото утежнение е на самият ваглер, толкова по-далече лети и е по-нестабилен при вятър, течение. И обратно, колкото по-голяма част от утежнението е на линията, толкова е по-стабилен, за сметка на дистанцията на замятане.
Препоръчвам ти по-прости и изчистени монтажи, ще ти спестят доста оплитания и нерви.
-
- вече хвърля и на тежко
Мерси колега стана ми ясно,ще разгледам по подробно темите които ми даде и нещата ще е изяснят нацяло 

- vladofommi
- вече хвърля и на тежко
А те поне за мен са неизбежни.От три години наблягам на мачовия риболов и поне по един път на ден ми се случва да оплитам.Ако пък ме домързи да махна оплетеното влакно проблемите продължават.И при вас ли е така колеги?Венелин Радушев написа: Препоръчвам ти по-прости и изчистени монтажи, ще ти спестят доста оплитания...
единственото хубаво нещо на риболова във варненска област е темата във форума
- Кузмич
- dreamer
За да не оплиташ едно от най-важните неща освен подредбата на тежести, стопер и вирбел е да стопираш линията малко преди да падне във водата.
Като замятам преди да се приводни такъма слагам ръката отпред на шпулата по този начин се постига изпъване на самата линия и вероятноста да се оплете същата е минимална.
Успех.
Като замятам преди да се приводни такъма слагам ръката отпред на шпулата по този начин се постига изпъване на самата линия и вероятноста да се оплете същата е минимална.
Успех.

Мойсей: "Законът е всичко!"
Христос: "Любовта е всичко!"
Маркс: "Парите са всичко!"
Фройд: "Сексът е всичко!"
Айнщайн: "Всичко е относително..."
Аз по принцип съм музикален помияр...
Христос: "Любовта е всичко!"
Маркс: "Парите са всичко!"
Фройд: "Сексът е всичко!"
Айнщайн: "Всичко е относително..."
Аз по принцип съм музикален помияр...
-
- вече хвърля и на тежко
Също искам да питам макарата за мач с какво предавателно число е хубаво да бъде по голямо или по малко ?
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Предавателното число е хубаво да е голямо, а шпулите широки и плитки.
Послушай колегата по-горе, за приводняването на линията, има изписано за това...
Послушай колегата по-горе, за приводняването на линията, има изписано за това...
Регистрирай се ЕТО ТУК и ще можеш да теглиш и гледаш на воля нагледни материали за какъвто си искаш риболов ! 

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Пловдив е голям град. Определено има много риболовци. И тук във форума също. Няма начин и да нама регионален форум "Майна"
. Та досаждаш на лс и все някой ще ти върже да направите заедно риболов. Питаш го какво пие, като не забравяш и подходящото мезе, понаучаваш нещо и тогава пускаш теми с вече смисленни въпроси.
Туй къде го написах по-горе го прави след около два месеца. И накрая едно пожелание. Остани си цял живот с магията на риболова. Тоз е най-прекия път към Нирвана.

Туй къде го написах по-горе го прави след около два месеца. И накрая едно пожелание. Остани си цял живот с магията на риболова. Тоз е най-прекия път към Нирвана.
- Георги Кръстев
- сериозен играч
По-добре е по-малко брой намотки, по-бавна , но с голяма шпула .Иван Златев написа:Също искам да питам макарата за мач с какво предавателно число е хубаво да бъде по голямо или по малко ?
От колкото голям брой намотки , много обороти, малка шпула.
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!