Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

балканска пастърва-къде?
Модератор: sapuna
- jorro11
- ще става разбирач
Re: балканска пастърва-къде?
С разпознаването определено нямам проблеми различавам ги от 6-7 годишен.krasimir n. написа:Доста колеги срещат значителни трудности да разпознаят сивен и балканка???Въпреки,че разликите са очевидни.Не казвам ,че си от тях!!!
Все пак съм роден и израснал в край,в който пъстървата е основен вид и се срещат представители и на 3-та вида.
Ами сивени в реката има и от рибарници,и от ентусиасти,и от разни организации,които ги пускат включително и държавни такива.Все пак единствения "аналог" на балканката по издръжливост в студена вода е именно сивена,а балканката се отлежда на малко места изкуствено.Аз също съм пускал сивени(предпочитам ги пред американките по ред причини).На този етап поне за сега си мисля ,че сивена не е в състояние да измести балканката като основен вид в тези реки.krasimir n. написа:но ми е интересно, кой освен колеги ентусиасти е зарибявал със сивен последните 20 сетина години???Изключвам непредвидено изпускане от рибарници и зарибяване за състезания!
- krasimir n.
- научил се да хвърля
Не мога да повярвам ,че "държавна" организация ще зарибява със сивен река,в която има балканка!Със "студената" вода американката се справя не по зле от останалите.Наистина сивена наддава и има най-голям прираст именно при много студена вода и то ако се храни изкуствено(ама това при нашите условия е за 2,3 месеца,ако реката не е карстова(топла
))оставяме настрана,че и през тия месеци хранителната база в свободните реки е бедна дори и за балканките.По борбеност и енергичност е по слаб от балканката(според мен),за американката да не говорим 
Въпреки това,ситуацията в България е такава,че приветствам зарибяването.Сивен--сивен,пак е по добре от нищо.(въпреки,че с балканка е по-добре пък и се намира по-лесно).

Въпреки това,ситуацията в България е такава,че приветствам зарибяването.Сивен--сивен,пак е по добре от нищо.(въпреки,че с балканка е по-добре пък и се намира по-лесно).

Защото се явява интродуциран вид и се намесва в хранителната верига и ареала на балканката и унищожава в големи количества нейното поколение , а самият сивен не може да се самовъзпроизвежда в нашите реки и така популацията драстично намалява.jorro11 написа:В този ред на мисли невиждам защо да не бъде пускан и сивен.
Апропо - всяко самоинициативно зарибяване е забранено от закона , но едва ли някой ще те подведе под отговорност ако си пуснал 100-200 пъстървички (стига материала да е екологично чист) в дадена река. Аз също съм го правил тоя номер....

Ето и координатите на човек от когото съм вземал качествен материал , но преди три години - Пламен от Триград - 0888088641
- jorro11
- ще става разбирач
Кое е вярното сега
Това ми е ясно , но в силно обезрибени реки няма на чие поколение да навреди
п.п.Зарибител от сивен и американка има в държания рибарник на Самоков, балканка докарват само като личинки и не вяка година!
или товаkrasimir n. написа:Единственото място,за което съм сигурен,че имат БАЛКАНКА е Тошков Чарк!(само дето хич не близо до София).
за сивена знам,че се отглежда на доста места(само около Самоков поне на 2)Така че намирането на сивен е по-лесно по принцип.Много ясно,че ако намирането на балканка беше по-лесно щеше да е в пъти по-добре да се пуска тя като местен вид,отколкото да се експериментира с нови такива.Но просто ситуацията в момента е такава,че ако не зарибяват любителски организации и риболовци планинските ни реки ще се обезрибят за отрицателно време.Държавата прави зарибявания с големи периоди на лиспа на такива и при положение ,че пъстървата у нас е законно да се взима запасите й намаляват много бързо без липса на нови зарибявания.krasimir n. написа:въпреки,че с балканка е по-добре пък и се намира по-лесно
salmo написа: Защото се явява интродуциран вид и се намесва в хранителната верига и ареала на балканката и унищожава в големи количества нейното поколение , а самият сивен не може да се самовъзпроизвежда в нашите реки и така популацията драстично намалява.
Апропо - всяко самоинициативно зарибяване е забранено от закона
Това ми е ясно , но в силно обезрибени реки няма на чие поколение да навреди

п.п.Зарибител от сивен и американка има в държания рибарник на Самоков, балканка докарват само като личинки и не вяка година!
- krasimir n.
- научил се да хвърля
И двете са верни!
За Тошков чарк е ясно!
Това,че се отглеждал на поне 2 места(около Самоков и специално на теб ти е по-лесно да го намираш),не значи че се "отглежда" повече от балканката като цяло!!!

За Тошков чарк е ясно!
Това,че се отглеждал на поне 2 места(около Самоков и специално на теб ти е по-лесно да го намираш),не значи че се "отглежда" повече от балканката като цяло!!!
- krasimir n.
- научил се да хвърля
[quote]Много ясно,че ако намирането на балканка беше по-лесно щеше да е в пъти по-добре да се пуска тя като местен вид,отколкото да се експериментира с нови такива.[/quote]
Като е ясно,защо продължаваш да упорстваш?
Да си някой,който тепърва му е дошла в главата светлата мисъл да зарибява с пастървови--как да е!Ама кат гледам,не си от тия
.Понапъни се и зарибявай с балканка.За решилите да зарибяват 100,200 км не би трябвало да са проблем.
Като е ясно,защо продължаваш да упорстваш?