Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Ако макарата не реди правилно влакното.
Модератор: emo vasilev
Ако макарата не реди правилно влакното.
По желание на колеги стигаме и до тази тема.
Напоследък наблюдавам тенденция новите макари да не редят влакното както трябва,това важи повече за евтините модели.Разбира се стари макари които не са имали този проблем могат да бъдат засегнати заради износване.
Ето и как аз решавам този проблем.
Започвам със предния аванс защото по-лесно за изпълнение.
Нека си обясним как макарата навива влакното и защо се получава това.
Най общо казано бигела се върти,а не извършва възвратно-постъпателни движения(има редки изключения).Докато при шпулата е обратното,извършва възвратно-постъпателно движение и по този начин се реди влакното.Това си има горна мъртва точка и долна мъртва точка.При ГМТ е единият край,където свършва нареждането,то ДМТ е другият край,образно казано.
Да приемем че ГМТ е горния крайна шпулата,при капачката.Ако влакното се натруватам трябва да преместим шпулата по-високо,чрез шайби (технически казано това са дистанционни шайби).Преценяваме каква дебелина шайба ни е нужна, и подлагаме под шпулата.Показано на снимката:

Ако влакното се натрупва в ДМТ,се отнема от съществуващите шайби,или се заменят с по-тънки.
При задния аванс нещата са по-сложни.Шпулата е фиксирана и се налага местене на бигела.Ето как става това.
Първо трябва да разглобим макарата.

Сваляме системата за редене на влакното.

Сваляме короната и оста.

Сваляме бигела.първо контра винтчето,ако има такова.

След това гайката държаща бигела за пиньона.

Между бигела и лагера (в случая е втулка)има дистанционни шайби,поставени върху пиньона.Обозначени на снимката.

Как се процедира сега.Като при предния аванс,но по обратния ред.Ако влакното се натрупва в ГМТ се отнема от съществуващите шайби.И обратното,ако се натрупва в ДМТ,се подлагат дистанционни шайби.
Това е от мен.
Напоследък наблюдавам тенденция новите макари да не редят влакното както трябва,това важи повече за евтините модели.Разбира се стари макари които не са имали този проблем могат да бъдат засегнати заради износване.
Ето и как аз решавам този проблем.
Започвам със предния аванс защото по-лесно за изпълнение.
Нека си обясним как макарата навива влакното и защо се получава това.
Най общо казано бигела се върти,а не извършва възвратно-постъпателни движения(има редки изключения).Докато при шпулата е обратното,извършва възвратно-постъпателно движение и по този начин се реди влакното.Това си има горна мъртва точка и долна мъртва точка.При ГМТ е единият край,където свършва нареждането,то ДМТ е другият край,образно казано.
Да приемем че ГМТ е горния крайна шпулата,при капачката.Ако влакното се натруватам трябва да преместим шпулата по-високо,чрез шайби (технически казано това са дистанционни шайби).Преценяваме каква дебелина шайба ни е нужна, и подлагаме под шпулата.Показано на снимката:

Ако влакното се натрупва в ДМТ,се отнема от съществуващите шайби,или се заменят с по-тънки.
При задния аванс нещата са по-сложни.Шпулата е фиксирана и се налага местене на бигела.Ето как става това.
Първо трябва да разглобим макарата.

Сваляме системата за редене на влакното.

Сваляме короната и оста.

Сваляме бигела.първо контра винтчето,ако има такова.

След това гайката държаща бигела за пиньона.

Между бигела и лагера (в случая е втулка)има дистанционни шайби,поставени върху пиньона.Обозначени на снимката.

Как се процедира сега.Като при предния аванс,но по обратния ред.Ако влакното се натрупва в ГМТ се отнема от съществуващите шайби.И обратното,ако се натрупва в ДМТ,се подлагат дистанционни шайби.
Това е от мен.

-
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Re: Ако макарата не реди правилно влакното.
Доста полезна информация благодаря 

Риболова е хоби.Наслука 

- mitiogt
- ще става разбирач
Благодаря Колега

Любими Риболовни сайтове:
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu
-
- разбира нещата
Подробна и нагледна информация.Благодарско колега.

- muharcheto
- вече хвърля и на тежко
Нещо наистина много полезно-ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ ЗА ТРУДА КОЙТО СИ ПОЛОЖИЛ КОЛЕГА.
п.п.Незная как се работи с този рейтинг,но от мен имаш 5
п.п.Незная как се работи с този рейтинг,но от мен имаш 5

Човек и добре да живее,рано или късно се жени.
Привет и НАСЛУКА!!!
Привет и НАСЛУКА!!!
- ivan.g.andonov
- фен клуб-скобар
браво колега .добър си и технически много грамотен и полезен и ако това което ще те питам не те затруднява ми отговори.при двоен аванс се натрупва в ДМТ.кой аванс да поправя?

Горния.По-лесно е,махаш някоя от шайбите под шпулата.Стига да има достатъчно за да се махне.Ако няма достатъчно следва другия начин,подлагане под бигела.ivan.g.andonov написа:...при двоен аванс се натрупва в ДМТ.кой аванс да поправя?![]()

-
- новобранец

Браво за полезното инфо колега, така обяснено смятам всеки ще го разбере.Аз тези дни, ще оправя една моя макара. И от мен + 5 

- kodek
- ще става разбирач

Е, т`ва,"показано с червената стрелка" също допринася(определя) правилното редене!
макарата е "Митчел" 406XFeeder.

Колега,имам всичко на всичко три макари,две с безконечен винт а третата обикновена,с S-образен канал....е само тя си беше наред,на тия с безконечниците подлагах шайби.kodek написа:...Е, т`ва,"показано с червената стрелка" също допринася(определя) правилното редене!
макарата е "Митчел" 406XFeeder.

п.с.Тоя мичел ми е познат,от магазина до прокредит банк ли го взе?

- kodek
- ще става разбирач
Ми не! връткам го от 2г.Съжалявам единствено за лошото качество на снимката!GSM-A толкова може.Макарата за парите си е супер.5стоманени лагера които не се виждат добре на снимката.преден аванс бронзово-стоманена предавка.Червяка ,който съм посочил с червената стрелка(отговаря)за правилното редене на влакното.Направил съм дисекция (разглобяване) на доста макари и съм наясно с механизма и вложените материали.Когато този червяк се износи или допусне луфт- също не реди влакното добре.
при S образните предавки също има допуск-луфтове, износване, които влияят на реденето, не само ШАЙБИТЕ!
Точно този модел не искам да го противопоставям на "другите" известни марки, но просто е супер, и не само той за тази марка. нека колегите разглобят и снимат "другите" ?
при S образните предавки също има допуск-луфтове, износване, които влияят на реденето, не само ШАЙБИТЕ!
Точно този модел не искам да го противопоставям на "другите" известни марки, но просто е супер, и не само той за тази марка. нека колегите разглобят и снимат "другите" ?