Опасности при подводния риболов в мътна вода в прибоя

Модератор: nkolev66

Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Опасности при подводния риболов в мътна вода в прибоя

Мнение от Булти »

Тъй като показах няколко снимки на риби ударени по тази начин , чувствам се длъжен и да предупредя колегите начинаещи в тоя спорт , които бият риба по тоя начин....ще започна стандартно , че буят е задължителен ...случвало ми се е , да се гмуркам без буй - плувам , гмуркам , оглеждам - колеги не се виждат на повърхноста и изведнъж опааа - ще се блъснем под водата с един колега - и двамата с насочени и заредени харпуни , само че той гледа надясно а аз наляво , за едното чудо ще се изпозастреляме ...и двамата сме без буйове , когато той е бил горе , аз съм бил долу и обратно и така сме се доближили без изобщо да се забележим :rolleyes: .... но тва не е толкова опасно - неопрените са тъмни и по лесно се забелязват , въпреки , че ако се случат двама "новобранци" стрелящи безразборно ( с мерака да ударят голямата риба дето още не са я виждали как изглежда под вода ) трагедията е готова :cry: ....по опасното е - че се стреля в близост до брега , където дори и на най-пустия бряг някой летовник може да реши да се погмурка гол с маска , значи ВНИМАВАЙТЕ много - бялата човешка кожа в мътна вода проблясва подобно рибно тяло и ако не виждаш добре силуета - особено в контражур на залез слънце и стреляш само и само за да искараш после голямата риба , рискуваш да станеш убиец...дано на никой не се случи ....аз веднъж в близост до брега гледам под водата няколко едри кефала си играят зад един камък , единият проблясва от едната страна - другия от другата , дистанцията позволяваше стрелба , но реших да се приближа , да взема по - големия ...приближавам се и кво да видя - един Манго се гмурнал зад камъка на маска и с нокти кърти миди :shock: и вълнението и мътното създават илюзията , че всъщност виждам две играещи си риби , а си мислих , че на въпросното място дето се гмурках не е стъпвал човешки крак :shock: ...така че умната , ако сте близо до брега - оглеждайте за джапанки , хавлий и др. аксесоари издаващи човешкото присъствие и видите ли нещо подобно ДУМАН - щото човека може вече да е стигнал до вас под вода.....и в никакъв случай безразборна стрелба ....господ да ви пази
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Опасности при подводния риболов в мътна вода в прибоя

Мнение от Диканаров »

Колеги, ако Булти разреши ще допълня и за други опасности от които бихте се спасили ако ползвате буй. На първо място е обозначението, че има човек под водата за разни джетове, скутери и т.н. моторни лодки.Има ли буй с ярко оцветяване, разните там Рамбовци все пак се съобразяват и заобикалят или спират наблизо и чакат да излезеш на повърхността за да си задават въпросите. Второ важно предимство е, че можеш да полегнеш на него с неопрена и да си починеш. Има такива моменти, при схващане на крак или течение или друго. Може на буя да се окачат резервен харпун, дизгията с риба, а в джобът на буя резервни върхове, пила, клещи, резервен ластик. Често от тяхното наличие зависи успехът на излета. Когато съм бил с бял бидон, държал съм тези неща в пластмасова чантичка. Полезно е! Въжето не би трябвало да е по-късо от 25-30м. и да е по-твърдо! Така, то ще е хипотенузата на правоъгълния триъгълник образуван от повърхността на вадата и вертикалът на Вашето спускане към дъното. Ако е по-късо, а дълбочината по-голяма от15м, буят ще ви дърпа на горе и ще ви пречи при гмуркането. Ако въжето е по-меко, има реална опастност особено около скали и прибой да направи букли, бримки и възли. Така то ще се скъси и ще ви кара до си играете да го разплитате. И :wink: помнете на Булти съвета:-по неясна цел не стреляй! :wink:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Колега Диканаров , благодаря за допълненията :!:
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Аз съм съгласен с писаното по-горе, но имам въпрос.
При гмуркане между скали подаващи се над водата,вятър,дълбочина между 1 и 3 метра, на места и по-плитко и място за риболов с дължина повече от километър как да сме с буи като той или ни изпреварва или е преметнат през някой камък?
пп ако някои желае го водя на мястото да поплува там.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

А варианта да простреляш рибата висяща на кукана на колегата, на фона на задните му части си е абсолютно реален. :roll:
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

rikitikitavi написа:Аз съм съгласен с писаното по-горе, но имам въпрос.
При гмуркане между скали подаващи се над водата,вятър,дълбочина между 1 и 3 метра, на места и по-плитко и място за риболов с дължина повече от километър как да сме с буи като той или ни изпреварва или е преметнат през някой камък?
пп ако някои желае го водя на мястото да поплува там.
Варианта е буй с котвичка и навивачка за регулиране на въжето!Закотвяш си буя в близост до мястото и така хем рибата не се плаши хем колегите и лодкарите те виждат хем можеш да идеш да си починеш на него при нужда....
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

За буй използвам бебешка лодка,много нещо събира,еди път силния вятър я обърна и...сбогом рибки :drinkers:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

"
Re: Хей Бургазлий!!
от justinian » Пет Сеп 03, 2010 11:45 am

Митак, целият бряг на Крайморие е супер за подводен риболов. Говоря от личен опит. Проблемът е, че почти винаги водата е мътна. За Отманли мога да кажа същото. Предупреждавам обаче всички колеги харпунисти да бъдат с буй!!! Имам два случая в Крайморие, които ме накараха повече да не ходя там на подводен риболов. При първия, бях с мой приятел. Разбрахме се единият да тръгне наляво, другият надясно. Вреше от риба. За половин час имах около 10 кефала и понеже ми дотежа кукана, реших да го разтоваря на брега. Връщайки се гмурках, защото коланът и куканът с риба ме потапяха ,а и по-лесно се придвижвах под вода. При едно от тези гмуркания току пред стрелата видях огромен кефал да пасе във фиката. Преди да натисна спусъка, нещо в движенията на рибата ми се видя неестествено и се спрях. Като се вгледах по-добре, видях, че кефалът е на колана на моя приятел и той е легнал в засада. По-късно ми обясни, че чувал колко често стрелям и помислил, че при него рибата е по-малко. Затова се преместил в моята посока. Решил, че е безопасно, понеже следял къде ми е буя.
Вторият случай е подобен. Претърсвах района за риба и при едно от гмурканията изплувах покрай една скала, като харпуна сочеше нагоре. Водата беше мътна. Бях избрал посоката на търсене така,че слънцето да е срещу мен. Докато изплувах бавно видях огромна сянка и в последния момент видях, че това е колега харпунист с насочен към мен карпун.
Изводите си ги правете сами.

"
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...смятам , че темата е още актуална и си позволих да преместя на Тони мнението тук ...
safridcho
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от safridcho »

starcho написа:За буй използвам бебешка лодка,много нещо събира,еди път силния вятър я обърна и...сбогом рибки :drinkers:

Ми с такава '' бебешка лодка'' с едно аверче сме плавали от южн плаж до Галата. Само дето сега е спукана на 4 места. Ще се превърне в буй пък и доста багаж ще побира :lol:
Кръв повръщам, пари Ни Връщъм !!!
safridcho
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от safridcho »

Ама все пак си купих и аз буй. Тип ракета с място за два харпуна и кокан. Уви няма джобове, нито някаде, където да си сложа примерно бутилка вода ! Въпросът ми е такъв : Мога ли да ползвам от ония мрежички, които ползват лятото мотористите, за да слагат каска ?
Надявам се за скорошен отговор :wink:
Кръв повръщам, пари Ни Връщъм !!!
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

Можеш да ползваш всякакви мрежички и живарници. Ако разровиш темите за буя в този или другите форуми ще намериш още много добри идеи.
Изображение
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Купи си някоя и друга карабинка, най добре неръждаема и си решаваш проблема. Пък мрежичка пак можеш да си сложиш, я за рапани, я за паури, или за шишето с вода.
Пашата обича смелите.
Аватар
Valyo68
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Valyo68 »

Става и мрежа, но вземи мерки кукичките да не спукат буя като ги увиеш с бишоп примерно.Изрових от някъде ей тая снимка.
Прикачени файлове
Bui.jpg
Bui.jpg (225.11 KiB) Преглеждано 1259 пъти
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”