Евтинка,но ефикасна

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
Tervel
новобранец
новобранец

Евтинка,но ефикасна

Мнение от Tervel »

Тук моля да споделите опита си за захранката.Не ме интересува Sensas,Milo и т.н. при тях е ясно че има ефект,ама да се руся 20 лева за захранка не искам.Кажете нещо по-евтино,което ви е довело до успех прес различните сезони.Или пък домашно направени смеси.
Най-голямата риба е изпуснатата!
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

za teleskopa ti ?????

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

Za takava riba shte ti trewe tochno takiva ZA?xranki, 2 godinki i go dokarvash taka za snimkata.Ot vanata do fotografa!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Готина е рибата ама малко и е отпуснат корема -явно не спортува достатъчно :lol: а иначе за захранката аз си имам практика , като ида на риба първо забърквам една доза хляб с кюспе , ама само вътрешното без корите - за да стане много жилаво . Мяташ я тая работа във водата и знаеш че ще мирише поне три часа , а после прави каквото искаш , кеф ти рохкава захранка за бързо деиствие , кеф ти жито кус -кус или каквото там искаш , а ако можеш да си го позволиш да прибавиш и някой друг бял червий още по-добре , друго какво да ти кажа ... абе трябва да експерементираш не вярвай безусловно на "големите" майстори и на мен включително :!:
и все пак , преди да ме нападнете , да уточня че аз предпочитам винаги да ловя непосредствено над дъното та било то и уклей
и още един съвет , ако си начинаещ , по-добре захрани по-широк периметър -въпреки че не е правилно-тъка просто ще накараш рибата да се върти пред теб и ще ти вдигне резултата независимо дали успяваш да заметнеш всеки път на едно и също място
Наслука
Аватар
spook
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spook »

може да пробваш и със смес от царевично брашно и кюспе. върши отлична работа с бърз ефект! :wink:
Аватар
cobalt
новобранец
новобранец

Мнение от cobalt »

az pak si karam samo na carevi4kata :) vqrno nujno e pove4ko vreme no ako poznava6 mestata na vodoema za 6aran zadaljitelno 6te ima6 mn dobar uspah , a i da ne zabravqme 4e razkarva malkite ribki i te ne te pretesnqvat. e moje moq metod da vi se struva malko kato ot kamennata epoha no var6i rabota :)
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Не вярвам шарана да си е сменил вкуса , през последно време :)
А качамак някой ползва ли , без значение дали за стръв или за захранка :?:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ухааа, и питаш даже!!!! :shock: Че това е основната стръв, която използвам през лятото за дънен риболов. За захранка не го ползвам чак толкова, но в определени ситуации става... :)
valio s l
новобранец
новобранец

Мнение от valio s l »

колега сподели рецептата, защото колеги гоприготвят по различен начин. :?:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ами рецепти много... :roll: Наистина всеки си има свой начин на приготвяне, но и много зависи от това къде и как ще го ползваш. Когато го правя за пружина е един, когато е за Дунава е друг, когато хвърлям на кубче от него е трети... В общи линии обаче ще кажа две от рецептите, които най-често употребявам (щото са най-мързеливи :oops:
1. За пружина: вода и царевично брашно в съотношение 1:1. Водата се поставя да заври, след което се изсипва брашното без да се бърка (може в царевичното брашно да се сложи и малко бяло, а във водата да се капне малко олио). Оставя се да поври, докато водата се поизпари, така че отстрани на изсипаното брашно да се образува рядка кашица. Колкото по-рядка е тя, толкова по-мек ще е в последствие качамакът (за Дунава го правя доста стегнат и твърд заради силното течение, докато за язовир - по-мек). След като сте решили колко вода да остане отстрани сваляте тенджерата и едва тогава разбърквате хубаво съдържанието й, след което всичко го изсипвате в/у вестник. Оставяте го леко да изстине след което се започва яко мачкане, докато качамакът не стане гладък и еластичен (при месенето можете да добавяте кюспета на прах, аромати, цветове и пр.). Оставя се отначало без да се покрива, а като изстине може да се съхрани за времето на риболова във влажна кърпа или вестник за да не съхне.
2. За кубчета: Още не мога добре да усвоя напълно тази рецепта, но в общи линии ползвам следната: 2 чаши царевично брашно и 3 чаши вода. Действа се по същия начин, но е хубаво във водата още преди да заври да се сложи подсладителя, ароматизатора и/или оцветител (някои слагат във водата олио или лъжица бяло брашно или каквото им хрумне...). Когато заври се изсипва брашното и не се бърка. Тук цаката е да уцелиш точно момента когато да свалиш съда от котлона - не трябва нито да остава много вода, нито пък да става много сухо (абе трябват много опити :wink: ) След това се сваля от котлона, размешва се хубаво и още горещ се омачква старателно (и по-бързичко), така че да не остава брашно на бучки вътре, а да се получи колкото е възможно по-гладка субстанция. След това се поставя или върху вестник, малка тавичка или просто нещо удобно, като отгоре се притиска силно (примерно с дъската за рязане :lol: ), така че да се получи питка с дебелина около 2-3 см. Добре е тази операция да се извърши така, че да не остават пукнатини отстрани за да не изсъхва качамака през тях. Питката се оставя без никакви допълнителни действия и без да се завива за около 2-3 часа. Крайният продукт е много жилав и еластичен (като гума), от който с остър нож се режат кубчета с размери в зависимост от търсената риба. Когато качамакът е сполучлив такова кубче може да стои във водата и до 2-3 часа :shock:
Надявам се да съм ви бил полезен, въпреки че сигурно ще се намерят и по-големи майстори на "мамалигата" от мен, които ще ми се посмеят и ще предложат друго 8) :) В края на крайщата лошо няма, важното е да има успехи, така че наслука на всички :wink: !!!
valio s l
новобранец
новобранец

Мнение от valio s l »

Благодаря за отговора, и за двете рецепти. Желаяти тази година все големи екземпляри на твоите въдици.
martin
новобранец
новобранец

Re: Евтинка,но ефикасна

Мнение от martin »

Tervel написа:...ама да се руся 20 лева за захранка не искам.........
Човече, ти искаш да хванеш риба или да спестиш пари???
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Мартине не си прав според мен , не е казано че като е за 20 лв е по-хубава от домашната .
Ако поискаш може да ти продам малко за 10 лв
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

chirusa_bg написа:Мартине не си прав според мен , не е казано че като е за 20 лв е по-хубава от домашната .
Ако поискаш може да ти продам малко за 10 лв
:D :D А така :D Захранката си е супер, но не съм я пробвал с кюспе :lol: Варианти много :D :D
Аватар
joro1973
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Евтинка,но ефикасна

Мнение от joro1973 »

martin написа:
Tervel написа:...ама да се руся 20 лева за захранка не искам.........
Човече, ти искаш да хванеш риба или да спестиш пари???
Според мен скъпите захранки си струват парите, особено, ако са от реномирана марка. Всички национали ползват такива захранки и не пестят количествата. Как иначе рибата ще дойде в обсега на ТВОЯТА въдица. Но аз лично предпочитам количественото захранване :D
Добър резултат ще даде и един чувал кюспе - той е 15-25 кг. Цената му е около 30-40 стотинки за килограм. Разтварям го в гореща вода, или пък го хвърлям директно във водата - когато е на плочки потъва на дъното.
колкото повече вали, толкова повече вали
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”