Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Евтинка,но ефикасна
Модератор: Paublo_Eskobar
Евтинка,но ефикасна
Тук моля да споделите опита си за захранката.Не ме интересува Sensas,Milo и т.н. при тях е ясно че има ефект,ама да се руся 20 лева за захранка не искам.Кажете нещо по-евтино,което ви е довело до успех прес различните сезони.Или пък домашно направени смеси.
Най-голямата риба е изпуснатата!
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
za teleskopa ti ?????
Za takava riba shte ti trewe tochno takiva ZA?xranki, 2 godinki i go dokarvash taka za snimkata.Ot vanata do fotografa!

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Готина е рибата ама малко и е отпуснат корема -явно не спортува достатъчно
а иначе за захранката аз си имам практика , като ида на риба първо забърквам една доза хляб с кюспе , ама само вътрешното без корите - за да стане много жилаво . Мяташ я тая работа във водата и знаеш че ще мирише поне три часа , а после прави каквото искаш , кеф ти рохкава захранка за бързо деиствие , кеф ти жито кус -кус или каквото там искаш , а ако можеш да си го позволиш да прибавиш и някой друг бял червий още по-добре , друго какво да ти кажа ... абе трябва да експерементираш не вярвай безусловно на "големите" майстори и на мен включително
и все пак , преди да ме нападнете , да уточня че аз предпочитам винаги да ловя непосредствено над дъното та било то и уклей
и още един съвет , ако си начинаещ , по-добре захрани по-широк периметър -въпреки че не е правилно-тъка просто ще накараш рибата да се върти пред теб и ще ти вдигне резултата независимо дали успяваш да заметнеш всеки път на едно и също място
Наслука

и все пак , преди да ме нападнете , да уточня че аз предпочитам винаги да ловя непосредствено над дъното та било то и уклей
и още един съвет , ако си начинаещ , по-добре захрани по-широк периметър -въпреки че не е правилно-тъка просто ще накараш рибата да се върти пред теб и ще ти вдигне резултата независимо дали успяваш да заметнеш всеки път на едно и също място
Наслука
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ами рецепти много...
Наистина всеки си има свой начин на приготвяне, но и много зависи от това къде и как ще го ползваш. Когато го правя за пружина е един, когато е за Дунава е друг, когато хвърлям на кубче от него е трети... В общи линии обаче ще кажа две от рецептите, които най-често употребявам (щото са най-мързеливи
1. За пружина: вода и царевично брашно в съотношение 1:1. Водата се поставя да заври, след което се изсипва брашното без да се бърка (може в царевичното брашно да се сложи и малко бяло, а във водата да се капне малко олио). Оставя се да поври, докато водата се поизпари, така че отстрани на изсипаното брашно да се образува рядка кашица. Колкото по-рядка е тя, толкова по-мек ще е в последствие качамакът (за Дунава го правя доста стегнат и твърд заради силното течение, докато за язовир - по-мек). След като сте решили колко вода да остане отстрани сваляте тенджерата и едва тогава разбърквате хубаво съдържанието й, след което всичко го изсипвате в/у вестник. Оставяте го леко да изстине след което се започва яко мачкане, докато качамакът не стане гладък и еластичен (при месенето можете да добавяте кюспета на прах, аромати, цветове и пр.). Оставя се отначало без да се покрива, а като изстине може да се съхрани за времето на риболова във влажна кърпа или вестник за да не съхне.
2. За кубчета: Още не мога добре да усвоя напълно тази рецепта, но в общи линии ползвам следната: 2 чаши царевично брашно и 3 чаши вода. Действа се по същия начин, но е хубаво във водата още преди да заври да се сложи подсладителя, ароматизатора и/или оцветител (някои слагат във водата олио или лъжица бяло брашно или каквото им хрумне...). Когато заври се изсипва брашното и не се бърка. Тук цаката е да уцелиш точно момента когато да свалиш съда от котлона - не трябва нито да остава много вода, нито пък да става много сухо (абе трябват много опити
) След това се сваля от котлона, размешва се хубаво и още горещ се омачква старателно (и по-бързичко), така че да не остава брашно на бучки вътре, а да се получи колкото е възможно по-гладка субстанция. След това се поставя или върху вестник, малка тавичка или просто нещо удобно, като отгоре се притиска силно (примерно с дъската за рязане
), така че да се получи питка с дебелина около 2-3 см. Добре е тази операция да се извърши така, че да не остават пукнатини отстрани за да не изсъхва качамака през тях. Питката се оставя без никакви допълнителни действия и без да се завива за около 2-3 часа. Крайният продукт е много жилав и еластичен (като гума), от който с остър нож се режат кубчета с размери в зависимост от търсената риба. Когато качамакът е сполучлив такова кубче може да стои във водата и до 2-3 часа
Надявам се да съм ви бил полезен, въпреки че сигурно ще се намерят и по-големи майстори на "мамалигата" от мен, които ще ми се посмеят и ще предложат друго
В края на крайщата лошо няма, важното е да има успехи, така че наслука на всички
!!!

1. За пружина: вода и царевично брашно в съотношение 1:1. Водата се поставя да заври, след което се изсипва брашното без да се бърка (може в царевичното брашно да се сложи и малко бяло, а във водата да се капне малко олио). Оставя се да поври, докато водата се поизпари, така че отстрани на изсипаното брашно да се образува рядка кашица. Колкото по-рядка е тя, толкова по-мек ще е в последствие качамакът (за Дунава го правя доста стегнат и твърд заради силното течение, докато за язовир - по-мек). След като сте решили колко вода да остане отстрани сваляте тенджерата и едва тогава разбърквате хубаво съдържанието й, след което всичко го изсипвате в/у вестник. Оставяте го леко да изстине след което се започва яко мачкане, докато качамакът не стане гладък и еластичен (при месенето можете да добавяте кюспета на прах, аромати, цветове и пр.). Оставя се отначало без да се покрива, а като изстине може да се съхрани за времето на риболова във влажна кърпа или вестник за да не съхне.
2. За кубчета: Още не мога добре да усвоя напълно тази рецепта, но в общи линии ползвам следната: 2 чаши царевично брашно и 3 чаши вода. Действа се по същия начин, но е хубаво във водата още преди да заври да се сложи подсладителя, ароматизатора и/или оцветител (някои слагат във водата олио или лъжица бяло брашно или каквото им хрумне...). Когато заври се изсипва брашното и не се бърка. Тук цаката е да уцелиш точно момента когато да свалиш съда от котлона - не трябва нито да остава много вода, нито пък да става много сухо (абе трябват много опити

Надявам се да съм ви бил полезен, въпреки че сигурно ще се намерят и по-големи майстори на "мамалигата" от мен, които ще ми се посмеят и ще предложат друго

Re: Евтинка,но ефикасна
Човече, ти искаш да хванеш риба или да спестиш пари???Tervel написа:...ама да се руся 20 лева за захранка не искам.........
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
- joro1973
- вече хвърля и на тежко
Re: Евтинка,но ефикасна
Според мен скъпите захранки си струват парите, особено, ако са от реномирана марка. Всички национали ползват такива захранки и не пестят количествата. Как иначе рибата ще дойде в обсега на ТВОЯТА въдица. Но аз лично предпочитам количественото захранванеmartin написа:Човече, ти искаш да хванеш риба или да спестиш пари???Tervel написа:...ама да се руся 20 лева за захранка не искам.........

Добър резултат ще даде и един чувал кюспе - той е 15-25 кг. Цената му е около 30-40 стотинки за килограм. Разтварям го в гореща вода, или пък го хвърлям директно във водата - когато е на плочки потъва на дъното.
колкото повече вали, толкова повече вали